Už dávno sa snažím na nete nájsť niečo, čo by sa venovalo počítačom pre fotografov. Akú konfiguráciu zvoliť, či stíha PS3,4,5, Lightroom a prácu s RAWom...
Bohužial na Slovensku sa všetci len hrajú a každá zostava je pre hráčov.
Cez víkend som si v trafike v BB kúpil časopis PHOTO life a na zadnej strane zbadal obrovskú reklamu na foto počítač a odkaz na eshop http://eshop.photorevue.cz/foto-pocitace/foto-pc-sestavy/
Ak niekto rieši niečo podobné snáď mu to pomôže. Konečne...
no notebook si tiez mozes polozit na stol sediet vystrety a pekne ulozeny, klavesnica s mysou sa daju pripojit, aj ked mne staci len mys..
je to individualne co komu vyhovuje, a pocuvaj ma ja som asi fakt mASOCHYSTA ked pouzivam este 1 jadrovy procesor a os vista :D :D ale ide corel ide ps, ale niekedy je to fakt o nervy, no bohuzial nemam bohatych rodicov a na dobru techniku si mozem zarobit tak sama :) ale zase viem robit z malych veci velke :)
No a ako si položíš notebook na stôl tak, že budeš vystretá, ruky v 90° uhle v lakťoch a pozeráš sa rovno pred seba? To by si ten notebook musela mať na desiatich knihách. Okrem toho monitor notebooku je sám o sebe menej zdravý ako veľké LCD kvôli rozlíšeniu a jasu. (všeobecne myslené)
ale ved to je nsa vec o com sa bavime, mozme sa aj o pilates a joge ak chces :)
ked mas napriklad pod notasom nejaky chadic ci ako sa to vola tak to mas pekne naklonene :D + k tomu ty si videl niekedy led displej, ten je jasny a krasny :) tam urcite nebudes mat problem s jasom :D (len tak aby si vedel) a ecistuje aj full hd rozlisenie
No práve, keď máš 15.6´ notebook s rozlíšením 13xx x 7xx, alebo oveľa väčšie HD (čo teda bývamálokedy) tak je to dosť malé. Na klasickom 15´ monitore si kedysi mala rozlíšenie 800 x 600.
Ja teraz keď sedím, tak mám 20´ monitor asi 30 cm dolným okrajom nad stolom, NB podložky ti dajú tak maximálne 15 cm myslím si.
Čo sa týka rozlíšenia, tak som to myslel tak, že znaky napr. sú príliš malé, keď je priveľké. A krk ťa bolí vtedy, keď sa pozeráš dolu na monitor, nie rovno pred seba.
da sa to zvacsit, priatel mi to ukazoval :) ale ako uz neviem
Samotné rozlíšenie si môžeš zmenšiť, ale keďže každý LCD monitor má natívne rozlíšenie, tak akékoľvek iné bude rozmazané. Jasné, že v prehliadači si to jednoducho potiahneš na väčšie.
takze, dlho som tiež hľadal to naj na foto a už som týždeň majiteĺom noveho iMacu ´´27 2,8 i5 8GB ram,2TB HDD a 500GB SSD a skáčem od radosti,že čo som kúpil.. keďže dosť cestujem,z hladiska zabratia miesta je top!
Zaujimava diskusia, pridam sa k nej pretoze aj ja som davnejsie riesil podobnu vec. iMac je sice fajn, ale treba nan mat hned pomerne dost penazi. Mne by pri macu chybalo viac veci na ktore som u WinPC zvyknuty a nakoniec aj moznost upgrade hw (celkom rad sa hrabem v pc-wh a aj svoje pc som si skladal sam).
Takze pred rokom a pol som sa rozhodol vymenit stary Athlon s 1GB ram za nieco lepsie. Pracujem na AMD Phenom X3, 4GB RAM, VGA Ati 4670 a 1TB Hdd. Neskor som vymenil stary S-PVA 17´ Samsung za 24´ Eizo a dokupil externy WD 1,5TB. Ked som si toto vsetko zratal, mal by som za to urcite aj slabsiu konfiguraciu iMac, no naraz som peniaze nemal, dokupoval som postupne. V po roku a pol by som v vymenil VGA za kartu s Displayportom a dokupil dalsie 4GB ram, inac je cela zostava v pohode. Aj o Win7 sa uz da hovorit ako o serioznom OS kedze som ho za cely cas preinstaloval len raz aj to len koli vymene RC verzie za kupenu krabicovu.
iMac ma svoje vyhody aj nevyhody. Keby som v sucasnosti kupoval pc na upravu fotiek, velmi by som rozmyslal :)
všetko ma svoje nevyhody a vyhody, ale ešte na temu diskov, popripri dnešných excelentných výkonoch procesorov,ram-iek a pod... je ´brdzdou´ klasický HDD.. ale zas na druhú stranu cena SSD diskou je trochu prestrelená, ale zas na druhú stranu... :))
tu grafiku som do tej zostavy zaradil ja, bola tam ina v takej istej cenovej relacii, tu GeForce GTX285 odporucali v jednom cisle casopisu FotoLife, je najlepsia co sa tyka spracovania foto v Adobe Photoshop a Lightroom, prevazne Lightroom
Co sa tyka grafiky tak najlepsia volba je z rady Quadro (nVidia) alebo FirePro (ATI/AMD)
Co sa tyka grafiky tak najlepsia volba je z rady Quadro (nVidia) alebo FirePro (ATI/AMD)
ja si myslim ze nVidia Quadro alebo Ati Fire je do PC na upravu fotiek zbytocny luxus, jednoducho nevyuzitelne. Take grafiky pouzivame v praci na CAD Workstations kde maju svoje uplatnenie. Na foto a dtp grafiku bohate staci grafika strednej triedy, nech to ma DisplayPort (ak ho ma aj LCD), napr. Ati 5670 resp. podobny eqvivalent od nVidie.
Ja myslim, ze pokial ma niekto fotak co ma tak cca 12 megapixelov (aj ked dnes to narasta, vacsinou uplne zbytocne) staci priemerny komp. Vela casu venujem postprocesu a moj pc mi mi zatial na to staci. Jedine co ma trosku hneva ze nemam dost miesta na disku... A to mam hadam 6 rokov stary pc intel pentium 4 2600 mhz (ziadny dvojjadrak) 2 giga ram a grafiku ATI 4670 co som nedavno kupil... Take stroje ako su napr. pisane hore nad mojim prispevkom od romanPB su skor na upravu HD videa ako fotiek :))
ja si myslim ze nVidia Quadro alebo Ati Fire je do PC na upravu fotiek zbytocny luxus, jednoducho nevyuzitelne. Take grafiky pouzivame v praci na CAD Workstations kde maju svoje uplatnenie. Na foto a dtp grafiku bohate staci grafika strednej triedy, nech to ma DisplayPort (ak ho ma aj LCD), napr. Ati 5670 resp. podobny eqvivalent od nVidie.
Otazka znie co povazujete za luxus Quadro su certifikovane grafiky Adobe urcene aj na spracovanie obrazu napr vo photoshope. Co sa tyka amaterskych podmienok je pravda ze je to zbytocne ale da sa kupit z entry rady Quadro za super cenu a vykon uplne inde ako klasicka karta za tu istu cenu a potom FirePro je vzhladom na cenovu politiku super kupa
Foto Počítač
je to individualne co komu vyhovuje, a pocuvaj ma ja som asi fakt mASOCHYSTA ked pouzivam este 1 jadrovy procesor a os vista :D :D ale ide corel ide ps, ale niekedy je to fakt o nervy, no bohuzial nemam bohatych rodicov a na dobru techniku si mozem zarobit tak sama :) ale zase viem robit z malych veci velke :)
No a ako si položíš notebook na stôl tak, že budeš vystretá, ruky v 90° uhle v lakťoch a pozeráš sa rovno pred seba? To by si ten notebook musela mať na desiatich knihách. Okrem toho monitor notebooku je sám o sebe menej zdravý ako veľké LCD kvôli rozlíšeniu a jasu. (všeobecne myslené)
ked mas napriklad pod notasom nejaky chadic ci ako sa to vola tak to mas pekne naklonene :D + k tomu ty si videl niekedy led displej, ten je jasny a krasny :) tam urcite nebudes mat problem s jasom :D (len tak aby si vedel) a ecistuje aj full hd rozlisenie
Ja teraz keď sedím, tak mám 20´ monitor asi 30 cm dolným okrajom nad stolom, NB podložky ti dajú tak maximálne 15 cm myslím si.
a to ked mas tak vysoko 30 cm tak ta bolieva alebo nebolieva krk ? ale uprimne :)
Takze pred rokom a pol som sa rozhodol vymenit stary Athlon s 1GB ram za nieco lepsie. Pracujem na AMD Phenom X3, 4GB RAM, VGA Ati 4670 a 1TB Hdd. Neskor som vymenil stary S-PVA 17´ Samsung za 24´ Eizo a dokupil externy WD 1,5TB. Ked som si toto vsetko zratal, mal by som za to urcite aj slabsiu konfiguraciu iMac, no naraz som peniaze nemal, dokupoval som postupne. V po roku a pol by som v vymenil VGA za kartu s Displayportom a dokupil dalsie 4GB ram, inac je cela zostava v pohode. Aj o Win7 sa uz da hovorit ako o serioznom OS kedze som ho za cely cas preinstaloval len raz aj to len koli vymene RC verzie za kupenu krabicovu.
iMac ma svoje vyhody aj nevyhody. Keby som v sucasnosti kupoval pc na upravu fotiek, velmi by som rozmyslal :)
http://www.flickr.com/groups/adobe_lightroom/discuss/72157607074073712/
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa