Ahojte,
chcel by som sa spytat co je dolezitejsie pri spracovavani fotiek? Velkost RAM a vykon procesora alebo velkost pamate ktoru pouziva graficka karta?
Mam totiz dva notebooky: HP Compaq nx7300 a Lenovo ThinkPad T410...oba maju zdielanu graficku. Avsak velkost pamate ktoru pouziva na grafiku HP je 224 MB, pri Lenove len 128 MB. Vsetko ostatne ma Lenovo lepsie. Procesor 2,4 GHz (HP 1,66 GHz), RAM 3 GB (HP 1 GB), Cache 3MB (HP 1 MB)...potrebujem sa jedneho zbavit, no neviem ktoreho. A este taka malickost, Lenovo ma WXGA+ LED display (matny) a HP WXGA (leskly)
Určite je dôležitejší procesor a RAM, tak isto je mierne lepší LED displej, aj keď je to stále notebook.. Okrem toho pamäť RAM má pri grafickej karte celkovo veľmi malý význam v pomere k modelu čipu.
Oprava, pamäť grafickej karty má veľmi malý význam v porovnaní s dôležitosťou modelu čipu. Môžeš mať GeForce 9400GT s 1GB RAM a stále bude horšia ako 9600GT s 256MB.
Oprava, pamäť grafickej karty má veľmi malý význam v porovnaní s dôležitosťou modelu čipu. Môžeš mať GeForce 9400GT s 1GB RAM a stále bude horšia ako 9600GT s 256MB.
no lenovo ma chip set: Intel GMA HD (Core i5) a HP ma Intel GMA 950.....no mne to nic nehovori....co myslis,ktore je lepsie?
ty mas notas na i5-ke a rozmyslas ci sa ho zbavis a nechas si nejaku mrcinu s 1,6 GHz procesorom ? btw....velkost zdielanej pamete na grafike sa da nastavit....takze aj na tom lenove to zdvihnes :) aaa este k chipu...intel HD je urcite vyssie ako gma 950-ka...neni o com....nechaj lenovo ! :)
ty mas notas na i5-ke a rozmyslas ci sa ho zbavis a nechas si nejaku mrcinu s 1,6 GHz procesorom ? btw....velkost zdielanej pamete na grafike sa da nastavit....takze aj na tom lenove to zdvihnes :) aaa este k chipu...intel HD je urcite vyssie ako gma 950-ka...neni o com....nechaj lenovo ! :)
ako sa da zvysit velkost zdielanej pamate ak sa mozem spytat?:)...a dik za radu inak:)
vecsiu pamat grafickej karte ani neprideluj, vykon navyse nepocitis, skor naopak, (pretoze cim vecsiu pamat priradis grafike, tym menej budes mat RAMky... a RAMky neni pri spracovani fotiek nikdy dost)
podla mna sa na notebooku neda zvysit pridelenie pameti z GPU, notase maju dost osekany bios, a kedysi som tusim hladal nieco ohladne tejto temy a vyliezlo mi z toho ze ee, nedaa.
K teme: jednoznacne lenovo.
A scul ja: som bol cez weekend na Altitude 360, vyskova budova v Londyne s paradnym vyhladom a samozrejme som si cvakol seriu snimkov, ze si poskladam panoramu.
Rawka som skonvertoval do 16bit-tiffov a zacal po seriach skladat v Hugine.
Ale co cert nechcel moja masinka, obycajne dostacujuca (AMD X2 2GHz, 3GB ram, GF-8400GS)po pridani vsetkych 72 tifov nestiha :)...na nahlad panoramy cakam cca 5min.
Je nejaka moznost zvysit vykon Huginu, alebo PC, alebo cohosi aby to slapalo aspon o trosku rychlesie? Ako som sledoval procesy v PC, ramka je vytazena na skoro max.+ v Hugine som zvacsil cashe na 500MB, grafika netusim a procesor ocividne spi, pretoze sa vacsinou casu drzi na 20%vykonu(co nechapem, ale mozno hugin taha vypocty cez GPU).
Mate niekto nejaku radu, alebo napad? (kupa noveho PC sa nerata)
predom dik za cokolvek.
V tejto sérii článkov je dobre podrobne vysvetlené ako sú pri skladaní panorám vyťažované jednotlivé komponenty PC. Najviac je potrebná RAM-ka a aspoň dva rýchle disky, z ktorých jeden slúži iba ako kvázi RAM-ka ak sa tá skutočná zaplni. Takže riešenie je dokúpiť RAM-ku a možno aj disk. V Hagina sa to dá všetko pekne nastaviť, z ktorého HDD sa načítajú data, ktorý služi ako záloha pre RAM-ku a na ktorý sa zapisuje.
Diky, presne toto som potreboval..tri HDD nastastie mam, takze to doma testnem :)
A tiez si myslim ze zvysenie priority procesu s tym nepohne, leda tak na zamrznutie PC :)
dost zalezi aj od pouzivaneho softu na fotky a technika akou pracuje. tiez samozrejme od operacneho systemu. pravdu povediac netusim ako pracuje PS alebo ine. zatial som to neriesil.
ale uvediem priklad co som chcel povedat. pokial napr clovek pouziva Win7 alebo Vista a ma vypnute AERO tak sa prostredie systemu vykresluje cez vypocty na procesore. pokial teda pouzivany soft nepouziva na vypocty graficku kartu ubera mu prostriedky.
Tiez by som sa nehnal do kupovania extra novyh procesorov pokial moj soft nevie pracovat s viac jadrami. pridelovanie prostriedkov je potom cisto na systeme a zdaleka to nie je to prave orechove.
Ja mam zas problem s pomalostou adobe raw editora, procesor mam Athlon 64 X2 4200 (2.2GHz), ram 2G (2x1G ale nechce ist dual channel) mozno kvoli integrovanej grafike ktora zdiela RAM, winXP, ide mi to tak pomaly ze musim cakat takmer aj za presunutim posuvnika, o prekreslovani fotky ani nehovorim...
V praci mam Intel e6400 (2.13GHz), 2G RAM a asi tiez integrovanu grafiku, winXP, ale tam to ide o doost lepsie, aj vseobecne ide vsetko sviznejsie ked toho vela pozapinam sucasne(PS, InDesign, Illustrator...). Pomohlo by doma dokupenie externej grafiky? (nebola by uz zdielana RAM), alebo radsej vymenit procesor za nejaky rychlejsi? (socket am2), takmer pri akejkolvek zmene v raw editore su na chvilku obidve jadra vytazene na 100%. Investicia co najemnsia, cca 50e. Dakujem za vase odpovede.
RAM alebo GRAFICKA?
.
.
.
.
.
.
.
Lenovo T410!
K teme: jednoznacne lenovo.
A scul ja: som bol cez weekend na Altitude 360, vyskova budova v Londyne s paradnym vyhladom a samozrejme som si cvakol seriu snimkov, ze si poskladam panoramu.
Rawka som skonvertoval do 16bit-tiffov a zacal po seriach skladat v Hugine.
Ale co cert nechcel moja masinka, obycajne dostacujuca (AMD X2 2GHz, 3GB ram, GF-8400GS)po pridani vsetkych 72 tifov nestiha :)...na nahlad panoramy cakam cca 5min.
Je nejaka moznost zvysit vykon Huginu, alebo PC, alebo cohosi aby to slapalo aspon o trosku rychlesie? Ako som sledoval procesy v PC, ramka je vytazena na skoro max.+ v Hugine som zvacsil cashe na 500MB, grafika netusim a procesor ocividne spi, pretoze sa vacsinou casu drzi na 20%vykonu(co nechapem, ale mozno hugin taha vypocty cez GPU).
Mate niekto nejaku radu, alebo napad? (kupa noveho PC sa nerata)
predom dik za cokolvek.
V tejto sérii článkov je dobre podrobne vysvetlené ako sú pri skladaní panorám vyťažované jednotlivé komponenty PC. Najviac je potrebná RAM-ka a aspoň dva rýchle disky, z ktorých jeden slúži iba ako kvázi RAM-ka ak sa tá skutočná zaplni. Takže riešenie je dokúpiť RAM-ku a možno aj disk. V Hagina sa to dá všetko pekne nastaviť, z ktorého HDD sa načítajú data, ktorý služi ako záloha pre RAM-ku a na ktorý sa zapisuje.
A tiez si myslim ze zvysenie priority procesu s tym nepohne, leda tak na zamrznutie PC :)
ale uvediem priklad co som chcel povedat. pokial napr clovek pouziva Win7 alebo Vista a ma vypnute AERO tak sa prostredie systemu vykresluje cez vypocty na procesore. pokial teda pouzivany soft nepouziva na vypocty graficku kartu ubera mu prostriedky.
Tiez by som sa nehnal do kupovania extra novyh procesorov pokial moj soft nevie pracovat s viac jadrami. pridelovanie prostriedkov je potom cisto na systeme a zdaleka to nie je to prave orechove.
V praci mam Intel e6400 (2.13GHz), 2G RAM a asi tiez integrovanu grafiku, winXP, ale tam to ide o doost lepsie, aj vseobecne ide vsetko sviznejsie ked toho vela pozapinam sucasne(PS, InDesign, Illustrator...). Pomohlo by doma dokupenie externej grafiky? (nebola by uz zdielana RAM), alebo radsej vymenit procesor za nejaky rychlejsi? (socket am2), takmer pri akejkolvek zmene v raw editore su na chvilku obidve jadra vytazene na 100%. Investicia co najemnsia, cca 50e. Dakujem za vase odpovede.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa