Fórum » O TECHNIKE

exif editor - skusenosti

chuzthu
2010-08-09 19:18:31+02
niektore programy na upravu fotografii odstrania zo suboru udaje exif - viete na zaklade vlastnych skusenosti poradit sikovny free program na postup: skopirovat exif z povodnej foto a po uprave ho tam znovu nahrat? skusal som "quick exif editor" a nejako mi to nejde, vlozi to tam len nazov fotoaparatu a datum fotenia aj ked zaskrtnem vsetky polozky; "svajciarskeho nozika" som sa zlakol.. http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/zaciname-s-fotografovanim/exif-tajomstvo-fotografa/

Marcel Rebro
2010-08-09 19:26:21+02
a naco ti to presne bude? pri beznej editacii fotky sa EXIF zachovava ... (ne)jeden Autor by ti o tom vedel povedat svoje ...

chuzthu
2010-08-09 19:39:16+02
príspevok od: Marcel Rebro
a naco ti to presne bude? pri beznej editacii fotky sa EXIF zachovava ... (ne)jeden Autor by ti o tom vedel povedat svoje ...
no napr. neregistrovany Neat Image ho nezachova (v exife je len info, ze subor bol editovany tymto programom), v minulosti sa mi to tiez uz nepamatam s akym programcokom stavalo. nechcem kvoli exifu archivovat foto pred upravou
pripad Autora poznam, ten program som veru neskusal, viem ze to bolo nieco ´speci´ co zachovalo dokonca povodny thumbnail, ale nazov uz neviem

Marcel Rebro
2010-08-09 19:43:29+02
opat Ti mozno neporadim (k teme), ale uchovavat foto pred upravou (najlepsie RAW) je viac ako dobry napad ... ver mi. casom sa daju aj zo starych surovin spravit zaujimave vytvory ...

rbr69
2010-08-09 21:16:32+02
ak zivotne potrebujes kopirovat exif, tak isto najdes kopu aj freeware napr. http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/
mat/nemat exif nie je podstatne, podstatne je mat povodny raw

bonifacko
2010-08-09 21:39:36+02
PhotoME nepomôže? Je tam funkcia export/import exif udajov.

caba
2010-08-09 22:10:32+02
ExifTool - asi najlepsi nastroj specializovany na pracu s EXIF informaciami. Vela dalsich programov vyuziva engine/motor ExifToolu pod svojou kapotou:-)
Okrem toho je vyssie uvedena stranka dobrym zdrojom informacii.

chuzthu
2010-08-09 22:16:47+02
vdaka, co si poslal je podla vsetkeho len prehliadac, navyse ala msdos, nic pre mna.
exif je pre mna dost dolezity, casto ho vyuzivam, pracujem s tym. je otrava liezt zakazdym na zalozny hdd k rawkam kvoli nejakemu udaju, navyse exif z rawu nezobrazia vsetky programy, ani napr. winXP.. preto hladam.

chuzthu
2010-08-09 22:18:17+02
príspevok od: bonifacko
PhotoME nepomôže? Je tam funkcia export/import exif udajov.
vdaka, presne toto som hladal. funguje to, je to rychle a jednoduche. este raz vdaka.

chuzthu
2010-08-09 22:20:52+02
no ja som asi potom nieco zvoral, radil mi to hore rbr69, dokazalo to len nacitat exif. uz som ale svoj nastroj nasiel - vid duves

rbr69
2010-08-09 22:33:31+02
command-line aplikacie (pracujuce len v prikazovaom riadku), ktore nazyvas ala MSDOS nie su o nic chudobnejsie nez graficke, len pre niekoho ´uzivatelsky nepohodlne´ ak si zvyknuty len na farebne okna ... prezerat fotky axif urcite nie na urovni OS (Win XP) treba nejaky browser ktory vie dostatocne citat Wxif

Cyril
2010-08-09 22:42:42+02
Kedy sa Ti strati, ked das ´ulozit pre web´? Aj tam by sa to malo dat osetrit kliknutim na zachovanie exifu. Pri ´ulozit ako´ sa Ti pekne prenesie.
Nerozumiem po akych upravach sa straca.

chuzthu
2010-08-09 22:54:42+02
ked pozeram len jednu foto, tak aj winXP, je to najrychlejsie! inac dlhodobo ACDSee. export/imort exifu tam nemam, inac je ako databaza skvely

chuzthu
2010-08-09 22:58:36+02
necitas.. problem mi robi Neat Image (odsumovac/doostrovac) - ulozi exif len ked si kupis plnu verziu. nevidim v tom zmysel, pretoze bez registracie vsetko funguje, akurat ten exif neuklada. ale uz som sa s tym v minulosti stretol aj pri inych programoch

Cyril
2010-08-09 23:03:59+02
príspevok od: chuzthu
necitas.. problem mi robi Neat Image (odsumovac/doostrovac) - ulozi exif len ked si kupis plnu verziu. nevidim v tom zmysel, pretoze bez registracie vsetko funguje, akurat ten exif neuklada. ale uz som sa s tym v minulosti stretol aj pri inych programoch
Jaj prepac, nepoznam ten program.
Odsumovac/doostrovac?

bonifacko
2010-08-10 06:53:36+02
príspevok od: chuzthu
vdaka, presne toto som hladal. funguje to, je to rychle a jednoduche. este raz vdaka.
No vidis, ja som ten soft nasiel koli niecomu inemu, nepomohol, ale vsimol som si tam prave tu funkciu a ma to zaujalo. Je to pohodlnejsie ako nejake stariny z prikazoveho riadku. :-)

Stratený Stano
ocenenie redakciou 2010-08-10 07:56:54+02
Áno, niektoré softy pri úpravách odstránia z exifu niektoré údaje a potom sa stane napr. to, že keď pošlem foto do Nikon súťaže, tak mi ju vrátia späť, lebo vraj nebola fotená Nikon fotoaparátom. Potom je potrebné túto informáciu do exifu dodať. Takto sa však dajú obísť pravidlá súťaže (fotiť Nikonom) a po úprave exifu sa dajú použiť i fotografie fotené inými značkami. Mne sa na tieto účely osvedčil soft Opanda PowerExif.

bonifacko
2010-08-10 08:51:33+02
príspevok od: Stratený Stano
Áno, niektoré softy pri úpravách odstránia z exifu niektoré údaje a potom sa stane napr. to, že keď pošlem foto do Nikon súťaže, tak mi ju vrátia späť, lebo vraj nebola fotená Nikon fotoaparátom. Potom je potrebné túto informáciu do exifu dodať. Takto sa však dajú obísť pravidlá súťaže (fotiť Nikonom) a po úprave exifu sa dajú použiť i fotografie fotené inými značkami. Mne sa na tieto účely osvedčil soft Opanda PowerExif.
Ja mam inak dobru skusenost s adobe LR, ak robim vyrez, tak udaje v exife zostavaju. Ked som robil vyrez v Zoner Photo Studio, tak udaje zmizli.

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-10 09:40:36+02
A nie je zachovanie exifu len otázka nastavenia programu? Napr. v LR to ide zapnúť, resp. vypnúť.

will
2010-08-10 09:44:58+02
príspevok od: Martin Brojo
A nie je zachovanie exifu len otázka nastavenia programu? Napr. v LR to ide zapnúť, resp. vypnúť.
Ako kedy, PS pri ´save as´ exif data zachova zatial co pri ´save for web´ nezachova.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()