Ahojte, som začiatočníčka vo fotení so zrkadlovkou. Mám Nikon D5000 a setový objektív 18-55 mm. Uvažujem nad kúpou lepšieho objektívu, zároveň by som asi chcela nejaký so širším rozsahom. Zároveň by som sa chcela vyhnúť častému meneniu objektívov, keďže som taký cestovateľský fotograf - krajinky, momentky, ľudia, atď. Finančný limit cca 350 E. Skúste mi prosím poradiť s akým objektívom máte dobré skúsenosti, kt. by te mi odporučili. ďakujem za všetky rady :-)
výborné rady :-))) Otázka znela - chcem objektív, ktorý bude mať väčší rozsah a kvalitu ako 18-55 mm, nechcem meniť objektívy... A chudinka buboška sa tu dočká rady, aby si kúpila rozsah 17-50 alebo radšej pevné sklo :-))))) Naozaj považujete pevnú 35 alebo 50 mm za najvhodnejšie sklo na cestovanie a dovolenkové fotky? Má 17-55 - v čom sa jej situácia zlepší, ak si kúpi ohnisko 35 alebo 50? Za 350 € si nič lepšie nekúpi a radšej nech prišetrí na nejaký NIKON 17-105 alebo NIKON 18-200.
My sme sa jej snazili pomoct tak aby ten rozdiel objektivov bol viditelny aj na fotkach. 18-200 jej sice predlzi ohnisko a ulahci manipulaciu ale nic viac. Na portret to je slabota. Ale inak v podstate suhlas s tebou.
My sme sa jej snazili pomoct tak aby ten rozdiel objektivov bol viditelny aj na fotkach. 18-200 jej sice predlzi ohnisko a ulahci manipulaciu ale nic viac. Na portret to je slabota. Ale inak v podstate suhlas s tebou.
preco ? ved sme dobre pisali...
´1, chcem fotit prirodu, ludi, makro´ + ´Uvažujem nad kúpou lepšieho objektívu, zároveň by som ASI chcela nejaký so širším rozsahom´
z toho mi vyplyva, ze vymenit 18-55mm za 17-50mm a dokupit makro, ktory sa da pouzit ako portretak, ci ?
18-200 VR je dobry objektiv, univerzalny, ale ako pises, na portrety slabota, na makro takisto, co nesplna hned dve podmienky zadane v teme
výborné rady :-))) Otázka znela - chcem objektív, ktorý bude mať väčší rozsah a kvalitu ako 18-55 mm, nechcem meniť objektívy... A chudinka buboška sa tu dočká rady, aby si kúpila rozsah 17-50 alebo radšej pevné sklo :-))))) Naozaj považujete pevnú 35 alebo 50 mm za najvhodnejšie sklo na cestovanie a dovolenkové fotky? Má 17-55 - v čom sa jej situácia zlepší, ak si kúpi ohnisko 35 alebo 50? Za 350 € si nič lepšie nekúpi a radšej nech prišetrí na nejaký NIKON 17-105 alebo NIKON 18-200.
Tazko odpovedat, ked odpoved nie asi je. 18-200VR by bol riesenim, ale neviem ci sa zmesti do 350E ...
tamron SP 17-50mm f/2.8 je za 337 eur a ako dalsie sklo by som kupil makro 90mm od Tamronu a 35mm od Nikonu....... Ten prvý jej skoro nič nepomôže, rozsah ostáva, svetelnosť ju zatiaľ netrápi. Makro by sa možno hodilo, ale 35 od NIKON jej je nanič.
Zároveň by som sa chcela vyhnúť častému meneniu objektívov, keďže som taký cestovateľský fotograf - krajinky, momentky, ľudia, atď..... To je jadro otázky. Semir - kde píše o portrétoch? Fotenie ľudí nie sú portréty. To makro máš pravdu, ale to porieši len špeciálny objektív za veľa EUR.
Takže buboška - kúp si starší NIKON 18-200 VR, lepší univerzálny objektív na cestovanie a bežné fotenie momentov na cestách nenájdeš (kopa fotografov ho má a používa ako cestovný objektív). Neurobíš s ním makro, ale to je špeciálna oblasť a vyžaduje si aj trochu drahšie vybavenie. Je o hodne lepší ako ten, čo máš, ten niekomu predaj.
Vec vkusu....:)))
Ja nosím na dovolenku telo bez gripu + 28,35,50.....samozrejme radiť to nikomu nebudem.....Apropo keď sme u tej dovolenky , idealná zostava G11 + kožené retro púzdro....
Nie som istý ,no netreba ním na D5000 Automotofokusovať hornou končatinou...:)
Sak preco sa pytam? Som fas-cinovany z www-odbornikov, co na kazdu otazku reaguju :
a) ja mam ... (moja prva DSLR zo setakom) ... a je super! Kazdemu odporucam ...
b) na www.xxx.xom som cital ...
S90 + kozene retro tiez nie je na zahodenie ... pokial nemas nutkanie profesionalne kukat do pidi-mini-mikro kukatora na G11tke ...
Si podaj ruku s Pampúchom.....láme ma na S90....spomenul všetky výhody (veľkosť,svetelnosť)...tak som ho dorazil nevyvratiteľným argumentom, že mi ide hlavne o kukátko...:)))
Jáj a akčné video mojej lyžujúcej manželky....to jasne vidím....frčím vedla nej , v ruke G11 s vyklopeným displájom do neba a točím od boka....do buka...:))))
aaano ... aj ja som fanusikom akcne-rozklepanych videjov ... skus si radsej na helmu nasrobovat GoPro kamerku. alebo aj na spicku lyze a mozes akcne vytriasat seb asi samo.
No jasné...ale najsprostejší budeš ty , lebo aj so seťákom sa dajú robiť krásne fotky a ty radíš hneď profi qualitu a čo si myslíš, že každý na to má ako ty a vôbec choď do riti , keď nevieš poradiť...:))))
Že sa vôbec snažíš??? rozdávaj korčule a nechaj to na odborníkov...:)))))
A veď ja helmu máááám.....+ takú kameru čo ide do nej CD-čko....točil som na ňu krajinku....(bohužial neprvoplánovo)...šlo totiž o zoskok...:))))
Ale záber fajn....Dubnica,....pristávacia plocha ,...nejaký potok na ľavo...:)))
objektív k Nikon D5000
alebo 18-250mm
´1, chcem fotit prirodu, ludi, makro´ + ´Uvažujem nad kúpou lepšieho objektívu, zároveň by som ASI chcela nejaký so širším rozsahom´
z toho mi vyplyva, ze vymenit 18-55mm za 17-50mm a dokupit makro, ktory sa da pouzit ako portretak, ci ?
18-200 VR je dobry objektiv, univerzalny, ale ako pises, na portrety slabota, na makro takisto, co nesplna hned dve podmienky zadane v teme
Zároveň by som sa chcela vyhnúť častému meneniu objektívov, keďže som taký cestovateľský fotograf - krajinky, momentky, ľudia, atď..... To je jadro otázky. Semir - kde píše o portrétoch? Fotenie ľudí nie sú portréty. To makro máš pravdu, ale to porieši len špeciálny objektív za veľa EUR.
Takže buboška - kúp si starší NIKON 18-200 VR, lepší univerzálny objektív na cestovanie a bežné fotenie momentov na cestách nenájdeš (kopa fotografov ho má a používa ako cestovný objektív). Neurobíš s ním makro, ale to je špeciálna oblasť a vyžaduje si aj trochu drahšie vybavenie. Je o hodne lepší ako ten, čo máš, ten niekomu predaj.
Ja nosím na dovolenku telo bez gripu + 28,35,50.....samozrejme radiť to nikomu nebudem.....Apropo keď sme u tej dovolenky , idealná zostava G11 + kožené retro púzdro....
a) ja mam ... (moja prva DSLR zo setakom) ... a je super! Kazdemu odporucam ...
b) na www.xxx.xom som cital ...
Jáj a akčné video mojej lyžujúcej manželky....to jasne vidím....frčím vedla nej , v ruke G11 s vyklopeným displájom do neba a točím od boka....do buka...:))))
p.s. : JR prave jednu testuje na Broad Peaku
Že sa vôbec snažíš??? rozdávaj korčule a nechaj to na odborníkov...:)))))
Ale záber fajn....Dubnica,....pristávacia plocha ,...nejaký potok na ľavo...:)))
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa