Už dávno sa snažím na nete nájsť niečo, čo by sa venovalo počítačom pre fotografov. Akú konfiguráciu zvoliť, či stíha PS3,4,5, Lightroom a prácu s RAWom...
Bohužial na Slovensku sa všetci len hrajú a každá zostava je pre hráčov.
Cez víkend som si v trafike v BB kúpil časopis PHOTO life a na zadnej strane zbadal obrovskú reklamu na foto počítač a odkaz na eshop http://eshop.photorevue.cz/foto-pocitace/foto-pc-sestavy/
Ak niekto rieši niečo podobné snáď mu to pomôže. Konečne...
Tlačím minimum, nevidím v tom problém. Na disku mám plno miesta, nechávam si len tie fotky ktoré chcem a okrem toho sa učím robiť náročnejšie veci vo Photoshope, takže raw > jpg pre mňa, inak by som strácal kvalitu veľmi rýchlo... Kartu mám veľkú, disk mám veľký, k tomu kopa externých diskov, nemám s tým problém :)
dik :) miesto ako problem nevnimam, ide skor o tie kvanta fotiek, ked mam cas si ich pozeram a triedim, ale len prejst tie cca 2-3 roky odkedy som chytil do ruky prvy telefon s fotakom, fotak, atd, da niekedy zabrat casu...
dik :) miesto ako problem nevnimam, ide skor o tie kvanta fotiek, ked mam cas si ich pozeram a triedim, ale len prejst tie cca 2-3 roky odkedy som chytil do ruky prvy telefon s fotakom, fotak, atd, da niekedy zabrat casu...
Je dosť možné, že aj mňa taký pocit raz chytí, ale sám vieš, ako dlho fotím, takže s tým problém ešte nemám :)
Vieš o tom že niektoré matičné dosky majú problém s konkrétnou radou HDD napríklad od WD??? Vieš o tom že niektoré grafické karty sa správajú nestabilne na určitom tipe matičnej dosky od Asus??? Máš možnosť vyskúšať to??? Ja nie a nemám ani čas a ani chuť hľadať tieto informácie. Kúpim si PC, v mojom prípade Siemens za 600€ ktorý má Procesor Intel Core 2 Quad, dobrú grafickú kartu, 4 GB Ram a 2 TB HDD. Neviem zdá sa ti to veľa alebo zbytočné za zostavu v ktorej mám v cene aj Win a záruku na opravenie do 48 hod kdekoľvek v Európe??? Mne nie
Prosim ta vies mi napisat konkretnejsie oznacenie toho siemensu a aky seft acie ti na tom bezi? Povedzme ako si spokojny s exportom RAWu atd?
Dik
Prosim ta vies mi napisat konkretnejsie oznacenie toho siemensu a aky seft acie ti na tom bezi? Povedzme ako si spokojny s exportom RAWu atd?
Dik
písať ti ho budem zbytočne keďže ho už mám dva roky a už dávno sa nepredáva. Čo sa tíka RAWu tak som ho kupoval kvôli prechodu na EOS 50D ktorá má 15Mpix a RAW sa pohybuje okolo 20Mb. Som spokojný ide dostatočne rýchlo a čo je pre mňa dôležité zvláda obrovské súbory v Corel a nevadí mu ani keď pracujem s množstvom vrstiev vo Serif PhotoPlus X2. Inak celí balík Serif bol k tomu PC zadarmo. Je to niečo ako Photoshop a mne ho v podstate úplne nahrádza
Vdaka za vycerpavajuce rady. Mc vs. PC? Ja by som sa priklanal pre Mac ak vsak vezmem do uvahy zostavu od DECROSSa za cca 900,- € (popriade od MICHLA za CCA 790€) a potom iMac za 1060,- mam dilemu lebo PC ma lepsie HW parametre ale vyladenost Macu ich moze dobiehat aj so slabsim HW. Monitor som si kupoval pred pol rokom a zvolil som EIZO 2233 za necelych 500€. Je super ale urcite si ho dam kalibrovat aspon raz za rok (znamemu co sa venuje profi fotke to robi daky pan zo ZA za cca 33€). Sondy co som mal pozicane boli amaterske, starsie a nedokazali si poradit s rozzirenym gamutom. A este jedna vec, ako je to z pripojenim druheho monitora na iMac, uz roky mam dva a inak si uz pracu neviem predstavit:-)
V tej Decrosovej zostave nieco chyba aby to mohlo fungovat. WINDOWS. A ak sa bavime o priamom porovnani medzi Mac OS a Win, tak treba kupit 64 bitovu verziu Win7. A pri tejto verzii to uz nie je take jednoznecne s tou kompatibilitou HW, takze treba asi kupit odladeny PC od DELL alebo HP s predinstalovanym 64bit Windowsom.
Nove iMac uz pouzivaju CPU i5 a i7.
V podstate sa aj tak bavite o h..e. Zelezo je aj tak v oboch z Taiwanu a Ciny. Dolezity je OS. A tam zatial pre mna vyhrava Mac OS 10.6
7 rokov som pracoval v spolocnosti ako technik, kt. robila autorizovany servis HP, COMPAQ, IBM a ver mi od HP nie je nic vyladene. Akosi som na tu znacku zanevrel koli ich politike a kvalite. Mozno aj preto lebo vsetko co prislo ku mne bolo pokazene a nemal som prehlad aky pomer to je voci predanym kusom (tlaciarne, PC, projrktory a fotaky, ktore uz chvalabohu nerobia). Dalsia vec su nahradne diely. Ked ti odisiel napr. inverter na LCD (maly obvod v rame generujuci vysoke napatie pre podsvietenie LCD) nedal sa onjednat iba ten plosacik za mozno par € ale kupit len cely LCD panel komplet za 2/3 cenu notebooku ak nie viac. Deto vsetky lacnejsie tlaciarne LJ a PSC (dokonca aj par mega dryhych plotrovych tlaciarni) boli servisovane tak, ze nahradny diel bol len jeden a to cela tlaciaren, ktoru ti HP poslalo a tu si potom vymenil. Smola po 1 roku pre zakaznika s ICOm a 2 rokoch pre obycajny predaj ked koncila garancia... Takze HP by som urcite neriesil.
7 rokov som pracoval v spolocnosti ako technik, kt. robila autorizovany servis HP, COMPAQ, IBM a ver mi od HP nie je nic vyladene. Akosi som na tu znacku zanevrel koli ich politike a kvalite. Mozno aj preto lebo vsetko co prislo ku mne bolo pokazene a nemal som prehlad aky pomer to je voci predanym kusom (tlaciarne, PC, projrktory a fotaky, ktore uz chvalabohu nerobia). Dalsia vec su nahradne diely. Ked ti odisiel napr. inverter na LCD (maly obvod v rame generujuci vysoke napatie pre podsvietenie LCD) nedal sa onjednat iba ten plosacik za mozno par € ale kupit len cely LCD panel komplet za 2/3 cenu notebooku ak nie viac. Deto vsetky lacnejsie tlaciarne LJ a PSC (dokonca aj par mega dryhych plotrovych tlaciarni) boli servisovane tak, ze nahradny diel bol len jeden a to cela tlaciaren, ktoru ti HP poslalo a tu si potom vymenil. Smola po 1 roku pre zakaznika s ICOm a 2 rokoch pre obycajny predaj ked koncila garancia... Takze HP by som urcite neriesil.
s HP mam bohate skusenosti niekolko rokov a zaver - HP je nevyladeny odpad, divim sa ze nerobia aj vysavace a chladnicky
ak znackove PC, tak IBM alebo Lenovo, tie su aspon podstatne spolahlivejsie ako HP
Máte niekto praktické skúsenosti s používaním lightroom na SSD disku?
Momentálne mám disk WD Velociraptor 150GB 10tis otáčkový, rozmýšľam nad výmenou za Intel x-25m 80GB, samozrejme by to bol iba systémový disk, dáta mám na inom
Môžem čakať podstatné zrýchlenie práce v LR? Pamäťe mám dosť - 4GB
Menil už niekto klasický disk za SSD a podelí sa o dojmy?
OS je jedna vec, ovladace druha. ide hlavne o to, ze pre mac, neexistuje kopec odnozi HW od roznych vyrobcov a s tym suvisiace problemy s ovladacmi (stabilita), na rozdiel od sveta windows. jedna vec je stabilne prostredie kvalitneho OS na vyladenom HW, na strane druhej marketing a kopec viac, ci menej pouzitelnych aplikacii. ludia sa rozhodli pre to menej stabilne :). aj mne v tomto unika logika, ale co uz... marketing predava.
Mam presne ten isty WD Velociraptor ako systemovy disk, a tiez sa ´zaoberam´ moznou vymenou za SSD.
Trochu sledujem vyvoj cien, podla informacii na niektorych portaloch by mala klesnut cena SSD diskov niekedy na jesen.
.
http://www.zive.sk/intel-koncom-roka-pravdepodobne-prinesie-25nm-600gb-ssd-disk/sc-4-a-289538/default.aspx
Dufajme ze ceny este klesnu
Ale prekvapuje ma ze tu este nikto nema skusenosti, neverim ze to uz par nadsencov nema doma
Predpokladam ze rychlost LR sa po vygenerovani nahladov 1:1 rapidne zvysi
uplne prakticke nie. kolega ma SSD disk ako systemovy, a ked som ho videl v akcii zaplakal som. sice som videl len 1 test a nejake klik sem - klik tam veci ale bol to masaker. prenosova rychlost min cca 150MB/s max 176MB/s mi fakt vyrazili dych :O
uplne prakticke nie. kolega ma SSD disk ako systemovy, a ked som ho videl v akcii zaplakal som. sice som videl len 1 test a nejake klik sem - klik tam veci ale bol to masaker. prenosova rychlost min cca 150MB/s max 176MB/s mi fakt vyrazili dych :O
Ono tak ani nejde o rychlost citanie/zapis ako o pristupovu dobu.
Ja mam na dvoch raptoroch 10tis ot (v raid0) rychlost citania zapisu okolo 220MB/s ale odozva je mizernych 7ms
SSD disky maju pristupove doby 0,1ms co znacne urychli pracu s datami
Nejde mi o to ze LR mi nabehne za 3s namiesto 10s, ale o ovela sviznejsie reakcie pri praci v LR
SSD disk vyrazne urychluje pracu s LR, videl som to na Icedivovom Macbook Air, ktory je papierovo o dost horsi ako moj Macbook Pro, ale prave nacitavanie nahladov tam bolo neporovnatelne rychlejsie.
Raz urcite vymenim disk za SSD, ale nie pri tychto cenach. Pod 256 GB nema zmysel ist a ja nedam za disk tolko, co za slusny notebook.
´Pod 256 GB nema zmysel ist´
No neviem ako ostatni, ale data na mojom systemovom disku zaberaju maximalne 50GB a to vcetne 10GB cache RAW camera
Vsetky dokumenty, fotky, videa, hudbu mam na inom disku
Takze kapacita 80GB je pre mna dostatocna a cena 200€ celkom priatelna (ak predam raptor za nejakych 90€)
Nema niekto zaujem? :-)
ak ti mozem poradit tak ja si planujem kupit dell xps, je to sice notebook, ale je vykonny po vsetkych strankach, okrem toho ma led displej a farby na nom su nadherne, je to novy typ displeja ktory sa najviac priblizuje k realnym farbam.. ja si ho kupujem hlavne preto ze vela cestujem je to pre mna vyhodne.. myslim ze celkom slusne na notebook, ak si pozries parametre na official page dell.com a tam si to pohladas mozes si poskladat notebook podla svojich predstav, napriklad mas na vyber 3 druhy rozlisenia a pod..
co sa tyka jablka, urcite by som ti ho neodporucala koly cene za ktoru ju predavaju, kedze je dovazany z usa tak koly clu, to uz naozaj poskladat vlastny comp.. dokonca poznam cloveka ktory by to vedel, tak ak by si mal zaujem tak cyberasylum.eu :)
Ako niekto raz povedal, notebook na dlhšiu prácu je akurát tak pre masochystov. Ak sa chceš niečomu dlhšie na PC venovať, tak samostatná klávesnica, myš a monitor vo výške očí je nutnosť. Pri tom je potrebné sedieť vyrovnane, aby kĺby kolien a lakťov boli v 90° uhle. Inak si človek akurát ničí chrbicu a oči.
Spracovanie fotiek je celkom časovo náročná záležitosť, takže notebook sám o sebe rozhodne neodporúčam, keďže je neergonomický a za nízky výkon zaplatíš vysokú cenu.
Foto Počítač
Dik
Dik
Nove iMac uz pouzivaju CPU i5 a i7.
V podstate sa aj tak bavite o h..e. Zelezo je aj tak v oboch z Taiwanu a Ciny. Dolezity je OS. A tam zatial pre mna vyhrava Mac OS 10.6
ak znackove PC, tak IBM alebo Lenovo, tie su aspon podstatne spolahlivejsie ako HP
Momentálne mám disk WD Velociraptor 150GB 10tis otáčkový, rozmýšľam nad výmenou za Intel x-25m 80GB, samozrejme by to bol iba systémový disk, dáta mám na inom
Môžem čakať podstatné zrýchlenie práce v LR? Pamäťe mám dosť - 4GB
Menil už niekto klasický disk za SSD a podelí sa o dojmy?
Trochu sledujem vyvoj cien, podla informacii na niektorych portaloch by mala klesnut cena SSD diskov niekedy na jesen.
.
http://www.zive.sk/intel-koncom-roka-pravdepodobne-prinesie-25nm-600gb-ssd-disk/sc-4-a-289538/default.aspx
Ale prekvapuje ma ze tu este nikto nema skusenosti, neverim ze to uz par nadsencov nema doma
Predpokladam ze rychlost LR sa po vygenerovani nahladov 1:1 rapidne zvysi
Ja mam na dvoch raptoroch 10tis ot (v raid0) rychlost citania zapisu okolo 220MB/s ale odozva je mizernych 7ms
SSD disky maju pristupove doby 0,1ms co znacne urychli pracu s datami
Nejde mi o to ze LR mi nabehne za 3s namiesto 10s, ale o ovela sviznejsie reakcie pri praci v LR
Raz urcite vymenim disk za SSD, ale nie pri tychto cenach. Pod 256 GB nema zmysel ist a ja nedam za disk tolko, co za slusny notebook.
No neviem ako ostatni, ale data na mojom systemovom disku zaberaju maximalne 50GB a to vcetne 10GB cache RAW camera
Vsetky dokumenty, fotky, videa, hudbu mam na inom disku
Takze kapacita 80GB je pre mna dostatocna a cena 200€ celkom priatelna (ak predam raptor za nejakych 90€)
Nema niekto zaujem? :-)
co sa tyka jablka, urcite by som ti ho neodporucala koly cene za ktoru ju predavaju, kedze je dovazany z usa tak koly clu, to uz naozaj poskladat vlastny comp.. dokonca poznam cloveka ktory by to vedel, tak ak by si mal zaujem tak cyberasylum.eu :)
Spracovanie fotiek je celkom časovo náročná záležitosť, takže notebook sám o sebe rozhodne neodporúčam, keďže je neergonomický a za nízky výkon zaplatíš vysokú cenu.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa