Fórum » O TECHNIKE

Foto Počítač

r.a.d.o.
r.a.d.o. 2010-08-15 09:57:10+02
Už dávno sa snažím na nete nájsť niečo, čo by sa venovalo počítačom pre fotografov. Akú konfiguráciu zvoliť, či stíha PS3,4,5, Lightroom a prácu s RAWom... Bohužial na Slovensku sa všetci len hrajú a každá zostava je pre hráčov. Cez víkend som si v trafike v BB kúpil časopis PHOTO life a na zadnej strane zbadal obrovskú reklamu na foto počítač a odkaz na eshop http://eshop.photorevue.cz/foto-pocitace/foto-pc-sestavy/ Ak niekto rieši niečo podobné snáď mu to pomôže. Konečne...

2010-08-15 12:09:51+02
a photoshop nebol nahodou povodne macovy ? zda sa mi, ze v niektorej verzii ho portovali na i386 a uz v tom neprestali

Martin Brojo
ocenenie redakciou 2010-08-15 12:09:56+02
dokonca aj microsoft spravil verziu officu pre mac :-)

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-08-15 12:23:00+02
Tak isto ako nechcú pustiť Flash na iPhone/iPad, pričom hovoria smiešnu vec, že by to ten HW nezvládaol...

titinius
2010-08-15 12:24:50+02
príspevok od:
a photoshop nebol nahodou povodne macovy ? zda sa mi, ze v niektorej verzii ho portovali na i386 a uz v tom neprestali
hej, adobe a apple boli najvacsi kamarati az kym ich nerozdelil flash :D

2010-08-15 12:25:30+02
príspevok od: Martin Brojo
dokonca aj microsoft spravil verziu officu pre mac :-)
v spravach som cital, ze akcie Apple vyrazne posilnili a v USA sa zacinaju hromadne vymeny pc za mac :-)

titinius
2010-08-15 12:27:50+02
príspevok od:
v spravach som cital, ze akcie Apple vyrazne posilnili a v USA sa zacinaju hromadne vymeny pc za mac :-)
ale vsak to je uplne logicke,
pretoze windows je super ked nemas cely den co na praci a chce sa Ti ho osetrovat a starat sa onho
mac ked ho chces pouzivat tak ako Ti to vyhovuje a nechapavo pozerat na to ze proste funguje :) a aj roky nie len tyzdne , za kolko sa win zahlti sam sebou :)

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-08-15 12:31:11+02
príspevok od:
Okolo 12%, keby znížili ceny na reálnu úroveň, prípadne aspoň na slovensku ich vyrovnali s tými v USA, tak by to aj tu bolo viac...

viking81
2010-08-15 12:31:22+02
vykaslat sa na cely predrazeny nekompatibilny mac...co ked si budes chciet nebodaj nieco zahrat ? aku hru rozbehas ma macu ? :) skoro ziadnu :) a veci o spomalovani a zahlcovani win platia na tych co s pc robit nevedia...mazu veci bez toho aby ich odinstalovali...necistia sem tam registre..nemaju dobry anitivirus pripadne firewall...atd...a co sa zostavy taky...karol to vyborne vystihol...nespecifikoval si sumu tak je to zatazko radit uplne pesne...ale v dnesnej dobe dvojjadro pripadne stvor od intelu....ideal i5...4gb ram ako zaklad...harddisky aspon dva do pc plus pripadne externy...na doske nesetrit...grafiku pripmeranu celej zostave...neprehanat to zbytocne a samozrejme kvalitny monitor :) ked das nejaky cenovy strop...mozeme ti tu nieco naskladat virtualne :)

viking81
2010-08-15 12:33:45+02
lenze rataj s tym ze ked sa rozisri vo vacsej miery mac tak zacnu byt na aj robene virusy a rozny skodlivy software...kto by sa s tym teraz babral ked to pouziva par percent ludi ? nikto....kazdy sa zamera na win :) takze ty co maju mac sa len mozu modlit aby si nerozsiril lebo potom to dopadne tak isto ako s win :)

2010-08-15 12:36:55+02
ano, mal som rozpisany prispevok, ale kedze mac nemam, iba iphone, viem to porovnat len z tohto pohladu: iPhone je sice oproti Win/S60/BB smartphonom dost obmedzeny, ale to je politika applu, ktora sa mu vracia v podobe perfektnej stability OS aj aplikacii, neexistuje, ze by som musel niekedy rozmyslat nad tym, ci aplikacia, ktoru instalujem/kupujem, pobezi na mojom telefone, ci mam dost velke rozlisenie, ci mam dost pamate, ci bude moj GPS modul fungovat ... proste instalujem s vedomim, ze urcite pojde.

iphone OS je navrhnuty na jeden kus HW a tymto sa dosiahne maximalna kompatibilita OS s HW. To, co my vnimame ako obmedzenia, je americka politika Apple (sms delivery report, povodna absencia MMS, nemoznost vymenit baterku, nemoznost poslat obrazok/zvonenie cez BT, nemoznost poslat vcard vizitku), ktoru aplikovali na iphone zo skusenosti s americkym pouzivatelom.

ja osobne si kupim radsej telefon, na ktory sa budem moct vzdy spolahnut (ze mi pobezi stabilne, ze ma rano zobudi, ze sa bude spravat vzdy tak, ako ocakavam, alebo ak ho vypnem z nicoho nic, tak sa z toho spamata), ako ten, co ma ´plnu´ funkcionalitu bluetooth, sms delivery report (ktory sa da btw dosiahnut aj na iphone), zvonenia a podobne stupidity, na ktorych mi nezalezi. zvonenie som si posielal asi 3x, aj to este na skole/ poslanie vcard ma vyjde drahsie, ako nadiktovanie telefonneho cisla pocas hovoru atd ... zalezi od uhla pohladu :-)

mozno je mozne toto aplikovat na Mac a PC, ak ano, tak vivat apple ! :-)))

2010-08-15 12:39:05+02
príspevok od: viking81
vykaslat sa na cely predrazeny nekompatibilny mac...co ked si budes chciet nebodaj nieco zahrat ? aku hru rozbehas ma macu ? :) skoro ziadnu :) a veci o spomalovani a zahlcovani win platia na tych co s pc robit nevedia...mazu veci bez toho aby ich odinstalovali...necistia sem tam registre..nemaju dobry anitivirus pripadne firewall...atd...a co sa zostavy taky...karol to vyborne vystihol...nespecifikoval si sumu tak je to zatazko radit uplne pesne...ale v dnesnej dobe dvojjadro pripadne stvor od intelu....ideal i5...4gb ram ako zaklad...harddisky aspon dva do pc plus pripadne externy...na doske nesetrit...grafiku pripmeranu celej zostave...neprehanat to zbytocne a samozrejme kvalitny monitor :) ked das nejaky cenovy strop...mozeme ti tu nieco naskladat virtualne :)
nezabudnut na 64bit OS a aplikacie, inak je investicia vpodstate zbytocna

2010-08-15 12:43:20+02
príspevok od: viking81
lenze rataj s tym ze ked sa rozisri vo vacsej miery mac tak zacnu byt na aj robene virusy a rozny skodlivy software...kto by sa s tym teraz babral ked to pouziva par percent ludi ? nikto....kazdy sa zamera na win :) takze ty co maju mac sa len mozu modlit aby si nerozsiril lebo potom to dopadne tak isto ako s win :)
na kazdy system existuju exploity, aj na BSD, na ktorom je mac os postaveny. ide len o to, ako sa vyrobca k tomu postavi

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-08-15 12:46:54+02
V zásade stačí hocaký priemerný dnešný počítač s dobrými HDD a záložným zdrojom, no si myslím aspon ja, ale:

ja len tak skusim z mojich skuseností prečo Mac.

Windows mi vždy časom začne blbnuť, naposledy ovládače a pod. po upgrade RAM a HDD, nešla myš a klavesnica teraz ma nejake spomalene reakcie občas myš aj klavesnica ale nie vždy, rýchlejšie síce ide ale zase niečo ma proste. Mám noda všetyk SP a neviem čo ešte. Občas sa korektne nezapne, treba ho reštartnuť.. proste stale niečo riešiť ohľadom HW a SW čo ma nezaujím a na čo nie som odborník a obera o čas a prachy.

ďalší počítač bude určite Mac, výkon je jedna vec a spoľahlivosť druhá. To že tam neblbnu ovládače ani po dvoch rokoch a viac, nežeru sa do toho vírusy je veľke plus. Najhoršie je dokopať sa k zmene čo je aj moj problémoš. nepoznám žiadneho fotografa v mojom okolí, ktorý z Mac prešiel na PC opačne spusty.

2010-08-15 12:49:51+02
a ak si budes chciet zahrat hry, pouzijes jednoducho emulator windows (Cider alias wine), co tiez opacnym smerom nejde :-)

titinius
2010-08-15 13:39:50+02
príspevok od:
a ak si budes chciet zahrat hry, pouzijes jednoducho emulator windows (Cider alias wine), co tiez opacnym smerom nejde :-)
ak si chcete zahrat hry tak su ich 10 tisice pre Mac ;)
nepoznam ziadnu hru starsiu ako vydanu pre 3 rokmi a neskor ktora by nebola aj na Mac.
A ani starsie niesu vynimkou
vid STEAM na mac, alebo Diablo II , III atd... aj ked ja sa teda nehravam
jedine co hram je X-plane 9 :) :) :)

additional_eye
2010-08-15 13:40:20+02
Ako je možné, že mi dlhé roky stačí 512 mb RAM, 64 mb integr. GK, stare CRTcko 15´´ a ze to nemam v plane menit?

additional_eye
2010-08-15 13:41:12+02
Aby som nezabudol 1Ghz procesor a pc rozlozeny na davno docitanych bukowskich...

maTTo_corp
2010-08-15 13:45:23+02
príspevok od: additional_eye
Aby som nezabudol 1Ghz procesor a pc rozlozeny na davno docitanych bukowskich...
je možné, že ti to stačí...ale teraz položím otázku ja a inak...

..je možné, že niekomu by to nestačilo?...

...je...

viking81
2010-08-15 13:47:23+02
príspevok od:
nezabudnut na 64bit OS a aplikacie, inak je investicia vpodstate zbytocna
samozrejme :)

Michal Matloň
redakcia ephoto.sk
- moderator
2010-08-15 13:54:07+02
príspevok od: additional_eye
Lebo si si nezvykol používať nič rýchlejšie. Kebyže používaš niečo rýchlejšie a si na to zvyknutý, tak ti to stále stačí. Ak by si na bežné používanie používal PC s Pentium II a neskúsil nič iné, tak ti to stále bude stačiť.

Strana 2 z 9

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()