Ahojte!
Najprv by som sa chcel nieco opytat - fakt naozaj zhorsuje zrak fotenie cez hladacik na zrkadlovke? - Za 2 dni som to pocul od 3 ludí...
Druha moja otazka - mam nikon d90 s obíkom 50mm 1.8AF-D. Ide o to, ze vcera som si vsimol, ze cez Livewiev ostrí o poznanie lepsie, a mám krajsie, ostrejsie snímky ak fotim cez hladacik. Vcera som porovnával fotky fotene zo statívu.
Riesit ostrost som zacal uz dlhsie, ako som videl, ze niekto dosahuje na tomto obiku pri clone 2.8 dokonale ostre snimky pri portretoch s "celym telom"... Mne to nikdy neslo, uz som chcel reklamovat objektív, ze je neostri dobre atd...
No, vcera sa mi priznal, ze foti cez LV.. Cez LV to fotí krásne aj na 2.8.
Zaujimave. Máte niekto s tym nejake skusenosti? - ze cez LV ostri lepsie? Pomalsie, ale lepsie. Ci je to v poriadku alebo je to závada tela?
Naozaj prosim, blbe prispevky nepridávajte.
Co sa tyka zraku mam mensie problemy ked dlshie fotim za sebou 10-15 obrazkou a v kuse hladim do hladacika tak sa mi stava ze ked dam fotak od oci prec nemozem asi 5 minut tim jednym okom zaostrit. Zatial som to neriesil ale ked si to spomenul skusim sa spytat ocnej lekarky v com moze byt problem. Nosim okuliare 3,5 dioptrie na dialku. Mozno by mohli napisat ostatny najma ti co nenosia okuliare ci maju podobny problem.
no, aj mne to robi niekedy problem, ale to trva len pár sekúnd a je to neprijemne... hlavne ked musim skontrolovat ci je snimka ostrá
no, aj mne to robi niekedy problem, ale to trva len pár sekúnd a je to neprijemne... hlavne ked musim skontrolovat ci je snimka ostrá
zaujimave .... ja do hladacika pozeram s oboma ocami otvorenymi, teda jednym okom kukam dnu, ale aj to druhe mam otvorene ... ziadne problemy som nezistil ...
Co sa tyka zraku mam mensie problemy ked dlshie fotim za sebou 10-15 obrazkou a v kuse hladim do hladacika tak sa mi stava ze ked dam fotak od oci prec nemozem asi 5 minut tim jednym okom zaostrit. Zatial som to neriesil ale ked si to spomenul skusim sa spytat ocnej lekarky v com moze byt problem. Nosim okuliare 3,5 dioptrie na dialku. Mozno by mohli napisat ostatny najma ti co nenosia okuliare ci maju podobny problem.
Ja okuliare nenosim a pri poslednej kontrole zraku mi namerali 0,0 a 0,0 dioptrie na lave aj prave oko, teda i=uplne v poriadku. Ja nemavam problemy ake popisujes, aj ked dlhsie fotim. To co mi popisujes, moze byt sposobene ´lenivostou´ oka, ze nedokaze tak rychlo zmenit vzdialenost na aku zaostrit. Ked pozeras do fotoaparatu, je to minimalna vzdialenost a zrazu mas pozerat priamo na dialku, tak oko sa nestaci prisposobit tak rychlo. Mali by byt na to nejake cvicenia, ako ´posilovat´ oci ... Skus sa opytat ocneho, co a ako
Bruti, keď píšeš o zraku, pridaj svoj vek. Keď som prekročil prvú päťdesiatku, dosť sa mi spomalilo preostrovanie. Za druhé na niektorých foťákoch je možné nastaviť korekciu zraku na hľadáčiku. Ak pozeráš v okuliaroch (a máš ich správne), mal by si ju mať na nule. Ak ho nemáš na nule, je to zlé a Tvoj zrak môže byť namáhaný nutnosťou preostrovať.
K zaostrovaniu - LV sa používa na statíve a zo statívu bude fotka takmer vždy lepšia ako z ruky. Píšeš, že zaostruješ cez hľadáčik - zaostruješ manuálne alebo cez AF? Máš foťák na statíve alebo v ruke? Stredný bod je krížový a ostrí lepšie ako okrajové... atď. Otestuj - nafotografuj to isté zo statívu a použi obidve metódy zaostrenia. Porovnaj obrázky a je to jasné. Potom nám daj vedieť výsledok...
duroslav - diky za info, pri vyssich clonovych cislach je to v poriadku :)
drobnost, ktoru som si vsimol s touto potvorkou, fotis cez hladacik nastavis ostrenie na bod ´normal area´ vyberies jeden bod zaostrenia, spravis foto je zaostrene buch do spuste ok .. , zapnes LV a zapne sa ´automaticka detekcia tvare´ a fotak zacne automaticky vyberat viac!!! bodov na zaostrenie cim ti stupne ´hlbka ostrosti´ subjektivne ti moze prist foto ´viac ostra´ pri rovnakych clonovych cislach - nezabudaj ze tato bavka sa zacne stracat ked budes viac clonit, hm, hovoria ti nieco rozptilove kruzky? fotak totiz zacne ostrit ´niekam medzi´(pri viacerych bodoch), takto je ta ficura nastavena z vyroby, ak by si to chcel zmenit-co asi nechces-tak to najdes ako polozku menu/custom setting menu/autofokus/a7live view autofocus skus to zmenit na ´normal area´ co to bude stvarat .. uf snad som to popisal aspon trochu zrozumitelne, no a ked uz som sa tak rozpisal, k okuliarom, pri foteni nosim zasadne kontaktne sosovky, s okuliarmi sa citim strasne a oci su tiez nejake ´zblbnute´, pekny den a nerozculuj sa :o)
vcera som robil rozne testy, zdá sa mi ze ani back ani front focus nemá..ale vsimol som si jednu vec... ked zaostri foták, tak medzi hriadelou tela a srobikom ostrenia na objektivu je asi malinkata vola, co dovoluje pohyb cca 0,5mm ostriacim kruzkom, co uz fotku dost rozmaze.. ide o to, ze nechcenym dotykom viem preostrit uz zaostreny objektiv...
vcera som robil rozne testy, zdá sa mi ze ani back ani front focus nemá..ale vsimol som si jednu vec... ked zaostri foták, tak medzi hriadelou tela a srobikom ostrenia na objektivu je asi malinkata vola, co dovoluje pohyb cca 0,5mm ostriacim kruzkom, co uz fotku dost rozmaze.. ide o to, ze nechcenym dotykom viem preostrit uz zaostreny objektiv...
ide to lahko ? ja moju F100ku tiez manualne posuniem ale ide to dost tuho, motorcek kladie odpor. vola zaostrovacieho kruzku na mojom 50/1.8 nieje. mozno to je aj tvoj problem ... ak drzis aj objektiv tak tym ostriacim kruzkom lahsie pohnes ... rozdiel drzania tela fotaku pri LV a pri pozerani cez hladacik to moze vysvetlit.
no ano, vidis, to moze byt..no, ta vola je taka, ze ponem ostriacim kruzkom, ale po tom uz pohnem aj motorcekom - je to tá vola ked sa to este neroztoci motorcek...ale kukal som, objektiv nema volu - toci sa hned aj tá skrutka do ktorej zapadne hriadel tela fotoaparátu... mne to pride tak ako keby v tej skrutke sa ´hegal´ hriadel...
ahojte! tak, dnes som si vsimol jednu vec, co by mohlo byt ´prícinou´...
cez LV ked odfotim nieco, tak ostane clona stiahnuta na tej urovni, aku som pouzil naposledy...cize ak nastavim 1,8, odfotim, stiahne sa na 1,8, ked nastavim 2,8 zmena nastane po odfoteni snimku a ostane stiahnuta na 2,8.. co chapem :)
lenze... tym pádom, ze to ostane stiahnute na 2,8, je logické, ze to ostri lepsie, nakolko na 2,8 objektiv dáva ostrejsi obraz ako na 1,8. a v normálnom rezime telo ostrí vzdy na plnú dieru, co nie je ani 1,8, takze si mysli, ze tymto to je ze cez LV su ostrejsie snimky...
na blbe pripomienky nie som zvedavy, takze zbytocne sa nenamáhajte...
ano, isto sa nájdu takí, co toto vedeli... ja som zvedavy, preco cez LW ostanu hodnoty clony nastavene?
Ze cumenie do hladacika nici zrak je blbost, pokial mas spravne nastavenu dioptricku korekciu.
LV moze byt ostrejsie, ale iba v pripade ze mas nie dobre nastavene ostrenie, t.j. ze sice na matnici ti ostri fotak super, ale voci snimacu je uz tam nejaky maly posun. To sa stava a v kazdom servise to spravia. Alebo ak si sikovny mozes to urobit aj sam. Vyskusaj na stative s timerom odfotit nejaky plochy objekt, ktory bude kolmy na fotak s LV a bez neho. Clona tak aby bola hlbka ostrosti mala ale aby objektiv bol aspon v strede riadne ostri. Tak 2,8 by malo stacit. Uvidis co bude ostrejsie.
Tak toto nechapem. Predsa kazdy objektiv po odfoteni snimku sa nastavy do vychodzej polohy(uplne otvoreny/odconeny), t.j. v tvojom pripade f1,8. Ci sa pozeras cez LV alebo hladacik, vzdy mas objektiv uple otvoreny. Ak by to bola pravda co pises, musel by si mat po odfoteni na clonu napr. f22 v hladaciku docela tmu.
Mozno som ta docela nepochopil, alebo mas cosi z objektivom.
Len malá špekulácia, neviem to presne - Live wiev znamená živý náhľad a preto sa objektív zacloní na pracovnú clonu, aby si na živom náhľade videl aktuálnu hĺbku ostrosti, akú budeš mať na obrázku. To má logiku. Na clonu viac ako 7,1 to nezacloní, pretože by bolo v objektíve málo svetla na prácu a navyše tam už rast hĺbky ostrosti nie je taký dramatický a nie je dôležitý naozaj reálny náhľad... To sú len moje dohady...
no ano, toto chapem aj ja:) lenze po tom tu je odpoved, preco to ostri lepsie cez zivy nahlad... kto máme 50ky, vieme ze na 1.8 to je dost na nic.... a ked fotis cez hladacik, tak to nie je stiahnute ani na 1,8 a zivy nahlad to stiahne na hodnotu aku mam nastavenu vo fotaku, co znamena, ze je ostrejsi obraz uz len kvoli clone, takze to ostri aj pre to lepsie ako cez hladacik ostriace senzory...
bolo by dobre, keby sa niekto ozval, kto vie nieco o tom ako to cele funguje...najde sa tu taky? :)
To ze ti to horsie ostri cez hladacik bude sposobene asi frontfokusom alebo backfokusom sposobenym nie dobrym fyzickym nastavenim matnice voci snimacu.Na matnici je vsetko perfektne ostre ale ked sa dvihne zrkadlo, na snimac uz dopada rozostreny obraz.V sachte fotaku je na boku mala skrutka, ktora ma na starosti toto nastavenie. (Ti ktori si prerabali fotak na IR, vedia o com hovorim, v IR svetle sa tato vada/chyba vyskytuje takmer vzdy a je omnoho vacsia.)No a kedze ostrenie na snimaci nie je ovplyvnene touto chybou, ostri perfektne.
Hned ked pridem domov, skum aj ja LV, ci hned cloni objektiv.
a neskúšal si ostriť cez hladáčik, ale so zatlačeným tlačidlom na kontrolu HO? ja to tlačitko nemám, takže to skúšať nemôžem, a neviem či vtedy ostrenie funguje. ale za pokus by to stálo. Pokial viem tak ostrenie cez LV nie je žiaden rýchlik :)
Ninon D90 LV + 50mm 1.8AF
K zaostrovaniu - LV sa používa na statíve a zo statívu bude fotka takmer vždy lepšia ako z ruky. Píšeš, že zaostruješ cez hľadáčik - zaostruješ manuálne alebo cez AF? Máš foťák na statíve alebo v ruke? Stredný bod je krížový a ostrí lepšie ako okrajové... atď. Otestuj - nafotografuj to isté zo statívu a použi obidve metódy zaostrenia. Porovnaj obrázky a je to jasné. Potom nám daj vedieť výsledok...
cez LV ked odfotim nieco, tak ostane clona stiahnuta na tej urovni, aku som pouzil naposledy...cize ak nastavim 1,8, odfotim, stiahne sa na 1,8, ked nastavim 2,8 zmena nastane po odfoteni snimku a ostane stiahnuta na 2,8.. co chapem :)
lenze... tym pádom, ze to ostane stiahnute na 2,8, je logické, ze to ostri lepsie, nakolko na 2,8 objektiv dáva ostrejsi obraz ako na 1,8. a v normálnom rezime telo ostrí vzdy na plnú dieru, co nie je ani 1,8, takze si mysli, ze tymto to je ze cez LV su ostrejsie snimky...
na blbe pripomienky nie som zvedavy, takze zbytocne sa nenamáhajte...
ano, isto sa nájdu takí, co toto vedeli... ja som zvedavy, preco cez LW ostanu hodnoty clony nastavene?
ak niekto vie normalnu odpoved, tak dakujem :)
LV moze byt ostrejsie, ale iba v pripade ze mas nie dobre nastavene ostrenie, t.j. ze sice na matnici ti ostri fotak super, ale voci snimacu je uz tam nejaky maly posun. To sa stava a v kazdom servise to spravia. Alebo ak si sikovny mozes to urobit aj sam. Vyskusaj na stative s timerom odfotit nejaky plochy objekt, ktory bude kolmy na fotak s LV a bez neho. Clona tak aby bola hlbka ostrosti mala ale aby objektiv bol aspon v strede riadne ostri. Tak 2,8 by malo stacit. Uvidis co bude ostrejsie.
Mozno som ta docela nepochopil, alebo mas cosi z objektivom.
bolo by dobre, keby sa niekto ozval, kto vie nieco o tom ako to cele funguje...najde sa tu taky? :)
Hned ked pridem domov, skum aj ja LV, ci hned cloni objektiv.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa