urcite si ho poznal :-) volalo sa to vĺčik, vyzeralo to ako tanier, co sa toci okolo vlastnej osi a beha po zemi :-) no, to je gyro-oný :-)
no nechcem byt za mudreho, ale ked tak dumam prave gyroskop podla mna gravitaciu nepotrebuje, nakolko nie je stabilizovany gravitacnou silou (napr. ako betonova kocka na zeriave) ale odstredivou. takze jemu staci m*a. hmotnost ma, odstredive zrychlenie ziskava pohybom ...
no nechcem byt za mudreho, ale ked tak dumam prave gyroskop podla mna gravitaciu nepotrebuje, nakolko nie je stabilizovany gravitacnou silou (napr. ako betonova kocka na zeriave) ale odstredivou. takze jemu staci m*a. hmotnost ma, odstredive zrychlenie ziskava pohybom ...
Akurat, ze v beztiazi je ak sa nemylim v klude cize nic nerobi.
Akurat, ze v beztiazi je ak sa nemylim v klude cize nic nerobi.
ja ti nevim frenku. v takom skifi filme som videl ze prave umelu gravitaciu vytvarali tak ze sa cela lodka dajako tocila ci co ... tak teraz fakt ... asi idem vratit maturitne vysvedcenie z rustiny
ja ti nevim frenku. v takom skifi filme som videl ze prave umelu gravitaciu vytvarali tak ze sa cela lodka dajako tocila ci co ... tak teraz fakt ... asi idem vratit maturitne vysvedcenie z rustiny
To je v poradecku akurat na ISS nemaju modul umelej gravitacie :)
Kedze je teoria gyroskopickeho pohonu vesmirnej lode tak v tom pripade to asi maju nejak technute :) ale co robi normalny gyroskop urceny na stabilizaciu nevim ... Viem iba, ze je v klude.
Gyroskop funguje v sulade s teoriou, ze teleso uvedene do pohybu pokracuje v rovnomernom priamociarom pohybe, pokial nie je nutene vonkajsou silou tento stav zmenit - urcite to vsetci poznaju zo zakladnej skoly. Z toho vyplyva, ze funguje i v stave beztiaze, dokonca tam este presnejsie, pretoze nan nemaju vplyv ziadne ine sily, ako je gravitacia, odpor vzduchu (rozumej - v otvorenom priestore vo vesmire) a podobne. Za rovnomerny pohyb sa povazuje aj uvedenie predmetu do rotacneho pohybu...
jaj, ked sa teraz nad tym zamyslim, mas pravdu. tak potom akcelerometer je zavisly od gravitacie, nejako sa mi to doplietlo
Vermírna objednávka NIKON
Kedze je teoria gyroskopickeho pohonu vesmirnej lode tak v tom pripade to asi maju nejak technute :) ale co robi normalny gyroskop urceny na stabilizaciu nevim ... Viem iba, ze je v klude.
inac, ako sa spomenulo, zislo by sa do skoly: fotografia na mesiaci :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa