Fórum » O TECHNIKE

Surne makro objektiv na nikon!!

petriot
petriot 2010-03-13 18:31:35+01
Ahojte fotim hlavne svadby + portret ale prisla vacsia ponuka na fotenie sperkov. Viem ze 60tka staci na sperky ale mam pevnu 50tku a tak rozmyslam nad niecim dlhsim. Cena by mala byt do 500€ -nikkor 105tka je to naj co existuje ale co poviete na Sigmu 105 alebo stary Tamron 90tku? alebo mam radsej siahnut po nikorre 60mm a pevnu 50tku predat? prosim poradte :)

Strhak
2010-03-14 14:41:24+01
príspevok od: petriot
Pali dakujem za vysvetlenie. taketo veci sa clovek nedocita len tak - iba skusenosti dik
fuuu dufam ze to nejako zvladnem -na zaciatok cca 500kusov - potom uz nebudem
vediet ako sa volam :)
takze skusim ohnisko 105 :)
este otazocka: 105nikon vs 105 sigma ....
cena u nikoru je dvojnasobna-oplati sa?
ak máš možnosť vezmi tú 105ku Nikon, je to super sklo, využiješ ho určite aj niekde inde.
Fuuuuuu 500 kúskov, hodne, prajem pevné nervy ;-)

tomis.ales
2010-03-14 17:13:06+01
príspevok od: Strhak
toto je presná ukážka ako to nemá vyzerať. Odporúčam ti trochu si prelistovať katalógi a uvidíš ten rozdiel. Šperk má byť celí ostrý a nemá tam byť nič mimo roviny ostrosti. Ak by to malo vyzerať takto tak nieje problém to fotiť a nerieši sa to tu
To je sice asi pravda, ale urcite sa najdu zakaznici, ktory prave chcu aby bol vypichnuty iba nejaky detail sperku.

Strhak
2010-03-14 17:32:33+01
príspevok od: tomis.ales
To je sice asi pravda, ale urcite sa najdu zakaznici, ktory prave chcu aby bol vypichnuty iba nejaky detail sperku.
Do katalógov ako náhľady nie, tam musia byť super ostré celé aby vynikli ako jeden dokonalí celok. Vypichnutie sa používa len pri reklamách a aj to len ojedinele na veľké plagáty alebo do periodik

dodo_bb
2010-03-14 22:11:42+01
Problém tích šperkov je ten že sú strašne malé, takže keď sme to fotili s tou 105kou a D700 tak aby boli aspoň trochu vidieť museli sme ísť s tím FF čo najbližšie. Potom nám vyšla ale hĺbka ostrosti cca 5mm až 10mm čo je strašne málo. Napríklad odfotiť prsteň tak aby bol celí ostrý s touto zostavou bol strašní problém aj na f/22. Keď to teraz fotím s mojim Canon 50D s EF Macro 100mm f/2,8 L IS USM tak nemám problém. Zacloním na f/18-22 môžem trochu odstúpiť ( kvôli prepočtu ohniska a vyššiemu rozlíšeniu ) a mám celí šperk pekne ostrý. Ja rozumiem prepočtu DOF ale takéto mám skúsenosti. Na fotenie tohto ( asi to najťažšie čo som kedy fotil ) mi najviac pasuje fotoaparát s APS-C čipom stovka objektív a vysoké rozlíšenie. S mojou 50D + 100kou Makro dosiahnem lepšie výsledky a hlavne jednoduchšie ako s Nikon D700 a 105kou s ktorou musím isť hodne blízko a ešte má aj menšie rozlíšenie. Skúšal som to fotiť aj s 70-200 aj tak sa dá no kresba toho objektívu sa nedá porovnať s Makrom. Makro mech je super no je to oštara a rozhodne by som ho neodporúčal na fotenie tohto. Viem keď som to prepočítaval že aby to bolo rentabilné tak za hodinu by som musel nafotiť cca 10 šperkov a ich aj upraviť v PC. Odmeny za fotenie tohto sú tak malé že ak chceš na tom niečo zarobiť musíš toho nafotiť kvantum a strašne rýchlo a to s mechom moc nehrozí. Už si ani nezametám koľko to mal toho nafotiť Janči aby zarobil pár korún, no bolo to kvantum a pri sedení pri PC ho to prešlo.
No Pali, mám pocit, že hovoríme to isté, len Ty nejak miešaš NIKON s Canonom a porovnávaš FF s APSC. Pokiaľ použiješ NIKON D90 a objektív NIKON 105, dostaneš prakticky rovnaké výsledky ako s CANON 40D a objektív CANON 105 (čo sa týka hĺbky ostrosti. Na jej zvýšenie sú tri reálne cesty - skrátenie ohniska (použiť kratšie ohnisko + mech alebo medzikrúžky) alebo sa viac vzdialiť od objektu (tam je limit veľkosť šperku). Pokiaľ zvolíš dlhšie ohnisko, môžeš ísť ďalej, ale zas sa znižuje DOF vplyvom ohniska (možné je ešte aj robiť výrez z väčšej vzdialenosti). Tretia cesta zlepšenia DOF je zmenšiť čip a tam je to možno schodné cez kvalitnejší kompakt alebo ten nejaký bezzrkadlák. Kvalitu na tlač A4 dosiahneš bez problému. Posledná cesta je shift - to by mohol byť APSC + 50 mm objektív s náklonným mechom. Ten mech vzhľadom na ateliérové fotenie zo statívu nevidím problematický. Šperky roztriediť a fotiť rovnaké veci s jediným nastavením foťáku a svetiel (napr. 50 ks prsteňov...)

Strhak
2010-03-14 23:17:06+01
príspevok od: dodo_bb
No Pali, mám pocit, že hovoríme to isté, len Ty nejak miešaš NIKON s Canonom a porovnávaš FF s APSC. Pokiaľ použiješ NIKON D90 a objektív NIKON 105, dostaneš prakticky rovnaké výsledky ako s CANON 40D a objektív CANON 105 (čo sa týka hĺbky ostrosti. Na jej zvýšenie sú tri reálne cesty - skrátenie ohniska (použiť kratšie ohnisko + mech alebo medzikrúžky) alebo sa viac vzdialiť od objektu (tam je limit veľkosť šperku). Pokiaľ zvolíš dlhšie ohnisko, môžeš ísť ďalej, ale zas sa znižuje DOF vplyvom ohniska (možné je ešte aj robiť výrez z väčšej vzdialenosti). Tretia cesta zlepšenia DOF je zmenšiť čip a tam je to možno schodné cez kvalitnejší kompakt alebo ten nejaký bezzrkadlák. Kvalitu na tlač A4 dosiahneš bez problému. Posledná cesta je shift - to by mohol byť APSC + 50 mm objektív s náklonným mechom. Ten mech vzhľadom na ateliérové fotenie zo statívu nevidím problematický. Šperky roztriediť a fotiť rovnaké veci s jediným nastavením foťáku a svetiel (napr. 50 ks prsteňov...)
veď hovoríme to isté ;-) ja len porovnávam dva aparáty s ktorými mám skúsenosť s fotenia tejto srandy. Preto som hore vyššie aj radil ako objektív na jeho aparát tú 105ku. Ten mech mi ale stále príde ako brzda pri tích 500 kusoch čo ma nafotiť, nehovoriac o tom že kým sa sním naučí zaobchádzať aj osivie a ak by mal pre to kúpiť TS objektív tak by musel vziať nie 500 ale 5000 tích šperkov aby naň zarobil :-)))

dodo_bb
2010-03-14 23:28:07+01
veď hovoríme to isté ;-) ja len porovnávam dva aparáty s ktorými mám skúsenosť s fotenia tejto srandy. Preto som hore vyššie aj radil ako objektív na jeho aparát tú 105ku. Ten mech mi ale stále príde ako brzda pri tích 500 kusoch čo ma nafotiť, nehovoriac o tom že kým sa sním naučí zaobchádzať aj osivie a ak by mal pre to kúpiť TS objektív tak by musel vziať nie 500 ale 5000 tích šperkov aby naň zarobil :-)))
Nemám teraz doma stopäťku - má ju kamoš požičanú, ale keď sa mi vráti, tak sa s tým skúsim pohrať. Prípadne aj iné varianty - s tým mechom či medzikrúžkami. Naozaj to chce skúšať a skúšať...

Strhak
2010-03-14 23:35:46+01
Nemám teraz doma stopäťku - má ju kamoš požičanú, ale keď sa mi vráti, tak sa s tým skúsim pohrať. Prípadne aj iné varianty - s tým mechom či medzikrúžkami. Naozaj to chce skúšať a skúšať...
ja viem že treba, ale sám potom zistíš že sa ti to lepšie fotí s D300 ako s tou tvojou novou krásavicou ;-)
Tu má podľa mňa navrch menší čip

dodo_bb
2010-03-14 23:45:10+01
No to má, je to logické. Je to vlastne ako keby si mal dlhšie ohnisko alebo výrez z vysokého rozlíšenia. Viem, prečo si ju nechávam :-))) Len ma zaujíma, aká varianta bude mať najlepšie vlastnosti pri rozumnej DOF.

Strhak
2010-03-14 23:52:15+01
No to má, je to logické. Je to vlastne ako keby si mal dlhšie ohnisko alebo výrez z vysokého rozlíšenia. Viem, prečo si ju nechávam :-))) Len ma zaujíma, aká varianta bude mať najlepšie vlastnosti pri rozumnej DOF.
pri porovnaní D700 a mojej 50D tak 50ka mala fakt výrazne navrch. Prepočet ohniska spravil svoje a aj vyššie rozlíšenie bolo badať ;-)

petriot
2010-03-15 08:16:38+01
Takze vidim ze Pali a Jojo nasli spolocnu cestu :D
Idem po tom nikkore 105 a o vysletky sa co najskor podelim.
Dakujem za pomoc a prajem pekny den

quaq
2010-03-15 12:48:20+01
toto je presná ukážka ako to nemá vyzerať. Odporúčam ti trochu si prelistovať katalógi a uvidíš ten rozdiel. Šperk má byť celí ostrý a nemá tam byť nič mimo roviny ostrosti. Ak by to malo vyzerať takto tak nieje problém to fotiť a nerieši sa to tu
ja neukazujem ako to ma vypadat ale ako to vypada v konretnom realnom pripade a nerozpravam tu o tabulkach a roznych papierovych predpokladoch, moze sa fotit z dalej potom je DOF vacsia ale naco makro sklo k tomu ??

duroslav
2010-03-15 12:57:57+01
pri porovnaní D700 a mojej 50D tak 50ka mala fakt výrazne navrch. Prepočet ohniska spravil svoje a aj vyššie rozlíšenie bolo badať ;-)
Skutočne si myslíš že 12% rozdiel dĺžky strán medzi 15 a 12 mpx je taký badateľný?
Alebo je lepšie vždy to _tvoje_ ? :-)

kralik_j
2010-03-15 13:19:51+01
Palo trosku zavadza, lebo tie sperky sme vobec neporovnavali medzi mojou D700 a jeho 50D. Tak neviem preco mala vyrazne navrch. Moze mat vyhodu akurat v tom ze tu hlbku ostrosti dosiahne vysiu, vplyvom velkosti snimaca.
Dalsia vec ktorej nechapem, preco zase Palo porovnava moj FF oproti zadavatelovi otazky do fora, ved ten ma Nikon D90,ma mensi snimac o 0,1mm v uhloprieckach snimaca.
A tie 3Mpix neviem ci je vyrazny rozdiel spominanym nikon zrkadlovkam.
Zase sa otvara otazka porovnavania neporovnavatelneho.

A zase mam pocit, ze ten canon ´vitazi´.
Osobne nemam problem povedat ze mojou vybavou neviem nieco technicky nafotit a tak ako ja nie som dokonaly, tak ani to moje zrkadlo a skla nie su najdokonalejsie. Len tato sebareflexia by mala platit u vsetkych uzivatelov hocijakej techniky, nie len fotografickej.

PRINST
2010-03-15 13:56:33+01
Teraz nechtiac potvrdzujete i môj postreh, že mnohé tvrdenia p.Strháka sú - podľa Vás ´ zavádzajúce ´ - ja som to nazval v diskuzii vo vlákne :

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=3857&page=0

nasledovne :

´ ... Čím ďalej, tým sú Vaše odborné argumenty ohľadne Nikonu úsmevnejšie ! O odborných argumentoch ohľadne Canonu nemienim diskutovať - nakoľko ich nepoznám. ... ´

No a keď si pozriete i jeho tvrdenia napríklad v diskuzii vo vlákne :

http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=3681&page=0

ja osobne nadobúdam dojem, že p. Strhák tu svoje mnohé ´zbožné priania´ prezentuje ako technicky potvrdené skutočnosti - čo sa často nezakladá na pravde a skutočnosti.
Osobne nemám nič proti p. Strhákovi - len jeho odborné názory beriem už s veľkou rezervou.

haplo602
2010-03-15 14:08:16+01
hmm ten T/S som minule obzeral v Prolaika za 750e ... kym som na to nasetril tak sa predal :-)

petriot
2010-03-15 14:41:16+01
Neviem kto ma pravdu ale i tak si myslim ze vsetci hovoria o tom istom :)
Zvazil som podla vlastneho uvazenia a rozhodol som sa pre nikkor 105 D. v bazare som ho nasiel za 8500kc a v stredu si ho idem zobrat do brna. stary AF ale ved aku ja potrebujem rychlost pri foteni sperkov a pri portretoch :)
Dakujem za nazory a tesim sa na dalsie diskusie :))

petriot
2010-03-15 14:46:49+01
tiltshiftik za 750eciek fuuu to by som neodmietol :D

conan7
2010-03-15 14:59:28+01
príspevok od: petriot
tiltshiftik za 750eciek fuuu to by som neodmietol :D
http://www.martinkozak.com/?p=5231
tu máš lacný tiltshiftík za 6000 KČ

Strhak
2010-03-15 20:39:02+01
príspevok od: quaq
ja neukazujem ako to ma vypadat ale ako to vypada v konretnom realnom pripade a nerozpravam tu o tabulkach a roznych papierovych predpokladoch, moze sa fotit z dalej potom je DOF vacsia ale naco makro sklo k tomu ??
len má to jeden podstatný háčik a to ten že keď to fotíš z ďalej už je to moc malé, na to makro sklo a aj kvôli kresbe. Nevymýšľam si tu tabuľky ja som takéto veci už fotil

Strhak
2010-03-15 20:49:27+01
príspevok od: kralik_j
Palo trosku zavadza, lebo tie sperky sme vobec neporovnavali medzi mojou D700 a jeho 50D. Tak neviem preco mala vyrazne navrch. Moze mat vyhodu akurat v tom ze tu hlbku ostrosti dosiahne vysiu, vplyvom velkosti snimaca.
Dalsia vec ktorej nechapem, preco zase Palo porovnava moj FF oproti zadavatelovi otazky do fora, ved ten ma Nikon D90,ma mensi snimac o 0,1mm v uhloprieckach snimaca.
A tie 3Mpix neviem ci je vyrazny rozdiel spominanym nikon zrkadlovkam.
Zase sa otvara otazka porovnavania neporovnavatelneho.

A zase mam pocit, ze ten canon ´vitazi´.
Osobne nemam problem povedat ze mojou vybavou neviem nieco technicky nafotit a tak ako ja nie som dokonaly, tak ani to moje zrkadlo a skla nie su najdokonalejsie. Len tato sebareflexia by mala platit u vsetkych uzivatelov hocijakej techniky, nie len fotografickej.
skúšal som to potom doma fotiť, len čo mi prišla tá stovka. Chcel som vedieť že ako sa to bude s tím fotiť. Tu nejde o to či C alebo N, už som aj Dodovi písal že v tejto disciplíne má na vrh menší snímač, aspoň podľa mňa. Nieje tam taký problém s hĺbkou ostrosti ako bol u teba, a tým že sa aj ohnisko prepočítava (menší orez) plus väčšie rozlíšenie mi to vychodí lepšie. Písal som iba o skúsenostiach a v konečnom štádiu som aj poradil autorovi Nikon 105, je pravda že až potom ako som si uvedomil s čím fotí.

Strana 2 z 3

Inzercia