Fórum » O TECHNIKE

UV filter Tiffen - reflexy

chuzthu
2010-09-08 18:00:11+02
kupil som si UV filter Tiffen 52mm na (moj oblubeny) objektiv olympus zd 50mm/f2. v kamennom obchode, kde mam doteraz same dobre skusenosti. objektiv som mal pri nakupe so sebou. predavac mi odporucil uvedeny filter ze je ok.. som z filtra velmi sklamany, robi neuveritelne reflexy! teraz k otazke: je to naozaj taky zly filter/znacka, alebo to moze byt sposobovane aj tym, ze uvedeny objektiv ma predny clen konkavne prehnuty, teda opacne ako je to mozno u 90% skiel? teda ci tam zohrava nejaku ulohu aj fyzika reflexov.. - to ma zaujima nemam to s cim porovnat, vsetky ostatne moje objektivy maju priemer 58mm. na nich pouzivam filter zeikos, ktory som dostal v ramci x pribalenych prkotin k inemu objektivu objednanemu z usa. ked na inom objektive na rovnakom ohnisku a clone skusam tento zeikos (podla mna nejaka noname blbost) tak ma lepsie vysledky ako ten tiffen. nakolko som ziadne negativne skusenosti z toho zeikos-u nemal, tak som sa problematike nejako viac nevenoval a len pre istotu som pri kupe mal so sebou objektiv. ani ceny som nestudoval, vedel som ze su tieto filtre lacnejsie ako polarizacne a to je vsetko. bol som milo prekvapeny cenou (9,- €) a spolahol sa na tvrdenie predavaca ze to uplne staci a ze su to kvalitne filtre. rovnake tvrdenia su aj v clankoch tuna.. ps. tuto otazku som dal pred par dnami aj pod clanok "Filtre TIFFEN" no kedze zostava nepovsimnuta, davam aj do fora. vopred vdaka za zaujem

bear
- moderator
2010-09-08 18:11:29+02
Aj HOYA vyraba filtre roznej kvality, tie najlacnejsie bez antireflexnych uprav sposobuju ovela silnejsie odlesky, ako rada Pro1D. Podobne to bude asi u Tiffenu. Pokial kupis znackovy filter bez antireflexnej upravy, tak je lepsie kupit neznackovy, co antireflexnu upravu ma.

chuzthu
2010-09-08 20:52:28+02
príspevok od: bear
Aj HOYA vyraba filtre roznej kvality, tie najlacnejsie bez antireflexnych uprav sposobuju ovela silnejsie odlesky, ako rada Pro1D. Podobne to bude asi u Tiffenu. Pokial kupis znackovy filter bez antireflexnej upravy, tak je lepsie kupit neznackovy, co antireflexnu upravu ma.
ano, ale nerata sa pri filtroch a ich reflexoch s konvexnym prehnutim predneho clena objektivu? (oplati sa tu skusat aj nejaky lepsi filter?)
nie je to ani zdaleka nekvalitny ci lacny objektiv, medzi zd skor nadpriemer, a predajca mi da zrejme najvacsi sunt co tam maju?

Big Lebowski
2010-09-08 21:19:30+02
Presne tento efekt v podobných podmienkach mi robili uv filtre B+W (NC). Ale keďže tento žáner nefotím, tak som výmenu neriešil = neviem porovnať s viacvrstvovými anti. vrstvami . Dobrým liekom je dať filter dolu, ale to asi vieš aj sám. :) Inak spomínané filtre používam úspešne do dnes, v plnej spokojnosti.

Anup9
2010-09-08 21:54:51+02
Mne sa to stalo tiez raz, mam tiffen ale mal som aj Hitech stvorcovy prechodak nasadeny a vzniklo toto:D komplet popis udajov o objektive, ktory je okolo sosovky sa odrazilo asi od filtra. Ale to su dva filtre a jeden z nich (stvorcovy) je dost vzdialeny od predneho clena. Inak sa mi nestava, ze by boli nejake extra odlesky

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2010-09-08 22:52:52+02
príspevok od: chuzthu
ano, ale nerata sa pri filtroch a ich reflexoch s konvexnym prehnutim predneho clena objektivu? (oplati sa tu skusat aj nejaky lepsi filter?)
nie je to ani zdaleka nekvalitny ci lacny objektiv, medzi zd skor nadpriemer, a predajca mi da zrejme najvacsi sunt co tam maju?
Ja mám vyskúšané Hoya HMC a su hodne dobre, na pevných ohniskách ich ale nepoužívam (teda ak nerátam 100vku Macro) presne tieto Hoya som mal aj na Nikkoroch a tiež boli veľmi slušné.. skušal som aj Rowi,Hama a kadečo ale to nebolo to ono hlavne v hmle, protisvetle a pod...

Mattvo
2010-09-09 02:15:19+02
Vieš čo ja mám tiež rovnaký problém s TIFFEN-om na rovnakom priemere akurát inom objektíve - nikkor 35mm f/1,8, takže som rád, že v tom nie som sám :) Tiež si však myslím, že ak by sme mali filtre s antireflexnou úpravou tak by to bolo viac OK. Na druhej strane na ochranu objektívu značkový filter za 10 eur... Ozaj a ten zeikos nemá náhodou anitreflexnú úpravu?

chuzthu
2010-09-09 15:27:34+02
príspevok od: Mattvo
Vieš čo ja mám tiež rovnaký problém s TIFFEN-om na rovnakom priemere akurát inom objektíve - nikkor 35mm f/1,8, takže som rád, že v tom nie som sám :) Tiež si však myslím, že ak by sme mali filtre s antireflexnou úpravou tak by to bolo viac OK. Na druhej strane na ochranu objektívu značkový filter za 10 eur... Ozaj a ten zeikos nemá náhodou anitreflexnú úpravu?
tie tiffeny sa ani nerozlisuju, co sa tyka antireflexnej upravy, len na standardne a slim! a tak zbezne v clankoch tu aj inde na nete sa o nich pise ako o vyssom standarde, resp. 1. lige
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/foto-skolka/fotograficke-filtre/
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/eshop-novinky/filtre-tiffen/

a ten zeikos podla napisov na nom nema ziadnu upravu (UV ZEIKOS JAPAN) - k jednemu objektivu (zd 70-300/4-5,6) cez e-bay som dostal nekvalitne puzdro na objektiv, stetec na objektiv, sadu zeikos filtrov (UV, CPL, a ruzovy FLD) v peknom puzdierku, uchytku na krytku, textilnu handricku a co ja viem co este, tie doplnky som ani necakal, presne v duchu tohto clanku
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/sprievodca-kupujuceho/vyhodny-nakup/

tomis.ales
2010-09-10 10:18:15+02
Nieco take som este nevidel, ani prvy ani druhy pripad. Co keby si skusil dat proste ten filter dole,sak aj tak na digitale nema iny ucinok nez ochrana prednej cocky. Mam daku najnizsiu UV Hoyu bez vrstiev ale nieco take sa mi este nestalo(asi treba ozaj specificke podmienky na to). Dalej mam UV Kenko Pro 1d, tam su odlesky brutal potlacene, dalej UV Hoya HD, kde su odlesky este o cosi malo lepsie ako Kenko. Vcera som to nahodou testoval.

hombreee
2010-09-10 12:48:00+02
No v tomto teste UV filtrov skoncil tiffen na poslednom mieste.

http://www.lenstip.com/113.4-article-UV_filters_test_Description_of_the_results_and_summary.html

haplo602
2010-09-10 14:46:42+02
tak na tu prvu fotku som cumel 5 minut kym som si vsimol kde je chyba :-) ta druha je dobry fun.

dovolim si sprostu otazku. naco pouzivas UV filter vnutri ? dnesne fotaky maju low-pass filter osetreny vacsinou ir aj uv filtrom uz v tele. jediny dovod pouzivat uv filter je ochrana predneho clenu objektivu, ale to sa tie oplati len v extremnych podmienkach (striekajuca voda, blato, spina, vietor v prasnom prostredi).

chuzthu
2010-09-11 00:57:40+02
samozrejme len ako ochrana a samozrejme uz viem ze ho treba davat dole, resp. nasadzovat len obcas.. alebo rovno vyradit a ist po lepsom (len ci to ma zmysel?). ten viackrat spomenuty zeikos mam ale nasadeny permanentne, a dole som ho zatial daval len ked som ho chcel pouzit na inom skle. nikdy som si na f ziadnu vadu od neho nevsimol.
mam predstavu mat na objektive UV stale - lahsie, bezpecnejsie a bez vycitiek svedomia sa cisti aj od beznych dochytancov, prskancov, prachu a pod. ako samotne sosovky, no nie?

Mattvo
2010-09-11 04:06:57+02
Aha vidieť, že tebe ešte nebachol objektív s nasadeným drahým filtrom o zem... keby aspoň raz bachol tak by si takéto čosi nenapísal, prípadne sa nad tým trošku viac zamyslel... :)

viking81
2010-09-11 08:59:33+02
radsej nech si cokolvek co sa stane odnesie filter ako predna cocka objektivu :) a kedze objektiv aj s filtrom je cele opticka sustava...tak treba mat filter co najkvalitnejsi v ramci moznosti...ja mam na kazdom skle zvlast UV Hoya Pro1D plus mam pre kazdy priemer aj CLP Hoya Pro1D...nie preto ze namam co robit s peniazmi, ale preto lebo viem ze mi filter nijak nedegraduje obraz, nemusim sa bat o rozne prasiatky, odrazy napisov vlastneho objektivu a neviem co vsetko este :)

psykora2
2010-09-11 09:05:10+02
Aha vidieť, že tebe ešte nebachol objektív s nasadeným drahým filtrom o zem... keby aspoň raz bachol tak by si takéto čosi nenapísal, prípadne sa nad tým trošku viac zamyslel... :)
myslim ze v takom pripade je uzitocnejsie mat nasadenu slnecnu clonu ako ochranu, zaroven ti to zlepsi kontrast a odlesky nehrozia, ja uv nepouzivam vobec a fotim pritom len s pevnymi sklami:)

haplo602
2010-09-11 13:30:22+02
v lepsom pripade to to poskodi filtrovy zavit, v horsom ti crepiny z filtra poskriabu predny clen ... to si chcel povedat ?

v takom pripade pomoze len slnecna clona ktora vytvori aspon aku taku deformacnu zonu ...

tomis.ales
2010-09-12 00:44:18+02
príspevok od: haplo602
v lepsom pripade to to poskodi filtrovy zavit, v horsom ti crepiny z filtra poskriabu predny clen ... to si chcel povedat ?

v takom pripade pomoze len slnecna clona ktora vytvori aspon aku taku deformacnu zonu ...
tak, tak, slnecnu clonu nikdy nedavam dole

Mattvo
2010-09-13 03:56:40+02
Neviem objektív so slnečnou clonou mi ešte nespadol, ale podľa uvažovania keď ti objektív s váhou napr. 200 g ( objektív ako moja 35-ka ) spadne o zem z výšky 1,3/4 metra ( čo je cca výška ( poloha ) rúk v ktorých držíš foťák v ´pokojovom´ stave + máš na ňom nasadené telo zrkadlovky, ktoré má napr. 560 g ( dokopy teda 760 g. ) a máš na objektíve slnečnú clonu vysokú hmm 4 cm tak ti podľa môjho názoru, ak padne dobre, slnečná clona poškodí predok objektívu v horšom prípade rovno vytrhne závit na ktorý ju prichytávaš. Samozrejme záleží aj na čo padne, ak bachne o trávu/sneh tak sa skoro nič nestane, ale ak drbne o taký betón tak sa s ním môžeš rozlúčiť. Kdežto ak máš na objektíve filter a zároveň krytku tak ti krytka skĺzne po filtri a rozbije jeho sklíčko ale samotnej optike sa nič nestane. Ak by si nemal kritku tak sa stane to čo ste povedali... Takže neviem čo je lepšie mať či slnečnú clonu alebo filter podľa môjho triezveho uvažovania je lepšie nemať nič a( žiadny foťák ani objektív ) a zároveň nebude ani žiaden problém :D :P

tomis.ales
2010-09-13 13:15:21+02
Neviem objektív so slnečnou clonou mi ešte nespadol, ale podľa uvažovania keď ti objektív s váhou napr. 200 g ( objektív ako moja 35-ka ) spadne o zem z výšky 1,3/4 metra ( čo je cca výška ( poloha ) rúk v ktorých držíš foťák v ´pokojovom´ stave + máš na ňom nasadené telo zrkadlovky, ktoré má napr. 560 g ( dokopy teda 760 g. ) a máš na objektíve slnečnú clonu vysokú hmm 4 cm tak ti podľa môjho názoru, ak padne dobre, slnečná clona poškodí predok objektívu v horšom prípade rovno vytrhne závit na ktorý ju prichytávaš. Samozrejme záleží aj na čo padne, ak bachne o trávu/sneh tak sa skoro nič nestane, ale ak drbne o taký betón tak sa s ním môžeš rozlúčiť. Kdežto ak máš na objektíve filter a zároveň krytku tak ti krytka skĺzne po filtri a rozbije jeho sklíčko ale samotnej optike sa nič nestane. Ak by si nemal kritku tak sa stane to čo ste povedali... Takže neviem čo je lepšie mať či slnečnú clonu alebo filter podľa môjho triezveho uvažovania je lepšie nemať nič a( žiadny foťák ani objektív ) a zároveň nebude ani žiaden problém :D :P
No mne fotak na zem este nepadol(tuk tuk), vzdy ho mam na krku.. Myslim ze raz je dobre mat clonu, a raz zase filter, ale najradsej vsetko. Na 24-70 Nikkor je dobre mat clonu stale, lebo predny clen sa vysuva, ale clona sa montuje az na telo a nie na clen a tak sa minimalizuje riziko ze s tym vysunutym clenom niekde zapres. Ja pre istotu nosim vsetko. Raz sa mi stalo. Mrzlo a vosiel som so studenym fotakom do senku. Filter sa mi samozrejme hned zahmlil, tak som fotak odkrytkoval a polozil na stol. Ake bolo moje prekvapenie ked som sa o chvilu otocil. Daka p..a, tup, stara skatula drzala moj fotak v pazuroch a ´mydlila´ mi filter jej zaprasenymi a nastasitie (pre nu)iba masnymi paprakmi. Ta slepka si to ani neuvedomovala. Skoro ma drblo. Vyse 2kg cistej vahy a ona o tom ani nevedela,zareagovala az ked som na nu vyhukol. Filter som cistil dalsiu pol hodinu. Takze nikdy nevies kedy co budes potrebovat.

AnnoMally13
2010-09-13 13:52:21+02
príspevok od: tomis.ales
No mne fotak na zem este nepadol(tuk tuk), vzdy ho mam na krku.. Myslim ze raz je dobre mat clonu, a raz zase filter, ale najradsej vsetko. Na 24-70 Nikkor je dobre mat clonu stale, lebo predny clen sa vysuva, ale clona sa montuje az na telo a nie na clen a tak sa minimalizuje riziko ze s tym vysunutym clenom niekde zapres. Ja pre istotu nosim vsetko. Raz sa mi stalo. Mrzlo a vosiel som so studenym fotakom do senku. Filter sa mi samozrejme hned zahmlil, tak som fotak odkrytkoval a polozil na stol. Ake bolo moje prekvapenie ked som sa o chvilu otocil. Daka p..a, tup, stara skatula drzala moj fotak v pazuroch a ´mydlila´ mi filter jej zaprasenymi a nastasitie (pre nu)iba masnymi paprakmi. Ta slepka si to ani neuvedomovala. Skoro ma drblo. Vyse 2kg cistej vahy a ona o tom ani nevedela,zareagovala az ked som na nu vyhukol. Filter som cistil dalsiu pol hodinu. Takze nikdy nevies kedy co budes potrebovat.
Kto..Zuza, z Kacka? :D

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()