Fórum » O TECHNIKE

Technicka diskusia

BeautifulLies
BeautifulLies 2010-03-22 10:21:25+01
Zmizlo mi forum, takze este raz polozene otazky, bol by som rad, ak by sa rozprudila diskusia. Ak bola zmazana, prosim admina o precitanie otazok, naozaj su typu, na ktore odpovede len tak lahko nenajdem :( 1, Na zaklade coho je urcene clonove cislo? Na WIKI sa pise, ze je to priemer ohniskovej vzdialenosti a priemeru vstupnej sosovky, ale to mi akosi nesedi, lebo napriklad pri zoome mozem ohnisko menit a sosovka zostava rovnaka a clonove cislo sa tiez nemeni, i ked by sa logicky malo. A preco su to prave hodnoty 1,4 / 1,8 / 2 / 2.8 atd? 2, Z coho vychadza ISO? Konkretne mi ide o to, ze ked fotim na film, tak mi pri rovnakych svetelnych podmienkach a rovnakom nastaveni clony a expozicie (a samozrejme kolecka ISO na fotaku) spravilo na tom istom type filmu (Fuji 200) raz zaber normalny a raz silne podexponovany, pricom sa mi to stalo na viacerych fotkach. Vsetky pisane parametre ale boli rovnake! 3, Ake je rozlisenie filmu? Existuje nieco take? Kludne piste aj svoje otazky, budem rad za vzniknutu debatu napomocnu najma zaciatocnikom!!!

keko
2010-03-24 19:43:07+01
príspevok od: Palso
To neviem kto je, nás drví pán Komorný :)
Poznam, trikova kamera ... Takze VSVU?

Palso
2010-03-24 19:58:21+01
príspevok od: keko
Poznam, trikova kamera ... Takze VSVU?
všmu, všvu je maľba a podobné, síce je tam aj fotka, ale učí na všmu... ja mám konkrétne filmovú produkciu, čo je vlastne absolútne neumelecké a netechnické, ale som rád, že máme také prednášky aké máme.. aj keď mnohí nechápu, prečo vlastne máme kameramanské predmety, ja som za ne rád a úplne sa teším na všetky jeho hodiny :) A najviac keď nás zavalí tými jeho prezentáciami a rôznymi Kodakovskými a ARRI skriptami, atď, proste super :) Teraz akurát robíme digitálne technológie a suchý proces.

Aké je tvoje povolanie? Či mám radšej hovoriť vaše? :)

keko
2010-03-24 20:18:16+01
64 rocnik, takze uz senilny pan, ale na vykanie si nepotrpim. Som owner. Ale i konatel. S fotkou to suvisi tak, ze vyrabame foto pre amaterov i profesionalov. Mokrou i suchou cestou. A predavame aj filmy. Na skolenia som chodil, ked som robil pre Kodak. Mal som na starosti predaj profesionalnych materialov a zacinajucej digitalnej techniky. Takze povolanim vlastne obchodnik. Ale tazko povedat. Moj syn ked isiel do skoly tak tvrdil, ze som predavac. Ale to si netrufam. Vediet o vsetkych aktualnych novinkach ma vobec nebavi. Skutocnych technickych noviniek je vlastne velmi malo. A odpovedat na dotazy, ci je lepsi Olympus mju 740, alebo Samsung NV9 tak to neviem.

dmedia
2010-03-24 21:00:05+01
Asi sme sa nerozumeli, v mojom prispevku som odcitoval jeho otazku, a reagoval som na analogovu cast, pri filme Fuji asi nebude sanca kuknut do exifu. Ked ma problem s roznymi expoziciami pri tom istom nastaveni, tak jedine tak, ze sa nahle zmeni pocasie-bezne hlavne v jarnom obdobi, to robi 1-3 clony a fotograf na to nezareagoval, alebo ma problem s mastnou clonou, a obcas sa nekorektne zatvori. Fuji 200 -film je velmi pruzny film a nikdy som s nim nemal problem i pri vacsich rozptyloch expozicie-z mojej viny, v tvrdych svetelnych podmienkach nema problem.

dodo_bb
2010-03-24 21:09:23+01
príspevok od: dmedia
Asi sme sa nerozumeli, v mojom prispevku som odcitoval jeho otazku, a reagoval som na analogovu cast, pri filme Fuji asi nebude sanca kuknut do exifu. Ked ma problem s roznymi expoziciami pri tom istom nastaveni, tak jedine tak, ze sa nahle zmeni pocasie-bezne hlavne v jarnom obdobi, to robi 1-3 clony a fotograf na to nezareagoval, alebo ma problem s mastnou clonou, a obcas sa nekorektne zatvori. Fuji 200 -film je velmi pruzny film a nikdy som s nim nemal problem i pri vacsich rozptyloch expozicie-z mojej viny, v tvrdych svetelnych podmienkach nema problem.
Ja som si to uvedomil, keď som to odklikol, že je to reakcia na reakciu, ale už som to nechcel doplňovať - asi si pochopil a on možno tiež, že to bolo na pôvodný text. Ak to jeho analógové telo nemá ani poloautomat na expozíciu, tak je možná aj Tebou zmieňovaná zmena expozičných podmienok, na ktorú fotograf nezareagoval (pri úrovni prezentovaných vedomostí je to dosť pravdepodobné). Citlivosť filmov je podľa mňa dostatočne presná na to, aby bola nameraná expozícia vždy správna a to aj pri inej výrobnej šarži. Chyba bude asi niekde mimo fotoaparátu :-)))

keko
2010-03-24 22:42:02+01
príspevok od: dmedia
3 clony je podla mna v priebehu minuty vela. Cely den fotim na stodvdsatpatinu na clonu 5,6 a vsetky policka su dobre. Dve clony urcite neznamena markatna podexpozicia. Ani to velmi nie je vidno na filme. Clona ked nezaskoci, tak znamena preexpoziciu. Ak je problem s technickym stavom aparatu, tak tu riesime nesmrtelnost chrusta...

Strana 3 z 3

Inzercia