Fórum » O TECHNIKE

pc / notebook na foto

Bindo
Bindo 2009-11-01 15:02:02+01
Zdravim. Chcel by som Vas popytat o radu / nazor. Nakolko ma moj pc uz 6 rokov (P4-2Ghz, 756MB ram), povedal som si ze uz by bolo suce ho vymenit, pretoze pri spracovani RAW a pod. je to o nervi. Nakolko som aj vysokoskolak, pozorujem ze by sa mi hodil aj notebook. Som teraz pred velkou dilemou co spravit. Financny strop mam 700€. Rozmyslal som ze kupit notebook a k nemu externy monitor 20", ale neviem ci je to z hladiska pouzivania prakticke riesenie. Lebo velky monitor potrebujem, na 15"ke sa upravovat fotky moc nedaju resp. nie je to ono. Tak Vas prosim o nazor co si myslite o notebooku ako o hlavnom pc na spracovanie foto. Dakujem. Moji kandidati su LENOVO IDEAPAD G550/ C2D T6600/ 15.6" LED VV 1366x768/ 4GB a HP ProBook 4710s/ C2D T5870/ 17.3" LED 1600x900/ 4GB.

Bindo
2009-11-02 23:03:42+01
príspevok od: conan7
Neviem prečo tu hádžeš tie čísla že 1000 €...to určite nie ale za 400€ už máš poriadny, samozrejme ked sa strašne ponáhlaš tak si kúp len počítač, ale ja stále nechápem prečo nevieš 2-3 mesiace počkať a vymeniť komplet všetko a budeš to mať na úrovni...ešte od jedného grafika na podobnú tému som dostal radu vieš akú? že kúpiť fakt kvalitný CRT monitor, ked nemáš na PA/IPS, tie posledné CRT majú kvalitný obraz, neporovnateľné so súčasnými notebookmi, to mi môžeš veriť aj ja upravujem na CRT NEC-u, kým nekúpim niečo kvalitné to ma ešte vydrží..ale aj to je jedno riešenie a také monitorty sú už lacné veľmi...a spýtal si sa, že ktoré notebooky na úpravy, tiež tu som o tom čítal a sú to jedine MAC a SonyVaio. a v tomto poradí. Keď už ideš upravovať na notebooku...
este ak sa ta mozem spytat, spominas ze upravujes na CRT cku... vies mi poradit ake CRT, ktore sa da este teoreticky od niekoho kupit by sa hodilo ? ci je to jedno ? alebo aky parameter musi mat. Dik

conan7
2009-11-02 23:10:29+01
klasika: nec a eizo, ešte čo som počul bola jedna vydarená rada philipsov, ale nezapísal som si aká to bola rada, vieš o tom som sa bavil s jedným grafikom-známym rozprával mi cez telefón 55 min :D :D ja mám 17ku mne zatial postačuje, treba ale dávať pozor aby nejak obrovský nebol lebo ti zožere hlavu a nemôžeš to dať na hocijaký stôl lebo má to desiatky kíl :D :D to také detaily :D :D presné parametre ti neviem lebo nie som absolútne zbehlý v tom a nechcel by som zbytočne mudrovať, on mi vysvetloval jedna radosť :D :D hlavne že s NEC-om nič nepokazíš :D

Bindo
2009-11-02 23:28:14+01
klasika: nec a eizo, ešte čo som počul bola jedna vydarená rada philipsov, ale nezapísal som si aká to bola rada, vieš o tom som sa bavil s jedným grafikom-známym rozprával mi cez telefón 55 min :D :D ja mám 17ku mne zatial postačuje, treba ale dávať pozor aby nejak obrovský nebol lebo ti zožere hlavu a nemôžeš to dať na hocijaký stôl lebo má to desiatky kíl :D :D to také detaily :D :D presné parametre ti neviem lebo nie som absolútne zbehlý v tom a nechcel by som zbytočne mudrovať, on mi vysvetloval jedna radosť :D :D hlavne že s NEC-om nič nepokazíš :D
ok dik... idem nieco pokukat po nete :)

Bindo
2009-11-03 15:02:18+01
chcel by som sa este spytat k tomu dell monitoru co tu bol spomenuty. ma dostatocny pocet farieb a spol ? teda oplati sa ho kupovat na tu upravu fotiek ? lebo kamarat pracuje v dell a mozo by sa dala par eur zlava tak ho zvazujem

ONEHALF
2009-11-03 16:49:05+01
príspevok od: Bindo
chcel by som sa este spytat k tomu dell monitoru co tu bol spomenuty. ma dostatocny pocet farieb a spol ? teda oplati sa ho kupovat na tu upravu fotiek ? lebo kamarat pracuje v dell a mozo by sa dala par eur zlava tak ho zvazujem
Jeho parametre su popisane tu:

http://www.extrahardware.cz/dell-2209w-vs-eizo-flexscan-s2232w-e-e-ips-vs-s-pva?page=0,2

Za tie peniaze sa oplati... Urcite ma lepsie podanie farieb ako ostene monitory v tejto cene... Par fotografov na ephote ho pouziva a pisu len pozitivne reakcie...
Samozrejme drahsie monitory, NEC,EIZO su urcite lepsie... ale ked chces za malo penazi stredne vela muziky tak myslim ze neolutujes... Skus sa ist na neho niekam pozriet... Drzim palce pri vybere..

Rob_A
2009-11-03 20:23:17+01
neviem ja skor pokukujem pov LENOVO G550A T6600 / 4GB / 320 / NVIDIA® G210MB DDR2 512MB /15,6LED / BT / camera / DVD-RW / Win7HP.
a po inej znacke si nepokukoval? ja som najprv rozmyslal o asuse, ale po tejto dskusii mam zmiesane pocity

Bindo
2009-11-03 20:54:13+01
príspevok od: Rob_A
a po inej znacke si nepokukoval? ja som najprv rozmyslal o asuse, ale po tejto dskusii mam zmiesane pocity
z mojich informacii je asus co sa tyka prevedenia najhorsia znacka. ako nechcem nadavat, mozno je to iba nahoda, ale co pocuvam v okoli tak sa pomaly topia od toho ako sa prehrievaju. ale ako vravim mozno je to nahoda. kazdopadne IBM, DELL, prip. HP su urcite overene znacky, ale samozrejme nie vsetky produkty ani od tychto znaciek

Bindo
2009-11-03 23:05:08+01
este ak sa mozem opytat, nechcem aby to vyznelo hlupo, len sa snazim najst odpovede na moje otazky. moj odhad je ze monitor EIZO a NEC prip. ine podobne kusky s PVA a pod. ma v SR tak do 1000ludi. ja ked upravim moju foto na monitore za 1000€ a bude vizerat super na mojom monitore, tak v tejto kvalite ju uvidi iba tychto 1000 ´vyvolenych´ nie ? ak neratam to ze raz o 20 rokov mozno budem mat daku vystavu tlacenych foto:D co nepredpokladam ... teda vystup z kvalitneho monitoru ocenia iba ludia s kvlaitnym monitorom nie ?

mash
2009-11-04 08:15:23+01
Bindo nie, oceníš to predovšetkým ty a tvoje okolie. A o to predsa ide. Teda pokiaľ to robíš len pre radosť a potešenie. Aj foto v sRGB na PVA alebo IPS vyzerá úplne inak ako na TN. V dobe keď stáli dobré (nie úplne špičkové) monitory toľko ako auto z druhej ruky to bolo na zváženie, ale dnes keď kúpiš veľmi dobrý monitor za menej ako nejaký shitový LCD televízor, tak si myslím, že už nie je o čom. A ak pri PC sedíš dlhšie ako cca hodinu denne tak sa to určite oplatí. Na kancelárske dokumenty a behanie po nete (mimo fotiek) ti stačí aj najlacnejšie TN. Ale to chce fakt vidieť na vlastné oči, takto sa to opísať nedá.

Bindo
2009-11-04 10:25:38+01
príspevok od: mash
Bindo nie, oceníš to predovšetkým ty a tvoje okolie. A o to predsa ide. Teda pokiaľ to robíš len pre radosť a potešenie. Aj foto v sRGB na PVA alebo IPS vyzerá úplne inak ako na TN. V dobe keď stáli dobré (nie úplne špičkové) monitory toľko ako auto z druhej ruky to bolo na zváženie, ale dnes keď kúpiš veľmi dobrý monitor za menej ako nejaký shitový LCD televízor, tak si myslím, že už nie je o čom. A ak pri PC sedíš dlhšie ako cca hodinu denne tak sa to určite oplatí. Na kancelárske dokumenty a behanie po nete (mimo fotiek) ti stačí aj najlacnejšie TN. Ale to chce fakt vidieť na vlastné oči, takto sa to opísať nedá.
Ako zvazujem ten monitor, ale skor kukam daky pouzivany prip. ten dell. Ako beriem ze terau uz nejsu dako extremne drahe, ale aj tak nie je to zas ani malo. A najvacsiu vyhodu pokladas tie pozorovacie uhly alebo to zobrazenie farieb ?

Bindo
2009-11-04 18:52:17+01
Este by som sa chcel spytat, ako je to s CRT ? Lebo vela krat citam na forach ze CRT je porovnatelne s tymito Eizo a pod. monitormi. Co sa farieb tyka. Je to pravda ? Teda ze staci stary CRT monitor ? Miesta mam na stole dost tak preco neusetrit :P

Martin P
2009-11-04 19:03:06+01
Este by som sa chcel spytat, ako je to s CRT ? Lebo vela krat citam na forach ze CRT je porovnatelne s tymito Eizo a pod. monitormi. Co sa farieb tyka. Je to pravda ? Teda ze staci stary CRT monitor ? Miesta mam na stole dost tak preco neusetrit :P
a ty si kupujes v obchode stare skysnute mlieko s myslienkou snad sa z neho nepos....m?
crt monitory to je tak technologicky davno ze sa mi nechce verit ze nad tym este premyslas
alebo ti treba fakt reset hlavy a podme od zaciatku
pardon ale v tretom tisicroci premyslat nad technologiou starsou ako 30 rokov to je pomaly trestne
a navyse ta spotreba elektriny zla rozlisovacka unava oci od kmitoctovej zobrazovacej frekvencie
ty si fakt zaspal dobu
alebo mi nieco uniklo?
no neviem

mash
2009-11-04 19:14:39+01
Ako zvazujem ten monitor, ale skor kukam daky pouzivany prip. ten dell. Ako beriem ze terau uz nejsu dako extremne drahe, ale aj tak nie je to zas ani malo. A najvacsiu vyhodu pokladas tie pozorovacie uhly alebo to zobrazenie farieb ?
Hlavne tie farby, ale ani uhly nie sú na zahodenie. Síce na to nečumím zboku a udávané 178/178 sú značne prehnané, ale či sedím za PC sám alebo niekomu ešte fotky ukazujem, tak je to všetko OK. Pri TN paneloch ti stačí keď pohneš hlavou o pár cm a už je to iný odtieň (nie, že pozerať dvaja na jeden monitor...).

conan7
2009-11-04 19:25:24+01
Kvalitné CRT (NEC, EIZO) ešte aj dnes schová väčšinu notebookov s TN a lacných LCD monitorov do vačku...dúfam že o tom nepochybuješ...to ostatné so spotrebou atd to sedí...

Bindo
2009-11-04 19:40:23+01
príspevok od: Martin P
a ty si kupujes v obchode stare skysnute mlieko s myslienkou snad sa z neho nepos....m?
crt monitory to je tak technologicky davno ze sa mi nechce verit ze nad tym este premyslas
alebo ti treba fakt reset hlavy a podme od zaciatku
pardon ale v tretom tisicroci premyslat nad technologiou starsou ako 30 rokov to je pomaly trestne
a navyse ta spotreba elektriny zla rozlisovacka unava oci od kmitoctovej zobrazovacej frekvencie
ty si fakt zaspal dobu
alebo mi nieco uniklo?
no neviem
nemusis mi rozpravat o tom ako funguje monitor. a len tak pre info tie stare monitory, mali velmi dlho ovela nizsiu spotrebu ako vela LCD a aj dnes hlavne co sa tyka TV s FullHD maju velke telky (elektronkove) neporovnatelne nizsiu spotrebu. preco by som neuvazoval o technologii starsieho data ak v mnohom prekona dnesnu technologiu. hlavne co pocuvam tuna na fore nadavky na lacne LCD. ja neviem ako vy ale ja sa neriadim pravidlom ze co je nove musi byt aj najlepsie. tu unavu oci beriem. ale aj tak by fungoval iba na skorigovanie farieb na fotke, teda ako druhy monitor, cize tento aspekt tak tragicky neberiem. ja nespochybnujem to ze EIZO a NEC a pod. LCD su super, ale mne sa proste nechce vyvalit za monitor take prachy tak si hladam lacnejsie riesenie. resp. doteraz som o monitore neuvazoval a uplne mi staci ten LCD co mam doma len tu v tomto fore mi nejaky ludia zacali vysvetlovat, ze monitor je to co potrebujem, tak hladam nejake komprosmisne riesenie medzi monitorom na foto a tym nezaplatit za to 2 vyplaty.

Martin P
2009-11-04 20:27:49+01
nemusis mi rozpravat o tom ako funguje monitor. a len tak pre info tie stare monitory, mali velmi dlho ovela nizsiu spotrebu ako vela LCD a aj dnes hlavne co sa tyka TV s FullHD maju velke telky (elektronkove) neporovnatelne nizsiu spotrebu. preco by som neuvazoval o technologii starsieho data ak v mnohom prekona dnesnu technologiu. hlavne co pocuvam tuna na fore nadavky na lacne LCD. ja neviem ako vy ale ja sa neriadim pravidlom ze co je nove musi byt aj najlepsie. tu unavu oci beriem. ale aj tak by fungoval iba na skorigovanie farieb na fotke, teda ako druhy monitor, cize tento aspekt tak tragicky neberiem. ja nespochybnujem to ze EIZO a NEC a pod. LCD su super, ale mne sa proste nechce vyvalit za monitor take prachy tak si hladam lacnejsie riesenie. resp. doteraz som o monitore neuvazoval a uplne mi staci ten LCD co mam doma len tu v tomto fore mi nejaky ludia zacali vysvetlovat, ze monitor je to co potrebujem, tak hladam nejake komprosmisne riesenie medzi monitorom na foto a tym nezaplatit za to 2 vyplaty.
urcite ti nerozpravali nieco co nieje pravda a povysovat staru technologiu nad novu je odvaha z tvojej strany
na korigovanie a retusovanie fotiek potrebujes dobry monitor s korektnym farebnym podanim
ak ti vyhovuje stara technologia maj si ju
ale naco investovat do niecoho co je uz mimo a farby na crt nenastavis ani keby si pos... a ked tak len na monitoroch barco a to boli crt monitory radove v stotisicoch korun uz ale robia len lcd ktovie preco asi?
mne je to jedno na com si budes kazit zrak ale urcite neurobis dobru robotu na nejakom vybehovom starom a mozno aj vypalenom crt

Martin P
2009-11-04 20:34:16+01
Kvalitné CRT (NEC, EIZO) ešte aj dnes schová väčšinu notebookov s TN a lacných LCD monitorov do vačku...dúfam že o tom nepochybuješ...to ostatné so spotrebou atd to sedí...
samozrejme aj starsi mercedes alebo bmw da na frak nejakemu novemu shitu z koreje alebo z rumunska
ano ale tuto pan zakladatel vlakna chce na stol staru lacnu korejsku-rumunsku sunku v prenesenom slova zmysle aby usetril peniaze ale nie miesto na stole
za malo úpenazi nikdy vela muziky nebude
a oci a zdravie mame len jedno a kupit nove sa neda dokonca ani korejske alebo rumunske pouzite

Bindo
2009-11-04 20:36:37+01
urcite ti nerozpravali nieco co nieje pravda a povysovat staru technologiu nad novu je odvaha z tvojej strany
na korigovanie a retusovanie fotiek potrebujes dobry monitor s korektnym farebnym podanim
ak ti vyhovuje stara technologia maj si ju
ale naco investovat do niecoho co je uz mimo a farby na crt nenastavis ani keby si pos... a ked tak len na monitoroch barco a to boli crt monitory radove v stotisicoch korun uz ale robia len lcd ktovie preco asi?
mne je to jedno na com si budes kazit zrak ale urcite neurobis dobru robotu na nejakom vybehovom starom a mozno aj vypalenom crt

odvaha z mojej strany ? nie sme nahodou na web portali, kde vacsina uzivatelov je nazoru ze STARE kinofilmove fotoaparaty mali lepsi vystup ako nove digitalne technologie ? tak prosim nezatracujme hned vsetko co je stare. ja som sa len pytal o radu, pretoze EIZO a pod. monitory som zatial v praxi nevidel a teda ani nemam skusenost s tym ake maju podanie obrazu. a na tych par fotiek co v pc upravujem sa mi proste nechce davat take peniaze. to uz ozaj radsej objektiv si kupim. po precitani celeho vlakna myslim, ze nie som jediny, resp. ja nemam ale su tu viacery co pouzivaju starsie CRT monitory a pochvaluju si ich.

Bindo
2009-11-04 20:41:15+01
samozrejme aj starsi mercedes alebo bmw da na frak nejakemu novemu shitu z koreje alebo z rumunska
ano ale tuto pan zakladatel vlakna chce na stol staru lacnu korejsku-rumunsku sunku v prenesenom slova zmysle aby usetril peniaze ale nie miesto na stole
za malo úpenazi nikdy vela muziky nebude
a oci a zdravie mame len jedno a kupit nove sa neda dokonca ani korejske alebo rumunske pouzite
ked mi chces poradit tak mi radsej skus povedat ci Dell UltraSharp 2209WA bude na spracovanie foto ako monitor stacit a teda ci bude mat lepsie vysledky ako klasicke LCD cka... lebo cena toho monitoru je maximum co som ochotny za monitor dat. zatial som spokojny aj s upravou fotiek na mojom terajsom LCD cku a nevidim v tom daky vazny problem ani do buducna.

conan7
2009-11-04 20:42:51+01
odvaha z mojej strany ? nie sme nahodou na web portali, kde vacsina uzivatelov je nazoru ze STARE kinofilmove fotoaparaty mali lepsi vystup ako nove digitalne technologie ? tak prosim nezatracujme hned vsetko co je stare. ja som sa len pytal o radu, pretoze EIZO a pod. monitory som zatial v praxi nevidel a teda ani nemam skusenost s tym ake maju podanie obrazu. a na tych par fotiek co v pc upravujem sa mi proste nechce davat take peniaze. to uz ozaj radsej objektiv si kupim. po precitani celeho vlakna myslim, ze nie som jediny, resp. ja nemam ale su tu viacery co pouzivaju starsie CRT monitory a pochvaluju si ich.
Je to relatívne. Pochvalujem to v porovnaní so slabými TN panelmi v notebookoch. Ked budem mať možnosť okamžite kupujem PVA. Ako som povedal 1-1,5 r. Aj tebe by som odporučil len ako prechodné riešenie, bohvie už tie monitory kolko vydržia...

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()