Fórum » O TECHNIKE

Nikon D3S - recenzia

PRINST
2010-02-18 16:29:36+01
Už sa objavila recenzia na Nikon D3S. Ak by to niekoho zaujímalo : http://www.dpreview.com/reviews/nikond3s/ v závere ma zaujala veta : " ... z hľadiska univerzálnosti, Nikon D3S je najlepšia DSLR, akú sme kedy skúšali, ... "

slavmiro
2010-02-18 16:34:08+01
taky zaver pisu skoro vzdy u kazdeho Canon/Nikon top profi modelu.

Cako
ocenenie redakciou 2010-02-18 16:36:28+01
príspevok od: slavmiro
taky zaver pisu skoro vzdy u kazdeho Canon/Nikon top profi modelu.
no ved to je pekne blbe :( ako aj vsade je highly recommended.Recenzie maju dobre ale tie zavery a vyhodnotenia...

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-02-18 16:42:39+01
Recenziu pripravujeme aj my, bude ale zamerana hlavne na rozdiel oproti D3, kedze tu sme recenzovali a rozdiely v konstrukcii su minimalne.

slavmiro
2010-02-18 16:47:10+01
príspevok od: Cako
no ved to je pekne blbe :( ako aj vsade je highly recommended.Recenzie maju dobre ale tie zavery a vyhodnotenia...
v danom case je to zvycajne pravda a celkovo najslabsimi clankami zacina byt uz davnejsie obsluha aparatu a scena chudobna na dobre svetlo a prihodny okamih..

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-18 21:27:51+01
ale ved Nikonu zas aj dobre naložili, že používa stále iba 12MPx senzor... a že to čo kritizovali vtedy na D3 - pomerne nízke rozlíšenie - novinka nerieši. Aj ked na reportaž asi 12 Mpx bohato stačí:)

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-18 21:29:54+01
no ale ked sa nad tym zamyslite tak pišu pravdu, v podstate top model je vždy v svojej dobe najlepší aký kedy testovali, lebo je trochu lepší ako predchodca:)

Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-19 12:12:08+01
príspevok od: Jozef Peniak
ale ved Nikonu zas aj dobre naložili, že používa stále iba 12MPx senzor... a že to čo kritizovali vtedy na D3 - pomerne nízke rozlíšenie - novinka nerieši. Aj ked na reportaž asi 12 Mpx bohato stačí:)
Nikon má (podľa mňa správnu) filozofiu, že:
a) rýchly stroj, nízky šum (reportáž, šport...), aj keď ´iba´ 12 MPx = D3s
b) vysoké rozlíšenie (krajinky, makro, štúdio...) = D3X

Je to otázka priorít, kto čo uprednostňuje.

slavmiro
2010-02-19 12:20:14+01
toto podpisem a dodam, ze zaostruje tam kam ma.. ;)

bear
- moderator
2010-02-19 12:26:20+01
Ale aj pri sporte sa casto vyssie rozlisenie zide. Pri rychlych dejoch sa neda presne komponovat na mieste a moznost nasledneho vacsieho orezu pride vhod casto preto aj sportovi fotografi pouzivaju 1Ds/5Dm2, alebo D3X.

Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-19 13:29:53+01
príspevok od: bear
Ale aj pri sporte sa casto vyssie rozlisenie zide. Pri rychlych dejoch sa neda presne komponovat na mieste a moznost nasledneho vacsieho orezu pride vhod casto preto aj sportovi fotografi pouzivaju 1Ds/5Dm2, alebo D3X.
Zrejme sú aj takí. Ja osobne sa skôr prikláňam k snahe komponovať na mieste a nerobiť veľmi výrazné orezy. Jasné, že sa to vždy nepodarí, ale ja by som netvrdil, že sa to nedá.

bear
- moderator
2010-02-19 13:44:50+01
príspevok od: Dominik Bugár
Zrejme sú aj takí. Ja osobne sa skôr prikláňam k snahe komponovať na mieste a nerobiť veľmi výrazné orezy. Jasné, že sa to vždy nepodarí, ale ja by som netvrdil, že sa to nedá.
Su situacie, ked je kompozicia vec nahody. Ked som fotografoval yachting z motoroveho clnu na mori, pri tom ako sa cln hupal na vlnach som mal problem sa udrzat v lodi. Tam som mal problem aj najst yachtu v hladaciku a horizont bol rovny len nahodou (vacsinou bol pod 10-20 stupnovym uhlom). Tam som bol velmi rad, ze z 21MP mozem bez problemov orezat 50% a stale mam pouzitelnu fotku.

haplo602
2010-02-19 13:47:03+01
sak to iste robi aj Canon s 1D/1Ds ... akurat Nikon ma oba FF a Canon ma APS-H/FF :-)

tu recenziu na dpreview som cital, pacia sa mi ISO testy do 6400. vyssie to zacina by nepouzitelne (auto iso max na 3200 a neriesim co fotak robi :-)). dost ma vsak zarazil udaj dyanmickeho rozsahu pri jednom vysokom iso, tusim 12800, vsade to ma 8.3-8.5 a tam na jedno zrazu cez 9. pritom normalne s vyssim iso klesa dynamicky rozsah.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-19 14:24:06+01
príspevok od: haplo602
sak to iste robi aj Canon s 1D/1Ds ... akurat Nikon ma oba FF a Canon ma APS-H/FF :-)

tu recenziu na dpreview som cital, pacia sa mi ISO testy do 6400. vyssie to zacina by nepouzitelne (auto iso max na 3200 a neriesim co fotak robi :-)). dost ma vsak zarazil udaj dyanmickeho rozsahu pri jednom vysokom iso, tusim 12800, vsade to ma 8.3-8.5 a tam na jedno zrazu cez 9. pritom normalne s vyssim iso klesa dynamicky rozsah.
ale už by mohol Nikon urobiť aj niečo v cene D700/5D II s obrazom ako D3x/1Ds III, - toto v Nikone vytrvalo ignoruju. To akože každý Nikonista čo fotí krajinku a atelierovky musi do D3x? - parada. Ale možno pride zmena, vid novú F4 radu skiel. Ja nepotrebujem 300 AF bodov 20 snímok za sekundu ani neviem aké ISO, mne stačí ISO 50-3200, Aspon 20Mpx a zopár AF bodov (ako ich mala D2x) a hotovo, verím že je viacej podobných ako ja čo nefotia na ISO 12 800 a nepotrebuju 3D tracking. pardon musel som si rypnuť.

Dominik Bugár
redakcia ephoto.sk 2010-02-19 15:52:20+01
ale už by mohol Nikon urobiť aj niečo v cene D700/5D II s obrazom ako D3x/1Ds III, - toto v Nikone vytrvalo ignoruju. To akože každý Nikonista čo fotí krajinku a atelierovky musi do D3x? - parada. Ale možno pride zmena, vid novú F4 radu skiel. Ja nepotrebujem 300 AF bodov 20 snímok za sekundu ani neviem aké ISO, mne stačí ISO 50-3200, Aspon 20Mpx a zopár AF bodov (ako ich mala D2x) a hotovo, verím že je viacej podobných ako ja čo nefotia na ISO 12 800 a nepotrebuju 3D tracking. pardon musel som si rypnuť.
Každý si môže vybrať z ponuky trhu, podľa toho, čo chce/potrebuje. Isteže by sme uvítali kvalitu vyššej triedy v cene tej nižšej :-))
Na 12800 myslím, že nikto nefotí, ale je fajn, keď sa pri 3200 netreba báť šumu a aj 6400 je v prípade potreby ešte použiteľných. Počet zaostrovacích bodov sa hodí v prípade kontinuálneho (segmentového zaostrenia), ale dôležitejší ako počet je rýchlosť a najmä presnosť AF. Nemyslím, že by sa krajinky nedali fotiť s 12 MPx; to iba ak má niekto naozaj špeciálne nároky, potrebuje supervysoké rozlíšenie. Tu ide skôr o to, že pri danej technológii menšia hustota pixelov poskytuje menší šum. Takže ide o princíp, priority a ťažisko kompromisu.
Nakoniec je možno dobré, že dve značky majú rôzny prístup a filozofiu, aspoň sa dá vybrať.

TTL
2010-02-19 16:21:00+01
Je fakt zaujimave ze Nikonu chyba prave fotak ala 5D II. Ich politika je taka, ze kupujuceho nalakaju na kvalitne telo alebo kit, ale ked sa chce clovek posunut posunut, musi vycalovat nehorazne prachy za najvyssiu triedu - objektivy f/2.8, D3X. Kto chce strednu triedu alebo vie presne formulovat svoje poziadavky (male FF telo s vysokym rozlisenim), ma smolu. Skoro vzdy musi ist do vyssej triedy.

Canon ma zase ten pristup, ze da pouzivatelovi na vyber z viacerych variant, ale kazdej bude nieco chybat (5D II bez tesnenia, 1D s APS-H), takze nakoniec tiez prinutia narocneho pouzivatela ist do najvyssej triedy.

Dobre to maju obaja vyrobcovia vymyslene.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-19 16:27:15+01
príspevok od: Dominik Bugár
Každý si môže vybrať z ponuky trhu, podľa toho, čo chce/potrebuje. Isteže by sme uvítali kvalitu vyššej triedy v cene tej nižšej :-))
Na 12800 myslím, že nikto nefotí, ale je fajn, keď sa pri 3200 netreba báť šumu a aj 6400 je v prípade potreby ešte použiteľných. Počet zaostrovacích bodov sa hodí v prípade kontinuálneho (segmentového zaostrenia), ale dôležitejší ako počet je rýchlosť a najmä presnosť AF. Nemyslím, že by sa krajinky nedali fotiť s 12 MPx; to iba ak má niekto naozaj špeciálne nároky, potrebuje supervysoké rozlíšenie. Tu ide skôr o to, že pri danej technológii menšia hustota pixelov poskytuje menší šum. Takže ide o princíp, priority a ťažisko kompromisu.
Nakoniec je možno dobré, že dve značky majú rôzny prístup a filozofiu, aspoň sa dá vybrať.
presne ako píšete,
podstata je myslím v tom, že kým nikon uvedie do praxe 1 senzor a používa ho 3 roky, Canon už ponúka druhý alebo tretí senzor a je si z čoho vybrať, v Nikone je v normálnej cenovej triede na výber z 12 Mpx, 12Mpx a 12 Mpx senzora. Však si pozrite čo je v ponuke výrobcov teraz. Ak niekto fotí reklamu alebo modu a nevykradol banku nemá proste inú možnosť ako Canon. D3X 14-24+24-70+70-200VR je síce vysnívaná kombinácia ale trošku budem musieť došetriť, poprípade vykradnúť tú banku, alebo ďalej fotit s Canonom:D

bear
- moderator
2010-02-19 17:00:01+01
5D mark 2 ma tesnenia. Nie je to sice na urovni 1D(s), ale len uroven filmovych 1V. Zopar krat som v nom bol v silnom dazdi, alebo ma zaliala vlna morskej vody a nemal som ziadny problem. Jedine, co je mozne 5D vytykat je slabsi AF (rozmiestnenie a nepresnost perifernych bodov).

Don Martinello
2010-02-19 21:16:24+01
No pozri, ja som velmi spokojny, ze mam na D700 12MPX snimac (a poriadny AF a 8 FPS ked treba). Radsej sa budem tesit z nizkeho sumu co mi umoznuje fotit za stazenych svetelnuch podmienok, nez sa budem nahanat za MPX. Kvoli comu? Ak to budem potrebovat, tak kupim D3x. Aky problem... ?

Peniaze nie su problem, je to otazka:

1. ze to naozaj chcem (a nepotrebujem to)
2. potrebujem to, potom neriesim peniaze

A nefnukajte uz tolko :). Chodte fotit a zvysovat uroven slovenskej fotografie :D.

P*E*A*C*E

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-02-19 21:24:58+01
príspevok od: Don Martinello
No pozri, ja som velmi spokojny, ze mam na D700 12MPX snimac (a poriadny AF a 8 FPS ked treba). Radsej sa budem tesit z nizkeho sumu co mi umoznuje fotit za stazenych svetelnuch podmienok, nez sa budem nahanat za MPX. Kvoli comu? Ak to budem potrebovat, tak kupim D3x. Aky problem... ?

Peniaze nie su problem, je to otazka:

1. ze to naozaj chcem (a nepotrebujem to)
2. potrebujem to, potom neriesim peniaze

A nefnukajte uz tolko :). Chodte fotit a zvysovat uroven slovenskej fotografie :D.

P*E*A*C*E
no tak to ti závidim ked na to maš, ja na D3x proste nemám a myslím že je dosť podobných fotografov. A to mám fotenie ako živnosť, ale do D3x proste nemienim investovať. Ja nefňukám ale rovno som prešiel z Nikona D200 na Canon EOS 5D II. Ale prečo som si musel zvykať na nový systém? lebo nikon a jeho filozofia - všetci potrebujú ISO milon (so strašnými farbami) a 300 snímok za sekundu(v 12 bit RAW) a postačí im 12 Mpx. Rovnako Nikon vyhlasoval že fotograf nepotrebuje Fullframe a že APS-C je technicky lepší system, potom vyhlasovali že nepotrebuju radu F4 objektívov a teraz tvrdia už dva roky že 12 Mpx je až dosť pre všetkých. Už maá nikon aj FF aj radu F4 skiel o rok možno aj skor bude aj D700x

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()