postupom času ma čím viac láka skúsiť si fotografovanie na film, mať fotky v hmatateľnej podobe zachytené...
Oplatí sa to ešte v dnešnej dobe?
Myslím si že fotenie na film má v sebe obrovské čaro, núti človeka premýšľať pred stlačením spúšte, lebo každý záber niečo stojí.
Vedeli by ste mi niekto poradiť, kto sa foteniu na film venuje, akú zrkadlovku zvoliť?
Chcem filmového nikona lebo už má digitálneho, kôli kompatibilite objektívov..
plánujem ho používať s nikkorom 50mm F/1.4 AF-S
chcel by som niečo okolo sumy 200€ max. bazárové telo samozrejme.
P.S.: áno som z mladej generácie ktorá film nezažila, nakoľko nikto v rodine sa ani foteniu nevenoval, a korčule už mám.
...myslim, ze aj fotenie digitalom ma svoje obrovske caro, nuti cloveka premyslat pred stlacenim spuste, lebo ma ide trafit slak ked mam 1000000000 obrazkov, ktore treba pretriedit, upravit a ulozit...
Z mojho pohladu je film fajn, ale ak chces zvladnut cely proces doma, okrem expozicie aj vyvolanie (teda chemiu, jej miesanie a skladovanie) + zvacsovanie (dalsia vybava v podobe zvacsovaka, misiek, lesticky...) je to skor otazka mierneho fanatizmu a samovzdelavanie neodporucam.
Polovicata robota je film nafotit, dat vyvolat a potom naskenovat, cim ziskas co ? Digitalnu fotku. Aj ked to caro a dojem sa uplne nestrati.
K fotakom - nepomozem, skor som doma v C. Ale chalani mozno napisu - Julo foti na film Nikonom, IceDive je stary filmar.
No ked to chces prave k tej 50-tke, musis siahnut po novsich telach, nakolko na nom nemas clonovy kruzok. Teda tu sa volba znacne zuzi, napr. urcite budes spokojny s Nikonom F100, da sa od ruky kupit ked mas stastie telo v dobrej cene. Z lacnejsich este by pripadala F70 a F80 do uvahy. Pokial by si chcel okusit absolutnu mechanicku rozpravku tak Nikon FM2...ale tento objektiv na nom neuzijes, tam by ti stacil napr. 50/1,8D. Ludia sa dost casto zbavuju tychto analogov aj s objektivom v dobrej cene.
ja tiez fotim na film, fotky chodia do minilabu, lebo na domace vyvolavanie nemam prostriedky, znalosti, peniaze a cas. fotit som zacal len preto lebo som chcel mat dake fotky doma na papieri a z digi mam asi 5 A4 este ked som fotil na fuji s6500. ak budes fotit bez blesku tak aspon 400 film.
co sa tyka vybavy chekni http://www.fotokomora.sk/
ak vies po anglicky mozes skusit http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-film-slr-discussion/ nieje to len o pentaxe.
telo asi toto: http://foto.bazos.sk/inzerat/4608300/Fotoaparat-NIKON-F65-s-prislusenstvom.php
Celkom chapem taketo pohnutky... Obcas z nostalgie vezmem do ruk stary dobry Nikon F801. Nesmrtelny fotak, na sadu baterii bol schopny nafotit aj 30 filmov. Myslim, ze som ho videl na bazosi za 70€, takze tych tvojich 200€ je az az... Podobne modely boli F401 alebo F601, ale skor by som volil nejaky profi alebo poloprofi model na AA baterky, lebo tie lithiovky vela nevydrzali.
Z novsich masin potom F90/90x, F70 alebo F60, o cenach nemam predstavu.
Na negatív som frčal (nič iné nebolo) od svojich desiatich narodenín keď som dostal svoj prvý fotoaparat (Smena8)....šit jak prasa....fotografie som sa naučil robiť sám (ČB) a to asi tak že pokus /omyl....nebolo to tiež lacné v pomere k vtedajším cenám a dosť ma to stálo (všetko vreckove + šibačkové + brigády v lete), než som sa to naučil na profi urovni a mohol som začať robiť (pre spolužiakov hlavne), za peniaze....za ne som si neskôr kúpil Prakticu MTL3 , neskôr Minoltu 700 .........a mnohé ďalšie Mamyiou končiac....no ale poďme k téme, nech sa nerozkecám smerom k fotoživotopisu.....
Za prvé...ak chceš fotografie robiť sám mokrou cestou , zväčšovák zoženieš za odvoz a poštovné ,(bohužial môj som už daroval kolegovi z Ephota)....Chemiu a papire kúpiš (viď Google) a postup sa dá zvládnuť jednou vetou....asi takto....nasvietiš zaostreným zväčšovákom na papier cca 5-10 sekúnd (podľa čerstvosti vývojky)...vlžíš do mysky z vývojkou počkáš na vyvolanie obrázka šupneš do ustalovača po ustálení opláchneš a vyleštíš vo fotoleštičkosušičke....Nič ťažké po pár pokusoch budeš profík......
No a za druhé: nafotíš , dáš do komerčného labu , oni to oskenujú a vytlačia atramentom.....To môžeš rovno fotiť na digital , nakoľko čaro mokrého procesu je mimo šerbel....:))))
O technike: Ja by som ti odporučil na začiatok nejakú dederónsku Prakticu s 50/1,8 buď CZ, alebo kludne Prakticar....ak to má po čase skončiť niekde na skrini , tak nech ťa to moc nestojí.....Dnes máš ešte výhodu v tom že ak máš so sebou digitál ,ktorý ti odmeria expozíciu a dokonca spraví ukážku ako bude fotka naexponovaná pokazíš minimum záberov na kinofilm...:)))))
Čiže máš oskenovaný negatív vytlačený atramentom.....:(((((
400-ku som za svoj život použil len na svadobný obrad a to len raz....na môj vkus moc zrna...:))))
Ja mám nikon F70 a som s ním celkom spokojný.Kúpil som ho aj z dvoma objektívmi(28-80/80-200)za 170ečok-super cena.Dá sa tam nastaviť úplný manuál,predvolba času,predvolba clony,automatická expozícia.Je tam automatické aj ručné ostrenie.Hlavný nedostatok je bakelitový obal-ale čo chceš za tie prachy:)
mne sa praveze zrno paci. no bohuzial co mam robit, ked nemam tmavu komoru a kvoli 1-2 filmov za mesiac sa mi to ani neoplati rozbiehat. fotit na obycajny farebny film velky zmysel nema, skor CB.
ďakujem všetkým za cenné rady :)
dal som 200€ limit, lebo nemám predstavu čo dať za analógovú zrkadlovku.
už včera mi do očí bila F100, je to asi jedna zo špičiek čo sa týka analógu NIKON no s cenou 500€ si to dovoliť nemôžem...lacnejšie som zatiaľ nepozeral, no súhlasím že chcem ísť cestou elektronicko-analógovej zrkadlovky, ktorá zvládne novšie objektívy, vie merať expozíciu(nie nutnosť, viem si to zmeriať digitálom) a mala by aj podporovať ak sa nemýlim AF ako na novších objektívoch ako tá 50/1.4 AF-S tak mám na mysli staršie objektívy s hriadeľom bez motora (85mm F/1.8, 80-200)
zareagujem všeobecne, doma si to vyvolávať zatiaľ nebudem, ak tak možno neskôr, no ja som mal práve na mysli to, že či to laby robia práve mokrou cestou.
či dnes už len skenujú?
lebo to by výhra nebola aj keď za pokus to určite stojí...
ešte otázka, citlivosť filmov môžem priamo porovnávať digitálnej citlivosti na DSLR?
Tolko smutku pre 70€? ;) (F801s z bazos.sk) To skor filmy pojdu do penazi, nie samotne zelezo... Akurat fakt neviem, ci je to k tej AF-Skovej 50tke najlepsia volba.
A ešte sa vyvaruj plastovému póvlu typ Canon eos 300 alebo 3000 a podobnej kvalite (je jedno akej značky so setovými zoom objektívmi)....radšej poloautomat s ručným naťahovaním nezávislým na akumulátoroch.....Niečo podobné ako Minolta X 700 alebo 7000 v podobnej cenovej relácii....drahé pristroje ako Nikon trieda F a FM nezvažuj v dobe digitálu je to blbosť ako rampa na Bajkonúre...
Možno by sa dalo pouvažovať v rámci mokrého procesu nad dialkomernou alternatívou....Nadherné zväčšeniny A3 dostaneš napríklad aj z Yashica electro 35 , alebo, Minolta AL-F , či Canon - Canonet QL17 G-III.....fotil som s nimi a je to skutočne pravé retro v spojení s kvalitou....:))))
mne sa praveze zrno paci. no bohuzial co mam robit, ked nemam tmavu komoru a kvoli 1-2 filmov za mesiac sa mi to ani neoplati rozbiehat. fotit na obycajny farebny film velky zmysel nema, skor CB.
V BA pre mna robieval mokré A3 , Ivan Paleček....v časoch keď som dával do Galériek (sútažne)....neskutočný macher v oblasti foto chémie...:))))
Ja mám nikon F70 a som s ním celkom spokojný.Kúpil som ho aj z dvoma objektívmi(28-80/80-200)za 170ečok-super cena.Dá sa tam nastaviť úplný manuál,predvolba času,predvolba clony,automatická expozícia.Je tam automatické aj ručné ostrenie.Hlavný nedostatok je bakelitový obal-ale čo chceš za tie prachy:)
Nie len obal...pravdepodobne plastové vodiace lišty , neskôr nedostatočný prítlak a pod....možno nie , nemal som ho na stole......sú to hračky , pre mňa bez hodnoty....
Tolko smutku pre 70€? ;) (F801s z bazos.sk) To skor filmy pojdu do penazi, nie samotne zelezo... Akurat fakt neviem, ci je to k tej AF-Skovej 50tke najlepsia volba.
Písal si Profi alebo polo profi.....takže na F801 som nenarážal...:)))))))
Vyhodíš zbytočne peniaze....pokial nie si fajnšmeker ....:)))))
Ak planuješ cestu atramentového labu , zbytočne preplatíš negatív a drahšiu tlač ako pri Digicirkuse.....Ja som na negatíve odchovaný a i tak už naň skoro nefotím....V komercii mu v rokoch 2008-2010 trvale odzvonilo...:(((((
javelin ja som teraz hovoril o tom, že ak to dám vyvolať, tak si nechcem vybrať lab ktorý to oskenuje.
otázka však je či sú ešte také čo to robia mokrým postupom.
a všetky F-telá si zrušil jednou vetou...napriek tomu že práve o F-tele mám nejaké predstavy...
Kúpa filmovej zrkadlovky..
Z mojho pohladu je film fajn, ale ak chces zvladnut cely proces doma, okrem expozicie aj vyvolanie (teda chemiu, jej miesanie a skladovanie) + zvacsovanie (dalsia vybava v podobe zvacsovaka, misiek, lesticky...) je to skor otazka mierneho fanatizmu a samovzdelavanie neodporucam.
Polovicata robota je film nafotit, dat vyvolat a potom naskenovat, cim ziskas co ? Digitalnu fotku. Aj ked to caro a dojem sa uplne nestrati.
K fotakom - nepomozem, skor som doma v C. Ale chalani mozno napisu - Julo foti na film Nikonom, IceDive je stary filmar.
ja tiez fotim na film, fotky chodia do minilabu, lebo na domace vyvolavanie nemam prostriedky, znalosti, peniaze a cas. fotit som zacal len preto lebo som chcel mat dake fotky doma na papieri a z digi mam asi 5 A4 este ked som fotil na fuji s6500. ak budes fotit bez blesku tak aspon 400 film.
co sa tyka vybavy chekni http://www.fotokomora.sk/
ak vies po anglicky mozes skusit http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-film-slr-discussion/ nieje to len o pentaxe.
telo asi toto: http://foto.bazos.sk/inzerat/4608300/Fotoaparat-NIKON-F65-s-prislusenstvom.php
Z novsich masin potom F90/90x, F70 alebo F60, o cenach nemam predstavu.
Za prvé...ak chceš fotografie robiť sám mokrou cestou , zväčšovák zoženieš za odvoz a poštovné ,(bohužial môj som už daroval kolegovi z Ephota)....Chemiu a papire kúpiš (viď Google) a postup sa dá zvládnuť jednou vetou....asi takto....nasvietiš zaostreným zväčšovákom na papier cca 5-10 sekúnd (podľa čerstvosti vývojky)...vlžíš do mysky z vývojkou počkáš na vyvolanie obrázka šupneš do ustalovača po ustálení opláchneš a vyleštíš vo fotoleštičkosušičke....Nič ťažké po pár pokusoch budeš profík......
No a za druhé: nafotíš , dáš do komerčného labu , oni to oskenujú a vytlačia atramentom.....To môžeš rovno fotiť na digital , nakoľko čaro mokrého procesu je mimo šerbel....:))))
O technike: Ja by som ti odporučil na začiatok nejakú dederónsku Prakticu s 50/1,8 buď CZ, alebo kludne Prakticar....ak to má po čase skončiť niekde na skrini , tak nech ťa to moc nestojí.....Dnes máš ešte výhodu v tom že ak máš so sebou digitál ,ktorý ti odmeria expozíciu a dokonca spraví ukážku ako bude fotka naexponovaná pokazíš minimum záberov na kinofilm...:)))))
400-ku som za svoj život použil len na svadobný obrad a to len raz....na môj vkus moc zrna...:))))
dal som 200€ limit, lebo nemám predstavu čo dať za analógovú zrkadlovku.
už včera mi do očí bila F100, je to asi jedna zo špičiek čo sa týka analógu NIKON no s cenou 500€ si to dovoliť nemôžem...lacnejšie som zatiaľ nepozeral, no súhlasím že chcem ísť cestou elektronicko-analógovej zrkadlovky, ktorá zvládne novšie objektívy, vie merať expozíciu(nie nutnosť, viem si to zmeriať digitálom) a mala by aj podporovať ak sa nemýlim AF ako na novších objektívoch ako tá 50/1.4 AF-S tak mám na mysli staršie objektívy s hriadeľom bez motora (85mm F/1.8, 80-200)
zareagujem všeobecne, doma si to vyvolávať zatiaľ nebudem, ak tak možno neskôr, no ja som mal práve na mysli to, že či to laby robia práve mokrou cestou.
či dnes už len skenujú?
lebo to by výhra nebola aj keď za pokus to určite stojí...
ešte otázka, citlivosť filmov môžem priamo porovnávať digitálnej citlivosti na DSLR?
Možno by sa dalo pouvažovať v rámci mokrého procesu nad dialkomernou alternatívou....Nadherné zväčšeniny A3 dostaneš napríklad aj z Yashica electro 35 , alebo, Minolta AL-F , či Canon - Canonet QL17 G-III.....fotil som s nimi a je to skutočne pravé retro v spojení s kvalitou....:))))
Ak planuješ cestu atramentového labu , zbytočne preplatíš negatív a drahšiu tlač ako pri Digicirkuse.....Ja som na negatíve odchovaný a i tak už naň skoro nefotím....V komercii mu v rokoch 2008-2010 trvale odzvonilo...:(((((
otázka však je či sú ešte také čo to robia mokrým postupom.
a všetky F-telá si zrušil jednou vetou...napriek tomu že práve o F-tele mám nejaké predstavy...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa