Poraďte prosím ktorý širokáč k uvedenému APS-C mám vybrať. Canon EF-S 10-22 mm f/3,5-4,5 USM alebo Tokina AT-X 116 Pro DX AF 11-16mm f/2,8 pre krajinkársku fotografiu. Čítal som viacero recenzií, ale keďže som zaciatočník a nemám so širokáčmi skúsenosti, tak sa neviem rozhodnúť, Okrem setového skla Canon EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM mám ešte EF 24-105mm f/4 L IS USM a EF 70-200mm f/4 L IS USM ku ktorému uvažujem so zakúpením extendra EF 1.4x II.
Mna minule 10-22 tak trochu sklamal,bola to sice extremna situacia-slnko v bocnej casti fotky a tmavsie popredie,no vzniklo tam mrte ,,prasiatok\'\',takych mensich bodiek. Ked pridem domov uploadnem ju sem. Na druhej strane ma male skreslenie vdaka asferickym clenom. Na tokine sa mi paci ake robi mnohocipe ,hviezdy\' zo svetelnych zdrojov. Neviem,ci sa ta tokina sprava v protisvetle lepsie,bolo by dobre urobit porovnavaci test,ale za usetreny rozdiel si priplatis k extenderu a mas verziu III,co bude pre 70-200 f4 IS lepsia volba.
Riešil som tento problém. K 50D používam Tokinu 12-24/4...11-16 má síce o 1 mm širšie ohnisko, ale mne tých 12 mm bohate stačí. Naopak, veľmi by mi chýbalo zvyšných 16-24. Svetelnosť nerieš, pokiaľ fotíš krajinky, ani tých mojich f4 som ešte nepoužil (mimo stret). Tá Tokina 11-16/2,8 je myslím výborná pre street, ale pre krajinku by som znova siahol na 12-24. Čo sa týka porovnania s Canonom 10-22 recenzie čo som čítal hovoria v prospech oboch. Tá Tokina je pritom myslím všeobecne uznávaná. Najmä pokiaľ do úvah vstúpi peňaženka ..P.S. názov vlákna je zavádzajúci, tu nie je debata o Canon EOS 50D
Mna minule 10-22 tak trochu sklamal,bola to sice extremna situacia-slnko v bocnej casti fotky a tmavsie popredie,no vzniklo tam mrte ,,prasiatok\'\',takych mensich bodiek. Ked pridem domov uploadnem ju sem. Na druhej strane ma male skreslenie vdaka asferickym clenom. Na tokine sa mi paci ake robi mnohocipe ,hviezdy\' zo svetelnych zdrojov. Neviem,ci sa ta tokina sprava v protisvetle lepsie,bolo by dobre urobit porovnavaci test,ale za usetreny rozdiel si priplatis k extenderu a mas verziu III,co bude pre 70-200 f4 IS lepsia volba.
zdravim, o co je lepsi ten extender III? ma viac optickych prvkov a menej skupin, inak tam nevidim rozdiel. Teda aspon ja nie ako zaciatocnik . Donedavna som fotil so Sony F 717 -tkou
zdravim, o co je lepsi ten extender III? ma viac optickych prvkov a menej skupin, inak tam nevidim rozdiel. Teda aspon ja nie ako zaciatocnik . Donedavna som fotil so Sony F 717 -tkou
hladal som ten extender 1.4x III ale nenasiel som porovnanie s II-kou a ani v obchodoch som nenasiel zatial.
Riešil som tento problém. K 50D používam Tokinu 12-24/4...11-16 má síce o 1 mm širšie ohnisko, ale mne tých 12 mm bohate stačí. Naopak, veľmi by mi chýbalo zvyšných 16-24. Svetelnosť nerieš, pokiaľ fotíš krajinky, ani tých mojich f4 som ešte nepoužil (mimo stret). Tá Tokina 11-16/2,8 je myslím výborná pre street, ale pre krajinku by som znova siahol na 12-24. Čo sa týka porovnania s Canonom 10-22 recenzie čo som čítal hovoria v prospech oboch. Tá Tokina je pritom myslím všeobecne uznávaná. Najmä pokiaľ do úvah vstúpi peňaženka ..P.S. názov vlákna je zavádzajúci, tu nie je debata o Canon EOS 50D
dakujem za odpoved. preto som nazval vlakno tak , lebo ten sirokac som mienil na konkretny fotak. Som si vedomy toho ze to malo byt skor aky sirokac na Canon 50D. Zo vsetkych pripomienok a clankov som sa rozhodol pre Canon 10-22. Ten rozdiel v cene ma ani nezachrani a ani nezrujnuje, co vsak neznamena se tento aspekt vazne nezvazujem.
vdaka, uz som nasiel aj inde - http://prolaika.inshop.sk/inshop/objektivy/canon/telekonvertory/canon-extender-ef-1-4-iii.html, ale ich vzajomne porovnanie zatial nie.
neviem ci som pochopil- mam canon 50d ( tak ako ty) a mam okrem ineho aj sigmu 10-20 mm f4-5.6 , teda ten starsi model. a tuto vzadu sa pise 77mm. takze ????
neviem ci som pochopil- mam canon 50d ( tak ako ty) a mam okrem ineho aj sigmu 10-20 mm f4-5.6 , teda ten starsi model. a tuto vzadu sa pise 77mm. takze ????
ta ano , ja som myslel na 10-20mm f3,5 EX DC HSM a ta ma 82 mm,
prave pre to co si subjektivne napisal o svojich skusenostiach so sirokacmi je rozhodovanie velmi tazke, aspon pre tela ASP-C. Kedy som len naznakom uvazoval o zmene tela na FF tak nemam dilemu. Ale tam som sa ani zdaleka nedostal, kedze som na zaciatku-)))
aha... sigmu mam 2.5 roka, to o mk2 este nebolo slychu.... je rozdiel v f taka priorita?
Myslim , ze nie, aj tak predpokladam, ze sa bude f pohybovat pri krajinkarstve vo vyssich oblastiach, jedine ak by sa jednalo o snimky v interiery bez lepsej svetelnej vybavy
Canon EOS 50D
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa