Zdravím, mám momentálne Nikon D5100 a som s nim celkom spokojny, no chcel by som prejsť na Nikon D7000. Zatiaľ som ešte nenašetril, a nechcem predať D5100, dokiaľ nebudem mať D7000. Chcem sa preto opýtať, či neviete niekto ako približne dlho sa bude D7000 ešte predávať. Chcel by som samozrejme novy a nie z bazarov. Alebo či sa da po skončeni predaja objednať ešte nejaky ten kus čo maju na sklade.
za ten rok a pol co ho mam som zatial asi 2x ofukoval senzor balonikom.. ono fotak moze byt utesneny ako chce, ked nanho da niekto neutesnenu 18-105 alebo este lepsie "autopumpu" 18-200mm, nemoze sa divit ze tam ma po case bordel..
samozrejme....zalezi na skle a frekvencii menenai skiel...kamarat na nom mal 16-85-ku...nemenil ani raz sklo a snimac mal neskutocne zasrany po 2 tyzdnoch....
Tiez na nom mam z 95% 16-85ku a cistila som ho prvy raz balonikom teraz v piatok po viac ako dvoch mesiacoch s tym, ze uz asi po mesiaci (co som na nom mala natvrdo nasadenu tokinu 12-24mm) som videla jednu spinku vpravo hore. Ta nesla dole ani balonikom, ale kedze ju vidiet len obcas a len na farebne jednoliatej svetlej ploche (napr. obloha), zatial servis neriesim - tu jednu bodku bez problemov vyretusujem. Myslim, ze sa to zbytocne prilis riesi. Balonik stoji par eur, cistenie nie je nijaka veda (staci si precitat navod) a zivot ide dalej. Tiez som sa docitala priam hrozy o kvapkani oleja na snimac, o prilisnom spineni filtra pred snimacom a poznam ludi, ktori si radsej kupili D5100, lebo nexceli mat na snimaci spinu. A co? Cistia rovnako casto ako ktokolvek iny. Mimochodom, znamy cisti snimac na D700 snad kazde dva tyzdne .
@tibore18 Vzhľadom k úspešnosti D7000, sa ešte nejaký čas predávať bude. Týmto modelom totiž Nikon priniesol aj amatérom, mnohé výhody profi foťákov. V každom prípade je to výborné telo, tak šetri.
Čo sa týka prachu, tesnosti, nečistôt a pod...moja osobná skúsenosť (mám D7000 akurát na stole a fotím s ňou už od jej uvedenia na trh). Snímač som čistil jediný raz...a to mám "pumpu" 18-200mm...len s ňou nepumpujem ako jebo z lesa, že...:
Tesnosť u tohto tela závisí len na objektíve, ktorý používaš a na tom, s akou razanciou meníš u prípadného tele ohniská. Ak je niekto natoľko drbnutý, že zmení v prašnom prostredí z 18mm na 200mm za štvrť sekundy, až sa plast prehýba.....nemôže sa čudovať zasratému snímaču, že... Ak máš pevné sklo a pri nasadení skla si práve nestál zvonka v zatáčke u motokrosovej trate, kade práve prechádzala motorka, tak so snímačom mať problém nebudeš - telo je VEĽMI tesné. Ak si tam stál a menil sklo, tak si zaslúžiš omnoho viac, než len zasratý snímač Telo je veľmi tesné - skúšané osobne v púšti vo vetre, na tom motokrose a pod., znova no problem Pretesnenie proti vlhkosti je perfektné. Fotil som s ním hodiny v jaskyniach pri extrémne vysokej vlhkosti, kvapkala mi naň voda zo stropu - no problem. Len tam v takom prostredí prosím nepumpovať tele a nemeniť objektívy, že...
Ak budeš kupovať karty, kup si určite jednu veľmi rýchlu (alebo aj obe), kvôli sériovému snímaniu a videu.
Duge - s tymi kartami - fotoaparat podporuje UHS-I karty, no zaujimalo by ma, ci dokaze vyuzit aj tie 95MB/s od SanDisku, alebo bohato postaci aj 45MB/s - bavime sa o seriovom snimani v RAW.
jj, fotim len v RAW...jpeg ani nieviem kde tam je (preháňam)
Záleží na firmware v D7000, teda na bus speed, ale tá sa bohužial nikde neudáva (nenašiel som), takže sa dá vychádzať len z testov.
Akceptuje tiež (ako píšeš) aj SDXC UHS-1 kde max transfer rate je až 104MB/s, s potenciálom na 300MB/s!, ale D7000 bus speed to nevyužije....len sa ti vraj troška skráti doba medzi "odbufrovaním" tých cca 11 snímkov, ktoré je schopná D7000 držať v bufri.
Príklad:
SanDisk Extreme Pro 95 MB/s (16GB) Class 10 – 3.8 fps; 29 MB/sec. ............... cena okolo €60 SanDisk Extreme HD Video 30 MB/sec (16GB) Class 10 – 3.5 fps; 25 MB/sec ........cena do €20
stojí ten rozdiel za to? Podľa mňa vyhodené peniaze....
Osobne používam tieto dve karty:
sekundár: SanDisk Extreme HD Video 16GB, 20MB/s, Class 6 primár: SanDisk Extreme HD Video 16GB, 30MB/s, Class 10
Aktualne mam tiez tu 16GB 20MB/s, co je pri velkosti RAW cez 20MB trochu mala kapacita, tak som zvazoval, ze ked uz kupovat novu kartu, ci nedat prednost 32GB tym rychlejsim. Ak je ale rozdiel v rychlosti 0.3fps, tak to nema zmysel sa zamyslat nad cimkolvek rychlejsim ako 45MB/s verziou. V kazdom pripade, dik za info
hej, asi tak. Inak keď už sme u toho, by ma naozaj zaujímala bus speed D7000, lebo podľa toho sa dá kúpiť celkom presne karta, ktorá to následne aj využije. Nikde som ten údaj ale nenašiel, len viem, že práve bus speed je možné trochu boostnuť firmwarom....samozrejme do výšky, ktorú ponúka hardware.
Ak si skladáš komp, máš všetky údaje dostupné a môžeš si namapovať jednotlivé komponenty a určiť úzke hrdlo toku celej zostavy a podľa toho potom dolaďovať. Ale tu....
Nemá tu niekto skúsený údaj o bus speed, alebo niečo, čo by presnejšie definovalo dátový tok v najužšom mieste u D7000?? Akou max rýchlosťou posiela D7000 (RAW, 14-bit, auto ISO off)dáta na kartu???
vďaka za komenty, neprečital som všetky, aby som všetko ujasnil, D7000 sa nemal prestať predávať, len ja som zle pochopil jednu vec, totiž, že v Thajsku alebo kde boli zaplavy a Nikonu trocha trvalo kym sa dal doporiadku, D7000 len nebol nikde skladom, ale vyroba sa neprestala. A prechod na D7000 je nasledovny, CLS jednoznačne, viac zaostrovacich bodov, vstavany motorček, odolne telo, profi battery grip, omnoho viac funkcii. D5100 som kupil z toho dovodu, že som chcel vyskúšať či sa mi fotenie zapači natoľko, že budem ochotny do toho investovať viacej peňazí. Ak by ma to nebavilo až tak, tak aj tak som chcel nejaky ten lepši foťak mať, preto som nešiel po D3100 ale D5100. Momentálne už vlastnim D7000 a som nesmierne spokojny, ďakujem za pochopenie a vaše odpovede
mam na nom 16 -85 ku ,rok aj pol ,a mam tam jednu malenku bodecku,ukazuje sa len pri vysokej clone na svetlom podklade ,takze zavisi ozaj asi na tom nepouzivat ho ako j..o ,a som spokojny...
Ako je to pri D7000 s indikaciou expozicie po pripojeni blesku (alebo pouziti vstavaneho)? Nemala by zohladnovat pripojeny blesk ak je v TTL rezime? Pretoze mne tato indikacia ci tam mam blesk alebo nemam meria expoziciu ako by som fotil bez neho..
Ako je to pri D7000 s indikaciou expozicie po pripojeni blesku (alebo pouziti vstavaneho)? Nemala by zohladnovat pripojeny blesk ak je v TTL rezime? Pretoze mne tato indikacia ci tam mam blesk alebo nemam meria expoziciu ako by som fotil bez neho..
Neviem si predstaviť, ako by sa to mohlo diať. Expozimeter meria to, čo vidí cez objektív a intenzitu záblesku odmeria až prvým "predbleskom". Kým nie je zaostrené, tak fotoaparát ani netuší, či bude mať blesk dostatok sily, aby vôbec osvetlil objekt. Toto by mohol odhadnúť jedine som smerného čisla blesku, nastavených parametrov a informácie o zaostrenej vzdialenosti z D objektívov.
Kym nie je zaostrene tak ani ja neviem co mi bude vstavany expozimeter ukazovat. No Ja to zatial chapem tak ze expozimeter ukazuje po zaostreni aka bude expozicia so zvolenymi parametrami (cas, clona, iso), ked je napr. podexponovana, blesk to v TTL rezime dosvetli tak ze expozicia bude v pracovnom rozsahu blesku spravna a dalej taka ako ju zhodnotil expozimeter. Ak blesk nie je dostatocne vykonny na to aby spravne osvetlil expoziciu, blika ikona blesku. Myslim ze expozimeter by mohol zohladnovat pouzity blesk do merania, mozno to v inom rezime merania expozicie ide.. V manuale k D7000 som sa nedocital nic, este prezriem manual k blesku..
mal by som na Vás páni otázku, ako funguje zmena clony, času a ISO ? pokiaľ viem, tak základné nastavenie je čas na zadnom rollery, clona na prednom rollery a ISO cez tlačidlo pri displeji ?
je možné to "prestaviť" tak, aby zadný roller zostal zachovaný a menil čas, aby predný roller menil ISO a aby clona sa menila stlačením tlačidla pri spúšti pre "spôsob merania expozície" (to tlačidlo naľavo) a "točením" zadného rollera ? tak som to kedysi robil na D60..
mal by som na Vás páni otázku, ako funguje zmena clony, času a ISO ? pokiaľ viem, tak základné nastavenie je čas na zadnom rollery, clona na prednom rollery a ISO cez tlačidlo pri displeji ?
je možné to "prestaviť" tak, aby zadný roller zostal zachovaný a menil čas, aby predný roller menil ISO a aby clona sa menila stlačením tlačidla pri spúšti pre "spôsob merania expozície" (to tlačidlo naľavo) a "točením" zadného rollera ? tak som to kedysi robil na D60..
dúfam, že sa to dalo pochopiť..
Pochopit sa to dalo ale pokial viem nastavit sa to neda. Mozes priradit funkciu len na Fn tlacidlo.
Pochopit sa to dalo ale pokial viem nastavit sa to neda. Mozes priradit funkciu len na Fn tlacidlo.
ak by som teoreticky dal funkciu ISO na fn tlačítko tak by sa pri nastavovaní rozsvecoval displej ? lebo ak sa nemýlim pri stlačení toho tlačidla na zadnej strane sa rozsvieti, že ?
ide mi len čisto o možnosť rýchleho nastavenia bez zapínania zadného displeja
ak by som teoreticky dal funkciu ISO na fn tlačítko tak by sa pri nastavovaní rozsvecoval displej ? lebo ak sa nemýlim pri stlačení toho tlačidla na zadnej strane sa rozsvieti, že ?
Display sa ti nerozsvieti, aspon teda na D7000. Zadny iba ak stlacis info tlacidlo a stavovy len ak potiahnes ovladac zapnutia doprava.
lenze na Fn tlacitko ISO nedas, mozes ho nastavovat jedine cez tlacitko nalavo od displeju, neboj to si zvyknes
Nikon D7000
Myslim, ze sa to zbytocne prilis riesi. Balonik stoji par eur, cistenie nie je nijaka veda (staci si precitat navod) a zivot ide dalej. Tiez som sa docitala priam hrozy o kvapkani oleja na snimac, o prilisnom spineni filtra pred snimacom a poznam ludi, ktori si radsej kupili D5100, lebo nexceli mat na snimaci spinu. A co? Cistia rovnako casto ako ktokolvek iny. Mimochodom, znamy cisti snimac na D700 snad kazde dva tyzdne
Vzhľadom k úspešnosti D7000, sa ešte nejaký čas predávať bude. Týmto modelom totiž Nikon priniesol aj amatérom, mnohé výhody profi foťákov. V každom prípade je to výborné telo, tak šetri.
Čo sa týka prachu, tesnosti, nečistôt a pod...moja osobná skúsenosť (mám D7000 akurát na stole a fotím s ňou už od jej uvedenia na trh). Snímač som čistil jediný raz...a to mám "pumpu" 18-200mm...len s ňou nepumpujem ako jebo z lesa, že...:
Tesnosť u tohto tela závisí len na objektíve, ktorý používaš a na tom, s akou razanciou meníš u prípadného tele ohniská. Ak je niekto natoľko drbnutý, že zmení v prašnom prostredí z 18mm na 200mm za štvrť sekundy, až sa plast prehýba.....nemôže sa čudovať zasratému snímaču, že... Ak máš pevné sklo a pri nasadení skla si práve nestál zvonka v zatáčke u motokrosovej trate, kade práve prechádzala motorka, tak so snímačom mať problém nebudeš - telo je VEĽMI tesné. Ak si tam stál a menil sklo, tak si zaslúžiš omnoho viac, než len zasratý snímač
Pretesnenie proti vlhkosti je perfektné. Fotil som s ním hodiny v jaskyniach pri extrémne vysokej vlhkosti, kvapkala mi naň voda zo stropu - no problem. Len tam v takom prostredí prosím nepumpovať tele a nemeniť objektívy, že...
Ak budeš kupovať karty, kup si určite jednu veľmi rýchlu (alebo aj obe), kvôli sériovému snímaniu a videu.
Držím palce so šetrním - je to super foťák
Záleží na firmware v D7000, teda na bus speed, ale tá sa bohužial nikde neudáva (nenašiel som), takže sa dá vychádzať len z testov.
Akceptuje tiež (ako píšeš) aj SDXC UHS-1 kde max transfer rate je až 104MB/s, s potenciálom na 300MB/s!, ale D7000 bus speed to nevyužije....len sa ti vraj troška skráti doba medzi "odbufrovaním" tých cca 11 snímkov, ktoré je schopná D7000 držať v bufri.
Príklad:
SanDisk Extreme Pro 95 MB/s (16GB) Class 10 – 3.8 fps; 29 MB/sec. ............... cena okolo €60
SanDisk Extreme HD Video 30 MB/sec (16GB) Class 10 – 3.5 fps; 25 MB/sec ........cena do €20
stojí ten rozdiel za to? Podľa mňa vyhodené peniaze....
Osobne používam tieto dve karty:
sekundár: SanDisk Extreme HD Video 16GB, 20MB/s, Class 6
primár: SanDisk Extreme HD Video 16GB, 30MB/s, Class 10
Keď ich prehodím, je to poznať.
Ak si skladáš komp, máš všetky údaje dostupné a môžeš si namapovať jednotlivé komponenty a určiť úzke hrdlo toku celej zostavy a podľa toho potom dolaďovať. Ale tu....
Nemá tu niekto skúsený údaj o bus speed, alebo niečo, čo by presnejšie definovalo dátový tok v najužšom mieste u D7000?? Akou max rýchlosťou posiela D7000 (RAW, 14-bit, auto ISO off)dáta na kartu???
Prípadnému informovačníkovi ďakujem
Myslim ze expozimeter by mohol zohladnovat pouzity blesk do merania, mozno to v inom rezime merania expozicie ide..
V manuale k D7000 som sa nedocital nic, este prezriem manual k blesku..
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie