Fórum » O TECHNIKE

Vyber stativu

Selar
Selar 2010-01-22 07:31:48+01
V prvom rade treba uviest, ze som absolutny novacik. Fotenie ma zaujima a bavi, i ked zatial len v amaterskej rovine. Kazdopadne okrem ineho potrebujem zakupit stativ (ruky sa mi obcas trasu ako alkoholikovi po tyzdnovom zatahu). Hladam stativ, ktory aspon v nasledujucom roku ci dvoch budem pouzivat len s fotakom N90 (objektivy rozne). Potrebujem stativ, ktory nebude prilis tazky (neviem definovat co je prilis, ale budem ho hodne nosit na chrbte po horach a lesoch), ale pri tom bude dostatocne odolny, aby nieco vydrzal (nehovorim, ze ho budem hadzat po zem, ale zo skusenosti viem, ze pravdepodobne nejaky ten "sram" si odnesie). Priznam sa, ze dalej uz su moje predstavy este menej jasne, nakolko zatial som pracoval len skompaktom a tam stacil ten maly tripod (gorila ci ako sa vola? take gulicky akoby pospajane) a klasicke stativy som si maximalne tak pozrel v obchode. Viem urcite, ze by som chcel, aby vrchna hlava bola polohovatelna v horizontalnom aj vertikalnom naklone. Inak si rad necham poradit... No a na zaver este cena... stanovil som si limit zatial na +/- 120E. V pripade ale, ze ma vase argumenty skutocne presvedcia, tak samozrejme nebranim sa ani kusok vacsej investicii. Uz vopred dakujem za vsetky reakcie

Palso
2010-02-05 02:32:35+01
vanguard nechcem, čítal som si skúsenosti užívateľov a takmer každému sa s tým niečo stalo... moc nemám dôveru ani v tú kópiu gitzo ;/ rád by som ten manfrotto, ale predsa len je o dosť ťažší.. 6kg nosnosť nie je dosť? môj 500D + 400m L 5.6 nemajú dokopy viac ako 1,8kg :o

toto začína byť ťažšie ako výber samotného fotoaparátu :)

Palso
2010-02-05 02:32:56+01
ešte raz čitateľne:
vanguard nechcem, čítal som si skúsenosti užívateľov a takmer každému sa s tým niečo stalo... moc nemám dôveru ani v tú kópiu gitzo ;/ rád by som ten manfrotto, ale predsa len je o dosť ťažší.. 6kg nosnosť nie je dosť? môj 500D + 400m L 5.6 nemajú dokopy viac ako 1,8kg :o

Radko.com
2010-02-05 06:56:18+01
príspevok od: Palso
ešte raz čitateľne:

Áno, to máš úplnú pravdu, ja tiež neviem čo mám vybrať... rozmýšlam o Anguard Alta 263AP, ale neviem no... chcel by som statív cca 120€ no :-O

JaroD.
2010-02-05 07:06:58+01
Veď už si rozhodnutý, tak čo ešte špekuluješ ? Ja som bral pre svoje potreby na radu K.Srnca Velbon Sherpa Pro CF-535 s váhou 1,3 kg, v pondelok poobede som objednal v utorok doobedu som to mal v HE na druhom konci republiky ...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-05 08:58:52+01
ešte raz čitateľne:

no to máš ťažke, ja mám dva idem kupovať tretie nohy.. A čo stým chceš vlastne fotiť? 055Xprob je taký ťažký a veľký že na túry som sa ho neodvážil zobrať veľmi dobre prekáža aj alta+235AP ale ešte sa to dá vydržať. Teraz v sobot idem bez manželky na kopec, tak to idem skúsiť ale bude to masaker podľa mňa...

Rozdiel medzi svorkami a maticami neviem posúdiť oba spôsoby sa mi páčia, je to vec zvyku. Pri matici sa ti može stať že jednu poriadne nedotiahneš a celý statív sa ti aj s foťákom...

Kľudne choď aj do toho velbonu CF-535 parametrovo vyzerá dobre ak to chceš na tury, len si sám musíš povedať či potrebuješ výklopnú stredovú tyč, vodováhu na statíve, max výšku, výsuvné hroty a pod... (len na okraj tie výsuvné hroty sú v zime na ľade na nezaplatenie)

JaroD.
2010-02-05 09:23:07+01
Velbon CF-535 mám ja, Rado chce ešte ťažší statív ako písal. Dal som na to hlavu Giotos 1301 a všetko drží ako pribité. Aj tak málokedy vysúvam na plnú dlžku + 3 nohy je postačujúca stabilita. Pravdupovediac ani si neviem predstaviť, aby som mal po horách nosiť ešte niečo ťažšie. U mňa je to maximum.
Každý kto si myslí, že čo to je nosiť 2-3 kg celý deň po hore + ďalších 5, alebo koľko kg v batohu by si to najprv mal vyskúšať a potom kupovať.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-05 10:20:09+01
ešte raz čitateľne:

ak sa môžem opýtať, čo na ten velbon dávaš(myslím foťák+objektív)? ako by si popísal spokojnosť, ide len o to že parametrovo ten Velbon spĺna na 100% to čo potrebujem aj ja na tury a fotenie krajiniek, (len niektorí výrobcovia uvedú nosnosť 4kg a pritom statív unesie aj 6kg, iní zase 8kg ale komfortne je možné ho používať ´len´ s napr. 4 kg techniky) možno by som mal nad aj nad Velbonom porozmýšľať:)

Julius
2010-02-05 10:48:16+01
príspevok od: Jozef Peniak
ak sa môžem opýtať, čo na ten velbon dávaš(myslím foťák+objektív)? ako by si popísal spokojnosť, ide len o to že parametrovo ten Velbon spĺna na 100% to čo potrebujem aj ja na tury a fotenie krajiniek, (len niektorí výrobcovia uvedú nosnosť 4kg a pritom statív unesie aj 6kg, iní zase 8kg ale komfortne je možné ho používať ´len´ s napr. 4 kg techniky) možno by som mal nad aj nad Velbonom porozmýšľať:)
jozef ja som si kupil velbon sherpa 600r a som taky spokojny ze az ked nato dam napr. nikon D90+sb900+105mm makro tak to drzi ako keby som to zabetonoval =) ver mi ked to kupis tak to nneolutujes!

Palso
2010-02-05 12:02:47+01
príspevok od: Jozef Peniak
momentálne mám len 500D+seťák + 50tku, pred letom budem mať 70-200mm L no a cez leto idem do 400mm a chcem ísť skúsiť zvieratká... na krajinky mi bude stačiť akýkoľvek statív (nosnosťou), ide mi hlavne o stabilitu tej 400mm

Palso
2010-02-05 12:06:47+01
pri tom 535 mi tá nosnosť 4kg príde málo na tú 400mm, chcem mať rezervu (a ešte na to pôjde samozrejme hlava)... neviem, zatiaľ ma stále láka tá 635, na druhej strane - nie je až moc ľahká? aby mi to nepadlo na zem pri vetre :) alebo ľahké statívy sa vždy zaťažujú? :o

http://shop.ephoto.sk/katalog/stativy/tripody/velbon-sherpa-pro-cf-635.html tento vyzerá fakt sympaticky no, aj to rozpätie výšok, aj váha, asi ho skúsim.. ako je to s hlavami? pasujú len od velbonu?

Palso
2010-02-05 12:23:49+01
a ešte drobnosť, osobne viac preferujem tie svorkové nohy, ale keď sa nad tým zamyslím, maticové mi prídu trvalejšie, nemá sa na nich čo zlomiť

cufaj
2010-02-05 13:37:29+01
..ja som riesil doteraz podobny problem. mam velbon 650 a chcel som nieco lahsie a spratnejsie na tury. dnes som objednal karbonoveho velbona 645 pro aj s hlavou 61. zvitazila stabilita a pevnost nad lahkostou. v zlozenom stave je spratny a ci vlacim 15 kg foto vybavy alebo 15,2kg mi uz pride za jedno. otestujem a dam vediet

stanom
2010-02-05 16:58:05+01
ahojte.mate niekto skusenosti s http://www.fotofilter.sk/69-giottos-hlinikovy--stativ-mt-9251--5kg---akce/ alebo http://www.fotofilter.sk/65-giottos-lava-stativ-mt-7350-max-5kg---akce/

Gino
2010-02-05 22:27:29+01
Ani skoro po tyzdni sa mi nepodarilo zohnat tu packu, tak mam doma novy stativ a fotim na starom... :-( Naozaj nikto nevie pomoct?

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-05 23:19:10+01
Ak ti to pomôže môžem ti predať celu hlavu PH-22 za 35,-Eur, ja ju na 90% aj tak asi nebudem používať. Inak neviem ako by som ti pomohol, (ja som stratil zo statívu zase ten háčik...)

Palso
2010-02-08 17:42:52+01
dajú sa kombinovať statív a hlava od rôznych výrobcov? konkrétne velbom pro cf-635 a manfrotto hlava

JaroD.
2010-02-08 17:52:39+01
dajú sa kombinovať statív a hlava od rôznych výrobcov? konkrétne velbom pro cf-635 a manfrotto hlava
Určite sa dá, si pevne rozhodnutý pre hlavu manfrotto ? Ja som k svojmu statívu CF-535 kupoval hlavu s panoramatickou aretáciou Giottos 1301-652 do 12 kg. Manfrotto už bolo dosť mohutné podľa K.Srnca.

Palso
2010-02-08 17:56:13+01
príspevok od: JaroD.
Určite sa dá, si pevne rozhodnutý pre hlavu manfrotto ? Ja som k svojmu statívu CF-535 kupoval hlavu s panoramatickou aretáciou Giottos 1301-652 do 12 kg. Manfrotto už bolo dosť mohutné podľa K.Srnca.
načo ti je na statíve s nosnosťou 4KG hlava s nosnosťou 12kg?

2010-02-08 17:56:42+01
jasne, vzdy je to o zavite :o)

Palso
2010-02-08 17:57:28+01
neviem sa rozhodnúť medzi 635 a 535, resp. neviem či tých 4kg pri 535 bude stačit na 400mm sklo ;/ na druhej strane mi zostane viac na hlavu potom...

Strana 7 z 10

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()