Ahojte fotim hlavne svadby + portret ale prisla vacsia ponuka na fotenie sperkov. Viem ze 60tka staci na sperky ale mam pevnu 50tku a tak rozmyslam nad niecim dlhsim. Cena by mala byt do 500€ -nikkor 105tka je to naj co existuje ale co poviete na Sigmu 105 alebo stary Tamron 90tku? alebo mam radsej siahnut po nikorre 60mm a pevnu 50tku predat? prosim poradte :)
Janči a aby si si nemyslel že si vymýšľam prikladám aj jedno foto z toho testu. Je patrične zmenšený aby sa sem dal poslať, ale viem ti ho pre poslať aj vo väčšom rozlíšení. Ja prstene nenosím takže ani ich doma nemám, no našiel som dáku gýčovú brošňu. Veľkosť brošni je 6cm, viem je väčšia ako prsteň. Pri fotení bola v náklone cca 45° a snímaná bola zo vzdialenosti 56cm. Clona f/14, čas 1/200, ISO 100 a objektív EF Macro 100mm f/2,8 L IS USM na nasvietenie boli použité dva štúdiové zábleskové svetlá. Ako vidíš nemusel som ísť do tak krajných hodnôt clony ako sme používali u teba aj keď toto nieje prstienok, to uznám.
Neber to ako dáky super vydarený záber, je to len ukážka že som nebojoval s tak veľmi nízkou hĺbkou ostrosti. Preto si myslím že APS-C má v tomto navrch pred FF a je jedno či je to Canon alebo Nikon. U teba som videl zásadní problém v hĺbke ostrosti a v nedostatku svetla. Bolo podľa mňa slabé, je pravda že si mohol zvýšiť ISO na hodnotu o ktorej sa mne len sníva ale nebolo to to pravé orechové. Môžme dakedy vyskúšať aj spoločne s oboma aparátmi naraz.
PS. svetelný stan som si tiež vyrobil, ja som použil výkresy a keďže záblesky boli silné ich výkon som potom tlmil pridávaním ďalšieho papiera medzi ne a svetelný stan. Fungovalo to v celku slušne ;-)
Janči a aby si si nemyslel že si vymýšľam prikladám aj jedno foto z toho testu. Je patrične zmenšený aby sa sem dal poslať, ale viem ti ho pre poslať aj vo väčšom rozlíšení. Ja prstene nenosím takže ani ich doma nemám, no našiel som dáku gýčovú brošňu. Veľkosť brošni je 6cm, viem je väčšia ako prsteň. Pri fotení bola v náklone cca 45° a snímaná bola zo vzdialenosti 56cm. Clona f/14, čas 1/200, ISO 100 a objektív EF Macro 100mm f/2,8 L IS USM na nasvietenie boli použité dva štúdiové zábleskové svetlá. Ako vidíš nemusel som ísť do tak krajných hodnôt clony ako sme používali u teba aj keď toto nieje prstienok, to uznám.
Neber to ako dáky super vydarený záber, je to len ukážka že som nebojoval s tak veľmi nízkou hĺbkou ostrosti. Preto si myslím že APS-C má v tomto navrch pred FF a je jedno či je to Canon alebo Nikon. U teba som videl zásadní problém v hĺbke ostrosti a v nedostatku svetla. Bolo podľa mňa slabé, je pravda že si mohol zvýšiť ISO na hodnotu o ktorej sa mne len sníva ale nebolo to to pravé orechové. Môžme dakedy vyskúšať aj spoločne s oboma aparátmi naraz.
PS. svetelný stan som si tiež vyrobil, ja som použil výkresy a keďže záblesky boli silné ich výkon som potom tlmil pridávaním ďalšieho papiera medzi ne a svetelný stan. Fungovalo to v celku slušne ;-)
podla DOF kalkulatora podla velicin(pouzil som clonu 14,3) co si zadal je tvoja total Depth of field(vzhladom na crop 50D) 1.4 cm, podla snimaca FF je 2,2cm, avsak keby som vlozil 105mm ohnisko tak sa znizi na 1.98 cm na FF, co je stale DOF vysia ako pri tvojom CROp
To znamena, ze keby som na FF pouzil pevnu 100 tak dosiahnem vysiu hlbku ostrosti ako ty na tom istom ohnisku.
Nato aby bola cela ostry prpredmet 6cm dlhy treba:
- pouzit na FF 63 mm ohnisko(clona 14,3 a vzdialenost 56cm)
- alebo clonu vysiu ako f-32 pri zachovani 100mm ohniska stale pisem o FF
- alebo si odstupit na 89cm(clona 14,3 a ohnisko 100mm)
podla DOF kalkulatora podla velicin(pouzil som clonu 14,3) co si zadal je tvoja total Depth of field(vzhladom na crop 50D) 1.4 cm, podla snimaca FF je 2,2cm, avsak keby som vlozil 105mm ohnisko tak sa znizi na 1.98 cm na FF, co je stale DOF vysia ako pri tvojom CROp
To znamena, ze keby som na FF pouzil pevnu 100 tak dosiahnem vysiu hlbku ostrosti ako ty na tom istom ohnisku.
POuzil som kalkulator http://www.dofmaster.com/
Kde je teda pravda?
môžeš prísť pozrieť ku mne domov, ja moc nie som na tabuľky. Inak pozor, predmet bol naklonený v 45° uhle a to znamená že hĺbka ostrosti nemusí byť 6 cm ale menšia aj keď na obrázku sa mi vidí možno aj väčšia. Vravím ja som fotil nie čítal tabuľky, príď vyskúšame ;-)
Neda mi, autor vlakna bez okolkov pise: ´Ahojte fotim hlavne svadby + portret ale prisla vacsia ponuka na fotenie sperkov....a pevnu 50tku predat?´
Zda sa mi ze IQ priemerneho uzivatela tohoto webu v poslednej dobre prudko klesla. Do pipiny, ked pisem o sebe suverenne, ze fotim svadbu/portret a jednym dychom dodam ze vdaka 60mm Makru uvazujem predat 50mm klasiku!? 50mm objektiv vysokej svetelnosti (1.4/1.8) ma predsa iny bokeh a naroky na ostrost ako 60mm/3.5 makro ziletka!
Je to tu katastrofa, zaviedol by som povinne monitory, nieco ako fotoIQtesty a oddelil plevy od zrna..
mozno sa zakladatel rozhodne prejst zo svadieb a portretov len na sperky :D
MOzno bude dalsie vlakno, co je lahsie fotit sperky ci svadby a portrety, to by malo predchadzat otazkam vybavy...
mozno sa zakladatel rozhodne prejst zo svadieb a portretov len na sperky :D
MOzno bude dalsie vlakno, co je lahsie fotit sperky ci svadby a portrety, to by malo predchadzat otazkam vybavy...
kým nafotí tých 500 šperkov tak mesiac dva si do svadieb ani nerypne a možno ho to po 300 kusoch prejde a vys...e sa na fotenie celkovo ;-)))
jaaaaj slavmiro fot svadby a ked si precitas ze mam aj tamrona 17-50tku VC tak nikkora skoro vobec nepouzivam a na portret by urcite stacil nikkor 60tka :)
Tak ci tak predam 50tku a kupim 85tku.
Su veci ktore nepochopis - niektory nemaju peniaze iba na fototechniku-a nakolko mam 17-50 + 50mm 1,8 + mal by som mat 60nikkora tak na .... mi je 3x pokryte ohnisko 50mm ked nemam nic poriadne na portret okolo 85-105.
pali neviem ako ty ale ja aku zakazku zoberiem tak ju isto odovzdam v stanovenom termine a v pozadovanej kvalite :)
Na svadby sa nevykaslem to skor prestaname citat temy vo forach lebo s poziadavky na makroobjektiv a uzavreti diskusie este na prvej strane so slovami beriem 105tku maju aj tak ostatny problem a kazdy iba hlada chyby v jednotlivych komentoch. Bud sa ludia chvalia alebo su skoro vsetci dokonaly fotografi hmmmm
asi tomu celkom nerozumies, resp. nekladies doraz na vytvarnu kvalitu podania obrazu.
1. najlepsie foto vznikaju bez pouzitia blesku, t.j. vysokosvetelne pevne skla
2. pevne sklo o svetelnosti 1.8 vykresluje danu scenu o urovien lepsie ako zoom co zacina na 2.8 alebo este vyzsie
Pevne, vysokosvetelne sklo Ti nenahradi makro objektiv nizsej svetelnosti.
co sa tyka toho bodu 1 - som si toho vedomi ale nevedel som ze makro ma ine podanie mimo hlbku ostrosti ako pevna 50tka. Nikdy som makro nemal tak som fakt nevedel ktora bije :)
dik. bolo by dobre uzvriet tuto temu nakolko 105 nikkor je na ceste a ja za par tyzdnov otvorim temu o pevnej 85tke :)
este raz dakujem za komenty !)
Myslim ze ked preda tu 50ku a kupi si makro 60 a potom vdaka tomu zarobi, moze si tu 50ku kupit spat nie? Ja som mal nikkor 50 f1,4 a je to blato do f aspom 2,8, v rohoch az do 5,6 na apsc. Na f1,4 je to tak neostre ze to vidis uz na monitore fotaku a to som nehovoril o kontraste, ktory do f2 ani neexistuje.A vinetacia, no boze moj. Takze ked to tak zoberiem, do f3,5 je to takmer nepouzitelne, takze s tym makrom by bol spokojnejsi, si myslim. Navyse pevna 50ka ma max. zobrazenie 1:6,6, cize najmensie co odfotis je tak kybel.
asi tomu celkom nerozumies, resp. nekladies doraz na vytvarnu kvalitu podania obrazu.
2. pevne sklo o svetelnosti 1.8 vykresluje danu scenu o urovien lepsie ako zoom co zacina na 2.8 alebo este vyzsie
Kde si prisiel na mudrost ze najlepsie fotky vznikaju iba pri prirodzenom svetle? Ti odporucam si pozriet fotky napr. Joe McNallyho. Navyse to vyzera ako keby si chel zakladatelovi vlakna poradit taku blbost na fotenie sperkov. Treba aj fotit nie iba pocuvat stare ´mudrosti´, ze najlepsie svetlo je prirodzene svetlo. Nic v zlom.
Pali iba ti chcem povedat ze som sa prave prehupol cez 100kusov ale uf je toho dost. Tak ci tak dakujem za radu ten nikkor 105 D je super /teda az na ten autofokus ale toho som si bol vedomi :) /
Nasviecujem to SB600 + SB800 zo stran cez papier-podklad je tiez papier, ktory je v pozadi do polobluka aby to bolo do stratena.
Neda mi zareagovat, to s tou 50-tkou su prehnane blbosti, mam 50/1,8D, 50/1,4D i 105/2,8VR. 50/1,8D je ostry a kontrastny, 50/1,4D je maksi, ale super podanie pri dennom svetle i zableskoch, co pre fotenie portretov je podla mna velmi dobre, ze je neostry je blbost, robil som od 2,0 clony velmi dobre veci, do 50x70cm sa to tlacilo a nebol problem. 105/2,8VR je nepochybne jedno z najlepsich makier, kvoli nano vrstvam je kontrastny a ostry ako britva, ked clovek nema skusenost, moze sa akurat popalit na hlbke ostrosti, ktora je u makier ina, a co sa tyka tych sperkov, prilis makko je to nasvietene a neodpichnute tvrdzm svetlom odzadu, vsetko nie je o objektive..., ale to si musi clovek trocha prakticky vyskusat.
Neda mi zareagovat, to s tou 50-tkou su prehnane blbosti, mam 50/1,8D, 50/1,4D i 105/2,8VR. 50/1,8D je ostry a kontrastny, 50/1,4D je maksi, ale super podanie pri dennom svetle i zableskoch, co pre fotenie portretov je podla mna velmi dobre, ze je neostry je blbost, robil som od 2,0 clony velmi dobre veci, do 50x70cm sa to tlacilo a nebol problem. 105/2,8VR je nepochybne jedno z najlepsich makier, kvoli nano vrstvam je kontrastny a ostry ako britva, ked clovek nema skusenost, moze sa akurat popalit na hlbke ostrosti, ktora je u makier ina, a co sa tyka tych sperkov, prilis makko je to nasvietene a neodpichnute tvrdzm svetlom odzadu, vsetko nie je o objektive..., ale to si musi clovek trocha prakticky vyskusat.
Nechcel som 50/1,4 hanit, len ze nie je ostra do rohov pri malej clone. Pri 1,4 je to skutocne neostre a bez kontrastu.Pri f2 je stred o dost ostrejsi a aj kontrast je fajn, to je pravda a na portret je OK. Podava lepsie vysledky ako zoomovy plastovy hnoj, to je jasne. Hovorim od f5,6 je to absolut super, ale to uz je super takmer vsetko. Za tu cenu je to super objektiv(aj 35mm f2)Na 105 makro som nic netvrdil, tu som nikdy nemal(zatial), a je urcite super.
Surne makro objektiv na nikon!!
Kde je teda pravda?
Kde je teda pravda?
Zda sa mi ze IQ priemerneho uzivatela tohoto webu v poslednej dobre prudko klesla. Do pipiny, ked pisem o sebe suverenne, ze fotim svadbu/portret a jednym dychom dodam ze vdaka 60mm Makru uvazujem predat 50mm klasiku!? 50mm objektiv vysokej svetelnosti (1.4/1.8) ma predsa iny bokeh a naroky na ostrost ako 60mm/3.5 makro ziletka!
Je to tu katastrofa, zaviedol by som povinne monitory, nieco ako fotoIQtesty a oddelil plevy od zrna..
Tak ci tak predam 50tku a kupim 85tku.
Su veci ktore nepochopis - niektory nemaju peniaze iba na fototechniku-a nakolko mam 17-50 + 50mm 1,8 + mal by som mat 60nikkora tak na .... mi je 3x pokryte ohnisko 50mm ked nemam nic poriadne na portret okolo 85-105.
Na svadby sa nevykaslem to skor prestaname citat temy vo forach lebo s poziadavky na makroobjektiv a uzavreti diskusie este na prvej strane so slovami beriem 105tku maju aj tak ostatny problem a kazdy iba hlada chyby v jednotlivych komentoch. Bud sa ludia chvalia alebo su skoro vsetci dokonaly fotografi hmmmm
dik. bolo by dobre uzvriet tuto temu nakolko 105 nikkor je na ceste a ja za par tyzdnov otvorim temu o pevnej 85tke :)
este raz dakujem za komenty !)
tu máš lacný tiltshiftík za 6000 KČ
Nasviecujem to SB600 + SB800 zo stran cez papier-podklad je tiez papier, ktory je v pozadi do polobluka aby to bolo do stratena.
Clona je 22. cas nepodstatny :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa