Fórum » O TECHNIKE

Canon D1000 alebo Nikon D3000 ?

filetka
2010-10-12 09:21:14+02
Potrebovala by som poradiť s výberom mojej prvej zrkadlovky. Finančné možnosti niesu vysoké, tak preto rozhodovanie medzi týmito dvomi modelmi :-)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2010-10-12 09:28:40+02
Obidva modely su takmer nedostupne. D3000 uz bude nahradena modelom D3100 ale vo vyssej cene.
Je jedno, ktory z pristrojov zakladnej rady si kupis. Podobne funkcie, kvalita obrazu, ktora ti bude postacovat. Kreativita fotografa je aj tak v jeho vlastnom videni a v objektivoch. Zatial co tvoje videnie moze byt neobmedzene, skutocne kreativne objektivy si pri nizkom rozpocte zahrnujucom lowend zrkadlovku so setakom nemozes asi dovolit.
Takze si vyber podla toho, ktory bude dostupny a viac sa ti osobne paci. Zbytocne nestuduj technicke parametre, su podobne a pre teba nepodstatne.

b.a.f.o.a.r.t.
2010-10-12 10:01:35+02
3100ka bude dobrou voľbou

dusan64
2010-10-12 10:15:51+02
Asi 3-4 dni naspäť tu bola o tom dlhá debata. Presne tieto dva modely sa rozoberali. Pozri Forum-Fototechnika a nájdeš to tam určite.

dusan64
2010-10-12 10:17:39+02
príspevok od: dusan64
Asi 3-4 dni naspäť tu bola o tom dlhá debata. Presne tieto dva modely sa rozoberali. Pozri Forum-Fototechnika a nájdeš to tam určite.
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/forum/?action=showComments&id=4736

wayne
2010-10-12 10:28:03+02
aj tak je to jedno, vyber si ten ktory ti lepsie sadne do ruky. obidva ti urobia dobru sluzbu.

Marcel Rebro
2010-10-12 10:53:50+02
D3000 su skladom posledne kusy. ak mas zaujem ber, lebo uz bude len D3100 ... o viac cca 140-150 EUR drahsia

pxls.jpg
2010-10-12 12:20:10+02
mne sa na tychto lacnych nikonoch nepaci ze nemaju vlastne na nic priame tlacidlo. lowend canony maju aspon nieco (wb, iso, drive, metering, typ zaostrovania...)

Marcel Rebro
2010-10-12 12:55:55+02
príspevok od: pxls.jpg
mne sa na tychto lacnych nikonoch nepaci ze nemaju vlastne na nic priame tlacidlo. lowend canony maju aspon nieco (wb, iso, drive, metering, typ zaostrovania...)
Vacsina uzivatelov lacnych nikonov (a dokonca aj canonov) naladi program ´Auto´ a je to vybavene. Kreativnejsi prepnu na P ako Profesional ...

PS : nosil som (v aute) ako ´prirucny´ fotak D300+18-200 (+D80 IR). Teraz som ho s istych dovodov vymenil za D5000. Bez toho aby som si ju poriadne pozrel a osahal - ved Nikon, nie? A ked som ju prvy krat tasil, tiez som ostal v soku ... ale uz som si zvykol. Ak mam cas luskat sa cez menu, nie je to az take zle ...

pxls.jpg
2010-10-12 13:43:33+02
ja poznam hlavne (P)rofesionalov ;)
je pravda ze zas az take strasne to ovladanie nie je, ale aj tak by som zrkadlovku, na ktorej sa zakladne veci ovladaju v menu by som neporadil asi nikomu...

::marek::
2010-10-12 14:00:48+02
P nieje Profesionál ale Pitomec:)
ešte som nemal nastavený iný režim ako M..

dodo_bb
2010-10-12 14:33:26+02
Všetko je vec pohľadu - moderné zrkadlovky majú nesmierne sofistikovaný a takmer dokonalý systém merania a posudzovania expozície s možnosťou užívateľského kreatívneho doladenia. To všetko by som zahodil a zbytočne kupoval, keby som mal neustále zapnutý mód M. Preto mám takmer stále zapnutý mód A :-))) Som zvedavý, akú nadávku vymyslíš na mňa :-)))

Marcel Rebro
2010-10-12 14:39:21+02
príspevok od: dodo_bb
Všetko je vec pohľadu - moderné zrkadlovky majú nesmierne sofistikovaný a takmer dokonalý systém merania a posudzovania expozície s možnosťou užívateľského kreatívneho doladenia. To všetko by som zahodil a zbytočne kupoval, keby som mal neustále zapnutý mód M. Preto mám takmer stále zapnutý mód A :-))) Som zvedavý, akú nadávku vymyslíš na mňa :-)))
Fotis povacsinou akcne zalezitosti, takze je logicke ze pouzivas A ako Akcia ...

Ono to M posobi naozaj profesionalnejsie, hlavne pre siroku laicku verejnost. Ked povies ze si vsetko nastavujes manualne tak tom predsa musis sakra rozumiet - skratka chalan ma asi expozimeter v hlave vstavany ...

Marcel Rebro
2010-10-12 14:43:50+02
... co je logicke, kedze si Marek a si z Mauacek ... a fotis Makro (?)

ps : ako dlho mas tu D5000ku?

will
2010-10-12 15:06:27+02
Expoziciu odmeria automatika aj na manuale a po par cvakoch vies na com si ale to Nikonacke menu ala ultrazoom ma prekvapilo. Straca sa tym pre mna jedna z najvacsich vyhod zrkadlovky a to je prave lahke a rychle nastavovanie zakladnych parametrov.

Doteraz som nechapal v com je zrkadlovka komplikovanej ako ultrazoom ale pri takom istom systeme menu je to minimalne rovnako (zbytocne) komplikovany pristroj :)

markato1
2010-10-12 15:08:44+02
ako uz bolo spomenute je takmer jedno co kupis.Jedna vec ale s ktorou musis ratat je ze na tych nikonoch ti nepojde kazdy objektiv..,pretoze nemaju v tele motorcek..co je dost podstatne vediet,minimalne pri nakupe objektivov

Marcel Rebro
2010-10-12 15:19:21+02
No doteraz som si myslel ze vyhody zrkadlovky su niekde inde, ale ked povies ...

ps1 : co znamena presne veta ´Expoziciu odmeria automatika aj na manuale´. Ked nastavim clonu 3.5 a cas 10 sekund a cvaknem nieco vonku za slnecneho dna, nech si fotak meria co len chce, odfotim biele nic. Ale mas pravdu, po par cvakoch viem na com som ....

ps2 : a ktore ine ´zakladne´ parametre okrem casu a clony myslis? Lebo tie sa na D3000/3100/5000/60/40 nastavuju kolieckom vzadu po zvoleni prislusneho expozicneho rezimu (A, S, P). Lebo zrkadlovka je aj (napriklad) Nikon FA a na nom nic ine nenastavujem. Teda este kompenzaciu expozicie, ale ta je na vyssie spominanych Nikonoch tiez dostupna cez tlacitko priamo na tele ...

will
2010-10-12 15:31:10+02
Napisal som jedna zo zakladnych vyhod takze ano vyhody su hlavne inde ale ja sa tesim aj z tych mensich veci.

ps1: ked za bieleho dna nastavis clonu 3.5 a cas 10 sekund, indikator expozicie ti ukaze, ze tvoja fotka bude urcite prepalena a veru tomu aj tak aj bude ako sam pises. Tak mozes minimalne na prvy cak nastavit povedzme 1500. Primitvne ale ucinne ako by povedal klasik v balone. Potom po par cvakoch uvidis na com si.

ps2. ISO, meranie expozicie, vyvazenie bielej, zmena farebneho profilu, ostrenie na konretny bod... z D3000 som bol jemne zmateny v tychto veciach ale je pravda, ze uz nejaku dobu fotim na Canone tak to mozno iba tym

Marcel Rebro
2010-10-12 15:47:51+02
ps1: a nie je jednoduchsie nastavit pozadovanu clonu alebo cas a nechat nech druhy parameter dopocita fotak? Ano aj ja niekedy pouzivam M - napriklad ked fotim sport v hale a viem ze chcem mat urcitu DOF a nejaky cas ... vtedy ale zas necham dopocitavat ISO. Ale inak nevidim dovod robit veci zlozito, ked sa to da jednoducho. Som skratka lenivec ;-)

ps2: mne zasadne chyba len zmena ostrenia (a sem tam ISO). Farebne profily a WB riesim pri konvertovani z RAW

b.a.f.o.a.r.t.
2010-10-12 15:52:36+02
ja sa priznávam že nie som profi alebo asi len polo lebo na M fotím len interiér keď som vonku bohužiaľ na M nestíham takže čas nechávam na automatiku (pri reportáži samozrejme nie keď fotím kvetinku :) hold nestíham sledovať aj akciu aj expozimeter:) ale zas viem variť aj v vonku na full manuál

Strana 1 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()