Fórum » O TECHNIKE

Nikon D3000... ano alebo nie?

fores08
fores08 2010-04-01 09:11:38+02
Ahojte, chcem sa opytat.Som začiatocnik /amater/ a rozmyslam nad kupov Nikonu D3000.Je to podla vas dobra volba, alebo popripade co by ste poradili,vdaka.

javelin
2010-04-03 14:25:43+02
príspevok od: lomihnat
no...nie nevedel som, vďaka za upozornenie (nie je nič horšie ako človek, ktorý vyzerá ako solídny a solídny nie je) :)podrobnejšie som ho nikdy neskúmal, čo som si rýchlo prečítal o D3000 mi sedelo, tak som to sem hodil...
Ber to z nadhľadu....niektoré recenzie sa dajú....no občas vypustí takú perlu ducha ,že uvažujem či si nerobí prču...:))))

lomihnat
2010-04-03 14:30:30+02
ešte pripájam fotky z D3000 s AF-S Nikkor 18-55mm 1:3,5-5,6 G VR :

beholder
2010-04-03 21:26:21+02
...to je všetko pekné.....ale čo ďalej?........časom ....v prípade pokročilého fotenia, upgrade-u,............. u pentax-u momentálne a pravdepodobne aj do budúcnosti slabšie portfólio poloprofi a profi fototechniky a jej príslušenstva, jej dostupnosť ako u Canon/Nikon................a všetci dobre vieme, ako ťažko a najmä bolestne sa prechádza na iný systém:)......

...pre začínajúceho amatéra je takmer všetko jedno....ale, pri takých investíciách je treba pozerať isto aj do budúcnosti....

pufko
2010-04-04 18:50:16+02
No ked si porovnáš ceny skiel tak aj na Pentax je toho celkom slušne a v podstate tam človeku nič nechýba, Canon má síce lacnú 50mm , ale tá je spracovaním skoro ako seťák, kvalitnejší model s kovovým bajonetom už nie je nijak výhodný voči konkurencii, pokial si nezačne kupovať majitel L-kové sklá, tak pri prechode na FF musí zmeniť v podstate aj tak všetko okrem blesku, statívu a batohu... Jedna lacná 50mm nič neznamená. Každé lepšie sklo miesto základáku je vlastne L-ko a to už je pre amatéra trochu iná cenova liga. Pri APS-C mu to môže byť jedno... A človek čo žmolí každé €€€ na prvú DSLR nebude tak skoro dokupovať žiadne sklo a to bôž už nie nejaké za 500 či viac €€€. Ked sa hovorí o dalšom postupe, patrilo by sa aj spomínať cenu adekvátneho príslušenstva, tú kvalitu treba aj zaplatiť , ľahko sa povie že Canon má velkú ponuka špičkových skiel - pokial nie je telo nimy osadené neponúka nič viac.

pufko
2010-04-04 19:15:47+02
Mne stačilo porovnať ceny skiel a bolo mi jasné , že ja nie som ochotný investovať tolké peniaze do hobby... A to platí pre velkú časť nových užívatelov DSLR = skončia u zakúpeného setu, prípadne ich osadia Sigmou či Tamronom... Mám dvoch známych zo systémom Nikon D40 + D60 obaja skončili u základného setu, ten s D60 snád nemá ani len 1000 expozicií, za to kamoš zo 400D má 16-35mm f/2.8 L II USM a ide kupovať 70-200 f/2.8 IS a neskôr 5D... Tak že nie vždy predávanejšia značka prinesie ovocie. Ja momentálne čakám na 17-70 F4 SDM a som spokojným. Tamrona či Sigmu aj ked má lepšiu svetelnosť za lepšiu cenu nechcem

beholder
2010-04-04 19:36:38+02
príspevok od: pufko
Mne stačilo porovnať ceny skiel a bolo mi jasné , že ja nie som ochotný investovať tolké peniaze do hobby... A to platí pre velkú časť nových užívatelov DSLR = skončia u zakúpeného setu, prípadne ich osadia Sigmou či Tamronom... Mám dvoch známych zo systémom Nikon D40 + D60 obaja skončili u základného setu, ten s D60 snád nemá ani len 1000 expozicií, za to kamoš zo 400D má 16-35mm f/2.8 L II USM a ide kupovať 70-200 f/2.8 IS a neskôr 5D... Tak že nie vždy predávanejšia značka prinesie ovocie. Ja momentálne čakám na 17-70 F4 SDM a som spokojným. Tamrona či Sigmu aj ked má lepšiu svetelnosť za lepšiu cenu nechcem
...nie každé L-ko je cenovo nedostupné....vezmi si príklad 17-40f4, makro 100-ka, 70-200f4..... a každé je použiteľné aj po upgrade na FF........nehovoriac o väčších možnostiach kúpy bazárových kusov...

duroslav
2010-04-04 19:45:57+02
príspevok od: beholder
...nie každé L-ko je cenovo nedostupné....vezmi si príklad 17-40f4, makro 100-ka, 70-200f4..... a každé je použiteľné aj po upgrade na FF........nehovoriac o väčších možnostiach kúpy bazárových kusov...
Tak, tak. Odhliadnúc ešte od toho, že pochybujem že fotograf fotiaci Canonom APS-C pokryje celé portfólio používaných objektívov čisto iba EF-S sklami, ktoré by po prípadnom prechode na FF musiel všetky povyhadzovať.

smejla
2010-04-04 20:08:29+02
Prosím, poradí mi niekto ktorý fotak si mám kupiť? tu posielam linky prosím Vás pomôžte mi. Ďakujem

http://www.talkive.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=21045&option=com_virtuemart&Itemid=100

http://www.talkive.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=20506&option=com_virtuemart&Itemid=100

rasto.tn
2010-04-04 20:50:03+02
Ak kupovať foťák, tak predtým si treba ho vyskúšať v predajni, ako sa sním pracuje, ako sadne do ruky...A je jedno, či sa kupuje kompakt, začiatočnícka zrkadlovka, alebo už pokročilá. Ja mám C 1000D a je to skvelý stroj so super ovládaním, N D3000 by som aj kvôli ovládaniu nechcel, je to krajne nepraktické a kvalita fotiek je tiež na strane C.

pufko
2010-04-04 20:55:43+02
príspevok od: beholder
Je to hlavne o tom aby vedel budúci užívatel kolko je ochotný na svoj koníček obetovať, lebo nie sú to len objektívy ktoré bude potrebovať. Ako som už písal sú užívatelia ktorým sa zdá vela za origo sklo a siahnú po Tamrone 17-50 či Sigme 18-50 za polovičnú cenu.

beholder
2010-04-04 21:42:31+02
príspevok od: pufko
Je to hlavne o tom aby vedel budúci užívatel kolko je ochotný na svoj koníček obetovať, lebo nie sú to len objektívy ktoré bude potrebovať. Ako som už písal sú užívatelia ktorým sa zdá vela za origo sklo a siahnú po Tamrone 17-50 či Sigme 18-50 za polovičnú cenu.
...ale hej.....máš pravdu... aj ja som siahol:)

stokinger
2010-04-04 22:52:19+02
ja mám 1000D...na začiatok som zvolil toto telo....som študent....no chytilo am to a už je pri ňom aj 100 makráč samozrejme origo...zatiaľ plná spokojnosť aj keď samozrejme sú tam veci, ktoré mi chýbajú keď niekedy vidím fotky iných užívateľov. Na začiatku cho´d kludne do entry level....1000D, 450D, 500D ich ceny su pomerne nízke....ak nebudeš chcieť ísť vyššie zostane ti slušný foťáčik za nie veľkú cenu, na druhej strane ak budeš chcieť isť ďalej telo budes po 2-3 rokoch aj tak upgradujes...z entry do poloprofi...z poloprofi do profy..stale budeš chcieť niečo nové a lepšie...technika sa sakra rýchlo vyvíja...a ešte pridávam, že pokiaľ si fotil kompaktom alebo vobec kvalitou fotiek budes spokojny, neda sa to porovnávať s kompaktom(výniky ale potvrdzujú pravidlo)...teda aby som to zhrnul..... kľudne cho&ď do entry a neskôr uvidíš... kvalitný kompakt stojí okolo 300 EUR entry Okolo 400-600 nie je to veľký cenový rozdiel ale obrazový áno takže kľudne by som do toho išiel...

stokinger
2010-04-04 22:53:34+02
príspevok od: stokinger
ja mám 1000D...na začiatok som zvolil toto telo....som študent....no chytilo am to a už je pri ňom aj 100 makráč samozrejme origo...zatiaľ plná spokojnosť aj keď samozrejme sú tam veci, ktoré mi chýbajú keď niekedy vidím fotky iných užívateľov. Na začiatku cho´d kludne do entry level....1000D, 450D, 500D ich ceny su pomerne nízke....ak nebudeš chcieť ísť vyššie zostane ti slušný foťáčik za nie veľkú cenu, na druhej strane ak budeš chcieť isť ďalej telo budes po 2-3 rokoch aj tak upgradujes...z entry do poloprofi...z poloprofi do profy..stale budeš chcieť niečo nové a lepšie...technika sa sakra rýchlo vyvíja...a ešte pridávam, že pokiaľ si fotil kompaktom alebo vobec kvalitou fotiek budes spokojny, neda sa to porovnávať s kompaktom(výniky ale potvrdzujú pravidlo)...teda aby som to zhrnul..... kľudne cho&ď do entry a neskôr uvidíš... kvalitný kompakt stojí okolo 300 EUR entry Okolo 400-600 nie je to veľký cenový rozdiel ale obrazový áno takže kľudne by som do toho išiel...
ešte dodávam že nikony som nespomínal lebo so nebol s nimi v kontakte... príjemný večer...

arowanaaquarium
2010-04-05 00:25:15+02
Nič v zlom, nechcem sa hádať o kvalite výsledného výstupu z C1000D a N D3000, ale nič nepraktické na ovládaní na uvedenom modeli Nikonu nie / typicky Nikoňácke / a nevidím ani žiadne klady ovládania na uvedenom modeli Canonu, avšak jedno je isté, že telo a ergonómia tohto Canonu, oproti Nikonu, je obyčajná bakelitová hračka, vhodná tak akurát do rúk dieťaťa ...

beholder
2010-04-05 09:00:05+02
príspevok od: arowanaaquarium
Nič v zlom, nechcem sa hádať o kvalite výsledného výstupu z C1000D a N D3000, ale nič nepraktické na ovládaní na uvedenom modeli Nikonu nie / typicky Nikoňácke / a nevidím ani žiadne klady ovládania na uvedenom modeli Canonu, avšak jedno je isté, že telo a ergonómia tohto Canonu, oproti Nikonu, je obyčajná bakelitová hračka, vhodná tak akurát do rúk dieťaťa ...
...myslím, že si uviedol ako nevýhodu nikonu práve jeho výhodu:)

...výstup CCD vs CMOS v prospech canonu....i keď aj to nemusí byť pravdou pri nasadených seťákoch 18-55:))

Dodo PO
2010-04-05 09:47:54+02
Ospravedlňujem sa za neodbornú otázku amatéra. Ešte nemám zrkadlovku, zatiaľ som si niečo naštudoval, niečo už zabudol, no furt mi neide do hlavy prečo majú niektoré seťáky, ako aj tu spomenutý, vplyv na výstup aparátu. Chápem súvislostí ako šum a veľkosť snímača, technológiu CCD, CMOS, rozdielne A/D prevodníky, x-bitové farebné hĺbky a rozdielne algoritmy prevodu, kompresie, no myslel som, že sklo je furt len sklo. Viem, že cena objektívu sa odvíja od kvality prevedenie, svetelnosti, počtov členov, ale aj od značky výrobcu. Žeby boli seťáky plastové a šošovky tiež? Rozumel by som potom, že dochádza k zmenám materiálov zmenou teploty a následne k nekvalitnej kresbe objektu pre snímač aparátu.

viking81
2010-04-05 10:01:25+02
príspevok od: Dodo PO
Ospravedlňujem sa za neodbornú otázku amatéra. Ešte nemám zrkadlovku, zatiaľ som si niečo naštudoval, niečo už zabudol, no furt mi neide do hlavy prečo majú niektoré seťáky, ako aj tu spomenutý, vplyv na výstup aparátu. Chápem súvislostí ako šum a veľkosť snímača, technológiu CCD, CMOS, rozdielne A/D prevodníky, x-bitové farebné hĺbky a rozdielne algoritmy prevodu, kompresie, no myslel som, že sklo je furt len sklo. Viem, že cena objektívu sa odvíja od kvality prevedenie, svetelnosti, počtov členov, ale aj od značky výrobcu. Žeby boli seťáky plastové a šošovky tiež? Rozumel by som potom, že dochádza k zmenám materiálov zmenou teploty a následne k nekvalitnej kresbe objektu pre snímač aparátu.
:-) ano....sklo je furt len sklo...ale je dost otazne ako to sklo kresli....aku ma vinetaciu a aku ma aberaciu :-) a cim lepsie kresli...cim menej vinetuje a aberuje a este cim ma menje skreslenia sudkoveho ci poduskoviteho tak tym je zvadsa drahsie (samozrejme aj s vyssou svetelnostou stupa cena)... mrkni na stranku photozene.de a porovnaj si jednotlive skla a uvidis preco je medzi nimi taky rozdiel...pripadne stranku slrgear.com a ked sa bavime o setakoch tak hodim dva linky aby i videl rozdiel...takze stary setak na canon oznaceny ako 18-55...

http://www.photozone.de/canon-eos/180-canon-ef-s-18-55mm-f35-56-ii-test-report--review?start=2

a teraz novy setak s privlastkom IS...

http://www.photozone.de/canon-eos/181-canon-ef-s-18-55mm-f35-56-is-test-report--review?start=2

sam si najdes rozdiely v grafoch a v zaverecnom hodnoteni :) preto setak 18-55 v podstate nepredas....kdezto za setak 18-55 IS mozes v bazare ziskat mozno aj do 100 eciek ked mas stastie :)

viking81
2010-04-05 10:03:26+02
nic proti nikonackemu ovladaniu...ale na d3000 je fakt desne...nic nie je vyvedene na tlacitka....koli vsetkemu musis behat do menu....neviem ako je na tom 1000D ale na mojej 450-ke je skoro vseto vyvedene na tele...takze do menu chodim len pre par specifickych nastaveni :)

rasto.tn
2010-04-05 10:31:33+02
príspevok od: viking81
nic proti nikonackemu ovladaniu...ale na d3000 je fakt desne...nic nie je vyvedene na tlacitka....koli vsetkemu musis behat do menu....neviem ako je na tom 1000D ale na mojej 450-ke je skoro vseto vyvedene na tele...takze do menu chodim len pre par specifickych nastaveni :)
U C1000D je to detto. Všetky nastavenia od ISO, WB, ...sú dostupné pod jednotlivými tlačidlami a to je neskutočná výhoda - človek si to musím jedine vyskúšať, aby vedel o čom je reč. Aj N aj C. A pripájam ešte aj test N D3000 na dpreview, kde je práve porovnávaný aj s Canonom. Toto je akurát pasáž porovnávajúca konkréte šum. Obrázok o výške šumu, kvalite fotiek si môže urobiť každý sám.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond3000/page13.asp

beholder
2010-04-05 10:46:00+02
príspevok od: rasto.tn
U C1000D je to detto. Všetky nastavenia od ISO, WB, ...sú dostupné pod jednotlivými tlačidlami a to je neskutočná výhoda - človek si to musím jedine vyskúšať, aby vedel o čom je reč. Aj N aj C. A pripájam ešte aj test N D3000 na dpreview, kde je práve porovnávaný aj s Canonom. Toto je akurát pasáž porovnávajúca konkréte šum. Obrázok o výške šumu, kvalite fotiek si môže urobiť každý sám.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond3000/page13.asp
ok..beriem, že konkrétne D3000 je ohľadom ovládania nepraktická...moja poznámka bola myslená paušálne....no sledovanie testov je jedna vec a samotné fotenie vec druhá....po ´nakuknutí´ do tvojho portfólia je myslím výhoda 1000ky zatiaľ akosi nebadateľná (bez urážky)....ono, to bláznenie sa za vysokým isom, nešumom a megapixelami je pre amatéra skôr nevyužiteľné...a pokiaľ predsa len postúpiš o level vyššie, budeš pravdepodobne riešiť iné telo...

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()