Zdravim, mam mensi problem s Nikonom D90. Sem-tam sa stane, ze fotka po nacitani z pamatovej karty je trochu rozhasena. T.j. je rozdelena ako keby na 4 kvadranty, ktore sa medzi sebou poprehadzuju. Nazorna ukazka vid. prilozene foto. Stava sa to nepravidelne, pricom priblizne kazda 50-ta fotka ja takto znicena. Nestretli ste sa s tym? Uvital by som pomoc. Neviem ci je chyba vo fotoaparate, alebo v karte. Vdaka, Tomas
Strč kartu do foťáku a urob format (stlačiť súčasne tie dve červene označené tlačítka a držať). Ak sa to potom objaví ešte raz, zahoď kartu a kúp novú. Ak sa to objaví aj potom, zahoď foťák, nájdi tú zahodenú kartu a kúp si nové telo. Budeš mať k nemu dve karty
Strč kartu do foťáku a urob format (stlačiť súčasne tie dve červene označené tlačítka a držať). Ak sa to potom objaví ešte raz, zahoď kartu a kúp novú. Ak sa to objaví aj potom, zahoď foťák, nájdi tú zahodenú kartu a kúp si nové telo. Budeš mať k nemu dve karty
bude dobre kde si zapamätať, kde si zahodil kartu a foťák.
Pravdepodobne nikdy neformatovana karta, standardny problem...karta ako aj ty, potrebuje raz za cas reset, ludia na to kaslu a riesia az ked je problem.
Pravdepodobne nikdy neformatovana karta, standardny problem...karta ako aj ty, potrebuje raz za cas reset, ludia na to kaslu a riesia az ked je problem.
jo, všechno občas potřebuje vyresetovat. u mě zabírá pivní reset a dlouhý kouř, u karty tuto metodu nepoužívám, nevím, jestli by to ocenila. Shodou okolností jsem měl minulý týden podobný problém. Přestože jsem si pořízené fotky cestou domů prohlížel na dislpeji, po vložení karty do notebooku tam nebyly. Data jsem z karty zachraňoval asi hodinu a půl. Od Teď budu kartu resetovat po odfocení cca 500 - 1000 fotek (sebe trochu častěji)
Mne robilo nieco podobne na D90ke. Vtedy som pouzival kartu Kingston Class 6 8GB. Akurat mne velakrat neulozilo napr. spodnu polovicu fotky, alebo namiesto toho som tam mal iba tmu. Naformatovanie karty vtedy nepomohlo. Vyriesila to az kupa novej Sandisk karty
tak toto pobavilo....v návode na karty sa píše (teda aspoň pri tej mojej), že ak ju chceš zahodiť resp. vyhodiť tak ju zaplň jednou fotkou, ktorá nič nehovorí (napr. modrá obloha), v prípade, že chceš kartu zničiť tak si máš pri tom dávať pozor na zrak. pobavilo ma to lebo ja by som tú kartu asi zničil a ty si mu poradil ak je zlé telo tu kartu ešte potom nájsť
jo, všechno občas potřebuje vyresetovat. u mě zabírá pivní reset a dlouhý kouř, u karty tuto metodu nepoužívám, nevím, jestli by to ocenila. Shodou okolností jsem měl minulý týden podobný problém. Přestože jsem si pořízené fotky cestou domů prohlížel na dislpeji, po vložení karty do notebooku tam nebyly. Data jsem z karty zachraňoval asi hodinu a půl. Od Teď budu kartu resetovat po odfocení cca 500 - 1000 fotek (sebe trochu častěji)
Mne robilo nieco podobne na D90ke. Vtedy som pouzival kartu Kingston Class 6 8GB. Akurat mne velakrat neulozilo napr. spodnu polovicu fotky, alebo namiesto toho som tam mal iba tmu. Naformatovanie karty vtedy nepomohlo. Vyriesila to az kupa novej Sandisk karty
alebo si mohol ušetriť peniaze za kartu a komponovať fotky do vrchnej polovice...ktorú ti zobrazovalo...spodnú si mohol orezať a mal by si časť čierneho rámčeka na fotke...už by si dorobil len zvyšné tri strany....
Ved to sa nazyva "nahodna automaticka kolaz" - funkcia D90 po upgrade na najnovsi firmware, ktory sa deje automaticky cez horny stavovy displej pod priamym slnecnym svetlom.
Aka to je karta? Ja cez moj Sandisk preslo asi 18000 cvakov (vacsina RAW + JPG) a kartu som formatoval mozno dva krat - aj to v pripade, ked som zabudol fotky zmazat po nahrati do PC.
alebo si mohol ušetriť peniaze za kartu a komponovať fotky do vrchnej polovice...ktorú ti zobrazovalo...spodnú si mohol orezať a mal by si časť čierneho rámčeka na fotke...už by si dorobil len zvyšné tri strany....
heh, tak to ma veru nenapadlo Skoda, ze som vtedy nenapisal do diskusie
Najlepsie na formatovanie je riadkovy rezim. Pomocou [ctrl]+[f] az[ctrl]+[f4] si vyberies terminal a vpises format [i]C /i]. Inak mne sa to obcas stane aj na filme.V ramci uspory miesta fotim cely tyzden na jedno policko. Ked sforamtujem film (robim to noznickami na nechty) vzdy sa tesim na nove farby. Minule som cistil sadou na cistenie cipu spachtlickovou metodou policko filmu. Odsroboval som film, Nastavil B a stlacil spust. Po chvilke, ked uz ma bolela ta ruka, ktorou som drzal spust, neudrazla som a zlomil som si spachtlicku. Kusok zostal niekde vo fotoaparate. Myslim, ze to tie ozubene kolecka raz musia pomlet a uz to tam nebude tak hrkat. Chcem len povedat, ze napriek tomu, ze som cast policka ocistil, stale vidim v hladaciku nejaky chlp. Asi to hodim o stenu.
Oki, vďaka za rady. Karta je naformátovaná. Snáď sa ten problém neobjaví opäť. Tiež bude odteraz častejšie resetovať
Inak ešte poradím - ja osobne po každom fotení prehrám kartu do PC a prípadne zazálohujem. O pár dní vyrazím na inú akciu a prvý krok, keď vyberiem foťák z brašny je format karty = fotky nikdy z karty nemažem, ale pred každým použitím ju znovu sformátujem. Funguje mi to na viacerých kartách už roky...
Inak ešte poradím - ja osobne po každom fotení prehrám kartu do PC a prípadne zazálohujem. O pár dní vyrazím na inú akciu a prvý krok, keď vyberiem foťák z brašny je format karty = fotky nikdy z karty nemažem, ale pred každým použitím ju znovu sformátujem. Funguje mi to na viacerých kartách už roky...
To je velmi zaujimave, ak ma to pred fotenim s prazdnou kartou napadne, budem to praktizovat
Nikon D90 a "rozhasene" fotky?
mam mensi problem s Nikonom D90. Sem-tam sa stane, ze fotka po nacitani z pamatovej karty je trochu rozhasena. T.j. je rozdelena ako keby na 4 kvadranty, ktore sa medzi sebou poprehadzuju. Nazorna ukazka vid. prilozene foto.
Stava sa to nepravidelne, pricom priblizne kazda 50-ta fotka ja takto znicena.
Nestretli ste sa s tym? Uvital by som pomoc. Neviem ci je chyba vo fotoaparate, alebo v karte.
Vdaka,
Tomas
Shodou okolností jsem měl minulý týden podobný problém. Přestože jsem si pořízené fotky cestou domů prohlížel na dislpeji, po vložení karty do notebooku tam nebyly. Data jsem z karty zachraňoval asi hodinu a půl. Od Teď budu kartu resetovat po odfocení cca 500 - 1000 fotek (sebe trochu častěji)
Tiež bude odteraz častejšie resetovať
Shodou okolností jsem měl minulý týden podobný problém. Přestože jsem si pořízené fotky cestou domů prohlížel na dislpeji, po vložení karty do notebooku tam nebyly. Data jsem z karty zachraňoval asi hodinu a půl. Od Teď budu kartu resetovat po odfocení cca 500 - 1000 fotek (sebe trochu častěji)
Aka to je karta? Ja cez moj Sandisk preslo asi 18000 cvakov (vacsina RAW + JPG) a kartu som formatoval mozno dva krat - aj to v pripade, ked som zabudol fotky zmazat po nahrati do PC.
Inak mne sa to obcas stane aj na filme.V ramci uspory miesta fotim cely tyzden na jedno policko. Ked sforamtujem film (robim to noznickami na nechty) vzdy sa tesim na nove farby.
Minule som cistil sadou na cistenie cipu spachtlickovou metodou policko filmu. Odsroboval som film, Nastavil B a stlacil spust. Po chvilke, ked uz ma bolela ta ruka, ktorou som drzal spust, neudrazla som a zlomil som si spachtlicku. Kusok zostal niekde vo fotoaparate. Myslim, ze to tie ozubene kolecka raz musia pomlet a uz to tam nebude tak hrkat. Chcem len povedat, ze napriek tomu, ze som cast policka ocistil, stale vidim v hladaciku nejaky chlp. Asi to hodim o stenu.
Tiež bude odteraz častejšie resetovať
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa