Fórum » Príslušenstvo

Statívová hlava Manfrotto vs. Giottos

Avantiswa
2011-03-22 10:31:19+01
Zdravím, mám trojcestnú hlavu od Manfrotta na statíve 190XPROB a chcela by som hlavu guľovú. Nemám s tým však žiadne skúsenosti, iba sa domnievam, že by sa mi mohla urýchliť práca. Dúfam, že sa nemýlim
Výber hlavy som zúžila na:
> Manfrotto 322 RC2
> Giottos MH 1312 s platformou 652
Máte s niektorou z týchto hláv skúsenosť, viete mi jednu z nich odporučiť?
Nejde mi ani tak o veľkú nosnosť, skôr o pohodlnú prácu, rýchlosť, kvalitu a iné potrebné vlastnosti okrem nosnosti.
A ešte jedna otázka - dá sa hlava 322 RC2 pri prenášaní nastaviť (sklopiť, upraviť) tak, aby ten grip/joystick veľmi neprekážal?
Ďakujem!

miki33
2011-03-22 11:34:29+01
ja mam taku otazku - urychlit pracu pri com? fotenie prirody? v studiu? akcne fotenie? alebo take rozne fotenie vsetkeho?

tomasqo
2011-03-22 12:09:55+01
Menovane hlavy nepoznam, no mozem prilozit jednu svoju skusenost, alebo teda skor pocit . Mam asi ten isty stativ aj trojcestnu hlavu co Ty a prednedavnom som si k nemu dokupil gulovu hlavu 496RC2. Po par zaberoch s gulovou hlavou som citil neskutocnu slobodu Stativ je lahsi, skladovatelnejsi, prenasatelnejsi a polohovanie fotoaparatu bez obmedzeni Musim ale povedat aj ALE a zahodit emocie a spomenut, ze najvacsou vyhodou trojcestnej hlavy, co gulova neponuka, je moznost polohovania len v jednom smere, to je vlastne aj rozdiel medzi nimi - dolezite ale je, co fotis. Dobre sa teda opytal miki33. Odporucal by som ale trojcestnu hlavu este nepredavat, mat ju v zalohe dva tri mesiace a potom uvidis, ci ti je na nic .

Takze pokial mas potrebu "slobody" pri trojcestnej hlave, urcite Ti gulova bude vyhovovat

laci99
2011-03-22 12:36:01+01
Keď chceš kvalitu „na večné časy“ zaujímaj sa aj o Gitzo Traveler. Ja dlhé roky používam jednu malinkú guľovú hlavu Gitzo – je úžasná. Podľa toho čo fotíš budeš asi statív veľa nosiť, tak aby si si nekúpila ťažké hovado, tvoj fotoaprát aj objektívy sú ľahunké, takže stačí úplne maliná hlava.

dedo Milan
2011-03-22 12:57:05+01
Katka, pozrel som si Tvoj archív a je to tak pol na pol, podľa domáceho, ktorý si najprv prezri si to upresníš. Sú tam obrázky, ktoré sú jasné: "z ruky" a "zo statívu". V čom ťa tá trojcestka obmedzuje? Na architektúru a krajinu ani o inej neuvažuj. Ale je to na zváženie pokiaľ ide o cestovanie, každé deko je dobré. Aký je však rozdiel váhy u Tebou vytypovanej guľovky a tej ktorú máš. Ak zanedbateľný rieš iné doplnky. Pri rozťahovaní statívu už nastavenie trojcestky nezaberie toľko času proti guľovej. Ale ako píše Tomáš určite sa jej nezbav, príde čas a vytiahneš ju z prachu.

laci99
2011-03-22 13:19:38+01
príspevok od: dedo Milan
Katka, pozrel som si Tvoj archív a je to tak pol na pol, podľa domáceho, ktorý si najprv prezri si to upresníš. Sú tam obrázky, ktoré sú jasné: "z ruky" a "zo statívu". V čom ťa tá trojcestka obmedzuje? Na architektúru a krajinu ani o inej neuvažuj. Ale je to na zváženie pokiaľ ide o cestovanie, každé deko je dobré. Aký je však rozdiel váhy u Tebou vytypovanej guľovky a tej ktorú máš. Ak zanedbateľný rieš iné doplnky. Pri rozťahovaní statívu už nastavenie trojcestky nezaberie toľko času proti guľovej. Ale ako píše Tomáš určite sa jej nezbav, príde čas a vytiahneš ju z prachu.
Čo sa týka rýchleho komponovania je ale práca s trojcestnou hlavou desivé utrpenie, takže Katka ide na to správne.

dedo Milan
2011-03-22 13:31:56+01
No pokiaľ ide o rýchle komponovanie z dôvodu, že sa kompozícia zmení, tak treba fotiť rýchlo z ruky, ak to chvíľu vydrží "stáť", tak to stihne. Ale utrpením by som to nenazval, no sú možnosti, ceľkom iste kedy sa i guľovka zíde.

laci99
2011-03-22 13:45:35+01
No pokiaľ ide o rýchle komponovanie z dôvodu, že sa kompozícia zmení, tak treba fotiť rýchlo z ruky, ak to chvíľu vydrží "stáť", tak to stihne. Ale utrpením by som to nenazval, no sú možnosti, ceľkom iste kedy sa i guľovka zíde.
Statív sa väčšinou používa keď čas neudržíš, takže ponúknuť riešenie - fotiť z ruky - je nanič. Obvyklé situácie vyžadujúce rýchle postavenie statívu sú napr. zamračený deň v ktorý na chvíľu preblesknú slnečné lúče na fotený objekt, alebo rýchlo ubúdajúce svetlo v mestskej krajine, keď za jedného večera potrebujeme urobiť viac variant. Po naštelovaní všetkých „páčok“ zistíme že moment je v prdeli.

dedo Milan
2011-03-22 13:52:55+01
laci,
nechcem sa prieť, ide o malichernosť, keď to je pre niekoho utrpenie beriem na vedomie, ale zasa to štelovanie nie je tak zdĺhavé. Opakujem aj guľovka má svoje opodstatnenie.

chudas12
2011-03-22 14:08:22+01
príspevok od: Avantiswa
Zdravím, mám trojcestnú hlavu od Manfrotta na statíve 190XPROB a chcela by som hlavu guľovú. Nemám s tým však žiadne skúsenosti, iba sa domnievam, že by sa mi mohla urýchliť práca. Dúfam, že sa nemýlim
Výber hlavy som zúžila na:
> Manfrotto 322 RC2
> Giottos MH 1312 s platformou 652
Máte s niektorou z týchto hláv skúsenosť, viete mi jednu z nich odporučiť?
Nejde mi ani tak o veľkú nosnosť, skôr o pohodlnú prácu, rýchlosť, kvalitu a iné potrebné vlastnosti okrem nosnosti.
A ešte jedna otázka - dá sa hlava 322 RC2 pri prenášaní nastaviť (sklopiť, upraviť) tak, aby ten grip/joystick veľmi neprekážal?
Ďakujem!
Na urýchlenie práce asi:

http://www.vanguardworld.com/de/index.php/pv/produkte/foto-video/detail-1-4-181-558.html

laci99
2011-03-22 14:20:07+01
laci,
nechcem sa prieť, ide o malichernosť, keď to je pre niekoho utrpenie beriem na vedomie, ale zasa to štelovanie nie je tak zdĺhavé. Opakujem aj guľovka má svoje opodstatnenie.
no veď jasné, tak by som odhadol že s guľovkou sa poloha nastaví priemerne za 5 sekúnd a to isté s pákami za cca 15 sekúnd ak sa to vydarí na prvý „šup“. U gule sa to na prvý pokus vydarí väčšinou, u pák málokedy. Len tak trochu tu diskutujeme aby si Katka vytvorila vlastný názor.

laci99
2011-03-22 15:01:14+01
príspevok od: chudas12
Na urýchlenie práce asi:

http://www.vanguardworld.com/de/index.php/pv/produkte/foto-video/detail-1-4-181-558.html
Toto má ale 750 g, dobré do ateliéru.

marian
2011-03-22 16:57:03+01
Mam gulovu hlavu giottos 1311 platforma 652, tiez som planoval 1312 ale predajca mi poradil tuto.Znesie vacsiu zataz a je o nieco robustnejsia takze sa lepsie ovlada.Mam aj pakovu velbon ale gulova je pre mna Top.

Kaiman81
2011-03-22 17:04:02+01
ja mám Manfrotto 322 RC2 max spokojnosť jediné na čo sa nehodí je na panorámu.

Avantiswa
2011-03-22 17:14:21+01
Ďakujem za názory.

Trojcestnú hlavu mám už vyše roka; netvrdím že je zlá, ale ako tu už bolo písané, veľakrát sa stalo, že som si všetko ponastavovala, no situácia sa zmenila, a celý proces bolo treba zopakovať. Alebo som si to proste rozmyslela a mohla som nastavovať ešte raz. To ale nie je problém hlavy, skôr môj. No a preto som rozmýšľala, či by nebolo lepšie "interaktívne" sledovať fotografovaný objekt (scénu, obraz), a keď príde TEN moment, že mám foťák nastavený presne ako potrebujem, vtedy zatiahnem jednu páčku a je to. Uvedomujem si výhody veľmi presnej práce s 3D hlavami, ale z vlastnej skúsenosti by som to chcela o chlp rýchlejšie.

Nechať si naraz obe hlavy - to by bolo určite najlepšie riešenie, ale vzhľadom na môj finančný stav to nie je možné.

Ten prevratný typ hlavy od Vanguardu som už dávnejšie zaregistrovala a nepochybujem o jej pohodlnosti, prenášať to ale asi nebude zrovna zábavné...

Avantiswa
2011-03-22 17:18:02+01
... a ešte som narazila na ďalšiu zaujímavú hlavu:
http://www.vanguardworld.co.uk/index.php/pv/products/detail-1-4-23-143.html

chudas12
2011-03-22 18:47:54+01
Určite je dobré, ak budeš mať tú hlavu v rukách, u niekoho čo ju má, v predajni.

laci99
2011-03-23 11:11:56+01
Tá vyzerá celkom fajn, má len 290 g a unesie 6 kg, aretácia je skrutkou, takže si sama určuješ ako ťažko sa má guľa pohybovať pri komponovaní a ako silno bude zaaretovaná, akurát hrozí zodratie „brušiek“ prstov pri častom zaťahovaní a uvoľňovaní skrutky.

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-23 12:05:59+01
príspevok od: laci99
Tá vyzerá celkom fajn, má len 290 g a unesie 6 kg, aretácia je skrutkou, takže si sama určuješ ako ťažko sa má guľa pohybovať pri komponovaní a ako silno bude zaaretovaná, akurát hrozí zodratie „brušiek“ prstov pri častom zaťahovaní a uvoľňovaní skrutky.
vyzera - kup si mnafrotto a nespekuluj

Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2011-03-23 12:09:44+01
aha a nebral by som joystickovu - lepšia je obyč. guľovka (menšia ľahšia presnejšia viacej znesie), mám aj aj a joystickovu skoro nepoužívam už.

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()