Pravdepodobne asi banálna otázka, ale nikde som to nenašiel. Dá sa skombinovať polarizačný filter s UV filtrom, nemyslím po tej stránke či sa dajú na seba naskrutkovať, ale skôr či má takáto kombinácia vôbec význam ( napr. ochrana polarizáku pre poškriabaním ) a či sa nejak významne nezmení kvalita výslednej snímky alebo svetelnosť objektívu ak sa to bude používať na objektíve so stálou ohniskovou vzdialenosťou?
- da sa skombinovat
- ma vyznam (a nie ako ochrana polarizaku :))
- kvalita sa zmeni - je to dalsia vrstva skla cez ktore musi prejst svetlo (fyzika ZS - lom) a neviem co je podla teba vyznamne..
- svetelnost objektivu sa nezmeni :) Ta zostava stale rovnaka...
UV mam nasadene stale. Primarne ako ochranu predneho clenu. Bezne nan srobujem CPL. Vzhladom na ´startu svetlosti´ sposobenu CPL (1-2 EV) je strata sposobena UV zanedbatelna. UV davam dole len ked mam cas a kombinacia UV+CPL by mi moha sposobovat vinetaciu (hlavne na sirokaci). CPL + UV logiku nema. Snad len to ze sa bude to UVcko z otacaveho elementu CPL davat blbo dole ....
Nie je to tak dávno , čo som si na vlastné oči vypočul totok: UV mám ako ochranu objektíva a keď naň našróbujem polarizák , tak dám naňho ešte jeden UV , ako ochranu polarizáka......
Tomu hovorím komplet BOZP....
Haháá tak to je dosť dobré :D To už tam mohol dať nepriestrelné sklo a mal by to istejšie.
Potom ešte dokúpi napr. prechodový a ten capne na ne a zafixuje UV filtrom by ich všetky ochránil :)
Inak ďakujem teda za komentáre k téme :)
...nekvalitný polarizák chrániť netreba (po poškodení ho nebude škoda)....a kvalitný sa ochráni aj sám (väčšina má ochranné vrstvy).....kombinovať UV a CPL vidím ako nezmysel...
... ak narazas na diskusiu somnou, tak ja som pisal ze mam UV ako ochranu na polarizaku a na objektive nieje ziadne dalsie UV,
ak nenarazas na konv. somnou pokladaj za bezpredmetne...
ja napr neviem oddelit polarizak nasrobovany na UV, oba su slimky... :/ :D
proste som to asi moc silno utiahol,,, ale nejde mi dole...
a polarizak mi urobil rozdiel v casoch (bez 1/160 , s 1/60)
samozrejma bolo exponovane z rovnakej pozicie na rovnake miesto za rovnakych podmienok v rozpati mozno 20sec. v exterireri - bezoblacna obloha + horuce pocasie
...nekvalitný polarizák chrániť netreba (po poškodení ho nebude škoda)....a kvalitný sa ochráni aj sám (väčšina má ochranné vrstvy).....kombinovať UV a CPL vidím ako nezmysel...
No, ale keď ti drbne o zem zrkadlovka v obale priamo na objektív tak ani ten najlepší sa neochráni sám :D Ale inak áno máš pravdu :) Ja som sa len teda pýtal či to má nejaký razantný význam pre niečo takáto kombinácia...
No, ale keď ti drbne o zem zrkadlovka v obale priamo na objektív tak ani ten najlepší sa neochráni sám :D Ale inak áno máš pravdu :) Ja som sa len teda pýtal či to má nejaký razantný význam pre niečo takáto kombinácia...
...to budeš rád, keď ti to objektív prežije...na cpl myslieť nebudeš:)
...to budeš rád, keď ti to objektív prežije...na cpl myslieť nebudeš:)
hej hej neboj už som to spoznal takže viem, že vtedy sa skôr zaujímaš o objektív i keď potom keď vidíš tú cenu nového cpl ti tiež nie je všetko jedno :)
Pri poslednom výlete sa mi v dave vyšmykol z ruky objektív. Padol na drevenú dlažbu. Krytka odletela, ND8 filter sa rozbil a jeho kúsky pri páde doškrabali polarizačný filter, čo bol pod ním. Ale objektív (Tamron 70-200) zostal celý a hlavne nepoškodený. Dovtedy som si nevedel predstaviť, že by sa mi (MNE?!) mohlo niečo také stať.
skusil som, nejde ... :D drzi jak kliest, ale to je tym ze ta slim obruc je rozdelena este na dve ako keby a nedokazem dostatocne dobre zachytit pevnu cast,,, kaslem na to, nechcem ho dodrbkat, ale dik za radu,,,
Dovolím si skromný názor...ja UV nevyužívam ani ako ochranu....sklo na viac radšej nahradím krytkou objektíva...:)))
Pri dnešnom trende , kedy su UV vrstvy už nanesené na prednom člene , to pavažujem za zbytočnú výrobu prasiatok.....
Dovolím si skromný názor...ja UV nevyužívam ani ako ochranu....sklo na viac radšej nahradím krytkou objektíva...:)))
Pri dnešnom trende , kedy su UV vrstvy už nanesené na prednom člene , to pavažujem za zbytočnú výrobu prasiatok.....
...tebe sa už asi detváky nenaťahujú za objektívom, keď ich chceš sfotiť....lepšie prasiatka ako otlačky prstov na prednom člene:))
UV filter + polarizák na sebe
- ma vyznam (a nie ako ochrana polarizaku :))
- kvalita sa zmeni - je to dalsia vrstva skla cez ktore musi prejst svetlo (fyzika ZS - lom) a neviem co je podla teba vyznamne..
- svetelnost objektivu sa nezmeni :) Ta zostava stale rovnaka...
Tomu hovorím komplet BOZP....
Potom ešte dokúpi napr. prechodový a ten capne na ne a zafixuje UV filtrom by ich všetky ochránil :)
Inak ďakujem teda za komentáre k téme :)
ak nenarazas na konv. somnou pokladaj za bezpredmetne...
ja napr neviem oddelit polarizak nasrobovany na UV, oba su slimky... :/ :D
proste som to asi moc silno utiahol,,, ale nejde mi dole...
a polarizak mi urobil rozdiel v casoch (bez 1/160 , s 1/60)
samozrejma bolo exponovane z rovnakej pozicie na rovnake miesto za rovnakych podmienok v rozpati mozno 20sec. v exterireri - bezoblacna obloha + horuce pocasie
k veci : skus ked ich oddelujes spolu s otacanim tahat filtre od seba. a drz ich piatimi prstami po celom obvode ...
...dúfam, že to tak nebudem musieť využiť aj ako ochranu:)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa