Fórum » O TECHNIKE

generator plus zablesky

goodlight
goodlight 2010-08-22 22:24:11+02
ahojte, planujem kupit generator cca okolo 1000W a dve zableskove svetla na fotenie v exterieroch. neviete niekto poradit nejaku vhodnu zostavu? pripadne vyrobcov generatorov, poznam iba Photon, Bowens...existuju nejake "lacnejsie"alternativy, ale take co by ma zaroven nepripravili o zivot? :D Vdaka

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-05 01:24:34+02
Zatiaľ ani neviem, ale chcelo by to atelier, čim skor pracovnu kde sa bude riešiť foto aj retuš, technika by aj bola, chyba mi najviac priestor, perspektívne sa doma nedá robiť dlho, volať si klientov domov, riešiť stále prenájmy aj na svoje veci, je oničom stále v tých prenajatých aťasoch niečo chýba alebo nefunguje, prípadne funguje inak ako som zvyknutý:)

aktuálne na svoje vlastne veci potrebujem 1 dobré silnejšie svetlo a dobrý softbox/dish + jedna odrazka 5v1, na platene veci min 2-5 svetiel a nejaké odrazky a čierne panely ale to sa dá prenajať na tu akciu raz az čas. Ak budu peniaze určite kupim Quadru aku? teiž ešte neviem to je sci-fi

Pixxel
2010-09-05 01:38:38+02
Jozef NR - ´ako keby si mi vravel z duše ...´
Mne sa rysujú v tejto biede aj nejaké peniaze ... alebo EF 24L /
EF 35L... alebo svetlá Elinchrom.
to o tých prenajatých ateliéroch viem tiež svoje ... preto tak ´silno uvažujem´.

Pixxel
2010-09-05 01:40:39+02
Mam asi 2.000 / 2.500 EUR ´2B spent´ - svetlá, alebo objektív?
Svetlá - aké?

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-05 02:05:43+02
to či svetla alebo sklo neviem to musíš sám(ja tiež neviem čo skor od radosti:), ale ak už sklo tak 24ku F1,4 L II je to trošku lepšie ako ta 35tka, jednak uhol záberu je zaujímavejší a aj technologicky je 24ka novšia ostrejšia aj na F1,4...

Pixxel
2010-09-05 02:18:37+02
príspevok od: Jozef Peniak
to či svetla alebo sklo neviem to musíš sám(ja tiež neviem čo skor od radosti:), ale ak už sklo tak 24ku F1,4 L II je to trošku lepšie ako ta 35tka, jednak uhol záberu je zaujímavejší a aj technologicky je 24ka novšia ostrejšia aj na F1,4...
... a okrem toho EF 35L už asi ani nedostaneš kúpiť ... v rozumných časoch myslím.
Tak ako? 24L alebo Elinchrom Quadra?

tadzesi
2010-09-05 17:31:53+02
Quadra ;) Zacnes rozmyslat nielen nad f a s ale aj na sync casom, nasadit ND8 alebo este staci ND4 .... kazdopadne je to posun inde a nafotis v podmienkach kde iny vlozi fotak do tasky a povie ze toto nema zmysel.

Ilustracne foto, fotene asi tak 20min po zapade slnka.

tadzesi
2010-09-05 17:33:06+02
Sledujem ze ephoto.sk v nahladovke dodrbava farby, na full ja to ok. Demo foto 2. Fotky zidna zlava, ale aspon preco Quadra ano.

tadzesi
2010-09-05 17:35:05+02
Do tretice backstage foto. Boli sme na poli, komare boli hnusne, kazdu chvilu sme ocakavali policajtov ktorych zavola niketo z vodicov aut ktore uhanali po ceste vedla. Z dialky sa muselo zdat ze na poli je ufo.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-05 18:21:23+02
pekná ukážka:) ja mám zas redšej ked ten blesk skoro ani nevidieť - tuto je niečo napriamo ako protisvetlo a niečo cez Lumiquest ako hlavné svetlo, 580tka bola na Manfrotte 055XproB lebo som nemal statív na svetlo ešte :D

http://jozefpeniak.blogspot.com/2010/03/mywork-waiting-for-spring.html

pe3k
2010-09-05 21:07:08+02
pekne foto ;)

goodlight
2010-09-06 19:10:29+02
pekne veru :)

tadzesi
2010-09-20 08:30:38+02
Sluboval som tu nejaky workshop ale priznam sa ze nestihacka a aj pocasie uz je ne figu a nevyspitatelne. Aktualne to bude dalsi rok na jar, dam vediet.

tomis.ales
2010-09-20 12:51:22+02
Veľmi plodná debata tu je,vidím že kopec ludí má moje problémy,
ja mám napríklad zatiaľ svoje takéto (ešte trochu kuracie) skúsenosti.

1. Treba mať aspoň 2-3 systemáky + komplet rádiové odpaľovanie keď idem fotiť naľahko - to radio je jediné čo mi v reále (vonku všade aj na poludnie) funguje,(či zvolíte ND filter + kaktusy V4 alebo pocketwizardy, alebo TTL káble kvoli prebytku svetla je na každom...) inteligentné odpaľovanie typu 580EX odpaľuje 430EX mi na 100% funguje len v miestnosti aj to tam nesmie byť veľa svetla a 430tky musia byť na manuál a nie na ttl.. Je to taká núdzovka v prípade že všetko zlyhá je dobré mať 2 systemáky + rádio a nejaký softbox ako Backup - raz sa mi to nevdojak osvedčilo.

2. Super je mať normálne štúdiové záblesky a softboxy a ťažké statívy na dlhe fotenie vnútri a občas aj vonku - kvalita svetla zo systémakov nie je to prave orechove, (nedá sa tak krásne modelovať, nie sú pilotky, ani poriadne dishe vybíjajú sa batérie u mna je systemak nudzovka..) a nejaký katalog by som bez štúdiových bleskov kvoli presnej farebnosti a komfortu retuše(alebo skôr uskutočniteľnosti:D )a práce ani nefotil. Ci si k tomu niekto kúpi inovatronix to je na ňom. Takže asi kupi:D

3. nakoniec každý skončí s Elinchrom Quadra alebo niečím podobným :D:D:D

4. ´Výtrty´ typu McNally s 15timi SB800 na tyči v púšti o 13:00hod beriem ako bizardnosť, tento pán (veľmi sa mi páči jeho robota) má tiež vo svojom geare aj seriozne svetlá/zablesky a ak by mu nikon neplatil za PR asi by si zobral radšej dva generátory a nemusí týžden nabíjať baterky do bleskov...

5.Nakoniec človek zistí že potrebuje všetko, 80%-90% fotí iba s daylightom a že do toho dá aj tak všetky svoje prachy a čas a výrobcovia pekne zarobia:D inak to proste nejde, ak fotku milujete nie je čo riešiť:D

Dobrú noc a pekne svetlo (a veľa peňazí na techniku) !
Akosi nechapem vetu o farebnej nepresnosti systemakov. Je snad jedno ci fotim studiovymi bleskami alebo systemakmi.Ci? Mam predsa RAW konvertor a bielu si vyvazim ako chcem. Jedina podmienka je aby vsetky zdroje svetla mali rovnaku farbu.
Dalej. Mam pocit ze baterie na prenosnych studiovych bleskov sa tiez vybijaju. Navyse AA baterie su lacnejsie a pouzitelne aj inde, na rozdiel od speci aku na konkretny typ blesku.

Ako som uz spomenul vyssie, byt profik berem von studiove blesky aj s dakym platenym asistentom na aute. Ale ako amater si proste nemozem dovolit tahat so sebou tazku techniku. Nikto so mnou zadara nepojde vlacit tazke kyble.
Mimo to, ja som nemal nijake problemy s inteligentnym odpalovanim bleskov vonku(SB900, Ment 48), takze o to viac sa mi pacia male systemaky.
To je samozrejme iba moj nazor.

tadzesi
2010-09-20 13:19:53+02
Predpokladam ze si vonku nic ine ako systemak este nepouzil, ale kazdy svojho boha chvali ;)

tomis.ales
2010-09-20 15:12:38+02
príspevok od: tadzesi
Predpokladam ze si vonku nic ine ako systemak este nepouzil, ale kazdy svojho boha chvali ;)
Absolutne netusim na co presne narazas. A svojho boha si samozrejme chvalim z dovodov ktore som uviedol vyssie. Ale rad by som vedel v com je problem. Vazne. A mas pravdu iny blesk ako systemovy som vonku nepouzil, ale bol by som rad keby ma niekto opravil, ak som sa mylil.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-21 00:00:45+02
príspevok od: tomis.ales
Absolutne netusim na co presne narazas. A svojho boha si samozrejme chvalim z dovodov ktore som uviedol vyssie. Ale rad by som vedel v com je problem. Vazne. A mas pravdu iny blesk ako systemovy som vonku nepouzil, ale bol by som rad keby ma niekto opravil, ak som sa mylil.
treba skusit uvidíš za 5 minut fotenia...

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-21 00:11:05+02
príspevok od: tomis.ales
Akosi nechapem vetu o farebnej nepresnosti systemakov. Je snad jedno ci fotim studiovymi bleskami alebo systemakmi.Ci? Mam predsa RAW konvertor a bielu si vyvazim ako chcem. Jedina podmienka je aby vsetky zdroje svetla mali rovnaku farbu.
Dalej. Mam pocit ze baterie na prenosnych studiovych bleskov sa tiez vybijaju. Navyse AA baterie su lacnejsie a pouzitelne aj inde, na rozdiel od speci aku na konkretny typ blesku.

Ako som uz spomenul vyssie, byt profik berem von studiove blesky aj s dakym platenym asistentom na aute. Ale ako amater si proste nemozem dovolit tahat so sebou tazku techniku. Nikto so mnou zadara nepojde vlacit tazke kyble.
Mimo to, ja som nemal nijake problemy s inteligentnym odpalovanim bleskov vonku(SB900, Ment 48), takze o to viac sa mi pacia male systemaky.
To je samozrejme iba moj nazor.
pozri mám napr. 6 sád po 4ks AA bateriek a spoľahlivé sú už iba 3 sady eneloopov ostatné su na prd. občas idú ako majú občas nie. starať sa o 24ks AA batérii je dosť nepohodlné. jednu dve baterky nabiješ skontroluješ za chvíľu.

RAW si vyvažuj ako chceš, ale ak to svetlo ktorým svietiš nemá tú správnu kvalitu/intenzitu spektrum a farebnosť stoji výsledok za prd (prípadne za 4-5 hodín nad jednou foto v PS:).

plateného asistenta si nemôžem vždy dovoliť - ja veru nefotím prvú ligu...

autom sa všade nedostaneš.

s inteligentným odpalovaním vonku/vnútri mám problém skoro vždy rovnako ako s meraním expozície preto fotím na manuál, blesky všetko. najspoľahlivejší je TTL kábel(používam kvôli krátkym časom..) Podobne to bolo aj pri nikone D200 + SB800, rovnako ako napr. s IS - preto fotím na statíve bez IS. malé blesky sú nudzovka a veľká pomoc, no pohodlnejši/spoľahlivejší je veľký záblesk..

tomis.ales
2010-09-21 08:48:07+02
pozri mám napr. 6 sád po 4ks AA bateriek a spoľahlivé sú už iba 3 sady eneloopov ostatné su na prd. občas idú ako majú občas nie. starať sa o 24ks AA batérii je dosť nepohodlné. jednu dve baterky nabiješ skontroluješ za chvíľu.

RAW si vyvažuj ako chceš, ale ak to svetlo ktorým svietiš nemá tú správnu kvalitu/intenzitu spektrum a farebnosť stoji výsledok za prd (prípadne za 4-5 hodín nad jednou foto v PS:).

plateného asistenta si nemôžem vždy dovoliť - ja veru nefotím prvú ligu...

autom sa všade nedostaneš.

s inteligentným odpalovaním vonku/vnútri mám problém skoro vždy rovnako ako s meraním expozície preto fotím na manuál, blesky všetko. najspoľahlivejší je TTL kábel(používam kvôli krátkym časom..) Podobne to bolo aj pri nikone D200 + SB800, rovnako ako napr. s IS - preto fotím na statíve bez IS. malé blesky sú nudzovka a veľká pomoc, no pohodlnejši/spoľahlivejší je veľký záblesk..
OK beriem, ale stale mi nejde do hlavy ta farebnost. Ved vsetky blesky pouzivaju ten isty princip vybojok s rovnakym chemickym zlozenim(cize spektrum by malo byt pomerne rovnake) a tak ta farebnost musi byt viac menej rovnaka. Ale to si iba myslim. Nikdy som nevidel ze by vyrobca udaval na vybojkach farebne spektrum.
TTL kabel aj radio pouzivam, ale pokial funguje inteligentne odpalovanie pouzivam to.Je to ozaj rychlejsie. Pre mna nevyhody systemakov su absencia poriadneho modeloveho svetla, nemoznost ich napajat zo siete a slaby vykon pri HSS. Pri studiovych zase velkost, hmotnost, absencia HSS, nema aku., a ze si ho nemozem dat na fotak ako systemak:)

Pixxel
2010-09-21 09:00:56+02
> Nikdy som nevidel ze by vyrobca udaval na vybojkach farebne spektrum.
.
Vyrobcovia udavaju farebnu teplotu v °K, napr. Elinchrom udava 5560°K, 5650°K.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-21 10:38:58+02
a máš to! tu je haken :D preto je profoto take dobre lebo má paradnu kvalitu svetla rovnako ako napr. hensel...

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()