Fórum » O TECHNIKE

Datacolor Spyder3Pro vs X-Rite i1 Display LT

AstrumMinax
2009-11-07 18:35:19+01
Zdravim. Planujem kupit kalibracnu sondu. Dlho som bol presvedceny, ze to bude X-Rite i1 Display LT az pokial som nepozrel do ePhoto Shopu kde je Datacolor Spyder3Pro lacnejsia ako X-Rite. Teraz neviem ktoru s tychto dvoch zobrat. Pre Datacolor hovori priaznivejsia cena, moznost validacie profilu a celkovo lepsie tabulkove hodnoty. Jedine co oproti X-Rite nema je meranie okoliteho osvetlenia. Kedze som v oblasti kalibracie novacik chcem sa spytat skusenejsich uzivatelov ktoru sondu by ste mi dodporucili? Dakujem.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2009-11-07 18:57:01+01
opytaj sa priamo p. Farkasa z ephotoshop.sk, je to odbornik, urcite poradi (na Fotoslovakia musel svoju prednasku o kalibracii opakovat). Zavolaj cez tyzden od cca 9.00 na hotline.

AstrumMinax
2009-11-08 13:11:44+01
Tak som zistil, ze sonda X-Rite i1 Display LT je pre mna nevhodna, pretoze podla p. Viktora Navrátila z Grafika.cz tato sonda nezvlada Wide Gamut. Datacolor Spyder3Pro bude na tom asi rovnako kedze sa jedna o ´Low End´.

AstrumMinax
2009-11-08 13:22:40+01
Datacolor Spyder3 Elite by mala zvladat aj Wide Gamut, vid http://www.sofos.sk/pc.aspx?content=TVRDETAIL&nparams=kod_id;18209. Je sice trochu drahsia, ale co uz.

Daniel.U
2009-11-08 14:00:28+01
s tym wide gamutom sa mi to moc nezda. Sondy i1 sa lisia len softwarom a verzia display 2 urcite zvlada wide gamut.

AstrumMinax
2009-11-09 19:03:40+01
Podla dotycneho pana ani X-Rite i1 Display2 Wide nezvlada. Vraj len X-Rite ColorMunki alebo aj X-Rite i1Pro. Sondy X-Rite i1 Display ci uz LT alebo 2 je mozne uspesne pouzit s monitormi EIZO radu CG, kde si vraj elektronika tychto monitorov pomocou nejakeho algoritmu upravuje namerane hodnoty. No a Datacolor Spyder3 su vraj kus od kusa ine a sanca na slusne premeranie je 50 na 50. Tak a babo rad!

Daniel.U
2009-11-09 19:39:34+01
otazne je, ci sa oficilane da monitor nehardwarovo nakalibrovat na wide gamut. Ked si tak poskladam vsetko co som si precital tu, inde a vyskusal, tak je v tom riadny chaos. Istotu uspechu budes mat len vtedy, ked kupis hardwarovo kalibrovatelny monitor a nakalibrujes to prilozenym softwarom. V inych pripadoch to nakalibrujes, ale nikto nevie ci spravne. Ale opytam sa ta tak, mas nejaky napad ked tie kramy vyrabaju 2 firmy na svete? Datacolor hovoris, ze je na prd, mne tiez nieje sympaticky. Z vyrobkov X rite je i1 display 2 dobra sonda a pouziva sa bezne. LT verzia ma pre teba bezvyznamny rozdiel v softwary, cize mozes kupit aj tu. Color munki stojo kopu penazi pokial s tym nemienis profilovat tlaciaren. Ked si zavolas nejaku sluzbu co kalibruju montory, zas len donesu nejaku z beznych sond.

AstrumMinax
2009-11-10 09:05:13+01
príspevok od: Daniel.U
otazne je, ci sa oficilane da monitor nehardwarovo nakalibrovat na wide gamut. Ked si tak poskladam vsetko co som si precital tu, inde a vyskusal, tak je v tom riadny chaos. Istotu uspechu budes mat len vtedy, ked kupis hardwarovo kalibrovatelny monitor a nakalibrujes to prilozenym softwarom. V inych pripadoch to nakalibrujes, ale nikto nevie ci spravne. Ale opytam sa ta tak, mas nejaky napad ked tie kramy vyrabaju 2 firmy na svete? Datacolor hovoris, ze je na prd, mne tiez nieje sympaticky. Z vyrobkov X rite je i1 display 2 dobra sonda a pouziva sa bezne. LT verzia ma pre teba bezvyznamny rozdiel v softwary, cize mozes kupit aj tu. Color munki stojo kopu penazi pokial s tym nemienis profilovat tlaciaren. Ked si zavolas nejaku sluzbu co kalibruju montory, zas len donesu nejaku z beznych sond.
Uz som s toho ColorManagementu zufali. Keby nemam stary 17´ CRT monitor a nepotrebujem novy tak sa no vyflaknem. S tym co si napisal mas uplnu pravdu a najschodnejsia aj ked drahsia cesta bude cez hardwarovo kalibrovatelny monitor. Pravdepodobne EIZO CG222W (teraz sa da na ALZE kupit za 809 Eur bez DPH) a casom dokupim X-Rite i1 Display LT.

Daniel.U
2009-11-10 09:11:00+01
hardwarovo urobis aj NEC p221w, ale software sa neda zakupit len na cierno zaregistrovat. Drahy nieje, ale musi ti ho zaplatit niekto s americkou kreditkou. K tomu kupis i1 LT a hotovo.

marcelfilo
2009-11-10 09:43:56+01
Ja som si k EIZU S2243 kúpil EIZO EasyPix, je tam sonda Eizo EX1 (SPYDER 3) a jednoduchý softvér od Eiza. Ku kvalite kalibrácie sa mi je obtiažne vyjadriť, ale keď to EIZO doporučuje k widegamutovým monitorom, tak to hádam nie je blud.

AstrumMinax
2009-11-10 10:38:13+01
hardwarovo urobis aj NEC p221w, ale software sa neda zakupit len na cierno zaregistrovat. Drahy nieje, ale musi ti ho zaplatit niekto s americkou kreditkou. K tomu kupis i1 LT a hotovo.
Hej, uvazoval som aj o nom. Podla ExtraHardware.cz ma aRGB 95%, len ja som niekde na strankach NEC v specifikaciach cital, ze jeho gamut je podstatne mensi a preto som ho zavrhol. Teraz som ho znova oprasil a ani za boha ten udaj o gamute na NEC nemozem najst. Neviem presne kolko percent z aRGB tam bolo a neviem ci si to nemylim s NEC 2490WUXi2. Asi potrebujem terapiu!

AstrumMinax
2009-11-10 10:38:56+01
príspevok od: marcelfilo
Ja som si k EIZU S2243 kúpil EIZO EasyPix, je tam sonda Eizo EX1 (SPYDER 3) a jednoduchý softvér od Eiza. Ku kvalite kalibrácie sa mi je obtiažne vyjadriť, ale keď to EIZO doporučuje k widegamutovým monitorom, tak to hádam nie je blud.
Tak o tomto monitore som bol rozhodnuty, ze to bude moj novy kamos a ze jeho kamos bude X-Rite i1 Display LT alebo Datacolor Spyder3. Po precitani roznych clankov a for som bol v tom, ze sa kamosit nebudeme, ale ty vniesol nadej ze sa mozno kamosit budeme!!! Kde si to kupil, mozes poslat link lebo nikde som takyto set navidel. Vdaka.

Daniel.U
2009-11-10 10:52:30+01
príspevok od: AstrumMinax
Hej, uvazoval som aj o nom. Podla ExtraHardware.cz ma aRGB 95%, len ja som niekde na strankach NEC v specifikaciach cital, ze jeho gamut je podstatne mensi a preto som ho zavrhol. Teraz som ho znova oprasil a ani za boha ten udaj o gamute na NEC nemozem najst. Neviem presne kolko percent z aRGB tam bolo a neviem ci si to nemylim s NEC 2490WUXi2. Asi potrebujem terapiu!
asi si cital 92%. To sa docitas aj o Eize. Totiz je rozdiel pri akej farebnej teplote sa to udava. Pri 5000 K je gamut o nieco sirsi. Necakaj od Eiza ine, ma ten isty display.

AstrumMinax
2009-11-10 11:10:46+01
asi si cital 92%. To sa docitas aj o Eize. Totiz je rozdiel pri akej farebnej teplote sa to udava. Pri 5000 K je gamut o nieco sirsi. Necakaj od Eiza ine, ma ten isty display.
No len ja som cital teda ak sa nemylim, nejakych 85. Viem, ze to bol urcite NEC, ale ruku do ohna nedam, ze to bol P221W. Precital som toho uz hodne a zacina sa mi to miesat. Fakt maju CG222W a P221W rovnaky panel? Este sa ta chcem spytat na tu registraciu, neviem ci som ta dobre pochopil. Ten soft sa tu v europe nada kupit? Treba to kupit v USA a na to treba registrovat? Nechcem tu riesit ziadny warez, ale tu na fore som cital, ze ho niekdo pouziva na cierno.

Daniel.U
2009-11-10 11:16:44+01
No len ja som cital teda ak sa nemylim, nejakych 85. Viem, ze to bol urcite NEC, ale ruku do ohna nedam, ze to bol P221W. Precital som toho uz hodne a zacina sa mi to miesat. Fakt maju CG222W a P221W rovnaky panel? Este sa ta chcem spytat na tu registraciu, neviem ci som ta dobre pochopil. Ten soft sa tu v europe nada kupit? Treba to kupit v USA a na to treba registrovat? Nechcem tu riesit ziadny warez, ale tu na fore som cital, ze ho niekdo pouziva na cierno.
s radou CG nema rovnaky panel, ale s radou S. V podstate ak je tam s-PVA, tak je to panel samsung. Software spectra view nieje urceny pre nas trh ze sa neda pouzit ani nasa kreditka na jeho kupenie. Na cierno ho pouzivam aj ja. Ja mam ten p221w a sondu color munki. Hardwarovo ho kalibrujem cez software spectra view. Takro to vizera, farebny trojuholnik je monitor, zlty adobeRGB

AstrumMinax
2009-11-10 11:44:24+01
s radou CG nema rovnaky panel, ale s radou S. V podstate ak je tam s-PVA, tak je to panel samsung. Software spectra view nieje urceny pre nas trh ze sa neda pouzit ani nasa kreditka na jeho kupenie. Na cierno ho pouzivam aj ja. Ja mam ten p221w a sondu color munki. Hardwarovo ho kalibrujem cez software spectra view. Takro to vizera, farebny trojuholnik je monitor, zlty adobeRGB
Vdaka. Rad by som sa ta par veci spytal, ked mas ten NEC. Teda ak mozem.
Ma tento monitor tlacitko na prepnutie (resp. simulaciu) priestoru sRGB, alebo treba prepinat cez OSD a jak si s touto simulaciou spokojny? Vyuzivas to? Jedina vec co ma odradza od EIZA S2243 a celkovo od rady S je, ze tie taketo nieco nemaju. A restartovat zakazdym comp ked chcem do sRGB ma jak sa poznam bude pekne povedane otravovat. Ma P221W polohovy snimac pri natoceni manitora (CG222W tusim nema). Pouzivas natacanie pri upravac fotiek na vysku? Vadi ti nieco na P221W a jak si zvladol kalibraciu, bola s tym velka panta? Podla toho, ze vlastnis ColorMunki usudzujem, ze asi nebudes ziadne ´ucho´ :) Zvladne kalibraciu aj stredne pokrocily uzivatel bez toho, aby si poobhrizal nechty az do krvi? Vdaka za tvoj cas.

Daniel.U
2009-11-10 12:10:44+01
monitor ma cez OSD monzost prepinat profily vcitane sRGB, native a 5000. Ja to prepinam uz cez ten spectraview software, napriklad ked ide tlacit, prepnem na profil pre tlac(5000K). Software to prehodi priamo v monitore, na OSD nemus uz na sahat. Tak isto si tam mozes nahodit sRGB. Polohovy snimac mnitor nema, otacanie nevyuzivam. Je to pre mna otravne a v softwaroch ako lightroom nepouzitelne, jedine ked ti tak bezi nahladovy monitor (pouzivam 2 monitory). Co sa tyka kalibracie, tak ten spectraview je o nieco tazsi ak chces z neho vsetko vycitat a vytazit ho. Software k sonde je jednoduchy. Hlavne aby si mal jasno ake hodnoty tam nahodit. Totiz zvladnut to zvaldnes, ale nemas ako urobit skusku spravnosti. Ja som tiez dlho pouzival monitor v domneni, ze je to nastavene dobre a bolo to zle. Vychadzal som z toho, ze adobeRGB zdiela s sRGB tu istu mnozinu farieb a ked nastavim monitor na sRGB, tak je to vlastne jedno a pri tom tuto sa to mysli ako simuliacia priestoru aj s jeho orezanim. Vo vseobecnosti byva problem co aj vela ludi riesi, ze ako vlastne pripravit monitor na profilaciu. Vseobecne sa radi resetnut ho na defaultne hodnoty, kontrast do stredu a nevim co este, ale na nic z toho sa neda uplne spolahnut, vsade je to trochu inak. Preto ti radim tu HW kalibraciu, software a sonda urobia svoje, ten software si nastavi po kabli monitor ako potrebuje.Len si daj pozor na intenzitu podsvietenia. To byva castejsi problem ako farebny posun.

AstrumMinax
2009-11-10 12:19:11+01
monitor ma cez OSD monzost prepinat profily vcitane sRGB, native a 5000. Ja to prepinam uz cez ten spectraview software, napriklad ked ide tlacit, prepnem na profil pre tlac(5000K). Software to prehodi priamo v monitore, na OSD nemus uz na sahat. Tak isto si tam mozes nahodit sRGB. Polohovy snimac mnitor nema, otacanie nevyuzivam. Je to pre mna otravne a v softwaroch ako lightroom nepouzitelne, jedine ked ti tak bezi nahladovy monitor (pouzivam 2 monitory). Co sa tyka kalibracie, tak ten spectraview je o nieco tazsi ak chces z neho vsetko vycitat a vytazit ho. Software k sonde je jednoduchy. Hlavne aby si mal jasno ake hodnoty tam nahodit. Totiz zvladnut to zvaldnes, ale nemas ako urobit skusku spravnosti. Ja som tiez dlho pouzival monitor v domneni, ze je to nastavene dobre a bolo to zle. Vychadzal som z toho, ze adobeRGB zdiela s sRGB tu istu mnozinu farieb a ked nastavim monitor na sRGB, tak je to vlastne jedno a pri tom tuto sa to mysli ako simuliacia priestoru aj s jeho orezanim. Vo vseobecnosti byva problem co aj vela ludi riesi, ze ako vlastne pripravit monitor na profilaciu. Vseobecne sa radi resetnut ho na defaultne hodnoty, kontrast do stredu a nevim co este, ale na nic z toho sa neda uplne spolahnut, vsade je to trochu inak. Preto ti radim tu HW kalibraciu, software a sonda urobia svoje, ten software si nastavi po kabli monitor ako potrebuje.Len si daj pozor na intenzitu podsvietenia. To byva castejsi problem ako farebny posun.
Srdecna vdaka. Sam som zvedavy co spravim :0

marcelfilo
2009-11-10 14:48:23+01
Tak o tomto monitore som bol rozhodnuty, ze to bude moj novy kamos a ze jeho kamos bude X-Rite i1 Display LT alebo Datacolor Spyder3. Po precitani roznych clankov a for som bol v tom, ze sa kamosit nebudeme, ale ty vniesol nadej ze sa mozno kamosit budeme!!! Kde si to kupil, mozes poslat link lebo nikde som takyto set navidel. Vdaka.
Kúpil som to v Sofose, nie je to set, predávajú to zvlášť a samotné Eizo doporučuje EasyPix ako jednoduchú kalibráciu pre začiatočníkov (bohužiaľ som na tom časovo tak zle, že zložitejšie nastavovanie a štúdium colormanagementu do absolútnych podrobností proste nestíham)

Daniel.U
2009-11-10 15:09:41+01
Srdecna vdaka. Sam som zvedavy co spravim :0
zalezi na tom, kolko mas penez. Mohol by som ti subjektivne radit, ze CG monitor za teba fotky robit nebude a za tu cenu mas nec aj so sondou, ale je to na tebe. Niekto ide vyslovene po cene, niekto chce najnizsiu cenu pri zachovani poziadavkov na vyrobok a niekto kupuje pre dobry pocit to najlepsie co existuje. V kazdom pripade by som ti radil tak, ze pokial nemas kupit hned aj sondu, tak ani to cegecko potom nema velky vyznam. A este ti poviem, ze keby som mal kupit znova monitor, tak vadi mi raster na 22´ minitoroch. Rozlisenie to ma ako 20ka, len to ma vacsie body

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()