Fórum » Canon fórum

pokazený objektív?

Kessa25
Kessa25 2012-09-19 13:42:40+02
Zzdravím som začiatočníčka a kúpila som si objektív canon 50mm/f1.8 , neviem či s ním neviem fotit ale nikdy nemám fotku ostrú tak ako by som chcela.Objekt na ktorý zaostrím je síce ostrejší ale nie oveľa a neviem či ho mám reklamovať alebo som na chybe ja že neviem na nom fotit.

radoadamek
2012-09-19 22:36:08+02
príspevok od: Marek Bučko
Písala aj, že použila f4-5.6 a bolo to neostré. Možno by pre začiatok stačilo aby napísala expozičný čas. Ak bol dlhší ako cca 1/80 s (predpokladám APSC) tak sme doma.
Mam ho aj ja a niektora foto za rovnakych svetelnych podmienok a nastaveni waw super ostra a nasledujuca nic moc ten cas 1/80 si myslel v tom, ze pri prepocte ohniskovej vzdialenosti 50mm *1,6= 80mm by cas nemal byt nizsi ako 80 mm nakolko tam nie je stabilizacia aby nedoslo k roztraseniu fotky?

Marek Bučko
2012-09-19 22:43:40+02
príspevok od: radoadamek
Mam ho aj ja a niektora foto za rovnakych svetelnych podmienok a nastaveni waw super ostra a nasledujuca nic moc ten cas 1/80 si myslel v tom, ze pri prepocte ohniskovej vzdialenosti 50mm *1,6= 80mm by cas nemal byt nizsi ako 80 mm nakolko tam nie je stabilizacia aby nedoslo k roztraseniu fotky?
Tiež mám podobné skúsenosti s 50 1.8. Ten čas som myslel presne tak ako si napísal. Predpokladám, že fotila z ruky a nie zo statívu.

sachmo
2012-09-19 23:29:15+02
Písala aj, že použila f4-5.6 a bolo to neostré. Možno by pre začiatok stačilo aby napísala expozičný čas. Ak bol dlhší ako cca 1/80 s (predpokladám APSC) tak sme doma.
Nemyslim si. Pise, ze zaostreny objekt je ostrejsi, ale nie ovela. Ak by slo o pohybovu neostrost, zaostreny objekt by velmi ostrejsi nebol. A pochybujem, ze by vacsinu fotiek robila s takym dlhym casom, navyse pri svetlom objektive. Skor asi narazila na limity objektivu, pripadne to chce zlepsit techniku fotenia, ked foti z ruky. V galerii ma ale slusne fotky, fotene tou 50tkou, takze tak tragicky by som to nevidel.

Marek Bučko
2012-09-20 00:08:47+02
príspevok od: sachmo
Nemyslim si. Pise, ze zaostreny objekt je ostrejsi, ale nie ovela. Ak by slo o pohybovu neostrost, zaostreny objekt by velmi ostrejsi nebol. A pochybujem, ze by vacsinu fotiek robila s takym dlhym casom, navyse pri svetlom objektive. Skor asi narazila na limity objektivu, pripadne to chce zlepsit techniku fotenia, ked foti z ruky. V galerii ma ale slusne fotky, fotene tou 50tkou, takze tak tragicky by som to nevidel.
Nesúhlasím. Je to práve opačne. Teda ak fotila z ruky. Videl som tie fotky. "Sima" čas 1/80 (hraničný), "Alice in wonderland" 1/50 (už kritický s rizikom roztrasenia fotky), "Sima" 1/60 (to isté) všetko pri ISO 100. Stačilo zdvihnúť ISO na 200 (možno pre istotu aj na 400). Pri "Nika" má dobrý čas 1/500 ale zase f1.8 čiže riziko, že netrafila DOF a tiež 50-ka pri 1.8 nie je najostrejšia. "Poď sa hrať" má dokonca 1/10 s a F1.8...

martin9113
2012-09-20 06:18:20+02
Mila Kessa
fotila si z bleskom?
aka clona? aky cas?
fotlila si z ruky?

radoadamek
2012-09-20 08:31:27+02
mozno mam blbu otazku ale ak by som chcel fotit so stativu, (s tym ze ked fotim z ruky a ostrenie mam na stredovy bod - ostrim pri bezpecnej clone f4 na oci, uzamknem a prekomponujem) ako toto obist zo stativu? zvolit najblizsi bod blizko oci? lebo si neviem dostatocne prestavit mat ponechany stredovy ostriaci bod fotak na stative a oci modelky by boli ja neviem v pravej casti hore....ak tu "tliacham" tak ma moc nedrbte a diky za nejaku zmysluplnu radu

martin9113
2012-09-20 08:44:25+02
mozno mam blbu otazku ale ak by som chcel fotit so stativu, (s tym ze ked fotim z ruky a ostrenie mam na stredovy bod - ostrim pri bezpecnej clone f4 na oci, uzamknem a prekomponujem) ako toto obist zo stativu? zvolit najblizsi bod blizko oci? lebo si neviem dostatocne prestavit mat ponechany stredovy ostriaci bod fotak na stative a oci modelky by boli ja neviem v pravej casti hore....ak tu "tliacham" tak ma moc nedrbte a diky za nejaku zmysluplnu radu
kazdym prekomponovanim sa to vsetko posere. predpokladam ze mas viacero zaostrovacich bodov. preco ich neviuzit?

sachmo
2012-09-20 08:53:24+02
Ked fotis zo stativu, tak preco neostrit rucne? Zaostris si na co chces, nie si limitovany polohou opstriaceho bodu, neriesis FF/BF,... Netreba sa bat MF.

sachmo
2012-09-20 09:02:34+02
Nesúhlasím. Je to práve opačne. Teda ak fotila z ruky. Videl som tie fotky. "Sima" čas 1/80 (hraničný), "Alice in wonderland" 1/50 (už kritický s rizikom roztrasenia fotky), "Sima" 1/60 (to isté) všetko pri ISO 100. Stačilo zdvihnúť ISO na 200 (možno pre istotu aj na 400). Pri "Nika" má dobrý čas 1/500 ale zase f1.8 čiže riziko, že netrafila DOF a tiež 50-ka pri 1.8 nie je najostrejšia. "Poď sa hrať" má dokonca 1/10 s a F1.8...
Cize ty sa striktne drzis poucky, ze viac ako 1/ohnisko sa udrzat neda, co? To je len taka pomocka, ked mas pevne ruky, alebo si o nieco oprety, naucis sa techniku ako udrzat fotak stabilne, tak sa daju udrzat aj kratsie casy.
Mimochodom, "pod sa hrat" je fotene prepokladam s fotakom na podlahe, cize 1/10 nie je problem.

martin9113
2012-09-20 09:10:19+02
maly detail páni. ked pouzije blesk nieje problem ani ta 1/10 . bezne v kostole fotim okolo 1/10 . blesk zmrazi objekt v popredi a zbytok casu je na dokreslenie atmosfery prirodzenym svetlom.

Marek Bučko
2012-09-20 10:03:29+02
My si tu v podstate rozumieme, len Kessa25 sa nejako neozyva. Mozno sa aj divi aku debatu spustila .

tomatito
ocenenie redakciou 2012-09-20 10:11:59+02
ani jeden 50mm objektiv od canonu od 1.8 az po Lko 1.2 nevie poriadne zaostrit...hanba canonu !!! vsetky tieto skla maju uplne shitny ostriaci motor..by trebalo urobit verzie mark2

martin9113
2012-09-20 10:12:30+02
haloooo slecna si pritomna alebo tu vsetci trepeme pre seba? vecsina z nas nema potrebu riesit takuto banalitu. riesime tu tvoj problem tak sa konecne vyjadri.

radoadamek
2012-09-20 10:25:42+02
Ked fotis zo stativu, tak preco neostrit rucne? Zaostris si na co chces, nie si limitovany polohou opstriaceho bodu, neriesis FF/BF,... Netreba sa bat MF.
fuuuuuu rucne? nejako priznam sa si netrufam cize dat na stativ, kablova spust, manualne ostrit pokial nebude mat ostre oci a cvaknut? no skusim a doma zanalizujem....ale neviem neviem trosku sa toho obavam ale kto nevyskusa nema..... potom sem supnem skusenost mozno aj slecne pomoze

radoadamek
2012-09-20 10:27:16+02
príspevok od: martin9113
kazdym prekomponovanim sa to vsetko posere. predpokladam ze mas viacero zaostrovacich bodov. preco ich neviuzit?
myslim ze ani ne, ak mam stredovy ostriaci bod a pouzijem clonu 5,6 zaostrim na oci a prekomponujem nemyslim si ze by sa malo nieco posrat, pokial hybem s fotakom len mierne dolava doprava a stojim na mieste, kde sa mi nemeni vzdialenost zaostrovaneho objektu ci?

sachmo
2012-09-20 10:29:18+02
fuuuuuu rucne? nejako priznam sa si netrufam cize dat na stativ, kablova spust, manualne ostrit pokial nebude mat ostre oci a cvaknut? no skusim a doma zanalizujem....ale neviem neviem trosku sa toho obavam ale kto nevyskusa nema..... potom sem supnem skusenost mozno aj slecne pomoze
A este si zapni zivy nahlad, pekne si zvacsi cas s ocami a takto zaostris uplne presne, teda pokial nie si poloslepy. Nemusis sa toho bat, to, co pri AF robi motor, budu robit tvoje ruky a tvoj mozog bude riadit to, co riadi nejaka elektronika. Snad nie je tvoj fotak chytrejsi ako ty

radoadamek
2012-09-20 10:41:55+02
A este si zapni zivy nahlad, pekne si zvacsi cas s ocami a takto zaostris uplne presne, teda pokial nie si poloslepy. Nemusis sa toho bat, to, co pri AF robi motor, budu robit tvoje ruky a tvoj mozog bude riadit to, co riadi nejaka elektronika. Snad nie je tvoj fotak chytrejsi ako ty
dik moc za koment/radu ale si matne ( mozne matne zle) pamatam ze sa niekde riesil problem ziveho nahladu ( co to bolo pri AF?) a zvacsi si cas s ocami si myslel ako? sorry som nejako nepochopil sa ospravedlnujem
priznam sa ze nikdy ma to nenapadlo riesit takto.
je to mozne spravit aj z ruky? asi skor nie co?

sachmo
2012-09-20 11:12:29+02
dik moc za koment/radu ale si matne ( mozne matne zle) pamatam ze sa niekde riesil problem ziveho nahladu ( co to bolo pri AF?) a zvacsi si cas s ocami si myslel ako? sorry som nejako nepochopil sa ospravedlnujem
priznam sa ze nikdy ma to nenapadlo riesit takto.
je to mozne spravit aj z ruky? asi skor nie co?
Tam som urobil preklep, malo byt zvacsi si cast s ocami, proste si na displeji zvacsis tu cast, kde su oci modelky, na ktore vlasne ostris, aby si videl lepsie detaily. Dobre je ostrit na obocie, ma dost drobnych detailov a struktur, kde dobre uvidis, ci mas dobre zaostrene.
Z ruky sa da ostrit manualne, ale pomocou ziveho nahladu skor nie ako ano, lebo pri zvacseni casti objektu na displeji ti aj male pohnutie rukou dost rozhybe objekt na displeji. A ked pouzivas hladacik, tak mas fotak pritlaceny k tvari, co tiez prospeje stabilite.

mathulo
2012-09-20 11:27:30+02
Skús ten objektív použiť aj na inom fotoaparáte, či to bude robiť aj tam.

denySK
2012-09-20 11:59:17+02
príspevok od: Kessa25
už sa mi to stalo ale to bola asi skôr moja chyba
no mne sa to stavalo casto, ale nie mojou chybou, proste ten objektiv je taky nezmar raz pred, druhy krat za, treti krat fayn

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()