Linearny poarizacny filter moze robit problemy autofocusu, prepusta len polarizovane svetlo pod urcitym uhlom a pri nevhodnom uhle polarizacie sa svetlo neodrazi na zrkadlach a budes mat prilis tmavy hladacik a AF nebude mat dost svetla pre zaostrenie. Pri kompaktocha a manualnych pristrojoch by to nemalo robit problem, ale na zrkadlovku by som linearny filter nekupoval.
Dnes sa na 99% predavaju a pouzivaju polarizaky s kruhovou polarizaciou. Ked si obidva druhy das vedla seba, neuvidis medzi nimi rozdiel a aj ich ucinok je rovnaky.
K lineranemu filtru sa dnes dostanes vacsinou ak kupis v sekaci nejaky stary 30 rocny filte.
lineárny filter môže afektovať akýkoľvek AF, súhlas s Bearom, cirkulárny má ešte jednu vrstvu, ktorá určité množstvo svetla prepúšťa s amplitúdou vo všetkých smeroch, resp. s amplitúdami do kruhu. Pomocou tohto svetla môže aparát zmerať expozíciu aj správne zaostriť.
Nenašiel by sa nejaký link na ktorom je porovnanie filtrov rôznych výrobcov?(Marumi,Cokin,Fomei,Hama)Najlepšie slovenský slebo český,prípadne linky hodnotiace týchto výrobcov jednotlivo.
ma zmysel si kupovat tie najdrahsie polarizacne a UV filtre? alebo staci nejaky priemer? co by si odporucil na sigmu 10-20 a canon 17-40 f4L? dik
Na 10-20 budes potrebovat slim filter a ten je najdrahsi. UV by v kazdom pripade malo by kvalitne, lebo sa pouziva aj na fotenie v protisvetle, kde mozu vznikat odlesky a difuzovanie. Pouzitie polarizaku na 10-20 je trochu na zvazenie, pretoze tav vznika problem nerovnomernej polarizacie (o tom je tu uz tema). Polarizak by mal byt aspon strednej triedy s viacvrstvovou antireflexnou upravou.
Na 10-20 budes potrebovat slim filter a ten je najdrahsi. UV by v kazdom pripade malo by kvalitne, lebo sa pouziva aj na fotenie v protisvetle, kde mozu vznikat odlesky a difuzovanie. Pouzitie polarizaku na 10-20 je trochu na zvazenie, pretoze tav vznika problem nerovnomernej polarizacie (o tom je tu uz tema). Polarizak by mal byt aspon strednej triedy s viacvrstvovou antireflexnou upravou.
cize UV filter by som si mal kupit kvalitnejsi a polarizak staci aj strednej triedy ...tak napriklad od BW by stacil aj v NC kvalite namiesto MRC?Keby som si ten polarizak vyberal len na ten canon 17-40 tak potom by mozno nemusel byt ani v slim verzii ale uvazujem o tom ze kedze polarizacny filter by som nepouzival stale by som si najprv nasroboval UV kvoli ochrane objektivu a k nemu pridaval polarizak ked potrebujem predpokladam ze v takom pripade by uz mali byt oba v slim verzii ...dakum evelmi pekne za odpoved
:-)
Kombinovat dva filtre moc neodporucam, proste UV dole a POL nahodit.
Ja by som to kupil takto:
Na 10-20 UV Hoya Pro1, na 17-40 Hoya alebo B+W HMC normalny a B+W POL normal HMC.
p3eek.
Samozrejme podelím.Tu je link:www.ine.sk/2005/06/21/polarizacne_filtre_polarizacni_filtry/
Je tam viac článkov,ak ich všetkých prečítaš budeš múdrejší ako ja lebo ja som ich ešte všetky neprečítal
ake su polarizaky HAMA? su kvalitativne porovnatelne s HOYA alebo KENKO?
kupe prvej zrkadlovky kupil jeden polarizacny HAMA filter (bez antireflexnych uprav) a nie je to nic moc. Radsej asi zainvestujem do jedneho lepsieho (najvacsi rozmer, aky budem potrebovat a na ostatnych objektivoch ho budem pouzivat s redukciou.
Nema niekto skusenosti s touto strankou http://www.fotofilter.sk/28-hoya-pro-1--digital-pol-circular/ ? Chcel by som ti tam kupit polarizak na setak canon 18-55. Alternativu som nasiel este http://www.aqt.sk/eshop/action/productdetail/oc/301/order/301.xhtml Ehm, jedna sa tu o ravnake filtre?
Polarizačný filter
K lineranemu filtru sa dnes dostanes vacsinou ak kupis v sekaci nejaky stary 30 rocny filte.
:-)
Ja by som to kupil takto:
Na 10-20 UV Hoya Pro1, na 17-40 Hoya alebo B+W HMC normalny a B+W POL normal HMC.
Samozrejme podelím.Tu je link:www.ine.sk/2005/06/21/polarizacne_filtre_polarizacni_filtry/
Je tam viac článkov,ak ich všetkých prečítaš budeš múdrejší ako ja lebo ja som ich ešte všetky neprečítal
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa