Fórum » O TECHNIKE

kalibračnú sondu, alebo terč?

2008-08-10 22:05:12+02
Zdravím, fotím len pre zábavu, amatérsky. Monitor mám LG2000CP (S-IPS) panel. Chcem sa opýtať, čo by ste doporučili na kalibráciu monitora - neviem čo mi bude lepšie, či kalibračná sonda, alebo kalibračné terče (napr. od Kodaku). Pozerám na stránke prolaika, tak najlacnejšia sonda je cca. v rovnakej cene ako tie terče. Čo vybrať? Ja sa viac spolieham na oko. Navyše na stránke výrobcu som nevedel nájsť niečo ako zoznam podporovaných monitorov, tak neviem, či tá sonda "vie" nastaviť ľubovoľný monitor.

nacito
2008-08-19 20:07:02+02
no čo som videl tak aj pôvodné profily od výrobcu, ktoré nestoja za nič tak na fototlačiarňach poskytujú vcelku uspokojivé výsledky. Inak myslím si že vývojom nových tonerov do atramentových tlačiarní čoraz viac predlžuje farebnú stálosť a tým životnosť výtlačku.

nacito
2008-08-19 20:21:57+02
No ak som ťa náhodou urazil a pracuješ v tomto obore a máš niečo za sebou tak sa ti úprimne ospravedlňujem. Ale ako ma na mňa vplývať napr peroxidová blondína ktorá má sotva 20 rokov a obsluhuje minilab? no a takto mi tak príde vo viacerých. Ja som ochotný zaplatiť za foto aj 20 sk keď budem vedieť že dostanem naozaj kvalitu. Nedal by som si robiť 200 fotiek samozrejme, ale keď budem chcieť kvalitu tak viem, že sa dá kúpiť :o) Myslím že ľudia by si za to priplatili.A k tej synchronizácii. Fotografiu nechcem upravovať, preto hladám odpoveď na otázku, kde je kvalitný fotolab. Prečo mi na tlačiarni na ktorej použijem input profile napr Srgb Eci tak mi to neťahá ani do červena ani do žlta, ale je to také ako má byť.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-08-19 20:37:13+02
Farebny profil minilabu by mal byt aktualiziovany pri kazdej zmene chemie a papiera (sarze), po jeho nacitani do fotoeditora (musi to podporovat) a zapnutia simulacie vystupneho zariadenia je moznost upravit na skalibrovanom monitore fotografiu tak, aby vysla na papiery co najvernejsie podla predstav fotografa. Na minilabe vsak musi prejst fotka bez uprav. Fotografiu je nutne posudzovat pri spravnom osvetleni, maloktory lab je osvetleny 5500 K trubicami.
Ciastocne prisposobenie je mozne aj pomocou kontrolnej fotografie, staci najs na internete znamy kontrolny obrazec a nechat ho na minilabe vytlacit bez uprav. Pri jeho porovnani s originalom v pocitaci je mozne vyvodit urcite zavery, co sa tyka posunu fariem, ci zmeny svetlosti/tmavosti a vyuzit ich pri uprave. Ak je dobry lab a hlavne jeho obsluha, nebyva s vyvolanim problem.
Dobre je si nechat urobit najprv kontrolnu fotku a podla vysledku instruovat obsluhu, ako si vysledok predstavujete a ake upravy ma teda vykonat.
Porovnanie vytlacenej fotky s monitorom je vzdy problem, kedze sa jedna o dva rozne svetelne modely - vyzarovaci a odrazeny.

nacito
2008-08-19 20:47:43+02
A to sa nedá na fotolabe urobiť farebný profil pomocou Spektrometra? Môžete popísať čo je to ten fotoeditor? Celkom ma táto téma zaujíma a rád sa dozviem nejaké nové informácie. :o) Inak existuje nejaký štandart na výrobu fotografií čo sa týka iluminantu? Ja pracujem a všetky profily vytváram s D50 čiže 5000K čo je štandart podľa ISO noriem avšak to platí v polygraafii. Neviem aký štandart sa používa vo fotolaboch.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-08-19 21:02:46+02
Vo fotolaboch sa pouziva nestandart. 99% minilabov je urcena pre potreby obycajnych ludi. Obsluha castokrat nema o sprave farieb, ci dokonca o tom preco vykonava konkretne upravy ani potuchy. Ked sme mali v praci minilab Agfa, napokon som sa ho naucil obsluhovat sam, aby mi vychadzali fotky podla predstav, pretoze ti, co ho obsluhovali a mali niekolkorocnu prax, v tom jednoducho neboli machrami. Spravny vyber minilabu je hlavne na spravnom vybere machra, co ho obsluhuje. Vela fotografov chodi za jednym konkretnym obsluhovatelom minilabu, pretoze po case sa vzajome odladia tak, aby fotografie vychadzali dobre. Vela profesionalov si dva zvacsenini radsej printovat na plotery, ten ma sirsi farebny gamut a sprava farieb je lepsie pod kontrolou.
Pod pojmom fotoeditor si predstavujem napr. Photoshop, pri vybere vystupneho profilu dokaze simulovat aj netradicne papiere, napr. umelecke roznych farieb.
Ja om mal zatial na laby stastie, povacsinou sa jednalo o Fuji.

nacito
2008-08-19 21:45:56+02
No a to mi príde ako škoda. Pretože úprava dát typu šup sem trochu modrej a šup sem trochu menej červenej je presne opak toho čomu má colormanagement slúžiť. Určite je veľké umenie doladiť rozhasený fotolab aby bol výstup správny, klobúk dole, ale ja mám na to moje vlastné pomenovanie a to je alchýmia :o) Keď som bol na jednom školení priamo u výrobcu tlačových strojov so servisákmi, ktorý robia inštalácie naozaj šialene drahých digitálnych tlačových zariadení, tak nemali ani potuchy čo je to ICC profil a v rámci jedného dňa dostali rýchlokurz colormanagementu, z ktorého si zapamätali tak tri písmená ICC. No a keď taký ľudia inštalujú napríklad minilaby tak potom nemá obsluha inú možnosť ako hrať sa na alchymistov.

attik2
2008-08-19 21:52:35+02
´Ciastocne prisposobenie je mozne aj pomocou kontrolnej fotografie, staci najs na internete znamy kontrolny obrazec a nechat ho na minilabe vytlacit bez uprav. Pri jeho porovnani s originalom v pocitaci je mozne vyvodit urcite zavery, co sa tyka posunu fariem, ci zmeny svetlosti/tmavosti a vyuzit ich pri uprave.´
O tomto celý čas hovorím

Nemyslýš vážne, že má personál korigovať fotku podľa predstáv fotografa?! To akože tam maník pri Tebe sedí a Ty sa hrajkáš s jeho fotečkami? On vidí do zelena, Ty do červena, monitor je aký je, osvetlenie tiež a foka stojí 3.- Sk
Bez urážky, mal by si si kúpiť minilab za 5 melónov a s takýmito teóriami si do pol roka na mizine, ale všetci Tvoji kamoši budú mať super fotky.

nacito
2008-08-19 22:02:06+02
No mne príde úprava farebnosti pomocou vizuálneho testu dosť ubohé načo sa potom vyrábajú profesionálne spetrofotometre.

attik2
2008-08-19 22:03:21+02
príspevok od: nacito
No a to mi príde ako škoda. Pretože úprava dát typu šup sem trochu modrej a šup sem trochu menej červenej je presne opak toho čomu má colormanagement slúžiť. Určite je veľké umenie doladiť rozhasený fotolab aby bol výstup správny, klobúk dole, ale ja mám na to moje vlastné pomenovanie a to je alchýmia :o) Keď som bol na jednom školení priamo u výrobcu tlačových strojov so servisákmi, ktorý robia inštalácie naozaj šialene drahých digitálnych tlačových zariadení, tak nemali ani potuchy čo je to ICC profil a v rámci jedného dňa dostali rýchlokurz colormanagementu, z ktorého si zapamätali tak tri písmená ICC. No a keď taký ľudia inštalujú napríklad minilaby tak potom nemá obsluha inú možnosť ako hrať sa na alchymistov.
Vidíš to ako Hurvínek válku! Si myslíš, že na minilaboch krútiš nejaké potenciometre a tak sa ladí minilab? A čo si msylíš o servisákoch, že tam behajú so spájkovačkou a nastavujú ideálne osvetlenie minilabu a milión iných vecí potrebných k vyrobeniu poriadnej fotky? Čo je to rozhasený minilab? Z ktorého vylezú zelené fotky z tvojej akože dobrej predlohy? Máš vôbec šajnu ako funguje moderná laserová osvitka v digitálnom minilabe?

nacito
2008-08-19 22:12:58+02
No to teda nemám ani potuchy ako funguje laserová osvitka v minilabe. Ale každé zariadenie s colormanagementom má dva profily a jeden z nich teda ten output musí niekto vyrobiť. A to je ten bod B v ktorom sa dá ovplyvniť korekcia farieb práve k nejakému štandardu. Určite udržanie všetkých ovplyvniteľných faktorov cez chémiu materiál atď je určite riadna fuška. Pracuješ v nejakom fotolabe? Rád sa niečomu priučím.

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-08-19 22:20:46+02
To je bezna prax a nie vymysel. Samozrejme nie je to pre serkanie s 9x13 z kompaktu ale pri zvacseninach. Fotka moze vyst drahsie, pretoze laby si niekedy uctuju strojovy cas straveny pri upravach. Aj pri najdokonalejsie priprave doma, je dobre vytlacit z masiny malu kontrolnu fotku a pripadne ju na mieste doladit. Kazdy si moze vybrat, bud ho budu okasliavat a pokial tie sluzby vyuziva nadalej, tak mu treba.
Je to to iste ako robit kontrolne natlacky v tlaciarni, navyse pri offsete a kontroluje kvalita pocas tlace celej varky, vzdy sa moze nieco vyskytnut.

Inac attik bavime sa tu o sr..kach alebo o fotkach?
Ja robim s grafikou a fotkami od polovice 90-tych rokov (prax v novinach, tlacoviny, krabicky, nalepky, kalentare...) + spolupracujem so spracovatelmi fotografii, v praci sme mali minilab a viem, ako sme x-krat sedeli so zakaznikom a upravovali fotky na mieste.
Inac fotka ako kazda sluzba sa da reklamovat. Urobia ti fotky do zlta? Prerobit! Nechcu? Nezaplatit a obratit sa na lepsi lab! Dnes maju laby malo prace a kazdu zakazku si musia vazit, krachuju jeden za druhym pre nedostatok prace. Tak nech sa snazia, ked chcu aby ich sluzby niekto vyuzival.
Ked ja robim nejaku graficku zakazku, tiez mi do toho pinda zadavatel, ma na to pravo.

attik2
2008-08-19 22:22:48+02
Bez urážky! Koĺko rokov si na tom minilabe printoval fotografie? Koĺko si ich vyrobil - 1000, 1OOOO, 100000, 1000 000 ? viac?
Bol si niekedy vo veľkovýrobe npr. vo FOTOLABe - CEWECOLOR? Videl si tú osvitku? Máš predstavu o veĺkovýrobe digitálnych fotografií?
Chlapci ste všetci mimo! Fakt bude najlepšie keď si kúpite tlačiarne a budete si svoje 4 fotky tlačiť doma! Ešte lepšie: - obdivovať si ich na super nakalibrovaných monitoroch EIZO.
Okrem toho, už som sem písal, že minilab Agfa, ktorý ste mali v Prolaike je zastaralý a technicky nedorobený šialený pokus o záchranu tohoto už neexistujúceho megavýrobcu fotomateriálov a spracovávacích automatov.

nacito
2008-08-19 22:30:14+02
attik235 keď si taký plný informáácií a praxe tak už prosím ťa zo seba vupľuj kde v BA majú naozaj špičkový minilab a kde dostanem kvalitu. Ja nehovorím, že chcem foto za 3 kačky.

nacito
2008-08-19 22:34:33+02
Attyk a ešte ak sa nenahneváš. Ak tak dokonale ovládaš problematiku úpravy profilou pomocou nejakého políčkotargetu vyvolaného vo fotolabe a z toho dokonalým zrakom si dokážeš vyrobiť profil, tak si napíš životopis napríklad do X-RITU, alebo Fogra inštitútu určite tam budeš velice žiadaný :o)

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-08-19 22:36:55+02
Nied nad to pliest masovku v CEWE s kalibraciou, colormanagementom a serioznym spracovanim fotky s odbornou obsluhou minilabu. Mylim, ze tu islo o to ako robit ´Fotky´ a nie fotky.

attik2
2008-08-19 22:46:54+02
Znovu bez urážky: Vieš čo Karol!? Kúp si ten minilab a pri Tvojich vedomostiach a skúsenostiach tým všetkým neschopným labákom a personálu vytrieš zrak a keď Ťa budú zásobovať všetci experti diskutujúci na týchto portáloch zákazkami a nebudú moc reklamovať, tak budeš bohatý až - až!
Čo sa týka tej žltej fotky - to ma popudilo! Odkiaľ vieš, že si ju nemal už žltú pri objednávke, keď - a točíme sa stále okolo tej istej témy - celý ten proces musí byť kalibrovaný a synchronizovaný a tú synchronnosť si MUSÍ zabezpečiť zadávateľ! Platí teda to, čo som už písal.
Pekne si to doma vyšperkuješ a potom hromadne sprzníš na daný minilab, aby Ti to vyšlo perfektne. A budeš to mať za 3.- Sk Kľudne si to môžeš objednať z domu cez internet, nemusíš ani pohnúť zadkom a nemusíš si to ani objednávať osobne u operátora menej žlté.
Ešte som zabudol napísať, že niektoré mašiny dokonca čítajú EXIFDATA a pokiaľ tam tie data nie sú, fotky budú odlišné než keď tam tie data sú. Treba tiež vyskúšať, nie všade to majú zapnuté. Toto iba na okraj.

nacito
2008-08-19 22:51:57+02
No ja by som sa nebál ani giganta, práve taký by mal mať dostatok financíí na to aby mohol zabezpečiť potrebné vybavenie a kvalifikovanú obsluhu. Ešte keď som fotil na analóg po revolúcii tak som si dával robiť aspoň tak to bolo prezentované do centrálnej zberne vo Viedni a bol som veľmi spokojný.Zberne boli na Slovenskej Pošte.

attik2
2008-08-19 23:08:19+02
Attyk a ešte ak sa nenahneváš. Ak tak dokonale ovládaš problematiku úpravy profilou pomocou nejakého políčkotargetu vyvolaného vo fotolabe a z toho dokonalým zrakom si dokážeš vyrobiť profil, tak si napíš životopis napríklad do X-RITU, alebo Fogra inštitútu určite tam budeš velice žiadaný :o)
Vôbec sa nehnevám, pripisujem to tomu, čo máš v profile - si začiatočník. Neviem akú informáciu ešte chceš, veď to tu máš napísané. TO TY SA MUSÍŠ SYNCHRONIZOVAŤ SO STROJMI, ktoré sú nastavené hoci aj pomocou X-RITU. Vieš o tom, že aj denzitometre treba kalibrovať? Nebudeš tomu veriť, ale ľudské oko je dosť dobrý denzitometer, akurát jeho nevýhodou je, že naň vplýva únava, vek, alkohol...atď
V Bratislave nájdeš dosť minilabov, kde sa ti s tým pohrajú. A keď nebudeš nikde spokojný, tak chyba je asi niekde inde a nie v tej peroxidovej blondíne, ktorá nechce meniť farebný profil minilabu podľa tvojich predstáv.

attik2
2008-08-19 23:14:40+02
No ja by som sa nebál ani giganta, práve taký by mal mať dostatok financíí na to aby mohol zabezpečiť potrebné vybavenie a kvalifikovanú obsluhu. Ešte keď som fotil na analóg po revolúcii tak som si dával robiť aspoň tak to bolo prezentované do centrálnej zberne vo Viedni a bol som veľmi spokojný.Zberne boli na Slovenskej Pošte.
Agfa skončila asi pred 3 rokmi. Vieš prečo? Lebo bola a zostala dobrá len v analógu a ten žial skončil! Myslíš POSTFOTO SERVICE?! Dnes sa digitálne fotky pre Viedeň resp. Rakúsko robia npr. aj na Slovensku.

nacito
2008-08-19 23:23:11+02
No to mi nemusíš hovoriť, že ja sa musím synchronizovať s minilabom :o) Ale prečo sa nemusím synchronizovať s profilom, ktorý keď vytvorím na inkjet systémoch, pretože tam colormanagement funguje perfektne. Ty máš predpokladám viac skúseností s prácou vo fotolaboch ja zas s prácou v inkjet tlačových technológiách a polygrafii. Tak sa o niečo podeľ. Mal som tú česť byť pri práci človeka, ktorý sa aktívne podielal na tvorbe štandartou v kolorimetrii, a ten mi povedal že jeho znalosti sú iba BASIC. Tak dúfam, že sa nepovažuješ za experta :o)

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()