Podľa toho čo som doposial zistil existujú minimálne dva typy SWM,ktoré používa nikon a to ring-typ(exclusiv)a rod-typ(compact?).Moja prvá otázka znie existuje este nejaký iný typ SWM motoru,ktorý používa nikon? Druhá otázka sa týka či vie niekto rozdelenie objetývov AF-S podľa toho aký SWM pohon používajú.
Technická podpora NIKON CZ tieto informácie nechcela poskytnúť.Považuje ich totiž za dôverné.
Si to presne trafil.Viem že rozdiely v cene prinášajú aj rozdiely v kvalite, ale prečo sa nikon tak bráni udať tú pre málo ludí podstatnú informáciu o kvalite.Azda im zato nestojí tá hŕstka technicky nadšených zákazníkov?Či naozaj je nutné zo strany nikonu hrubo povedané zamaskovať informácie o použitých technológiách, ktoré ani zdaleka nezodpovedajú ich najvyššiemu štandardu a spoliehať sa nato že zákazník si aj tak povie veď je to lacný objektív?
Neviem, či sa bráni, neskúšal som to. A okrem toho - rozdiel v type motora nie je nedostatok objektívu, ale vlastnosť objektívu vzhľadom na jeho cenu a postavenie. Kvalita nie je hodnota absolútna, ale relatívna. Objektív napr. 18-200 je nižšia stredná trieda, je konštrukčne robustný, utesnený voči prachu a vlhku, jeho optické kvality sú veľmi slušné, VR systém je veľmi dobre funkčný a zaostrovanie ide pomerne ticho a veľmi slušne rýchlo. Je to teda relatívne veľmi kvalitný objektív za cenu čo ja viem 700 €. Pokiaľ sa Ti niekde podarí vyšťárať, že zaostrovací motorček nie je ten absolútne najkvalitnejší od NIKONu, ovplyvní to nejak jeho vlastnosti? Nekúpiš si ho? Ale za tie peniaze neexistuje podobný lepší. Ak chceš lepší, musíš hodne priplatiť a začať šťárať, či naozaj má ten najkvalitnejší motorček od NIKOnu. Čo ak nemá... Opäť budeš šetriť na ešte drahší? Nakoniec kúpiš ten najdrahší s vedomím, že ten motorček je najfasa ale budeš žiť s očakávaním, že sa Ti čo nevidieť na ňom pokazí zoomovací prstenec, v lepšom prípade sa Ti len odlepí guma na tele... Okrem toho čo NIKON považuje za dôverné, je jeho vec. Ak sa Ti to nepáči, kúp si Canon alebo Sony. Máš slobodu výberu, tak kde je chyba :-))))) Kašli na sprostý NIKON :-)))))
Si to presne trafil.Viem že rozdiely v cene prinášajú aj rozdiely v kvalite, ale prečo sa nikon tak bráni udať tú pre málo ludí podstatnú informáciu o kvalite.Azda im zato nestojí tá hŕstka technicky nadšených zákazníkov?Či naozaj je nutné zo strany nikonu hrubo povedané zamaskovať informácie o použitých technológiách, ktoré ani zdaleka nezodpovedajú ich najvyššiemu štandardu a spoliehať sa nato že zákazník si aj tak povie veď je to lacný objektív?
mozno by si sa na to mal pozriet z druhej strany. kazdy clovek z vonku, ktory pride s takouto otazkou moze byt pre PR manazerov potencialny spion, alebo clovek, ktory sa chce dostat k technologii na ktorej firma stava a vytvorila si ju sama. veril by si ty nahodnym okoloiducim, hoci len nadsencom, resp. dokonca len pri pisomnom poziadani vychrlil technicke informacie, na ktorych ludia pracovali a pracuju podla mna slusnu dobu?
doddo bb,wayne-čiastočne súhlasím s vašimi argumentami.Pre mna osobne je použitý typ SWM viac dôležitý ako napr. to či použijú lacnejšie materíaly na telo objektívu, alebo nie.Moje otázky tech. podpore Nikonu CZ zneli či mi môžu poskytnúť zoznam obj. podla použitého SWM.Napríklad 50 f1,4-rod-type, 24-70 f2,8 ring-type atd....A uviesť rozdiely medzi nimi napr. ring-type:rýchlejší,tichší a rod-type:pomalší a hlučnejší.Tá rýchlosť a hlučnosť sa môže zistiť priamo pri skúsení konkrétneho skla, ale nie každý má tú možnosť a čas.Povedzte teraz pravdu, sú toto naozaj informácie, ktoré keby mi poskytli by mohli ohroziť firemné tajomstvo Nikonu?
doddo bb,wayne-čiastočne súhlasím s vašimi argumentami.Pre mna osobne je použitý typ SWM viac dôležitý ako napr. to či použijú lacnejšie materíaly na telo objektívu, alebo nie.Moje otázky tech. podpore Nikonu CZ zneli či mi môžu poskytnúť zoznam obj. podla použitého SWM.Napríklad 50 f1,4-rod-type, 24-70 f2,8 ring-type atd....A uviesť rozdiely medzi nimi napr. ring-type:rýchlejší,tichší a rod-type:pomalší a hlučnejší.Tá rýchlosť a hlučnosť sa môže zistiť priamo pri skúsení konkrétneho skla, ale nie každý má tú možnosť a čas.Povedzte teraz pravdu, sú toto naozaj informácie, ktoré keby mi poskytli by mohli ohroziť firemné tajomstvo Nikonu?
Môj názor - áno. Pokiaľ by si žiadal informáciu o konkrétnom objektíve, asi by Ti to povedali. Zoznam je určite tajný, podobné otázky v komkoľvek automaticky vzbudzujú podozrenie. Je to ako s rodným číslom - odpísať si jedno rodné číslo nie je problém, získať zoznam rodných čísiel zákazníkov Orange je trestný čin :-)))) Opäť sa ale vraciam k názoru, že sa nejedná o kvalitatívny ukazovateľ, ale o vlastnosť. Ja som ani nevedel, že existujú dva typy. Možno to má aj technologický dôvod - napríklad rozsah zaostrenia možno nezvládnu obidva typy rovnako... Len chcel by som mať Tvoje starosti :-))))
Môj názor - áno. Pokiaľ by si žiadal informáciu o konkrétnom objektíve, asi by Ti to povedali. Zoznam je určite tajný, podobné otázky v komkoľvek automaticky vzbudzujú podozrenie. Je to ako s rodným číslom - odpísať si jedno rodné číslo nie je problém, získať zoznam rodných čísiel zákazníkov Orange je trestný čin :-)))) Opäť sa ale vraciam k názoru, že sa nejedná o kvalitatívny ukazovateľ, ale o vlastnosť. Ja som ani nevedel, že existujú dva typy. Možno to má aj technologický dôvod - napríklad rozsah zaostrenia možno nezvládnu obidva typy rovnako... Len chcel by som mať Tvoje starosti :-))))
Ukážem len názorný príklad ako som si to predstavoval.http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/usmlens_technology.do strana č1 a http://cpn.canon-europe.com/content/education/technical/usmlens_technology.do strana č.2
myslím že sa to dozvieš podľa toho či sa dá manuálne preostrovať počas AF .. Ten lepší systém to umožňuje .-)
Nechcem sa teraz hrať na múdreho, ale je to tak že samotným preostrovaním sa to nedá zistiť.Duroslav poslal v pravú chíľu link http://www.nikonclub.cz/nikkor-af-s-dx-16-85mm-f35-56g-vr-po-roce-praxe kde je dôvod preostrovania aj s compactným SWM možné. Sa priznám že pri prvom prečítaní tohoto článku hneď ako vyšiel som sa nad SWM pohonom vôbec nepozastavil.A určite by som sa k tomuto článku spätne nevrátil.Aspoň sa niečo priučíš - nič v zlom:)Aj pre mňa je toto šalamúnske riešenie nikonu novinkou a pre mnohých si myslím tiež.
Typy SWM NIKON
http://www.nikonclub.cz/nikkor-af-s-dx-16-85mm-f35-56g-vr-po-roce-praxe
Takze motor SWM mi vymenia u Nikon servis za 350 ecka
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie