Fórum » O TECHNIKE

objektiv

martin 152
martin 152 2009-12-06 23:25:32+01
ludkovia mam v plane si kupit sirokouhli objektiv,pozeral som nieco na nete Nikon - objektív - 35mm F1.8G AF-S DX sice podla rozmerov a vlastnosti si myslim ze je to sirokouhle nenasiel som pri nom napisane ze je to sirokac, povedzte mi vy na to nieco alebo popripade mi poradte ohladom sirokouhleho objektivu na nikkon, uz som si googlil nieco nieco som pozeral teraz chcem pocut nieco od skusenejsich z prvej ruky, dik

Marcel Rebro
2009-12-07 09:24:56+01
ja som kedysi kupil sekac Nikkor 12-24/4 za 15.000 (=500E). Tokinu 12-24 mas na eBay v pohode do 400E ...

pekne porovnanie DX sirokacov mas tu

www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/comparison.htm

... Tokina 12-14 je vitaz medzi 3th party. 11-16 je sice lepsia, ale do 500E sa nezmestis

Marcel Rebro
2009-12-07 09:26:36+01
príspevok od: dodo_bb
Keď 500 €, tak za to kúpiš aj starší 18-200 NIKON, je to celkom slušný objektív a na širokom konci budeš mať 18/3,5. pevný širokáč vo verzii AF-S NIKON zatiaľ nerobí... Alebo predaj D60, kúp si starší D90 a máš pokoj, môžeš kupovať všetky objektívy s AF. Sú lacné a zoženieš ich v bazáre kopec.
na sirokom konci bude mat 27/3.5, ale to ty vies ;-))))

jrfoto
2009-12-07 10:09:42+01
este by prichadzala do uvahy tokina 10-17 fisheye ta stoji presne 500E

Matúš Koprda
2009-12-07 10:27:03+01
Alebo skus ked za 500 tak Sigmu 10-20 mm F4 5,6 EX DC HSM. Vyzera celkom schopne a ma vlastne ostrenie.

conan7
2009-12-07 10:28:07+01
jaj aha, to som nevedel. Ja som len videl zakrvavenými očami že 35mm a som si myslel že so zavretými očami sa to dá považovať za široké na FF. To je jedna vec a druhá že nemám prehľad v tých tvojich skratkách :) nabudúce použijem fotoškolu - svet skratiek :) tak dx je ako u nás ef-s? Ďakujem za opravu, keby som bol doma na compe tak by som si dal odmenu ale teraz nemôžem. :D

duroslav
2009-12-07 10:47:58+01
príspevok od: conan7
jaj aha, to som nevedel. Ja som len videl zakrvavenými očami že 35mm a som si myslel že so zavretými očami sa to dá považovať za široké na FF. To je jedna vec a druhá že nemám prehľad v tých tvojich skratkách :) nabudúce použijem fotoškolu - svet skratiek :) tak dx je ako u nás ef-s? Ďakujem za opravu, keby som bol doma na compe tak by som si dal odmenu ale teraz nemôžem. :D
DX je o niečo viac než to vaše EF-S :-)
DX objektív sa dá nasadiť a funguje (obmedzene) aj na FF tele.
EF-S sa na FF telo ani nedá nasadiť.

viking81
2009-12-07 10:58:35+01
canon je blbuvzdorny ;-) hodis dx na FF a komu sa to bude chciet vsetko orezavat :)

duroslav
2009-12-07 11:01:47+01
príspevok od: viking81
canon je blbuvzdorny ;-) hodis dx na FF a komu sa to bude chciet vsetko orezavat :)
Foťáku. Ten si to oreže sám.

Marcel Rebro
2009-12-07 12:26:42+01
príspevok od: conan7
DX je objektiv optimalizovany na pouzitie s APS-C zrkaldovkami. na FF sa da pouzit, ale s mensim rozlisenim - fotak (D700, D3*) si to oreze na 6 MPix

viking81
2009-12-07 14:43:53+01
príspevok od: duroslav
Foťáku. Ten si to oreže sám.
jaj tak takto to ma nikon vymyslene...ale aj tak je blbost ich pouzivat na ff...ci nie ? do nikonov nevidim....preto sa pytam :)

dodo_bb
2009-12-07 15:08:51+01
príspevok od: Marcel Rebro
DX je objektiv optimalizovany na pouzitie s APS-C zrkaldovkami. na FF sa da pouzit, ale s mensim rozlisenim - fotak (D700, D3*) si to oreze na 6 MPix
Trochu upresnenia - DX je u NIKON označenie čipu s polovičnou veľkosťou ako kinofilm (má crop 1,5), označenie FX NIKON používa pre čip, ktorý je fullframe (crop 1,0), iné rozmery NIKON nerobí. NIKON má už desiatky rokov ten istý bajonet typu F, ktorý je spoločný pre FX aj DX. DX objektívy to o sebe vedia a pri nasadení na telo s DX čipom fungujú normálne, pri nasadení na FX telo sa v hľadáčiku obraz automaticky oreže a začne snímať len na strednú časť obrazového poľa (teda na DX časť čipu). Hlavná výhoda - môžeš používať FX objektívy na DX čipy a obmedzene aj naopak. V núdzi sa to niekedy môže hodiť, aj keď teda veľký zmysel to nemá...

Marcel Rebro
2009-12-07 16:27:33+01
Trochu upresnenia - DX je u NIKON označenie čipu s polovičnou veľkosťou ako kinofilm (má crop 1,5), označenie FX NIKON používa pre čip, ktorý je fullframe (crop 1,0), iné rozmery NIKON nerobí. NIKON má už desiatky rokov ten istý bajonet typu F, ktorý je spoločný pre FX aj DX. DX objektívy to o sebe vedia a pri nasadení na telo s DX čipom fungujú normálne, pri nasadení na FX telo sa v hľadáčiku obraz automaticky oreže a začne snímať len na strednú časť obrazového poľa (teda na DX časť čipu). Hlavná výhoda - môžeš používať FX objektívy na DX čipy a obmedzene aj naopak. V núdzi sa to niekedy môže hodiť, aj keď teda veľký zmysel to nemá...
trochu upresnim - nikon ma bajonet typu F od roku 1959. kompatibilita jednotlivych typov objektivov a tiel je pekne popisana tu

www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

... to ze Ken nevie Slovensky uz radsej neriesim ;-)

dodo_bb
2009-12-07 16:49:37+01
Dík za upresnenie - súdruhovia z NIKONU museli ten bajonet vymyslieť bohovsky dobre, keď doteraz nemuseli na ňom nič meniť. Ani som mu nepripil na päťdesiatku, takže aspoň dodatočne na zdravie a vydrž nám ešte aspoň najbližších 50 rokov v plnej kompatibilite :-)))

conan7
2009-12-07 17:23:21+01
mmmm zaujímavo to máte :O veľmi ste vy prefíkaní nikoňáci ;)

Ivo003
2009-12-07 18:59:05+01
Velmi zaujimave a poucne vlakno. Konecne viem, preco kamosovi pri foteni Nikon vydaval cudne zvuky. To asi robil ten orez kvoli DX objektivu.
.... a casto treba menit noze?

Strana 2 z 2

Inzercia