chcem si kupit prvy objektiv k fotaku canon 50d a neviem sa rozhodnut (koli financej rezerve) co by bolo lepsie (nemam skusenosti s ktorymi by som jasne vedel co a ako a preto sa pytam)
-mam vo vyhlade Tamron 17-50/2.8
canon 17-55/2.8 IS USM
tamron 28-75/2.8
canon 85/1.8
tamron 90/2.8
-ide mi predovsetkym o portret ale aj umelecke foto (celej postavy npr. nieco ako akt) a potom krajinka
-kombinacie interier/exterier
-doraz by som kladol na hlbku ostrosti- tak napr zoberiem tamron 17-50/2.8 a tamron 90/2.8 na prvom nastavim ohnisko 50 a druhom je pevne 90 clona rovnaka - jasne ze u 90mm by bolo pozadie viacej rozostrene ale co ak by som porovnaval 90mm/2.8 a 85/1.8 ? na hlbku ostrosti ma vpliv ohnisko ale aj clona a ked su take dva objektivy neviem si vobec predstavit vysledok respektive rozdiel.. bude markanty? zanedbatelny? maksi bokeh ? atd..
-do zoznamu som uviedol aj t 28-75/2.8 koly ohnysku 75 co by mohlo stacit a zaroven ze je univerzalnejsi(28mm), lebo co ked bude interer mesi a do 90/85mm mi nevojde tolko co potrebujem a nemam kde ustupit?
uz fakt neviem potrebujem jasnu radu co a ako.. diky panove
Nuz tu je kazda rada vzacna. Zrkadlovka je jedna velka bezodna studna na peniaze.
Kedze chces poriesit niekolko veci jednym objektivom naozaj neviem :)
pozeraj a citaj testy, aj ked redaktory su podplateny mafiani dozvies sa nieco.
To najmensie clonove cislo ber s rezervou, ak budes tie fotky chciet pouzit na nieco ine ako 9x13cm budes musiet clonit viac.
tak ako ti bolo povedane....jednym sklom to neporiesis...ale ak by si presiel forum tak by si dospel asi k takemu to zaveru...ako vyborny zakladak je tamron 17-50 2,8...na portret zober 80 f1,8 a na krajinku este 70-200 f/4....mas pokryte vsetko....casom mozno nejaky sirokac a si zahojeny :) a ked sa chces venovat makru tak miesto 85-ky zober 100-ku makrac f/2,8
tak ako ti bolo povedane....jednym sklom to neporiesis...ale ak by si presiel forum tak by si dospel asi k takemu to zaveru...ako vyborny zakladak je tamron 17-50 2,8...na portret zober 80 f1,8 a na krajinku este 70-200 f/4....mas pokryte vsetko....casom mozno nejaky sirokac a si zahojeny :) a ked sa chces venovat makru tak miesto 85-ky zober 100-ku makrac f/2,8
presne ako to opysujes som mal v plane poriesit az na tu 80/1.8 ja mam vyhliadnutu 85/1.8 :) a miesto 70-200/4 by som bral f2.8 no len nieje tolko penazi naraz a tak musim zvolit ktory bude ten prvy vyvoleny a ostatne neskor.
-podla vsetkeho tamron 28-75/2.8 alebo canon 50/1.4
diky za tie linky hlavne ten pixel-peeper pekne som si presiel objektivy a uz v tom mam jasnejsie co ktory dokaze
no pozrel som si na pixelpeeper zo zvedavosti EF 70-200 F2,8 bez IS - teraz rozmýšľam či mali taky naprd kus alebo či su ľaví. Jeden obrázok rozhýbaný a navyše neostrý na F4???? druhý čo som klikol nerozhýbaný iba neostrý zase na F4, bud mam supertruper kus, alebo fakt neviem - tie ich fotky vyzerajú horšie ako ked fotím s tým mojím kusom na F2,8 do JPEG s 5DII čo katastrofu JPEG, takže asi tak, dalšie už ani nemám chuť pozerať.
thrash> Ak mas 50D tak 85mm/1.8 USM casto nepouzijes. To je velmi zabavny objektiv na FF ale na APS-C je vsetko strasne tesne a je problem sa s objektom/scenou vliezt do formatu. Ked ho ´poziciam´ manzelke na 20D tak ma ide zabit ale ked jej ho nasadim na 5D Mark II tak mi nechce ani fotak vratit... 50mm urcite rozumnejsia volba. Ak nemas nic ine ber Tamron - otec ho ma tiez na 50D a je spokojny. Ak mas dost prachov ber Canona 17-55/2.8 IS - horsie je to s jeho predajom , tvari sa cenou ako profi ale dlho sa predava. Tamrona 17-50 strelis do vecera. Pozor 100/2.8 ani Tamron 90/2.8 nedaju taky bokeh ako EF 85/1.8 - maju mensiu vystupnu pupilu nez f/1.8. Fotil som so vsetkymi uvedenymi objektivmi a ver mi, ze jedna portretna 85mm ti nestaci.
Ja mam aj 17-55 aj 85 a poviem ti ze ta 85 je na portrety fajn ale potrebujes k tomu veeeeeeeeeeeeeelmi vela miesta... preto casto pouzivam pri portretoch aj prave ten 17-55 aj ked taky bokeh na nom nedosiahnem, fotenie je trochen flexibilnejsie a pohotovejsie... s tamronmi skusenosti osobne nemam...
no na zaklade dobrych rad som vyber zuzil na Canon 50/1.4, Sigma 50-150/2.8, tamron 28-75/2.8
-canon 50/1.4 ma veeeelmi laka :) ale stale napadne ze je to pevne sklo a v terene (exterier) sa nachodim :) a preto sa mi do povedomia stale tlaci sigma 50-150/2.8 o ktorej som cital aj tu na ephoto ale vide som aj pekne fotky na www.pixel-peeper.com/ a je tu este tamron.. 28-75/2.8 ten ma laka koly ohnisku 28mm ktore mi dava viacej moznosti.. no neviem
pisem do teto temy co som zalozi skor aby som nezaklada dalsiu a iba podobnu..
Vlastnim Canon 50D (aps-c) a knemu portretnu canon 50mm 1.4 (35mm equivalent focal length (APS-C) - 80mm) na portret je fajn je dobry aj na zaber modelky v stoji po kolena, ale ked chcem celu postavu (v stoji) od hlavy po spicky je modelka uz priliz nevyrazna (utla, malo detailna). Chcel by som sa z vamni poradit ake ohnisko (moze byt aj pevne) pouzit na aps-c pokila chcem aby bola postava modeliky v stoji uplne cela v obraze zaroven aby to nebolo natesno a neskreslovalo to (nedeformovalo postavu) ako to je zvykom na prilis sirokych ohniskach? Moj dohad 35mm ?? alebo aj sigma 17-70mm 2.8-4.5 ??
podla mna je idealny objektiv ten canon 50/1,4 - to mas po prepoce na crop canon u 1.6x - cize 80mm. Idealne ohnisko na portrety aj modeling. Mam uz s tym cosi odfotene, na full frame ohnisko 85/1,4 nema chybu. Da sa s tym nafotit vsetko.
Inac podla mna je lepsie si vziat ako zakladny zoom 24-105/4 L od canonu, to je na APS-C uplna parada. A na vsetko ostatne vhodne pevne sklo.
to jake diky za odpoved ale mam tu takyto obrazocek od jednej fotografky ktorej diela sa mi velmi paci :) http://www.fotopatracka.cz/fotograf/card.php?h=100&pg=37&d=1&uid=53459&pid=827670 a chcem sa opytat (kedze neuvadza nikde s akym fotaokm a objektivom to robi- mozem len dedukovat) ako dosiahnem aby som na aps-c mal modelku tak pekne relativne blizko a zaroven nebola natlacena v obraze - presne ako to je na tejto fokte? na 50 mm mi to akosi tak nejde (da sa lae uz bude natlacena, z coho mi vychadza ze jedine sirsie ohnisko.. ??
Priznam sa ze netusim co chces, resp. nerozumiem vete ´od hlavy po spicky je modelka uz priliz nevyrazna (utla, malo detailna).´ Ci ofotim celu postavu sirokacom alebo tele tak vzdy bude rovnako detailna ne? Aspon na mojom fotaku. :) Meni sa skor pozadie, perspektiva.
ked som dobre pochopil ty na to ideš úplne opačne.
teda t potrebuješ perspektívy nie zvýrazniť ale stlačiť! a čím širšie ohnisko si dáš tým to bude horšie. teda potrebuješ asi veľa miesta na odstup a ohnisko nad 85mm, alebo 70-200.
ak som to spravne pochopil, potrebujes 85mm/f1.8 :-) proste uzsi uhol zaberu ... zozen si nejaky zoom co ma okolo 70mm na full frame a skus ci to je ono ...
to jake diky za odpoved ale mam tu takyto obrazocek od jednej fotografky ktorej diela sa mi velmi paci :) http://www.fotopatracka.cz/fotograf/card.php?h=100&pg=37&d=1&uid=53459&pid=827670 a chcem sa opytat (kedze neuvadza nikde s akym fotaokm a objektivom to robi- mozem len dedukovat) ako dosiahnem aby som na aps-c mal modelku tak pekne relativne blizko a zaroven nebola natlacena v obraze - presne ako to je na tejto fokte? na 50 mm mi to akosi tak nejde (da sa lae uz bude natlacena, z coho mi vychadza ze jedine sirsie ohnisko.. ??
fotka julie skalozub je robena 50 mm objektivom ty potrebujes aby si dosiahol tento uhol a efekt obrazovy nejaky svetelnejsi miernejsi sirokac do 35 mm co ti v prepocte da priblizne tu 50mm vo vysledku na crop a potom este rozostrovat v compe okraje alebo klasicky efektovy filter. nejako tak si to predstavujem ja.
50/2.8 vs. 85/1.8
Kedze chces poriesit niekolko veci jednym objektivom naozaj neviem :)
To najmensie clonove cislo ber s rezervou, ak budes tie fotky chciet pouzit na nieco ine ako 9x13cm budes musiet clonit viac.
Vypocet hlbky ostrosti
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Nazorne fotografie s konkretnym fotoaparatom, objektivom, ohniskom...
http://www.pixel-peeper.com/
http://www.slex.sk/search.asp?fslovo=ohnisko®f=Vyh%BEadaj&op=AND&vz=8&mf=0
-podla vsetkeho tamron 28-75/2.8 alebo canon 50/1.4
-canon 50/1.4 ma veeeelmi laka :) ale stale napadne ze je to pevne sklo a v terene (exterier) sa nachodim :) a preto sa mi do povedomia stale tlaci sigma 50-150/2.8 o ktorej som cital aj tu na ephoto ale vide som aj pekne fotky na www.pixel-peeper.com/ a je tu este tamron.. 28-75/2.8 ten ma laka koly ohnisku 28mm ktore mi dava viacej moznosti.. no neviem
Vlastnim Canon 50D (aps-c) a knemu portretnu canon 50mm 1.4 (35mm equivalent focal length (APS-C) - 80mm) na portret je fajn je dobry aj na zaber modelky v stoji po kolena, ale ked chcem celu postavu (v stoji) od hlavy po spicky je modelka uz priliz nevyrazna (utla, malo detailna). Chcel by som sa z vamni poradit ake ohnisko (moze byt aj pevne) pouzit na aps-c pokila chcem aby bola postava modeliky v stoji uplne cela v obraze zaroven aby to nebolo natesno a neskreslovalo to (nedeformovalo postavu) ako to je zvykom na prilis sirokych ohniskach? Moj dohad 35mm ?? alebo aj sigma 17-70mm 2.8-4.5 ??
Inac podla mna je lepsie si vziat ako zakladny zoom 24-105/4 L od canonu, to je na APS-C uplna parada. A na vsetko ostatne vhodne pevne sklo.
teda t potrebuješ perspektívy nie zvýrazniť ale stlačiť! a čím širšie ohnisko si dáš tým to bude horšie. teda potrebuješ asi veľa miesta na odstup a ohnisko nad 85mm, alebo 70-200.
dúfam že som dobre pochopil čo máš za problém
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa