Ahojte. Potrebujem poradit. Sestra sa chysta kupit nejaky sirsi objektiv na svadby a opytala sa ma, co ma kupit. Ja sa v canonoch moc nevyznam. nieco som na nete pozeral a nasiel CANON EF-S 10-22 mm f / 3.5-4.5 USM a CANON EF 20mm f / 2.8 USM. U jedneho mi vadi svetelnost a u druheho, ze je az 20mm a to na jej 350d moc sirokouhle nebude. ja by som skor bral tu 20, akosi sa mi viac pacia pevne ohniska. pozrel som aj na 14mm ale to je uz moc drahe. aky je vas nazor? recenzie som vobec necital, takze budem rad ak napisete aj +/- pripadne aj ine navrhy. Cenovo by to malo byt okolo 600 eur, ked viac tak viac a ked menej tak by to bolo lepsie. Diky. podobnu temu som hladal a nenasiel.
Recenzie na tu tokinu vychadzaju dobre. Ja som mal Canon 10-22 a bol som spokojny, prenos farieb a kontrast boli super. Ostrost bola v rohoch slabsia, ale pri F8 to uz bolo dobre a svetelnost mi pri sirokaci velmi nechyba. Pacilo sa mi na nom, ze bol tusim o 200g lahsi, ako druha najlajsia alternativa (v tom case). Predal som ho, len koli prechodu na fullframe, kde ho nahradil Canon 17-40/4L ktory ma na FF podobne vysledky ako 10-22 na APS-C.
AK neplanuje prechod na FF...tak Tokinu môžem vrele doporučiť.....skúšal som ju na Nikone a vysledok že fakt bez väčších výhrad.....od zakúpenia ma odradilo len jej APS-C využitie a nakolko časom určite prejdem na FF, tak som ju dočasne oželel.....
AK neplanuje prechod na FF...tak Tokinu môžem vrele doporučiť.....skúšal som ju na Nikone a vysledok že fakt bez väčších výhrad.....od zakúpenia ma odradilo len jej APS-C využitie a nakolko časom určite prejdem na FF, tak som ju dočasne oželel.....
Mozno sa mylim, ale tokina 11-16 by na 15-16mm mala byt pouzitelna na FF
Tak siroke sklo je na svadbe pouzitelne dost tazko, mozno 1-2 zabery zo snahou zabrat co najviac interieru (kostola), ludia na zabere su bud mravce alebo dost deformovany. V sobotu som fotil svadbu v kostole, mal som aj Tokinu 11-16 v brasni, ale ani fakt ze som mal 2 tela, jedno s 18-70+flash a druhe s pevnou 50tkou mi nepomohol. Obrad sice trval vyse hodiny, ale fakt nebola dobra prilezitost na prehodenie skla, to by bolo riziko ze nieco podstatne utecie. Takto nic neutieklo a ten jeden potencionalny ultrawide zaber nikomu chybat nebude.. :) Nakoniec do 27mm ekv. mi vliezol na vysku oltar aj s mladomanzelmi..
Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2,8 baj. Nikon
Kvalitný ultraširokouhlý svetelný zoom pre digitálne zrkadlovky Nikon formátu DX. Ideálny pre fotografovanie krajiny a architektúry s nízkym sférickým skreslením.
Takto je prezentovaný.....:)
Isteže ako 15-16 ano.....ale potom má FF význam len ako potlačatel šumu....)))))
Tak siroke sklo je na svadbe pouzitelne dost tazko, mozno 1-2 zabery zo snahou zabrat co najviac interieru (kostola), ludia na zabere su bud mravce alebo dost deformovany. V sobotu som fotil svadbu v kostole, mal som aj Tokinu 11-16 v brasni, ale ani fakt ze som mal 2 tela, jedno s 18-70+flash a druhe s pevnou 50tkou mi nepomohol. Obrad sice trval vyse hodiny, ale fakt nebola dobra prilezitost na prehodenie skla, to by bolo riziko ze nieco podstatne utecie. Takto nic neutieklo a ten jeden potencionalny ultrawide zaber nikomu chybat nebude.. :) Nakoniec do 27mm ekv. mi vliezol na vysku oltar aj s mladomanzelmi..
Keď som dabloval pre jednu nemenovanú večšiu firmu svatby . tak ako druhy fotograf som mal čas aj na trocha kreativity....detail pera s nedokončeným podpisom perspektíva zo spodu na celú nevestu (ženícha).....táto autentickosť okamžiku ludí neskutočne brala.....ako vravím bol som duble....:)))
Plus tanečné kreacie na široko mierne z vrchu sú zaujímave....
16mm na FF je podla mojho nazoru dostatocne wide. Potom je tu aj Sigma 12-24, no ta ma nekonstantnu horsiu svetelnost. Ideal by bol v pripade ultrawide na Canon samozrejme 14 f/2.8, ale to uz sme niekde inde :))
16mm na FF je podla mojho nazoru dostatocne wide. Potom je tu aj Sigma 12-24, no ta ma nekonstantnu horsiu svetelnost. Ideal by bol v pripade ultrawide na Canon samozrejme 14 f/2.8, ale to uz sme niekde inde :))
Jasan ....16 je ideal......:)
Ja som sa pustil mimo zadania tématu otázky..:)
len sa chcem spytat - to DX v nazve tokiny neznamena ze je urcena na APS-C (DX) - rovnako ako Nikkor12-24? Nie ze by na FF nefugoval (ten nikkor) ale len cropovany ...
myslis sa (trocha) ... Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X (ak sa o nej bavime) je urcena pre DX (APS-C) fotaky a teda na sice FF funguje, ale len cropovana (6 MPix)
myslis sa (trocha) ... Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X (ak sa o nej bavime) je urcena pre DX (APS-C) fotaky a teda na sice FF funguje, ale len cropovana (6 MPix)
Tak daleko moje vedomosti nesiahaju, diky za objasnenie. Cital som o nej, ze je mozne ju pouzit aj na FF bez vinetacie (16mm), to ze to ¨funguje¨ pri 6Mpx som nevedel. 6 Mpx podla mna(pre mna) staci, kto potrebuje ¨real FF ultrawide¨ urcite sa poohliadne po inom objektive :))
Tak daleko moje vedomosti nesiahaju, diky za objasnenie. Cital som o nej, ze je mozne ju pouzit aj na FF bez vinetacie (16mm), to ze to ¨funguje¨ pri 6Mpx som nevedel. 6 Mpx podla mna(pre mna) staci, kto potrebuje ¨real FF ultrawide¨ urcite sa poohliadne po inom objektive :))
teraz som si vsimol ze je to o Canonoch - neviem ako funguje ten crop na nich, ale na FF Nikonoch (FX) ti to oreze automaticky
len sa chcem spytat - to DX v nazve tokiny neznamena ze je urcena na APS-C (DX) - rovnako ako Nikkor12-24? Nie ze by na FF nefugoval (ten nikkor) ale len cropovany ...
Tak ako vravíš......ja mam otázku....D700 reže automatično , alebo jej to musíš nejako navoliť?
Sirokouhly objektiv na Canon
Kvalitný ultraširokouhlý svetelný zoom pre digitálne zrkadlovky Nikon formátu DX. Ideálny pre fotografovanie krajiny a architektúry s nízkym sférickým skreslením.
Takto je prezentovaný.....:)
Isteže ako 15-16 ano.....ale potom má FF význam len ako potlačatel šumu....)))))
Plus tanečné kreacie na široko mierne z vrchu sú zaujímave....
Ja som sa pustil mimo zadania tématu otázky..:)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa