ako nikonista to nevravim rad ale bolo to fotene canon eos 5D marII. http://www.grafika.cz/art/df/panorama-fotografie-giganticke-rozliseni-26GB-2009.html
Nerád predbieham chod udalostí,cca 4 mesiace už vyvíjame naše slovenské automatické panoramatické hlavy za nižší peniaz a s lepšími parametrami.Budú dva modely: menší-nosnosť do 1kg,väčší-nosnosť do 3kg.Dúfam,že už v 2010 ich dáme na trh,ak všetko pôjde dobre.A hlavne: Made in Slovakia.
To Kveto + Martin P: A na čo je to dobré?
Nemusíš robiť gigapixelovú fotku niečoho,ak nechceš.Ide o to,že keď raz stráviš čas fotením panorámy,tak ti potom v PC dokonale sadne a soft nemá problém pospájať jednotlivé fotky,čiže sa môžeš spoľahnúť už na mieste fotenia,že to bude OK a nie strata času,či už budeš robiť jednoradové pano,alebo päťradové,alebo 20 radové,...
Samozrejme najpoužívanejším žánrom pre panorámy sú exteriéry,ale najúžasnejšie panorámy sa robia v interiéroch,to je sila!
Keď si len zoberieš cenu kvalitného superwide skla a stále sa nedostaneš cez 109° uhol záberu,tak nieje čo riešiť.Za podstatne inú cenu si kúpiš panorobota,pripevníš tam to čo máš a nakomponuješ si uhol aký chceš,1° až 360°,bez investície do superwidu,ktorý aj tak použiješ len raz za uhorský rok.A aj najdokonalejšie superwide sklo má svoje obrazové muchy,ktoré v prípade použitia panorobota odpadajú.
Testovali sme aj najlacnejšie kompakty (cca 100E) s úchvatnými výsledkami.A tie interiérové HDR!Dokonalosť sama o sebe.
Takže,tak sa to dá využiť.Doporučujem preštudovať články o pano foto,trebárs aj tu na fóre.
ja som si uz hlavu poskladal, je to zlepenec viac produktov ale funguje fajn. S tak velkymi foto je potom problem pri lepeni. Treba sakra vela casu, vyborny stroj a vela trpezlivosti. Ja moc casu nemam, takze vylepsovanie mojej foto zatial viazne. v popise foto je link na youtube ako som to fotil, prva verzia je tu www.gigapan.org/gigapans/48260/ fotka je lepena z 920x15megapixel usporiadanie 92stlpcov a 10riadkov ak by som ju raz dorobil na 100%, tak po vytlaceni 300dpi by mala sirku cca 30 metrov
Technicky nie je problém urobiť milión megapixlovú fotku (stačí DSLR, objektív 600, vhodný kopec nad mestom a nejaký ten robot na posúvanie hlavy). Treba len trošku viac peňazí a nadšenie vyrábať nezmyselné veci... Možno na zápis do Quinessovej knihy rekordov - tam, je podobných nezmyslov celá kopa :-))))
Inak páni nič nového pod slnkom - hlava nie je až tak potrebná, je možné dokopy zložiť softwarovo aj tisíce snímkov, ktoré sú snímané s prekrytom plochy a na ploche je dostatočný počet vlícovacích bodov (presne identifikovateľných bodov). Týmto spôsobom vznikajú zo satelitných snímkov mapy pre google earth, letecké snímkové mapy miest a celých štátov (tzv. ortofotomapy). Už pred desiatkami rokov takéto mapy vznikali na špeciálnych vyhodnocovacích strojoch, ktoré pracovali s leteckými negatívmi rozmeru 23 x 23 cm ...
Stroskotali sme na brzdach,nevieme zohnat motorceky,ktore dokazu zastavit 3,5 kg.Zatial.
Taky je aktualny stav.
Ake motory ste skusali nejake silnejsie krokove? Tie totiz pri kroku rovno drzanie do poslednej polohy a pracoval som zo zariadeniami ktore pracovali s par sto kilami.
ZAUJIMAVE-26 GIGAPIXEL
To Kveto + Martin P: A na čo je to dobré?
Nemusíš robiť gigapixelovú fotku niečoho,ak nechceš.Ide o to,že keď raz stráviš čas fotením panorámy,tak ti potom v PC dokonale sadne a soft nemá problém pospájať jednotlivé fotky,čiže sa môžeš spoľahnúť už na mieste fotenia,že to bude OK a nie strata času,či už budeš robiť jednoradové pano,alebo päťradové,alebo 20 radové,...
Samozrejme najpoužívanejším žánrom pre panorámy sú exteriéry,ale najúžasnejšie panorámy sa robia v interiéroch,to je sila!
Keď si len zoberieš cenu kvalitného superwide skla a stále sa nedostaneš cez 109° uhol záberu,tak nieje čo riešiť.Za podstatne inú cenu si kúpiš panorobota,pripevníš tam to čo máš a nakomponuješ si uhol aký chceš,1° až 360°,bez investície do superwidu,ktorý aj tak použiješ len raz za uhorský rok.A aj najdokonalejšie superwide sklo má svoje obrazové muchy,ktoré v prípade použitia panorobota odpadajú.
Testovali sme aj najlacnejšie kompakty (cca 100E) s úchvatnými výsledkami.A tie interiérové HDR!Dokonalosť sama o sebe.
Takže,tak sa to dá využiť.Doporučujem preštudovať články o pano foto,trebárs aj tu na fóre.
Taky je aktualny stav.
Inak páni nič nového pod slnkom - hlava nie je až tak potrebná, je možné dokopy zložiť softwarovo aj tisíce snímkov, ktoré sú snímané s prekrytom plochy a na ploche je dostatočný počet vlícovacích bodov (presne identifikovateľných bodov). Týmto spôsobom vznikajú zo satelitných snímkov mapy pre google earth, letecké snímkové mapy miest a celých štátov (tzv. ortofotomapy). Už pred desiatkami rokov takéto mapy vznikali na špeciálnych vyhodnocovacích strojoch, ktoré pracovali s leteckými negatívmi rozmeru 23 x 23 cm ...
Taky je aktualny stav.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa