Fórum » O TECHNIKE

SKENER NA KINOFILM

jakubcaprnka.sk
2009-09-30 21:33:29+02
Zdravim kolegovia. Potreboval by som poradit vsetko ohladne SKENEROV na FILM. Vase osobne skusenosti, postrehy, nazory, ceny. Vopred velmi pekne dakujem.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-09-30 21:40:45+02
Pre beznu amatersku kvalitu je uspokojujuci kvalitbny plosny skener s dianastavcom. Ale ak chces vymackat z filmu maximum, potrebujes specializovany kinofilmovy (ak mas stredny format, tak stredoformatovy) skener s densitou nad 4,2 (potrebne na diapozitivy). Napr. Nikon Coolscan V, alebo secondhandovu Minoltu 5400, najlepsie verziu II. Nikon ma podla mna lepsie ovladace a hlavne Minolta uz nefunguje pod Vistou a Win 7.

jake
2009-10-01 08:22:01+02
mam poloprofi tlaciaren canon Pixma MP980 a ma aj dianastavec a je to super. Za relativne dobry peniaz takmer profesionalny vystup,... hoci ked potrebujem nieco oskenovat tak si skor doporucujem najst nejaku znamost v tlaciarnach - mam kamarata s nejakym Heidelbergom a tam uz niet v kvalite co riesit, akurat taka masinka na skenovanie stoji cez 20.000,- Eur - este dobre ze to robi zadara, teda za nejaky konak, vodku nepije

jakubcaprnka.sk
2009-10-01 20:25:36+02
príspevok od: Karol Srnec
Pre beznu amatersku kvalitu je uspokojujuci kvalitbny plosny skener s dianastavcom. Ale ak chces vymackat z filmu maximum, potrebujes specializovany kinofilmovy (ak mas stredny format, tak stredoformatovy) skener s densitou nad 4,2 (potrebne na diapozitivy). Napr. Nikon Coolscan V, alebo secondhandovu Minoltu 5400, najlepsie verziu II. Nikon ma podla mna lepsie ovladace a hlavne Minolta uz nefunguje pod Vistou a Win 7.
.html

PS: nerobim si srandu, chcem vediet tvoj nazor :)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-01 20:55:22+02
Hracka vhodna na to, aby si urobil nahlady pre archiv, alebo to dal na web. Nie je to dobre ani na tlac fotiek ani ich archivaciu.

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2009-10-01 21:15:46+02
Svojho času mi naozaj dobre poradil PeterMarek:
http://www.flextightx5.com/

Skúsil som, nie je to lacné, ale som naozaj spokojný...

Aj touto cestou sa chcem Petrovi ešte raz poďakovať.

FilipMino
2009-10-01 22:14:28+02
aby som nemusel zakladať vlákno, tak sa to opýtam tu. v jednom nemenovanom E-shope som si prezrel viac skenerov. Ulahodil mi jeden z nich. Nebudem tu spomínať všetko, ale zameriam sa na jednu vec a to je nadstavec na diapozitívy. Moja otázka znie, či je možné pomocou tohto nadstavca skenovať 35mm filmy, a filmy formátu 6x6?

Blackman
2009-10-02 10:04:37+02
Minko malo by to byt v specifikaciach scanneru uvedene. Standardne sa zvykne dodavat ramik na 35mm a diaky, ale niektore kvalitnejsie maju aj ramiky na stredny format. Kedze si ale neuviedol ani znacku scanneru tak tazko povedat...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-02 10:44:46+02
príspevok od: FilipMino
aby som nemusel zakladať vlákno, tak sa to opýtam tu. v jednom nemenovanom E-shope som si prezrel viac skenerov. Ulahodil mi jeden z nich. Nebudem tu spomínať všetko, ale zameriam sa na jednu vec a to je nadstavec na diapozitívy. Moja otázka znie, či je možné pomocou tohto nadstavca skenovať 35mm filmy, a filmy formátu 6x6?
Tazko poradit pri nemenovanom modeli.

FilipMino
2009-10-02 15:05:18+02
Tazko poradit pri nemenovanom modeli.
HEWLETT PACKARD ScanJet G3010 4800x9600dpi, A4, USB 2.0

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-02 15:41:16+02
HEWLETT PACKARD ScanJet G3010 4800x9600dpi, A4, USB 2.0
Nedavno som mal od HP podobny skener na testovanie. Napokon som sa rozhodol, ze test ani neurobim. Po nainstalovani ovladacov nefungoval. Zistil som, ze sa skener bije s tabletom. Na stranke HP bola opravna utilitka. Po nej sa to rozbehlo. Sken jedneho policka kinofilmu trval viac ako 20 minut (nie uplne v najlepsej kvalite so vsetkymi vylepsovakmi zapnutymi). Pocas tejto cinnosti sa nedalo na pocitaci vobec nic robit a to mam 2,6GHz Quadrocore, 4GB RAM, Vista 64-bit Ultimate. Ked hovorim nic, tak nic. Ani behat po internete. Po odskenovani jedneho policka bolo treba resetovat pocitac, pretoze dalej sa mu uz nechcelo pracovat. Obcas sa to stalo aj pred spustenim skenovania. Zistil som, ze odskenovanie jedneho filmu by ma pripravilo asi o tyzden zivota, pocas ktoreho by som nemohol pouzivat moj pocitac, tak som to radsej vzdal.

Blackman
2009-10-02 16:30:41+02
Vydareny model...ti chcel dat jemne najavo ze potrebujes kavovu pauzu :)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-02 16:35:10+02
príspevok od: Blackman
Vydareny model...ti chcel dat jemne najavo ze potrebujes kavovu pauzu :)
Snad dovolenku?

Blackman
2009-10-02 16:37:31+02
Dovolenku az v pripade automatickeho podavaca...

FilipMino
2009-10-03 20:07:01+02
Nedavno som mal od HP podobny skener na testovanie. Napokon som sa rozhodol, ze test ani neurobim. Po nainstalovani ovladacov nefungoval. Zistil som, ze sa skener bije s tabletom. Na stranke HP bola opravna utilitka. Po nej sa to rozbehlo. Sken jedneho policka kinofilmu trval viac ako 20 minut (nie uplne v najlepsej kvalite so vsetkymi vylepsovakmi zapnutymi). Pocas tejto cinnosti sa nedalo na pocitaci vobec nic robit a to mam 2,6GHz Quadrocore, 4GB RAM, Vista 64-bit Ultimate. Ked hovorim nic, tak nic. Ani behat po internete. Po odskenovani jedneho policka bolo treba resetovat pocitac, pretoze dalej sa mu uz nechcelo pracovat. Obcas sa to stalo aj pred spustenim skenovania. Zistil som, ze odskenovanie jedneho filmu by ma pripravilo asi o tyzden zivota, pocas ktoreho by som nemohol pouzivat moj pocitac, tak som to radsej vzdal.
tak potom je ešte snáď nejaká moožnosť ako kvalitne a rýchlo naskenovať film? nedávno som skenoval snímku s východom slnka, bolo to na tlačiarni Samsung, neviem presne aký typ to bol, ale dopadlo to veľmi zle. Rozsah s akým skenuje tá tlačiareň je hrozný. Máš nejaký tip na nejaký kvalitný a finančne dostupný skener?

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-03 21:03:22+02
tak potom je ešte snáď nejaká moožnosť ako kvalitne a rýchlo naskenovať film? nedávno som skenoval snímku s východom slnka, bolo to na tlačiarni Samsung, neviem presne aký typ to bol, ale dopadlo to veľmi zle. Rozsah s akým skenuje tá tlačiareň je hrozný. Máš nejaký tip na nejaký kvalitný a finančne dostupný skener?
Docela slusne su plosne skenery Epson (4490) a Canon (Canoscan 5600F, 8800F), ale pri zapnuti odstranovania prachu, viacnasobneho skenovania a upravy zaberov trva kazde policko dlho. Dokonca aj na specializovanych skeneroch Nikon. Pre profesionalne pouzitie odporucam len specializovany kinofilmovy alebo stredoformatovy skener (Coolscan 5000 a 9000). Kdo potrebuje zoskenovat tisice zaberov z archivu, musi sa pripravit na to, ze to trva mesiace.

ustalovač
2009-10-04 11:30:21+02
1. 6x6 nie
2. 35 mm áno avšak nedoporučujem veľké množstvá (mierne komplikované oproti iným riešeniam) inak kvalita postačujúca pre stredne náročného amatéra
3. veľa šťastia...

iiii
2009-10-05 18:52:14+02
Zaujímal by ma názor odborníkov na toto : http://www.epson.co.uk/Explore-Epson/About-Epson/Newsroom/Products/01-09-09-Epson-Perfection-V600-Photo/1227921545470

lu_boss
2009-10-05 22:50:46+02
Docela slusne su plosne skenery Epson (4490) a Canon (Canoscan 5600F, 8800F), ale pri zapnuti odstranovania prachu, viacnasobneho skenovania a upravy zaberov trva kazde policko dlho. Dokonca aj na specializovanych skeneroch Nikon. Pre profesionalne pouzitie odporucam len specializovany kinofilmovy alebo stredoformatovy skener (Coolscan 5000 a 9000). Kdo potrebuje zoskenovat tisice zaberov z archivu, musi sa pripravit na to, ze to trva mesiace.
Mam Canoscan 8800F, archiv s cca 1600 zabermi (treba pre korektnost dodat , ze na 95% CB) som skenoval zhruba necely mesiac, po dva-tri filmy za vecer. Farba je narocnejcia, priemer tak 50 min na 12 policok (do zakladaca idu dva pasy po 6 policok) do tiff-u s vyslednym rozmerom 4533x3018 px. Takze ano, pri niekolko tisic policok je to na mesiace... Na druhej strane, je to za cenu skenera a tych par mesiacov :-)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-10-06 14:07:40+02
príspevok od: iiii
Zaujímal by ma názor odborníkov na toto : http://www.epson.co.uk/Explore-Epson/About-Epson/Newsroom/Products/01-09-09-Epson-Perfection-V600-Photo/1227921545470
Skener ma malu densitu 3,4. To staci mozno na negativy, ale na diapozitivy treba 4,2.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()