Ospravedlnujem sa za vytvorenie noveho vlakna, ale stare vlakno (Aku bazarovu zrkadlovku do 700e) je uz dost neaktualne
Po dlhom zvazovani a hlavne citani {naberani vedomosti} som dospel k suboju medzi nikon D90 a Canon 60D. Neviem sa vsak rozhodnut ci mi tych 300e rozdielu v cene stoji za to aby som si priplatil za vyklopny lcd panel, + 3mpx naviac a Full HD videa.
Ako to vy vidite s pohladu perspektivy do buducna, z pohladu cena/vykon/kvalita. Planujem dokupit nejaku pevnu 35mm f1.8, a pripadne vymenit setak za nieco svetelnejsie.
Na nic drahsie sa nezmozem bohuzial, uz 60d bude problem. Preto toto vlakno :)
Vdaka za pomoc
obidva su vyborne fotoaparaty a kazdy z nich ma urcite vyhody oproti tomu druhemu. D90 je vyredajovy model a 60D zas najnovsia novinka. Rozhodnutie nebudes mat lahke, vsetko si treba dobre premysliet. Cenovo je suverenne lepsie na tom ten Nikon a taktiez ak ho kupis nic nepokazis. Ma navyse aj zabudovany motor takze mozes pouzit aj starsie spickove objektivy, ktore sa daju zohnat za dobry peniaz a opticky su dodnes neprekonane. Vyhoda Canonu je v buferi, rychlejsom snimani. Skor by som vyberal podla toho co chces fotit ale ak mas financny deficit zober radsej Nikon D90 s objektivom nikor af-s 18-105. Vyborna a hlavne conovo najprijatelnejsie a pevne skla si dokup podla potreby.
Ak ides do sportu tak asi Canon, rychlost sa niekedy neda nahradit ani umenim fotografa. Fotim hlavne gymnastiku a tam mi je mojich 8fps tak na hranice. Pri dobrych svetelnych podmienkach ma 60D aj lepsie prekreslenie detailov kde vyuzijes aj tych 18MPx. Ani jeden ale neni moc dobry pri ISO nad 1600, to je tak hranica ich pouzitelnosti ak chces robit aj trosku vacsie fotky, nielen pre web alebo domace albumy.
Chces porovnavat ´staru´ Nikon D90 http://www.ephoto.sk/foto-technika/recenzie/nikon-d90/ s ´novou´ Canon 60D http://www.ephoto.sk/foto-technika/novinky/canon-uvadza-eos-60d/´Parametre si tu najdes. MPix sa dost precenuju... ak samozrejme si nechces dat vytlacit vlastne studiove platno ;-) Ja osobne by som zobral radsej Nikon D90 resp. chvilu pockal a Nikon D7000 s nejakym sklom z bazaru...
Dobra kupa... takze si rozhodnuty... pretoze Canon 60d+18-135 co je zhruba ekvivalent 18-105 od Nikonu http://shop.ephoto.sk/canon-eos-60d-ef-s-18-135-mm-f-3-5-5-6-is.html (1300 EUR), Nikon D90+18-105 http://shop.ephoto.sk/katalog/digitalne-fotoaparaty/digitalne-zrkadlovky/nikon-d90-af-s-18-105-mm-f-3-5-5-6g-dx-ed-vr-super-kit.html (900 EUR), a Nikon D7000+18-105 http://www.sysnet.sk/foto-a-video/nakup/136155/zrkladlovky/nikon-nikon-d7000-18-105-af-s-dx-vr/?gclid=COOH3-7dhKUCFYIw3wodKWQ_qg (cca 1300 EUR)... Ak si zvazoval ten Canon 60d - nerozmyslal by som ani chvilu a bral D7000 ;-) PS: Pises, ze novy D90+18-105 za 790 EUR... uz si aj vyplnil objednavku po nejaky 3. krok... niektorí predajcovia si zvyknu prihodit prirazku za bezpecny nakup, ktoru chtiac-nechtiac musis prijat... ale v superdeal vyhladavacoch ti ich zobrazuje ako najlacnejsich... ;-)
Dobra kupa... takze si rozhodnuty... pretoze Canon 60d+18-135 co je zhruba ekvivalent 18-105 od Nikonu http://shop.ephoto.sk/canon-eos-60d-ef-s-18-135-mm-f-3-5-5-6-is.html (1300 EUR), Nikon D90+18-105 http://shop.ephoto.sk/katalog/digitalne-fotoaparaty/digitalne-zrkadlovky/nikon-d90-af-s-18-105-mm-f-3-5-5-6g-dx-ed-vr-super-kit.html (900 EUR), a Nikon D7000+18-105 http://www.sysnet.sk/foto-a-video/nakup/136155/zrkladlovky/nikon-nikon-d7000-18-105-af-s-dx-vr/?gclid=COOH3-7dhKUCFYIw3wodKWQ_qg (cca 1300 EUR)... Ak si zvazoval ten Canon 60d - nerozmyslal by som ani chvilu a bral D7000 ;-) PS: Pises, ze novy D90+18-105 za 790 EUR... uz si aj vyplnil objednavku po nejaky 3. krok... niektorí predajcovia si zvyknu prihodit prirazku za bezpecny nakup, ktoru chtiac-nechtiac musis prijat... ale v superdeal vyhladavacoch ti ich zobrazuje ako najlacnejsich... ;-)
za 790e ho maju v miestnom nemenovanom obchode u nas. Teda nie eshop. Ak D7000 bude klesat a o dost tak nie som rozhodnuty teda. Ak sa cenou nepriblizi ten spominany set d7000+18-105 pod 1100e tak do mesiaca max dvoch, tak uz neriesim a beriem D90
Som rad ze kupou D90 nic nepokazim, ako ste mi poradili. Seba vidim skor ako nadsenca fotenia mierne pokrocileho, s nie profesionalnymi ambiciami. Teda aspon nie v najblizsich rokoch. Vzdy ma odhovara od kupy to ze d90 uz ma od vydania asi 2roky, ale potom ked sa nanho divam a na jeho parametre a skusenosti uzivatelou, tak ma to hned presvedci. Vdaka Vam som teda neskoncil s nejakou plastovou hrackou z entry level DSLR ako som povodne chcel. Po lumixe FZ38 by to bol moj druhy omyl :D
To dost pochybujem, ze by D7000 isla tak s cenou dole... jedine mozno po novom roku s velkym stastim by si mohol kupit vo povianocnom vypredaji nejaky predvadzaci model ;-) Kazdopadne... D90 je aj po dvoch rokoch vyborna a nnohi majitelia na nu aj tak nikdy ´nedorastu´ ;-)
D90 bol vydareny model,ale uz by som to nekupoval,je to uz stary stroj a aj ked si kupis dnesnu hocjaku novinku,ktora je na tom urcite lepsie ,tak o 3 roky to bude stara šunka.. Nikonaci odhovaraju od vysokych Mpx,ale nejak prehliadaju ze aj Nikon sa zenie za Canonom tymto smerom a prvykrat pouzili do nizsej rady tak prepixelovany snimac.takze nieje to osvedceny,ale stary 12Mpx senzor,ale uplne novy 16,2MPx,ktory ma uplne iny vystup.. Osobne by som nevahal a siel do 60D samozrejme:)
d90 mi vyhovuje vcelku uplne, a 60d som dal hlavne kvoli LCD panelu vyklopnemu. D3100 a d5000 som zrusil kvoli hladaciku , taktiez eos 500d a 550d mi prisli ako lacne plastaky s komercnym nadychom
Ak len zacinas fotit, kludne si na prvy rok kup nejaku starsiu zrkadlovku z bazaru. Na lacnom fotaku sa naucis fotit rovnako dobre, mozno aj lepsie (nebudes sa spoliehat na to, ze Ta zachrani technika). Ked Ta budu palit peniaze kup si nejaky dobry objektiv, ktory Ti posluzi dlhsie ako fotak. Ked zistis, co Ti na fotoaparate najviac chyba, vyberies si neskor model podla zanru, ktory budes chciet fotit.
no ja najcastejsie fotim prirodu kedze casto chodim na tury. Cize 75% fotiek je foto prirody. Dalej rad fotim zapad a vychod slnka z vyssich kopcov 5%, taktiez rad fotim mraky 4%. Sem tam makra kvetov, hmyzu a trav 5% a aby som nezabudol aj hub 10%. A skusim si taktiez niekedy vecer pri dobrej dohladnosti odfotit hviezdy so sirokacom 1%. Fotim si pre seba na PC.
Kamarat ma Eos 50d a pacili sa mi foto nocnej oblohy velmi. Do obchodu este len planujem ist vyskusat vsetky modely ktore mi moj rozpocet dovoluje
ked ma kamarat 50D,preco sa nepozeras po canone?..ved ti moze pozicat sem tam nejaky objektiv.A ako radi bear,na prvy rok nejaku bazarovu kupu ..hocicoho,ked dobre kupis,nemas problem to o rok predat.Co sa tyka lacnych komercnych plastakov,tak nepoznam nikoho,komu by ten plast povolil sam mam 400D a nikdy som nemal ziaden problem co sa plastu tyka,vlastne s nicim a aj D90 je plastova..a radsej kupit bazarovy plastak,ako chodit rok po obchode a pozerat tovar..Howgh..pre tuto temu
ked ma kamarat 50D,preco sa nepozeras po canone?..ved ti moze pozicat sem tam nejaky objektiv.A ako radi bear,na prvy rok nejaku bazarovu kupu ..hocicoho,ked dobre kupis,nemas problem to o rok predat.Co sa tyka lacnych komercnych plastakov,tak nepoznam nikoho,komu by ten plast povolil sam mam 400D a nikdy som nemal ziaden problem co sa plastu tyka,vlastne s nicim a aj D90 je plastova..a radsej kupit bazarovy plastak,ako chodit rok po obchode a pozerat tovar..Howgh..pre tuto temu
Nechcel som urazit nikoho s tymi ´plastakmi´ Viem ze aj D90 je plast. Ale je vraj na pocit kvalitnejsi. V jednej videorecenzii porovnaval taky vtipny japoncik 550d d90 a 7d a vravel ze 550d je dost lacno posobiaci plast. Kazdopadne budem vediet sam ked pojdem odskusat sam do obchodu
nikon D90 vs canon 60d
Ak ides do sportu tak asi Canon, rychlost sa niekedy neda nahradit ani umenim fotografa. Fotim hlavne gymnastiku a tam mi je mojich 8fps tak na hranice. Pri dobrych svetelnych podmienkach ma 60D aj lepsie prekreslenie detailov kde vyuzijes aj tych 18MPx. Ani jeden ale neni moc dobry pri ISO nad 1600, to je tak hranica ich pouzitelnosti ak chces robit aj trosku vacsie fotky, nielen pre web alebo domace albumy.
D90 + AF-S 18-105 DX VR set viem kupit za 790e novy. Myslim ze dobra kupa.
Inak je to dost velke minus ze ma iba 12bit?
Som rad ze kupou D90 nic nepokazim, ako ste mi poradili. Seba vidim skor ako nadsenca fotenia mierne pokrocileho, s nie profesionalnymi ambiciami. Teda aspon nie v najblizsich rokoch. Vzdy ma odhovara od kupy to ze d90 uz ma od vydania asi 2roky, ale potom ked sa nanho divam a na jeho parametre a skusenosti uzivatelou, tak ma to hned presvedci. Vdaka Vam som teda neskoncil s nejakou plastovou hrackou z entry level DSLR ako som povodne chcel. Po lumixe FZ38 by to bol moj druhy omyl :D
Kamarat ma Eos 50d a pacili sa mi foto nocnej oblohy velmi. Do obchodu este len planujem ist vyskusat vsetky modely ktore mi moj rozpocet dovoluje
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa