Fórum » O TECHNIKE

UV filter + polarizák na sebe

Mattvo
2010-08-03 20:07:40+02
Pravdepodobne asi banálna otázka, ale nikde som to nenašiel. Dá sa skombinovať polarizačný filter s UV filtrom, nemyslím po tej stránke či sa dajú na seba naskrutkovať, ale skôr či má takáto kombinácia vôbec význam ( napr. ochrana polarizáku pre poškriabaním ) a či sa nejak významne nezmení kvalita výslednej snímky alebo svetelnosť objektívu ak sa to bude používať na objektíve so stálou ohniskovou vzdialenosťou?

Jozef Krajčo
externý redaktor
- moderator
2010-08-03 20:14:50+02
- da sa skombinovat
- ma vyznam (a nie ako ochrana polarizaku :))
- kvalita sa zmeni - je to dalsia vrstva skla cez ktore musi prejst svetlo (fyzika ZS - lom) a neviem co je podla teba vyznamne..
- svetelnost objektivu sa nezmeni :) Ta zostava stale rovnaka...

Marcel Rebro
2010-08-03 20:18:00+02
UV mam nasadene stale. Primarne ako ochranu predneho clenu. Bezne nan srobujem CPL. Vzhladom na ´startu svetlosti´ sposobenu CPL (1-2 EV) je strata sposobena UV zanedbatelna. UV davam dole len ked mam cas a kombinacia UV+CPL by mi moha sposobovat vinetaciu (hlavne na sirokaci). CPL + UV logiku nema. Snad len to ze sa bude to UVcko z otacaveho elementu CPL davat blbo dole ....

javelin
2010-08-03 21:21:36+02
Nie je to tak dávno , čo som si na vlastné oči vypočul totok: UV mám ako ochranu objektíva a keď naň našróbujem polarizák , tak dám naňho ešte jeden UV , ako ochranu polarizáka......
Tomu hovorím komplet BOZP....

Mattvo
2010-08-03 22:06:27+02
Haháá tak to je dosť dobré :D To už tam mohol dať nepriestrelné sklo a mal by to istejšie.
Potom ešte dokúpi napr. prechodový a ten capne na ne a zafixuje UV filtrom by ich všetky ochránil :)
Inak ďakujem teda za komentáre k téme :)

beholder
2010-08-03 22:20:35+02
...nekvalitný polarizák chrániť netreba (po poškodení ho nebude škoda)....a kvalitný sa ochráni aj sám (väčšina má ochranné vrstvy).....kombinovať UV a CPL vidím ako nezmysel...

titinius
2010-08-03 22:24:50+02
... ak narazas na diskusiu somnou, tak ja som pisal ze mam UV ako ochranu na polarizaku a na objektive nieje ziadne dalsie UV,
ak nenarazas na konv. somnou pokladaj za bezpredmetne...
ja napr neviem oddelit polarizak nasrobovany na UV, oba su slimky... :/ :D
proste som to asi moc silno utiahol,,, ale nejde mi dole...
a polarizak mi urobil rozdiel v casoch (bez 1/160 , s 1/60)
samozrejma bolo exponovane z rovnakej pozicie na rovnake miesto za rovnakych podmienok v rozpati mozno 20sec. v exterireri - bezoblacna obloha + horuce pocasie

javelin
2010-08-03 22:55:44+02
Nepametám sa či sme na túto tému debatovali......nie nenarážam....šlo o neinternetový rozhovor.....

Mattvo
2010-08-03 22:59:32+02
príspevok od: beholder
...nekvalitný polarizák chrániť netreba (po poškodení ho nebude škoda)....a kvalitný sa ochráni aj sám (väčšina má ochranné vrstvy).....kombinovať UV a CPL vidím ako nezmysel...
No, ale keď ti drbne o zem zrkadlovka v obale priamo na objektív tak ani ten najlepší sa neochráni sám :D Ale inak áno máš pravdu :) Ja som sa len teda pýtal či to má nejaký razantný význam pre niečo takáto kombinácia...

beholder
2010-08-03 23:07:24+02
príspevok od: Mattvo
No, ale keď ti drbne o zem zrkadlovka v obale priamo na objektív tak ani ten najlepší sa neochráni sám :D Ale inak áno máš pravdu :) Ja som sa len teda pýtal či to má nejaký razantný význam pre niečo takáto kombinácia...
...to budeš rád, keď ti to objektív prežije...na cpl myslieť nebudeš:)

Mattvo
2010-08-03 23:11:27+02
...to budeš rád, keď ti to objektív prežije...na cpl myslieť nebudeš:)
hej hej neboj už som to spoznal takže viem, že vtedy sa skôr zaujímaš o objektív i keď potom keď vidíš tú cenu nového cpl ti tiež nie je všetko jedno :)

atti
2010-08-03 23:13:15+02
Pri poslednom výlete sa mi v dave vyšmykol z ruky objektív. Padol na drevenú dlažbu. Krytka odletela, ND8 filter sa rozbil a jeho kúsky pri páde doškrabali polarizačný filter, čo bol pod ním. Ale objektív (Tamron 70-200) zostal celý a hlavne nepoškodený. Dovtedy som si nevedel predstaviť, že by sa mi (MNE?!) mohlo niečo také stať.

Marcel Rebro
2010-08-03 23:13:59+02
kdesi som cital ze toto je najlepsia ochrana ...

k veci : skus ked ich oddelujes spolu s otacanim tahat filtre od seba. a drz ich piatimi prstami po celom obvode ...

Eriček123
2010-08-03 23:24:35+02
Poznáme ,ja si tiež dávam extra pozor na techniku. Zatial (musím si zaklopať) sa mi nič s pádom nestalo iba super buchnutia a podobne.

titinius
2010-08-03 23:24:48+02
skusil som, nejde ... :D drzi jak kliest, ale to je tym ze ta slim obruc je rozdelena este na dve ako keby a nedokazem dostatocne dobre zachytit pevnu cast,,, kaslem na to, nechcem ho dodrbkat, ale dik za radu,,,

beholder
2010-08-03 23:31:59+02
príspevok od: Eriček123
Poznáme ,ja si tiež dávam extra pozor na techniku. Zatial (musím si zaklopať) sa mi nič s pádom nestalo iba super buchnutia a podobne.
..kombinácia cpl a ND nie je až taká zvrhlosť.....toto využívam naopak často:).....

...dúfam, že to tak nebudem musieť využiť aj ako ochranu:)

atti
2010-08-03 23:36:22+02
prajem ti aby nemuseli slúžiť ako ochrana :-)

javelin
2010-08-03 23:38:36+02
Dovolím si skromný názor...ja UV nevyužívam ani ako ochranu....sklo na viac radšej nahradím krytkou objektíva...:)))
Pri dnešnom trende , kedy su UV vrstvy už nanesené na prednom člene , to pavažujem za zbytočnú výrobu prasiatok.....

beholder
2010-08-03 23:44:19+02
príspevok od: javelin
Dovolím si skromný názor...ja UV nevyužívam ani ako ochranu....sklo na viac radšej nahradím krytkou objektíva...:)))
Pri dnešnom trende , kedy su UV vrstvy už nanesené na prednom člene , to pavažujem za zbytočnú výrobu prasiatok.....
...tebe sa už asi detváky nenaťahujú za objektívom, keď ich chceš sfotiť....lepšie prasiatka ako otlačky prstov na prednom člene:))

javelin
2010-08-03 23:47:20+02
...tebe sa už asi detváky nenaťahujú za objektívom, keď ich chceš sfotiť....lepšie prasiatka ako otlačky prstov na prednom člene:))
Prasiatka je na fotke vidno a otlačky prstov nie, (mám vyskúšané)....a teraz oponuj.....))))))

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()