Seruste
Chcel by som sa zacat trocha venovat aj wildlife fotografii, mam nejake otazocky
01. Bude Canon 50D a Canon 70-200 4L postacovat, alebo odporucate nieco lepsie? Dlhsie honiska, bude stacit alebo staci dokupit extender?
02. Nemate nejake stranky alebo video tutorialy ohladne wildlife fotografovania pre inspiraciu? Je to predsa len narocnejsia oblast, chcl by som fotit hlavne divoku zver vtaky atd... pri vtakoch sa daju pouzit aj vseliake finty, nasypat krmivo a podobne finty :-D
03. Nejaky ip na dobru lokalitu v trnavskom orkese kde sa da wildlife fotit ?
DIKES:-D
silueta
Seruste Chcel by som sa zacat trocha venovat aj wildlife fotografii, mam nejake otazocky
01. Bude Canon 50D a Canon 70-200 4L postacovat, alebo odporucate nieco lepsie? Dlhsie honiska, bude stacit alebo staci dokupit extender?
02. Nemate nejake stranky alebo video tutorialy ohladne wildlife fotografovania pre inspiraciu? Je to predsa len narocnejsia oblast, chcl by som fotit hlavne divoku zver vtaky atd... pri vtakoch sa daju pouzit aj vseliake finty, nasypat krmivo a podobne finty :-D
nie som wildlife fotograf, ale co sem-tam citam, tak je lepsie mat /2.8 a ak sa da dlhsie ako je 200mm. Zase je vyhoda ze mas crop fotak. A tuto stranku uz pozna asi kazdy ephotak: http://fotolovy.cz/
na wildlife aspon 300mm....za dobru cenu je 300 f/4...k tomu 1,4 TC...budes mat 420mm f/5,6 takze za slabsieho svetla budes musiet opriet iso....ale 50D zmakne 800 v pohode..samozrejmostou je stativ...alebo kup 70-200 f/2,8 a k tomu 2x tc...pripadne pevnu 200 f/2,8 a 2x tc...kombinacii a moznosit mas vela...ale 70-200 ej dost kratka... btw...nie som wildlifista...to radim len tak z toho co sa tu uzpreberalo :) ak ma niekto lepsi napad..napiste :) jo a nenapisalsi rozpocet :D
Vieš čo podľa mňa celkom dosť záleží na situácii v akej sa ocitneš, pretože niektorá zver stráca plachosť pomerne dosť a tak sa môže stať, že sa ocitneš v jej blízkosti aj na 3-4 metre. Napr. čo mám fotky tej kozi kamzíka tak od nej som bol najbližšie asi 3 metre a to mala prosím pekne po boku stále mláďa...!!! Takže mi bohato stačilo aj ohnisko 105.
Podľa mňa by mohlo stačiť aj tých 70-200 + tc tak ako hovoril viking, alebo potom niečo väčšie... Každopádne ja by som si ( ak máš možnosť ) skúsil požičať od niekoho tc a vybehol pár krát si to odskúšať. Predsa len vlastná skúsenosť je o čosi viac...
Ak sa rozhoduješ o wildlife fotografovaní musíš si položiť základnú otázku, mám na to, aby som si zakúpil nejaké 400, 500 mm ohnisko, samozrejme so svetelnosťou 2,8 ?
Ak nie potom je to len o kompromisoch, 200 mm je na fotenie malej a strednej zveri nepostačujúce, musel by si sa dostať k zveri veľmi blízko, nie je to síce nemožné, ale zver má podstatne lepšie vyvinuté zmysly a väčšinou ťa zaregistruje oveľa skôr, zvlášť ak budeš musieť prísť úplne blízko, aby si dostal použiteľný záber, budeš musieť improvizovať, viac menej to bude trápenie, takže je to na zváženie.
Ja napr. stretávam v práci veľa zveri, ale ani s 200 mm ohniskom praktický nemám šancu, aj keď je pravda, že fotenie zveri nie je pre mňa momentálne priorita a nejak zvlášť si pri pochôdzke nedávam záležať, aby som bol úplne utajený.
Takže najprv si polož tieto základné otázky a potom sa rozhoduj.
silueta
Seruste Chcel by som sa zacat trocha venovat aj wildlife fotografii, mam nejake otazocky
Ak sa rozhoduješ o wildlife fotografovaní musíš si položiť základnú otázku, mám na to, aby som si zakúpil nejaké 400, 500 mm ohnisko, samozrejme so svetelnosťou 2,8 ?
Ak nie potom je to len o kompromisoch, 200 mm je na fotenie malej a strednej zveri nepostačujúce, musel by si sa dostať k zveri veľmi blízko, nie je to síce nemožné, ale zver má podstatne lepšie vyvinuté zmysly a väčšinou ťa zaregistruje oveľa skôr, zvlášť ak budeš musieť prísť úplne blízko, aby si dostal použiteľný záber, budeš musieť improvizovať, viac menej to bude trápenie, takže je to na zváženie.
Ja napr. stretávam v práci veľa zveri, ale ani s 200 mm ohniskom praktický nemám šancu, aj keď je pravda, že fotenie zveri nie je pre mňa momentálne priorita a nejak zvlášť si pri pochôdzke nedávam záležať, aby som bol úplne utajený.
Hneď prestávam fotiť zvieratá, nemám 400mm ani 500mm 2.8, inak, videl si 500/2.8? Ja nie.
To sú také rady.
Pre zakladateľa témy. Čo tak najprv vyjsť niekam na pole, a skúsiť nejakú srnu počkať a potom sa začať rozhodovať?
aspon 100-400zoom (alebo 200f2,8 a telekonvertor) alebo 400mmF5,6 a poriadny statív, tuto chlapec dobre píše a fotí:
http://www.naturephoto.cz/fototechnika.html
este jeden:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles.htm
tak lúšti
inak tu 400vku F2,8 musi byt cool tahať po kopcoch:D:D:D
aspon 100-400zoom (alebo 200f2,8 a telekonvertor) alebo 400mmF5,6 a poriadny statív, tuto chlapec dobre píše a fotí:
este jeden:
tak lúšti
Po poslednom výlete v Bavorskom lese som podobného názoru. Vďaka bohu za 400/5.6 a jej kilu a niečo. Keď sme sa chceli presunúť, tak sme tak učinili. Ostatný trubkáry všetko museli rozložiť, šupnúť na vozíčky a až potom odkráčať. :)
Po poslednom výlete v Bavorskom lese som podobného názoru. Vďaka bohu za 400/5.6 a jej kilu a niečo. Keď sme sa chceli presunúť, tak sme tak učinili. Ostatný trubkáry všetko museli rozložiť, šupnúť na vozíčky a až potom odkráčať. :)
Hneď prestávam fotiť zvieratá, nemám 400mm ani 500mm 2.8, inak, videl si 500/2.8? Ja nie.
To sú také rady.
Pre zakladateľa témy. Čo tak najprv vyjsť niekam na pole, a skúsiť nejakú srnu počkať a potom sa začať rozhodovať?
Nebuď dogmatický, samozrejme, že u 500-ky je to iné, hovoril som o ideálnom stave a vravel som len, že ak nemáš niečo podobné, všetko čo je menej je určitý kompromis a viac menej musíš počítať s určitou mierou trápenia, tým nechcem povedať, že sa nedá fotiť aj s 200 mm ohniskom, je to všetko o tom, čo chceš tomu obetovať, tak nech sa chlapec zamyslí nad týmito vecami, nech si to skúsi s 200-kou a uvidí. Niet nad osobnú skúsenosť, ja som to skúšal a viem čo to je.
Zájdi sa tam pozrieť, majú dvojkolesový vozíček, na vozíku poridny batoh, vo vnútri 600mm + dve telá a na vrchu pripevnený satív. Tak nejako to funguje v bavorskom lese. Ako stým chodia do prírody ani srnka netuší.
nemate niekde ukazky 70-200 s telekonverterom 1.4 alebo 2X v plnom rozliseni ?
niektori profici odporucaju neriesit extra dlhe ohniska, ale zaliezt do stanu nahadzat krmivo a cakat :-D tieto fotky s ohniskom iba 200mm vyzeraju super tak neviem jak sa rozhodnut http://www.naturephoto.cz/fototechnika/objektivy/143-canon-eos-5d-mark-ii-+-canon-ef-200mm-f-2-l-is-usm.html
už vidím toho sokola alebo supa (volne žijúceho) - ku ktorému sa dá priblížiť s 70-200 na 5m-6m hoci aj z krytu, závierkou ho okamžite splašíš, nejde len o obraz kvalitu ale aj o rýchlost ostrenia s telekonvertorom (nie su práve lacne..), správanie v protivetle - tu by som si nechal poradit od niekoho kto dlho fotí zvierence...
nemate niekde ukazky 70-200 s telekonverterom 1.4 alebo 2X v plnom rozliseni ?
niektori profici odporucaju neriesit extra dlhe ohniska, ale zaliezt do stanu nahadzat krmivo a cakat :-D tieto fotky s ohniskom iba 200mm vyzeraju super tak neviem jak sa rozhodnut http://www.naturephoto.cz/fototechnika/objektivy/143-canon-eos-5d-mark-ii-+-canon-ef-200mm-f-2-l-is-usm.html
Všimni si kratučku poznámku k týmto fotografiam : ´ zvíře v lidské péči ´
Ta zostava je výborná, ale cena tohto skla je 5700,-€ ... + cena extendera.
Najlacnejšie vychádzajú pevné 300/f4 a 400/f5,6 okolo 1300,-€ a telezoom 100-400/f4,5-5,6 za ca 1500,-€.
Ísť na divožijúcu zver s týmto sklom a dosiahnuť trochu lepšie výsledky si popravde neviem predstaviť, ak dáš extender na sklo so svetelnosťou 4 a horšiu tak skutočne si ani neviem predstaviť aké výsledky by ti z toho vzišli, najmä ak voľne žijúca zver je najviac aktívna práve počas súmraku a brieždenia, teda časti dňa s najhoršími svetelnými pomermi.
Pozri si galeriu tu na ephoto, triedenie fotografii podľa objektívov.
heeeej :))))) dobre si to vystihol :)))) rozpočet :) ja odporúčam dvakrát telo 1D mark IV, na jeden dať novú 400ku f2.8 a na druhú dať 200 f2 a zakúpiť ešte tie extendery tretej generácie :) a sme zahojení :)
do decembra, kým sa to začne predávať, môžeš šetriť :)
Wildlife photo TT
silueta
Vela zdaru
Podľa mňa by mohlo stačiť aj tých 70-200 + tc tak ako hovoril viking, alebo potom niečo väčšie... Každopádne ja by som si ( ak máš možnosť ) skúsil požičať od niekoho tc a vybehol pár krát si to odskúšať. Predsa len vlastná skúsenosť je o čosi viac...
silueta
To sú také rady.
este jeden:
tak lúšti
este jeden:
tak lúšti
To sú také rady.
Ta zostava je výborná, ale cena tohto skla je 5700,-€ ... + cena extendera.
Najlacnejšie vychádzajú pevné 300/f4 a 400/f5,6 okolo 1300,-€ a telezoom 100-400/f4,5-5,6 za ca 1500,-€.
Ísť na divožijúcu zver s týmto sklom a dosiahnuť trochu lepšie výsledky si popravde neviem predstaviť, ak dáš extender na sklo so svetelnosťou 4 a horšiu tak skutočne si ani neviem predstaviť aké výsledky by ti z toho vzišli, najmä ak voľne žijúca zver je najviac aktívna práve počas súmraku a brieždenia, teda časti dňa s najhoršími svetelnými pomermi.
Pozri si galeriu tu na ephoto, triedenie fotografii podľa objektívov.
do decembra, kým sa to začne predávať, môžeš šetriť :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa