Fórum » O TECHNIKE

PC vs. iMac

cerwik77
cerwik77 2012-05-26 21:59:11+02
Viem, ze je tu toho vela a vsetko som precital ale skusam teraz konkretnu otazku ohladne kupy novej masinky (na 4-rocnom notebooku HP sa naozaj nedaju robit fotky .

Zvazujem kupu tohoto imacu:
http://www.alza.sk/imac-21-5-cz-d279587.htm
je to ten najlacnejsi model - vyssi rozpocet nemam. 1 rocny ide na inzeratoch za cca 900e.

No a kamarat mi ponuka na predaj tento PC:
Coolermaster 932 HAF
http://www.alza.sk/cooler-master-haf-932-advanced-d303394.htm
Enermax NAXN 500W
http://www.alza.sk/enermax-naxn-80-500w-d235561.htm
Intel Core i5-2500K
http://www.alza.sk/intel-core-i5-2500k-quad-core-sandy-bridge-d201339.htm
GIGABYTE Z68AP-D3
http://www.alza.sk/gigabyte-z68ap-d3-d243439.htm
Creative X-Fi mX Xtreme Gamer
http://datacomp.sk/creative-x-fi-mx-xtreme-gamer-pci-bulk_d25862.html
Kingston DDR3 8GB 1600MHz CL9
http://www.alza.sk/kingston-8gb-kit-ddr3-1600mhz-cl9-hyperx-blu-editon-d245861.htm
OCZ Agility3 60GB, 2,5", SATAIII, SSD, AGT3-25SAT3-60G
http://www.alza.sk/ocz-agility-3-series-60gb-d237875.htm
HDD 3,5" WD 500GB
http://www.alza.sk/western-digital-caviar-blue-500gb-32mb-cache-d195109.htm
Gigabyte GV-N560OC-1GI
http://www.alza.sk/gigabyte-n56goc-1gi-d239155.htm

Stary to je 1 rok. Cena kompletu 550e. Rozmyslal som ze zoberem bez grafiky ktora je tam zbytocna (nie som hrac a tak by to bolo 420e. K tomu nejake LCD (23' alebo 24')s IPS (200-250e) a som na cene 750-800e (bez grafiky 620-670e). Teda o 100e menej ako pouzity iMac.

Co na tom budem robit: fotky (PS, LR), IT veci do skoly (databazy, programovanie-java a pod. aplikacie), v buducnosti 1-2 roky mozno aj video ale zatial nemam taky fotak.

Co by ste mi teda poradili? Prosim na dizajn a all-in-one vyhodu nehladte. Ide mi cisto len o pracu s tym-vykon, rychlost. Takisto nemam problem s mac OS.
A najma, ako to je s vyvojarskymi IT programami (databazy, analyticky soft, java-eclipse...) na mac? Diky

DesperateAndy
2012-05-27 21:56:25+02
príspevok od: pufko
Ale kludne môže vyskladať PC a hodiť donho Mac OS , ušetrí minimálne na tom display-i, ktorý enormne dvíha cenu celého i-Mac, nevidím dôvod prečo by to nemalo byť rovnako "stabilné" ako to isté len v bielom obale.
Dnes som bol znova u kamoša a vravel mi že na MAC si kúpiš lacnejšie software, a ja som mu povedal že nevidím dôvod aby identický soft mal rozdielnu cenu pre každú platformu, to že Aperture stojí tuším 70€ nič neznamená, je kopec softov, vrátane Phase One ktoré nie sú ovela drahšie, Mac má výhodu iba v tom že má "obchod" kde máš všetko v ponuke, to tu PC s WIN nehrozí, je to len na užívatelovi čo si nájde ...
Len na jednu vec chcem zareagovat. Vyskladat si PC a nahrat tam Mac OS ? a to ze macky nemaju bios a pouzivaju EFI to ako nebude problem ? Bude. Existuju sice Hackintoshe ale to je skor pre geekov ako pre niekoho co chce pracovat s fotkami.

DesperateAndy
2012-05-27 21:57:08+02
príspevok od: cerwik77
Co je to APR (???) akcia? To je nejaky shop?
Apple Premium Resseeller, teda autorizovany predajca.

calven
2012-05-27 22:05:11+02
príspevok od: DesperateAndy
Len na jednu vec chcem zareagovat. Vyskladat si PC a nahrat tam Mac OS ? a to ze macky nemaju bios a pouzivaju EFI to ako nebude problem ? Bude. Existuju sice Hackintoshe ale to je skor pre geekov ako pre niekoho co chce pracovat s fotkami.
Svätá pravda. Nie že by sa to rozchodiť nedalo. Dá. Ale žeby to bolo extra v pohode a stabilné - to sa povedať nedá. MAC je skladaný v podstate z klasických komponentov. Ale netreba zabúdať na to, že kopec z toho si Apple navrhuje sám - hlavne matičné dosky.
A druhý vec je, že takto rozbehnutý MAC OS X je nelegálny na každý pád.

pufko
2012-05-27 23:53:31+02
Ja neviem ako to je , jazdím na WIN a nemám problém, len viem že kopec ludí skúša Mac OS na klasickom PC a fičí im to... Pc mi niekedy beží v kuse aj vyše mesiaca, ked nevypnem - nemusím zapnúť, tam kde iný čaká 1-2min pri zapnutí , ja nečakám ani dve sekundy. A nestabilita ako mnohí vravia, je u mna cudzí pojem, ono len netreba šetriť na komponentoch, hlavne lacné MB od ktorej závisí celková komunikácia všetkého hardware, to býva najväčšia slabina bežných domácich PC, pretože každý by chcel výkonný CPU, k tomu grafiku na hry a potom sa na niečom musí ušetriť, ked si to odserie len skrinka tak šlak traf. Na mojom PC je najslabší článok monitor a ten nemá vplyv na stabilitu PC

ummagama
2012-05-28 07:50:16+02
príspevok od: wildstich
Jednoznacne Mac. Nie je ziadna vojna. Maky su najlepsie stroje, a vzdy imi zostany. Ten smiesny OS co teraz microsoft spravil ( windows 8 ) este bude skritizovany. Pokial ste zdravo rozmislajuci clovek, tak musite vedet ze na iMaku budete kludne pracovat dalsich 4 roky a stale budete update.
OS si updatujete za 29 eur. V iMaku je vinikajuci Displaj. PC stroje ktore stoja za rec su tak isto drahe, ale stale maju spolocnu nevihodu - WINDOWS!!! Ako nahle prejdete na Mac, nigdy sa nevratite k PC.
Ako alternatyvu, pre fotografa by som odporucil 15 Mac book pro, s i5. Bude to stat trohu viac ale bude to spolahlivy, vykonny stroj. A domou si dokúpite monitor pre pohodlneisu pracu.
Niekto chybal na gramatike ci?

wildstich
2012-05-28 08:31:51+02
príspevok od: ummagama
Niekto chybal na gramatike ci?
Som cudzinec

ummagama
2012-05-28 09:28:11+02
príspevok od: wildstich
Som cudzinec
Tak v tom pripade moje vrucne ospravedlnenie

fr0d0
2012-05-28 09:30:20+02
Príď do predajne Apple pozri si iMacy, pokecaj si s predajcom nech ti to troška predstaví a keď uvidíš všetky tie logické riešenia zariadení Apple, hneď ti bude jasné čo chceš, ale vopred ťa upozorňujem, že výrobky Apple niesú pre ľudí, čo by chceli mať za 100 EUR nadupanú a spoľahlivú "káru". Ja osobne využívam 27" iMac deň čo deň, čo mi na ňom chýba je len ďalší HDD a ešte troška viac pamäte RAM, ale to je užívateľsky rozšíriteľné do 16GB... A ako tu už bolo spomenuté po 16. júny by mali byť dostupné nové modely, s tým, že existuje aj akcia back to school pre študentov, ktorá prebieha vždy od konca augusta a myslím, že až do polky novembra...

Veľkou výhodou je App store, kde kúpiš všetko čo potrebuješ(ale aj zadarmo) a nehrozí ti nebezpečie zo strany škodlivého SW, ktorý by si inak ako freeware, alebo niečo podobné stiahol z internetu...

add: k iMacu mám aj elgato eye sat TV, takže keď už nemám chuť na ňom pracovať tak si zapnem satelitný tuner a kvalitný 27" monitor mi slúži ako veľmi dobrá TV.

Diablo
2012-05-28 10:54:30+02
...asi len jedno k tomu ktory comp: If you try Mac, you never go back. Ale nie srandujem. Ja uz uspesne fungujem rok na iMac27. Tiez som bol pred takymto rozhodnutim nakolko moj exPC, ktory mal 6 rokov nestihal na dnesne poziadavky, ktore som od neho vyzadoval. Foto este ako tak stihal no video (fullHD) postprodukcia a pod. bola smrt pre neho a detto pre mna. Ja som spoko mozem len odporucit Mac. Ja osobne PC uz nebudem riesit pre veci typu foto, video, hudba. Ako stale som aj PC user (robota a pod.) no Aperture, Final Cut Pro a pod. vymozenosti Macu mi chutnaju a nemienim sa ich vzdat. ;o) Stale je to vec penazi a budgetu a podla toho sa treba aj zariadit. Tazko sa radi ta spravna cesta nakolko kazdy z nas ju vnima inac. ;o) Z Jablkom nic nepokazis. Pozistuj si len veci okolo tych DBS a pod. ci s tym nebudes mat problem... (aj ked si myslim, ze Parallels, Fusion, Virtual PC a pod. by mohli vyriesit aj tu druhu cast problemu)

JOK3R
2012-05-28 13:02:23+02
Ja tiež switchujem na iMAC 27", čakám na nové zostavy o 3 týždne a uvidím
Určite chcem verziu s SSD diskom, ale príplatok 500eur (k modelom 2011) sa mi zdá nehorázny, dúfam že v modeloch 2012 pôjde cena dole.

Kažodpádne aby som bol spokojný s iMACom a bol podľa mojich predstáv (27", i7, ssd, 16GB RAM, touchpad) rátam so sumou okolo 2000eur, každá sranda niečo stojí, na druhej strane dúfam že mi jabko vydrží aspoň 4-5 rokov bez akýchkoľvek ďalších investícií

Najlacnejší iMAC 21,5 palca s klasickým 7200 diskom by som na úpravu fotiek asi nekúpil.

calven
2012-05-28 13:42:44+02
príspevok od: JOK3R
Ja tiež switchujem na iMAC 27", čakám na nové zostavy o 3 týždne a uvidím
Určite chcem verziu s SSD diskom, ale príplatok 500eur (k modelom 2011) sa mi zdá nehorázny, dúfam že v modeloch 2012 pôjde cena dole.

Kažodpádne aby som bol spokojný s iMACom a bol podľa mojich predstáv (27", i7, ssd, 16GB RAM, touchpad) rátam so sumou okolo 2000eur, každá sranda niečo stojí, na druhej strane dúfam že mi jabko vydrží aspoň 4-5 rokov bez akýchkoľvek ďalších investícií

Najlacnejší iMAC 21,5 palca s klasickým 7200 diskom by som na úpravu fotiek asi nekúpil.
Ja by som ten najlacnejší MAC tak nezhadzoval. Samozrejme že i7 a SSD je to pravé orechové. Ale aj najlacnejšia zostava má teraz štvorjadrovú i5-ťku a v spolupráci s, povedzme, 8GB RAM to musí fičať aj na klasickom disku. A to nevravím, čo v tom bude v novej modelovej rade.
Osobne robím s iMACom, čo má obyčajné Core2Duo, 6GB RAM a klasický 500GB HDD. Aperture to v pohode stíha a nemám z neho pocit, že by bol dýchavyčný. Taktiež strihanie FullHD videa ide úplne v pohode... Má tak cca 2 a pol roka. Všetky update fungujú a nemám zatiaľ dôvod meniť MAC kvôli tomu, že by nestíhal. Toto je výhoda MACu - o dosť dlhšia morálna životnosť.

JOK3R
2012-05-28 14:42:32+02
príspevok od: calven
Ja by som ten najlacnejší MAC tak nezhadzoval. Samozrejme že i7 a SSD je to pravé orechové. Ale aj najlacnejšia zostava má teraz štvorjadrovú i5-ťku a v spolupráci s, povedzme, 8GB RAM to musí fičať aj na klasickom disku. A to nevravím, čo v tom bude v novej modelovej rade.
Osobne robím s iMACom, čo má obyčajné Core2Duo, 6GB RAM a klasický 500GB HDD. Aperture to v pohode stíha a nemám z neho pocit, že by bol dýchavyčný. Taktiež strihanie FullHD videa ide úplne v pohode... Má tak cca 2 a pol roka. Všetky update fungujú a nemám zatiaľ dôvod meniť MAC kvôli tomu, že by nestíhal. Toto je výhoda MACu - o dosť dlhšia morálna životnosť.
Samozrejme ak niekto prechádza z notebooku 15" a 5400 otáčkovým diskom bude aj z najlacnejšieho imacu unesený, ja už som rozmaznaný

A rozdiel je aj či upravuješ jpeg, 10Mpix rawy, alebo 17Mpix rawy

calven
2012-05-28 14:45:54+02
Samozrejme ak niekto prechádza z notebooku 15" a 5400 otáčkovým diskom bude aj z najlacnejšieho imacu unesený, ja už som rozmaznaný

A rozdiel je aj či upravuješ jpeg, 10Mpix rawy, alebo 17Mpix rawy
To je jasné...
To bolo len na upokojenie tých, čo po prečítaní Tvojho príspevku obrátili oči v stĺp v domnienke, že ak chcú MAC na fotky tak pod 2000€ sa nedostanú...
Môj plánovaný upgrade je samozrejme tiež na SSD a čo najvyšší procesor a čo najviac RAM. Ale kým k nemu dôjde, v pohode budem bastliť na mojom 3,06GHz Core2Duo bez toho, aby som pri tom zošedivel

lubco
2012-05-28 14:51:57+02
Na (a nielen na) fotky vám stačí aj Mac Mini a ide to extrém svižne
Aspoň mne, Mac Mini 2011 i5 s grafikou HD6630 (800eur) + 16GB RAM (120eur) + SSD Crucial M4 128GB (120eur).
Dokopy 1040 eur. Tichý chod, malilinkatá spotreba, a ta svižnosť je neskutočná.

JOK3R
2012-05-28 14:57:01+02
príspevok od: lubco
Na (a nielen na) fotky vám stačí aj Mac Mini a ide to extrém svižne
Aspoň mne, Mac Mini 2011 i5 s grafikou HD6630 (800eur) + 16GB RAM (120eur) + SSD Crucial M4 128GB (120eur).
Dokopy 1040 eur. Tichý chod, malilinkatá spotreba, a ta svižnosť je neskutočná.
+800eur za do dobré LCD a sme na cene all in one iMAC

lubco
2012-05-28 15:01:08+02
+800eur za do dobré LCD a sme na cene all in one iMAC
Pekne píšeš.
Ale zas povedzme si úprimne, monitor za 800 eur je kapánek iný ako ten v iMac.

JOK3R
2012-05-28 15:08:00+02
Pekne píšeš.
Ale zas povedzme si úprimne, monitor za 800 eur je kapánek iný ako ten v iMac.
Máš pravdu, ale myslím že ani imac monitor neurazí, ja dúfam že nové modely budú mať aj matné obrazovky, trochu sa bojím toho lesklého skla, mám počítač momentálne pri okne, síce nie oproti ale kolmo k oknu, neviem čo to spraví.

A keby tam po vzore iphone a ipad dali rozlíšenie 5120x2880, ach jaj

lubco
2012-05-28 15:13:18+02
Máš pravdu, ale myslím že ani imac monitor neurazí, ja dúfam že nové modely budú mať aj matné obrazovky, trochu sa bojím toho lesklého skla, mám počítač momentálne pri okne, síce nie oproti ale kolmo k oknu, neviem čo to spraví.

Ako určite keby boli iMacy aj matné, tiež by som do toho išiel, ale to sa asi za môjho života nestane
Rozlíšenie stačí aké je (teda pokial nemá človek čelo nalepené na skle displaya)

JOK3R
2012-05-28 15:45:11+02
Ako určite keby boli iMacy aj matné, tiež by som do toho išiel, ale to sa asi za môjho života nestane
Rozlíšenie stačí aké je (teda pokial nemá človek čelo nalepené na skle displaya)
S tým rozlíšením nemáš pravdu, na fotkách by si to určite spoznal, všetci píšu že rozlíšenie stačí, lebo sú naň zvyknutí, akonáhle by si týždeň používal monitor s vyšším rozlíšením, staré LCD by ti prišli už škaredé (veľké pixle). Na ukážku stačí nejakú dobu používať new ipad a potom sa pozrieť na ipad1/2, tiež som si myslel že rozlíšenie môjho ipadu je dostačujúce kým som nevidel tohtoročný model. Ale aj tak počkám ešte rok na nový model.

Možno pamätáš dobu keď sme všetci s otvorenými sánkami obdivovali grafiku hry snake na grafickom displeji nokia 3310, tiež sme vtedy nepotrebovali viac

Pokiaľ okom vidím hranaté prechody na písme a grafike (bez antialiasingu) tak rozlíšenie nestačí. Skús si otvoriť nejaký text na novom ipade a uvidíš o čom hovorím.

cerwik77
2012-05-28 16:51:59+02

nove iMac-i maju mat (konecne) glossy display. Staci pozriet oficialny web apple

Strana 3 z 5

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()