Fórum » O TECHNIKE

kalibračnú sondu, alebo terč?

2008-08-10 22:05:12+02
Zdravím, fotím len pre zábavu, amatérsky. Monitor mám LG2000CP (S-IPS) panel. Chcem sa opýtať, čo by ste doporučili na kalibráciu monitora - neviem čo mi bude lepšie, či kalibračná sonda, alebo kalibračné terče (napr. od Kodaku). Pozerám na stránke prolaika, tak najlacnejšia sonda je cca. v rovnakej cene ako tie terče. Čo vybrať? Ja sa viac spolieham na oko. Navyše na stránke výrobcu som nevedel nájsť niečo ako zoznam podporovaných monitorov, tak neviem, či tá sonda "vie" nastaviť ľubovoľný monitor.

nacito
2008-08-19 23:24:47+02
príspevok od: attik2
Agfa skončila asi pred 3 rokmi. Vieš prečo? Lebo bola a zostala dobrá len v analógu a ten žial skončil! Myslíš POSTFOTO SERVICE?! Dnes sa digitálne fotky pre Viedeň resp. Rakúsko robia npr. aj na Slovensku.
Bol to Kodak som tam zabudol poznamenať :o)

attik2
2008-08-19 23:30:07+02
príspevok od: Karol Srnec
Nied nad to pliest masovku v CEWE s kalibraciou, colormanagementom a serioznym spracovanim fotky s odbornou obsluhou minilabu. Mylim, ze tu islo o to ako robit ´Fotky´ a nie fotky.
Achjaj! Skús niekedy nakuknúť do CEWE! Hádam si nemyslíš, že CEWE si solídne nekalibruje a iba chlapci, čo sa doma hrajkajú s X-RITE a EIZO. Si dobrý v tom čo robíš, ale v spracovávaní máš dosť chabé vedomosti - predpokladám, dočasne.
Veľkovýroba aj malovýroba majú svoje výhody, nevýhody a špecifiká. To sme však už dosť ďaleko od témy, ktorú zadal jozef.m - ktorý už medzitým určite pochopli, že nákupom kalibračnej sondy svoje starosti neporieši.

nacito
2008-08-19 23:36:07+02
No ja som netušil, že na Slovensku je fotolab, síce masovka, ale aspoň, by tam mal byť poskytnutý nejaký štandard. Vyskúšam ho a uvidím :o) Pre mňa slovo fotolab znamená malý kiosk niekde v obchoďáku v ktorom beží nejaký repasovaný minilab :o)

attik2
2008-08-19 23:48:59+02
príspevok od: nacito
No to mi nemusíš hovoriť, že ja sa musím synchronizovať s minilabom :o) Ale prečo sa nemusím synchronizovať s profilom, ktorý keď vytvorím na inkjet systémoch, pretože tam colormanagement funguje perfektne. Ty máš predpokladám viac skúseností s prácou vo fotolaboch ja zas s prácou v inkjet tlačových technológiách a polygrafii. Tak sa o niečo podeľ. Mal som tú česť byť pri práci človeka, ktorý sa aktívne podielal na tvorbe štandartou v kolorimetrii, a ten mi povedal že jeho znalosti sú iba BASIC. Tak dúfam, že sa nepovažuješ za experta :o)
Prečítal som si svoje príspevky na túto tému, nikde som nepísal, že som expert! Skromne sa priznám, inkjety neovládam a ani technológie tlače - mal by som? Trošku chápem fotky a fotochémiu a niečo okolo toho. Tak sa prosím drž svojho kopyta a nekritizuj nejakú úbohú blondínu vycvičenú na obsluhu nejakého stroja, vytváraj si colormanagement, profil a tlač si to na tlačiarni! Ja sa budem držať starej, dobrej fotky a budem to robiť tak, ako som to tu už popísal. Keď sa ti podarí vycvičiť tú chuderu a ohúriš ju svojimi znalosťami z rôznych školení a vyrobí ti konečne dobrú fotku - tak tu
znova napíš, prezraď, že kde to bolo, aby tam všetci poutekali!

quintes
2008-08-20 08:46:59+02
attik či ako sa voláš, nezdá sa ti že tak ako si dobrý vo svojom obore tak ti to uniká v komunikácii s ľuďmi? Natrafiť na takého mudrca niekde v labe ako ty tak mu asi rozbijem hubu o tú jeho tlačiareň. V prvom rade ide o spokojnosť zákazníka, nech stojí fotka aj 30korún. Ale ak raz poviem hoc aj tej peroxidovej blondínke že fotku nechcem do žlta a ona to napraví tak ma nejaké profily nezaujímajú. Ide o spokojnosť zákazníka, nech to stojí aj viac ako 30 korún.

nacito
2008-08-20 08:51:49+02
Neviem prečo si taký výkričný :o) Ja si myslím, že fórum je o tom aby si sa niečo nové dozvedel od ľudí, čo vedia viac, tak prečo tu nenapíšeš ako to vlastne prebieha v spracovaní vo fotolabe, ak s tým máš nejaké skúsenosti. Určite to bude zaujímať aj ostatných. Keď tak dobre poznáš CEWE, tak by si mohol poskytnúť informáciu o vstupnom profile. A otázočka. Urobia ti fotky aj bez autoúprav?

attik2
2008-08-20 09:10:35+02
príspevok od: quintes
attik či ako sa voláš, nezdá sa ti že tak ako si dobrý vo svojom obore tak ti to uniká v komunikácii s ľuďmi? Natrafiť na takého mudrca niekde v labe ako ty tak mu asi rozbijem hubu o tú jeho tlačiareň. V prvom rade ide o spokojnosť zákazníka, nech stojí fotka aj 30korún. Ale ak raz poviem hoc aj tej peroxidovej blondínke že fotku nechcem do žlta a ona to napraví tak ma nejaké profily nezaujímajú. Ide o spokojnosť zákazníka, nech to stojí aj viac ako 30 korún.
Milý QUINTES !
Dobre, že máš kamošku v labe a ´pohrá´ sa ti s RAW-mi. Skús prečítať celú tému a príbuzné veci aby si ma nesúdil a nevytrhával veci z kontextu, lebo vo svojom príspevku k inej téme potvrdzuješ vlastne podstatu toho o čom tu píšem.

Nepísal si toto?:
´mne to pripadá ako hon na kačicu.. Otázka pre vás všetkých, máte skalibrované
monitory? Za ďalšie, bolo by dobré ak by sa už ujednotila nejaká farebná schéma,
podľa ktorej by fungovala cesta zákazník tlačiareň.. !

attik2
2008-08-20 09:21:33+02
Neviem prečo si taký výkričný :o) Ja si myslím, že fórum je o tom aby si sa niečo nové dozvedel od ľudí, čo vedia viac, tak prečo tu nenapíšeš ako to vlastne prebieha v spracovaní vo fotolabe, ak s tým máš nejaké skúsenosti. Určite to bude zaujímať aj ostatných. Keď tak dobre poznáš CEWE, tak by si mohol poskytnúť informáciu o vstupnom profile. A otázočka. Urobia ti fotky aj bez autoúprav?
Priznám sa ti, neviem čo sa pýtaš, alebo ma skúšaš? Pokiaľ viem, bežné zákazky v CEWE neupravujú.
Skús pozrieť ešte tému: Skúsenosť s fotolabmi - poslať radšej neupravenú fotku, alebo upravenú?

quintes
2008-08-20 09:22:18+02
vidím, že bojuješ na dvoch frontoch. A prečítal som si celú túto tému. Neboj sa. A tiež nepatrím medzi expertov a teba, malého boha. Tiež ako väčšina na tomto fóre sa snažím niečo dozvedieť. Reagoval som na tvoj spôsob komunikácie. Ja asi mám to šťastie na ľudí, ktorí sa vedia pohrať aj s fotkami. a skús viesť konštruktívnu debatu, niečo poradiť, ak ovšem máš čo a ak chceš samozrejme. Mier s tebou

attik2
2008-08-20 10:12:32+02
´Ja si myslím, že fórum je o tom aby si sa niečo nové
dozvedel od ľudí, čo vedia viac´...
- s týmto súhlasím na 100 percent, ale potom prosím tu nekritizuj a nezosmiešňuj prácu laborantov, servisákov a nejakej úbohej peroxidovej blondínky na minilabe, lebo to z ich pohľadu vyzerá dosť blbo.

nacito
2008-08-20 10:18:55+02
Myslím, že by sme mohli zavrieť túto tému, už sa to asi nikam neposunie. :o) Okrem vyhrotenia situácie :o)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-08-20 10:28:09+02
Mozno by bolo dobre, keby pod temou bola flashova hra (karate, kung fu) a dvaja co sa hadaju, by si to rozdali. Vytaz by mal pri svojich prispevkoch nejaku znacku, napr. World Champion alebo SiFu.

psykora2
2008-09-02 11:32:47+02
pre jozef.m: Mam ten isty monitor ako ty a taktiez som sa ho snazil skalibrovat co najlepsie, ale problem bol v tom ze som to chcel este zosuladit aj s tlacou na Canon 4500. Zvolil som postup pomocou kalibracnych tercov(stiahol som ich z netu), ktore som si dal vylacit bez uprav vo fotolabe. Na zaklade tychto fotiek som potom doladoval jemne RGB farby na monitore, kontrast a jas. Vysledok ma akotak uspokojil ale s tlacou to uc bolo horsie. Podarilo sa mi trochu vyladit napr. cervene odtiene ale zelena isla do zlta atd. Potom som kupil kontinualny system doplnovania farieb do tlaciarni (CISS)a novy atrament mal uz sytejsie farby, cize povodne profily ku Canonke na dany fotopapier mi boli nanic. Na nete som v tom case natrafil na jednu novu amatersku sondu od x-rite Colormunki Design, ktoru som objednal cez Ebay za dost slusnu investiciu(8000SK+1500SK clo). Sonda so softom dokaze urobit dostatocne presny profil na LCD a zaroven aj na tlaciaren a vysledky su pre mna teraz velmi uspokojive aj v porovnani s minilabom, ktory tahal farbu trochu do zlta.

Strana 3 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()