Fórum » O TECHNIKE

Kúpa v bazáre

jamelo
2009-10-20 15:50:19+02
Chcem v bazáre kúpiť zrkadlovku + objektív. Na čo si mám dať pozor, čo skontrolovať? Vďaka za rady.

Albedo
2009-10-20 16:04:18+02
najlepsie uplne vsetko.. vezmi si notebook, vlastne karty a aspon hodinu casu..

Jozef Krajčo
externý redaktor
- moderator
2009-10-20 16:53:58+02
príspevok od: Albedo
najlepsie uplne vsetko.. vezmi si notebook, vlastne karty a aspon hodinu casu..
..a pozri ci ti nieco nevrzga.. :) Dvierka od baterky..plasty ci drzia poriadne v kope.. je to dost o nervy ak chytis nejaky roztahany kus..:)

Najlepsie by bolo zistit kolko uzavierka ma najazdenych snimkov, co je vsak dost obtiazne u Canonu. Moze sa stat ze sa ti prve hned pokazi uzavierka, takze si prirataj cca +150€.

Poobzeraj sa po znamkach spadnutia na tele.. na nizsich radach to na palstoch spoznas.

Spinavy snimac.. vysoka clova a svak oproti oblohe. Uvidis vsetkok bordel. Nie je to na zavadu, ale aj to je polozka navyse ak si to pojdes dat vycistit.

Vydrz baterie.. no tu hodinku co budes neustale skusat fotit (aj s bleskom) by baterka nemala rapidne klesnut.. mozno polovica ukazovatela na pouzivany kus sa este da tolerovat.

Objektiv?..zalezi na konkretnom kuse.. ak daky setak, co je za par drobnych navyse, tak nad tym netreba ani prilis filozofovat. Poobzerat sosovky z oboch stran, a ci nie je obity niekde, bude stacit.

keko
2009-10-20 17:43:20+02
No, myslim, ze si treba vprvom rade zobrat vlastny FILM a nie karty. Zrkadlovku digitalnu by som si totiz z druhej ruky NIKDY nekupoval. Neviem preco, ale nik, koho poznam a co si kupil v bazare digitalnu zrkadlovku, nebol SPOKOJNY. Na rozdiel od vsetkych tych, co si kupovali kinofilmove aparaty. Vychadza mi z toho, ze digitalna zrkadlovka je pruser v spolohlivosti elektroniky. Nikdy nevies, ci digtalna zrkadlovka predchodcovi nespadla na zem, ci nevysmirgloval predchodca cip ... no proste NIGHTMARE...

tom3
2009-10-20 18:10:56+02
príspevok od: keko
No, myslim, ze si treba vprvom rade zobrat vlastny FILM a nie karty. Zrkadlovku digitalnu by som si totiz z druhej ruky NIKDY nekupoval. Neviem preco, ale nik, koho poznam a co si kupil v bazare digitalnu zrkadlovku, nebol SPOKOJNY. Na rozdiel od vsetkych tych, co si kupovali kinofilmove aparaty. Vychadza mi z toho, ze digitalna zrkadlovka je pruser v spolohlivosti elektroniky. Nikdy nevies, ci digtalna zrkadlovka predchodcovi nespadla na zem, ci nevysmirgloval predchodca cip ... no proste NIGHTMARE...
Už rok fotím so zrkadlovkou z druhej ruky a funguje ako má :)

noiseless
2009-10-20 19:08:52+02
ja mam bazarovy nikon D80, fahci ako hodinky ... dost zaujímavý názor pretože ja som eše nestretol človeka, ktorý by nebol spokojný ... ak si nebol spokojný po bazárovej kúpe, bola to len tvoja chyba. a absolútne nechápem tomu že digi zrkadlovka nie a kinofilmová áno :)

ja ti bazárovú kúpu len odporúčim, výjde to rapídne lacnejšie ... len sa presvedč na koľko je predajca seriózny ... a samozrejme si foťák ohmataj :)

Don Martinello
2009-10-20 19:26:44+02
Pri kupe fototechniky z druhej ruky platia pravidla ako pri kazdej inej bazarovej akcii. Spokojnost s kupou/predajom zalezi na miere serioznosti oboch stran. Sam som uz co to predal a rovnako aj nakupil (momentalne Pentacon SIX TL, ale to je z ineho sudka) a spokojnost bola vzdy na oboch stranach.

Pri kupe fotaka z druhej ruky:

1. Vnutropocitovo skontroluj doveryhodnost predavajuceho
2. Dokladne popozeraj aparat, najma mechanicke problemy
3. Skontroluj cinnost elektroniky, uzavierky, blesk, meranie
4. Ak je sucastnou objektiv, skontroluj ostrenie, clonu, atd.
5. Ak je to relevantne: kolkokrat cisil snimac a kde ho cistil
6. Skontroluj cistotu snimaca voci bielemu papieru (krabice)
7. Zisti kolko ma najazdene vzhladom na garantovane cisla

Takto nejako sa zorientuj...

snakepit
2009-10-20 19:28:03+02
ja som si kupoval 2 mierne pouzivane objektivy z e-bayu z USA (predtym som ich ani nevidel) s tym, ze mali vypadat ako nove a skutocne to aj tak bolo. Jednak som usetril kopec penazi (cca 1 som mal free) a doteraz to nelutujem. Nemyslim si preto, zeby bol problem kupit nieco z bazaru, ak to nebude hned na prvy pohlad cele doobijane, i ked uznavam, ze musis mat aj trosku stastia... Inak ak sa budes drzat rad, ktore tu uz padli pri vyskusani fotaku, riziko by malo byt minimalne ;)

2009-10-20 19:35:13+02
máš to lotériu ako všetko z bázošu je lepšie toho človeka poznať a keď už nie tak aspoň ešte rok záruka ale skôr by som pozeral skla ako telo

tomino070
2009-10-20 20:13:58+02
S telami nemam skusenost ale objektivov sa nemusis bat. Ja kupujem iba pouzivane objektivy. Hlavne co sa tyka tych drahsich je to super pretoze su niekedy aj o polovicu lacnejsie ako nove.

Daniel.U
2009-10-21 00:36:14+02
niektori ludia chcu za stare pomaly ako za nove. Ked si spocitam cestu, riziko, potom predsa len to nieje novy vyrobok, tak ked nemam usetrit na 15000 aspon 4-5 tisic tak to velky vyznam nema. Napriklad je v bazosi Nikkor 16-85 za 500 Euro. To ma aky vyznam ho tam kupit?

2009-10-21 02:01:44+02
kupil som 3 digitalne zrkadlovky z druhej ruky a vsetky 3 boli a su uplne v poriadku:
D70 v 2005
D50 v 2007
D700 v 2008

taktiez som predal 2 zrkadlovky a majitelia sa mi po mesiaci ozvali, ako velmi su spokojni.

objektivov som kupil z druhej ruky asi 10, predal som ich viac, jediny problem bol pri tokine 12-24/4, ktora jednemu kupcovi brutalne back focusovala. vratil, predal som inemu, tam to bolo v poriadku.

nekupoval by som pamatove karty z druhej ruky - kazdym zapisom klesa zivotnost a hlavne nerovnomerne.

nakup z bazaru riesim, ked mam oproti novemu z USA/HongKongu usetrit aspon 20%.

jamelo
2009-10-21 13:02:18+02
Ďakujem všetkým za dobre mienené rady.

Kveto
2009-10-21 16:13:47+02
som na tom podobne, bazár nie je problém

2009-10-21 16:31:03+02
milujem ludi, co radia na priklade - jedna babka povedala...
mam telo z druhej ruky a absolutne nic mu nie je, predal som a predavam veci cez bazar, ti ludia, co to odo mna kupili, sami dobre vedia, ze velakrat to bolo nove, nic tomu nebolo, takze nevidim problem kupy z bazaru...pokial si to clovek pozrie, skontroluje resp. pokial sa do toho nevyzna, nech mu to skontroluje niekto, kto sa vyzna, nevidim problem v kupe cez bazar...

keko
2009-10-21 16:31:24+02
Vsetkym vam teda gratulujem ku skvelej kupe. Mozno som sa len zatial nepresvedcil na vlastnej kozi. Na eBay kupujem hodne, ale naozaj len filmove aparaty. Zvacsa Nikon. To o com som hovoril, su skusenosti z mojho bezprostredneho okolia. Alebo mame len proste ine naroky. Nik nemoze ocakavat od sekaca 100%, ale mat neocistitelny cip ... Priznajte sa, kolki z Vas po nakupe digitalnej zrkadlovky zacali zhanat do mesiaca informacie o cisteni... Mna sa to denne pytaju desiatky ludi. Z toho su (pre mna zrejme) nevyhody digitalnej zrkadlovky. A cim starsej, s tym vacsimi problemami. Chcel som len vyjadrit svoj rezervovany postoj k nakupu digitalnej techniky z druhej ruky. Pre paranoicke povahy uzitocny nazor.

jamelo
2009-10-22 09:01:26+02
Chcem prejsť z kompaktu na zrkadlovku, takže sa v tom veľmi nevyznám. Keď chcem zistiť koľko cvakov má za sebou závierka, ako to zistím na nikone? Stačí pozrieť názov poslednej fotky ako je to v niektorých kompaktoch alebo sa to zisťuje iným spôsobom.

jamelo
2009-10-22 09:04:20+02
OPRAVA: samozrejme uzávierka

ShaneSVK
2009-10-22 09:12:40+02
príspevok od: jamelo
Chcem prejsť z kompaktu na zrkadlovku, takže sa v tom veľmi nevyznám. Keď chcem zistiť koľko cvakov má za sebou závierka, ako to zistím na nikone? Stačí pozrieť názov poslednej fotky ako je to v niektorých kompaktoch alebo sa to zisťuje iným spôsobom.
v EXIF-e je to ulozene kolko snimkov ma za sebou zrkadlovka ano aj Nikon. Su na to programy napriklad www.photome.de zbytok uz bol spominany vo fore treba vyskusat hladanie aj ked je to tazsie prehladne oplati sa.

ivalko
2009-10-22 10:25:10+02
príspevok od: jamelo
Nazov poslednej fotky sa ti pri 9999 znova zacne od nuly. Staci na to jpeg alebo raw vykopirovany priamo z karty (nie prehnany cez nejaky soft), ktoremu pozries exif, najdes to v polozke Total pictures. Najjednoduchsie IrfanView, na otvorenom obrazku key ´E´ - je to jedna z poslednych poloziek v tom zozname.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()