Caute, obzeram sa po nejakom stative uz som to aj s roznymi ludmi preberal a vyslo mi z toho ze mam na vyber asi 3 typy. Moja poziadavka je aby bol stativ pomerne lacny okolo 4000 sk. Najdolezitejsia poziadavka je aby bol co najmensi a najlahsi a lahko manipulovatelny...kcem ho na fotenie v horach takze naozaj ta vaha je dolezita. Dalsie podmienka je aby bol pri svojej nizkej vahe aj funkcny. Canon eos 400D+Tokina 12-24 alebo canon 70-200F4L. Ako vravim nasiel som par stativov a na kazdom mi daco vadi...jeden je sice skoro ze aj idealny ale na ten sa hlavne chcem aj spytat ci je OK. Je mi jasne ze existuju za desiatky tisic stativy ktore vazia kilo a unesu 8 kg. Ale ako vravim aj cena je dolezita. Tu su moji kandidati:
1.BENRO A300EX +hlava HD18 za 2499 KC zbaleny 52,5 cm hmotnost 1,13 kg nosnost 4 kg max vyska 158,5 namiesto neho by mohol byt aj BENRO a 500EX + BH1 zlozeny 57,5 hmotnost 1,45 kg nosnost 6 kg max vyska 147 toto su naozaj moji favoriti lebo pri tej nizkej hmotnosti maju peknu nosnost len neviem ci nahodou nemaju na udavanie nosnosti inu normu ako ostatni lebo s ami to nezda pri tej vahe. Plus este kcem zistit ci maju sklopny stredny stlpik ako ostatne stativy tej znacky.
2. Velbon SHERPA 600R alebo 750R oba fajn 600 menej sekcii ratam ze rychlejsie rozkladanie a bez kluky ktora je podla mna naobtiaz ale 750 kratsia hmotnost 2kg nosnost 4kg. Su ale pekne kovove pevne a maju zauimavu hlavu len na jednu packu...ale zase bez vodovahy.
3. Velbon SHERPA 435 bol stativ nad ktorim som uvazoval kvoli hmotnosti nosnost ma 3 kg ale za tu cenu by som asi zobral to BENRO je lahsi a ma vacsiu nosnost.
Vopred dakujem za vase napady v tejto oblasti...
Pacia s ami aj stativi GIOTTOS ale nenasiel som predajcu u nas a su asi uz drahsie....
giottos - fantasticka stabilita.(moj nazor)- ergonomickejsie ako manfrotto. skusal som oba. cena zalezi od typu a druho foto, na ktore je urceny. da sa ist po superlahkych, ktore stoja radovo o 1/3-1/2 viacej a vaha je cca o 1/5-1/4 nizsia. zalezi od napr. projektu, na ktory sa ide stativ zakupit, ak sa setri aj na gramoch, urcite treba zainvestovat...velmi rychlo sa nazbieraju kg a s tym sa tazko beha po horach. manfrotto su lahsie a asi aj lacnejsie. giottos vysli asi pred mesiacom s novou seriou mikrovlaknovych stativov rady, kde nohy su cisto mikro vlakno.
.. pred cca 2 mesiacmi som riešil podobný ´problém´. Kandidáti boli: benro m258+BH2, sherpa 600 alebo 700 a nakoniec Manfrotto 190 XPROB+804RC2. Mal to byť statív ktorý udrží D80 a Tokinu 12-24 a nebudem si musieť na nosenie najať horského nosiča, nakoľko fotím najmä v prírode.. víťaz? jednoznačne manfrotto! napriek cene a tomu že je najväčší a najťažší, presvedčil ma najmä stabilitou, dobrým dielenským spracovaním a dobrým bonusom, ktorý som už veľakrát za ten krátky čas využil a to - výklopná stredová tyč. myslím, že kúpou tohto statívu určite nespravíš chybu.
nuz mna teda lakal manfroto 190 XPROB+804RC2 ale ked si to potazkate je vam jasne ze vlacit to na hrebenovke asi nie....teraz poskulujem po velbon sherpa pro 530 len ma este stale leka ten sklapaci stredny stlpik u manfroto a giottos...
.. ako som uviedol už vyššie, 190 XPROB je o niečo ťažší a dokonca 3x ťažší ako môj predchádzajúci statív ktorý som vláčil po horách, no to cca kilo naviac od statívou nad ktorými uvažuješ skutočne stojí za stabilitu. Na trhu sú aj vynikajúce statívy z nízkou hmotnosťou a skutočne dobrou stabilitou, sú to často statívy na báze titanu alebo karbonu ( Gitzo, Giottos alebo aj manfrotto CXPRO )ale ich cena vysoko presahuje rozpočet 4 000 SK! Som na horách skutočne často a váha tohto statívu naozaj nieje nijako tragická a spoľahnúť sa na stabilitu ktorú poskytuje je fajn. .. potom by už stálo za to zvážiť niečo ako gorillapod.
v tej cene 10 000 sk dokonca aj nizsej si radsej pozri este feisol maju tam taku travel radu s vahou 1 kg a nosnostou 8 alebo 10 kg zlozeny ma dlzku 43 cm. 400 USD aj s nejakou gulovou hlavou...keby som mal taky rozpocet mozno do neho aj idem...
v tej cene 10 000 sk dokonca aj nizsej si radsej pozri este feisol maju tam taku travel radu s vahou 1 kg a nosnostou 8 alebo 10 kg zlozeny ma dlzku 43 cm. 400 USD aj s nejakou gulovou hlavou...keby som mal taky rozpocet mozno do neho aj idem...
Dikes.... stále ma drží ten Velbon Sherpa 645....dá sa zohnať za cca 6400,-
Len ešte neviem akú hlavu.....neviem ako je to so stabilitou tých guľových hláv.Kde sa dá pozreť ten feisol?
...feisol si pozries na www.feisol.com a tam si ho mozes aj rovno objednat...uz som im pisal dorucuju aj na slovensko alebo si mozes pockat do 1.7.2008 kedy otvoria internetovy obchod pre europu v nemecku ale ratam ze tam uz budu vyssie ceny. http://www.feisol.com/english/feisolen.htm toto je ten vhodny na cestovanie bez hlavy ho mas za 300 s hlavou za 400 usd. inak ta sherpa 645 to je co to nepoznam...ci mas na mysli sherpu pro? ...ak hej tak to vyzera byt fajn stativ...len neviem ci ma sklopny stredovy stlpik lebo za tie prachy sa uz da zohnat aj taky...ja osm si prave objednal sherpu 435 hadam mi posluzi dobre :-)
ak neratam plastovu hamu a gorillapod, tak pouzivam Manfroto 190 XPROB + hlavu 322rc2, ale toto je na turistiku na moj vkus prilis tazke, tak som si kupil este feisol ct-3441 (900g a nosnost 6kg) a k tomu gulovu hlavu QHD-61Q. Dobre a lahke su vraj aj Gitzo. So stativmi som spokojny, ale mozno este caom skusim kupit nejaku inu ako gulovu hlavu, lebo gulovu hlavu je problem dostat do presnej polohy. Ale kedze aj tak nemam 100% pokrytie hladacika, tak taketo puntickarstvo ma este cas:-)
chcem sa volaco opytat kedze pouzivas tento stativ ktory si chcem kupit.
aky je rozdiel medzi hlavou 322 rc2 a 804RC2? teda samozrejme okrem ceny.
322rc2 je gulova hlava, rychlejsie nastavis polohu, ale menej presne (lepsie na akcne foto)
804rc2 mozes regulovat kazdu os otacania zvlast (lepsie na krajinku/architekturu/studio - kde mas viac casu)
Ake stativy pouzivate?
https://www.fotobene.sk/?APP_ACTION=IDETAIL_VIEW&ITEM_ID=690 za 6004,-
http://www.fotovideoshop.sk/shop/action/productdetail/oc/972.xhtml
Len ešte neviem akú hlavu.....neviem ako je to so stabilitou tých guľových hláv.Kde sa dá pozreť ten feisol?
ja mam tento a som fakt spokojny.... V UK som ho kupil nejak do 4000, a bolo to minuli rok.
aky je rozdiel medzi hlavou 322 rc2 a 804RC2? teda samozrejme okrem ceny.
804rc2 mozes regulovat kazdu os otacania zvlast (lepsie na krajinku/architekturu/studio - kde mas viac casu)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa