Dobrý deň, som začiatočníčka. Mám canon 50D a obj. 24-105mm. Nefotím dlho, ale fotoaparat má asi 3 a pol roka, z čoho asi rok a pol nebol používaný. V poslednom čase chodím často fotiť do prírody, ale až včera sa mi stala menšia zavadka. Po stisnutí spuste do polovice - zaostrení som mala objekt v hladaciku stále neostrý aj po opakovanom zaostrovani na objekt. Po spraveni fotografie bol daný objekt na fotografii omnoho osrejší, takmer úplne oproti vtedajsiemu pohladu do hladacika. Nevedela som, co s tym. Najprv ma napadlo, že stracam zrak alebo je špinavý filter atd. Ked som sklá vycistila, bolo to rovnake. Nemam ani len najmensie ponatie, co moze fotaku byt. Akakoľvek rada alebo odkaz na inu stranku sa mi bude pocitat... Vopred vdaka
vedľa hladáčika máš koliesko na korekciu dioptrie. To sa používa, ak niekto nosí okuliare a pri komponovaní cez hladáčik si ich skladá. Skús si to nastaviť na nulu...
Dobrý deň, som začiatočníčka. Mám canon 50D a obj. 24-105mm. Nefotím dlho, ale fotoaparat má asi 3 a pol roka, z čoho asi rok a pol nebol používaný. V poslednom čase chodím často fotiť do prírody, ale až včera sa mi stala menšia zavadka. Po stisnutí spuste do polovice - zaostrení som mala objekt v hladaciku stále neostrý aj po opakovanom zaostrovani na objekt. Po spraveni fotografie bol daný objekt na fotografii omnoho osrejší, takmer úplne oproti vtedajsiemu pohladu do hladacika. Nevedela som, co s tym. Najprv ma napadlo, že stracam zrak alebo je špinavý filter atd. Ked som sklá vycistila, bolo to rovnake. Nemam ani len najmensie ponatie, co moze fotaku byt. Akakoľvek rada alebo odkaz na inu stranku sa mi bude pocitat... Vopred vdaka
Čo tak skúsiť to koliesko pri hľadáčiku (myslím, že sa to volá korekcia dioptrií). Ale to sa dalo nájsť aj v návode.
Ak Ti klame hladacik, co je podla tvojho popisu zrejme, treba nastavit ecentricky doraz primarneho zrkadla, co nie je sice uplne najlepsia cesta, ale najjednoduchsia alebo podlozit matnicu, tzv. washermi, co by bolo idealnejsie. Klamlivy hladacik je celkom normalna zalezitost, vyrobci totiz kalibruju len AF a na presne zobrazenie v hladaciku pre MF sa vseobecne vykaslu.
Ak Ti klame hladacik, co je podla tvojho popisu zrejme, treba nastavit ecentricky doraz primarneho zrkadla, co nie je sice uplne najlepsia cesta, ale najjednoduchsia alebo podlozit matnicu, tzv. washermi, co by bolo idealnejsie. Klamlivy hladacik je celkom normalna zalezitost, vyrobci totiz kalibruju len AF a na presne zobrazenie v hladaciku pre MF sa vseobecne vykaslu.
Sorry,ale teraz si napísal riadnu blbosť... ak by korigoval doraz "primárneho zrkadla" tak si úplne rozhodí ostrenie,kedže tie excentre priamo ovpliňujú aj zrkadlo na AF a podkladať matnicu? naro je tam podla Teba asi tá korekcia hladáčika,pre srandu?
Ako začiatočníčke si jej to povedal veľmi zrozumiteľne a polopatisticky, myslím že hneď bude vedieť čo ma robiť
Sorry,ale teraz si napísal riadnu blbosť... ak by korigoval doraz "primárneho zrkadla" tak si úplne rozhodí ostrenie,kedže tie excentre priamo ovpliňujú aj zrkadlo na AF a podkladať matnicu? naro je tam podla Teba asi tá korekcia hladáčika,pre srandu?
Neviem ako na Canonoch, ale na Nikone korekciou uhla primarneho(pre hladacik) zrkadla sa steluje len zobrazenie v hladaciku. Sekundarne(AF) zrkadlo ma vlastny doraz a zmenou polohy primarneho sa neovplynuje aj sekundarne, cize ziadne zaostrovanie by si si neovplyvnil. Podkladat matnicu je uplne normalna vec. Keby si kupis MF matnicu a nemal by si od vyroby skorigovany hladacik, musel by si riesit presne to co tu pisem. Ak by si totiz zaostril podla hladaciku, ktory klame mal by si BF alebo FF. Korekcia na hladaciku je dioptricka korekcia pokial viem a ked podla AF je zaostrene a podla hladaciku nie je, tak potom Ti tato korekcia nic nepomoze. Tu mas na to, ked nosis okuliare a bez nich cez hladacik vidis rozmazane. - V minulosti som na Pentaxe K10D mal presne taky problem. Podla AFka aj podla vyslednej fotky bolo zaostrene, ale v hladaciku nebolo. Ziadna dioptricka korekcia tomu nepomohla. Kedze Pentax ma pevne dorazy zrkadiel, bolo treba vypodlozit matnicu. Kazdy vyrobca vyraba tie washery a predavaju sa ako set roznej hrubky. Ak sa da stelovat doraz, potom sa to da nastavit aj s nim, ale potom zobrazenie AF bodov v hladaciku nebude uplne korespondovat realite(preto je lepsie nastavit polohu matnicu). Lenze AF ako taky to vobec nerozhodi, tie body su vseobecne dost siroke, takze jemnou zmenou dorazu toho primarneho zrkadla sa nic nedeje. Teda ak to ma Canon tak ako aj Nikon, ze AF zrkadlo ma vlastny doraz a je nezavisle od primarneho.
Ak použiješ inú ako origo matnicu je normálne že nemusí sedieť, tam to beriem,u origo v tom problém nevidím a to som menil matnicu x krát... "Ak sa da stelovat doraz, potom sa to da nastavit aj s nim, ale potom zobrazenie AF bodov v hladaciku nebude uplne korespondovat realite" presne o tomto vravím,to ich posunutie dosť rozhodí AF vlastná skúsenosť,robil som túto korekciu este cca 5r dozadu na starom 300D nepamatám si už presne,ale na nom bol extender iba jeden a to primárneho zrkadla,u 5D su 4 aj na primárnom aj na AF. ale to nič nemení na veci že sa ti AF rozhodí aj po korekcii len primárneho zrkadla...
Hodim sem tuto srandu s ktorou som sa stretol prvy krat: na D800 s nasadenym 50mm 1.8G vyberiem baterku a porovnavam hladacik so Zenitom TTL. a moj skoro infarkt ked zistujem ze na MF na nikone nemozem bez baterky zaostrit ani nekonecno ani nic, vsetko je out of focus a v DOF nieje NIC. po vlozeni baterky sa obraz v hladaciku viditelne rozjasni, a uz je mozny aj MF pri vypnutom fotaku. nieje to chyba fotaku (AF na 100%) ale zaujima ma co to tam vlastne je a ako to funguje. kto vie? (na D5100 po vybrati baterky s tym istym sklom to tak nieje)
Hodim sem tuto srandu s ktorou som sa stretol prvy krat: na D800 s nasadenym 50mm 1.8G vyberiem baterku a porovnavam hladacik so Zenitom TTL. a moj skoro infarkt ked zistujem ze na MF na nikone nemozem bez baterky zaostrit ani nekonecno ani nic, vsetko je out of focus a v DOF nieje NIC. po vlozeni baterky sa obraz v hladaciku viditelne rozjasni, a uz je mozny aj MF pri vypnutom fotaku. nieje to chyba fotaku (AF na 100%) ale zaujima ma co to tam vlastne je a ako to funguje. kto vie? (na D5100 po vybrati baterky s tym istym sklom to tak nieje)
Na D90 s objektívom 18-105 to je tiež tak. Trochu ma prekvapila kvalita obrazu v hľadáčiku, keď som ho takto obzeral v predajni Čím to je neviem, že by VR-ko ?
Na D90 s objektívom 18-105 to je tiež tak. Trochu ma prekvapila kvalita obrazu v hľadáčiku, keď som ho takto obzeral v predajni Čím to je neviem, že by VR-ko ?
50mm 1.8G nema VR. kvalita pri vybratej baterii je rovnaka, len je tmavsi a do DOF sa neda nic dostat.
a co si myslis, ze co ti zobrazuje v hladaciku zaostrovacie body daka holograficka technologia zo Star Treku? nad matnicou je priesvitne lcd, ktore Ti v hladaciku zobrazuje body, mriezky a ine srandy.. ak baterku vytiahnes toto lcd je bez elektriny a preto sa zatmavi a ty nic nevidis.. takze v tomto pripade ma zenit naviac lebo nepotrebuje baterky
a co si myslis, ze co ti zobrazuje v hladaciku zaostrovacie body daka holograficka technologia zo Star Treku? nad matnicou je priesvitne lcd, ktore Ti v hladaciku zobrazuje body, mriezky a ine srandy.. ak baterku vytiahnes toto lcd je bez elektriny a preto sa zatmavi a ty nic nevidis.. takze v tomto pripade ma zenit naviac lebo nepotrebuje baterky
ano to viem ze cez polopriepustne zrkadielko sa prenasaju udaje aj nad zrkadlom je nieco atd. ono najviac ma zaujalo to, ze bez baterky nieje mozne ostrit tiez rozmyslam ci DOF je taka mala zeby som to tam v hladaciku netrafil, ale po MF preostreni na nekonecno nekonecno nebolo ostre vobec
ano to viem ze cez polopriepustne zrkadielko sa prenasaju udaje aj nad zrkadlom je nieco atd. ono najviac ma zaujalo to, ze bez baterky nieje mozne ostrit tiez rozmyslam ci DOF je taka mala zeby som to tam v hladaciku netrafil, ale po MF preostreni na nekonecno nekonecno nebolo ostre vobec
to priesvitne lcd ma docinenia aj s tym kolko dof vidis v hladaciku.. neviem ako nikon(neskusal som), ale napr. canon 7d, co ma tiez taketo lcd vedel zobrazit rozdiel az od f/3.2.. takze to lcd(okrem matnice) do nejakej miery tiez obmedzuje kolko dof vidis a tym padom bez elektriny je to este horsie.. je to dake zvlastne lcd moc som sa tym nezaoberal, lebo mam vo fotaku baterku stale
Problém s neostrosťou v hľadáčiku
a podkladať matnicu? naro je tam podla Teba asi tá korekcia hladáčika,pre srandu?
a podkladať matnicu? naro je tam podla Teba asi tá korekcia hladáčika,pre srandu?
-
V minulosti som na Pentaxe K10D mal presne taky problem. Podla AFka aj podla vyslednej fotky bolo zaostrene, ale v hladaciku nebolo. Ziadna dioptricka korekcia tomu nepomohla. Kedze Pentax ma pevne dorazy zrkadiel, bolo treba vypodlozit matnicu. Kazdy vyrobca vyraba tie washery a predavaju sa ako set roznej hrubky. Ak sa da stelovat doraz, potom sa to da nastavit aj s nim, ale potom zobrazenie AF bodov v hladaciku nebude uplne korespondovat realite(preto je lepsie nastavit polohu matnicu). Lenze AF ako taky to vobec nerozhodi, tie body su vseobecne dost siroke, takze jemnou zmenou dorazu toho primarneho zrkadla sa nic nedeje. Teda ak to ma Canon tak ako aj Nikon, ze AF zrkadlo ma vlastny doraz a je nezavisle od primarneho.
"Ak sa da stelovat doraz, potom sa to da nastavit aj s nim, ale potom zobrazenie AF bodov v hladaciku nebude uplne korespondovat realite" presne o tomto vravím,to ich posunutie dosť rozhodí AF vlastná skúsenosť,robil som túto korekciu este cca 5r dozadu na starom 300D nepamatám si už presne,ale na nom bol extender iba jeden a to primárneho zrkadla,u 5D su 4 aj na primárnom aj na AF. ale to nič nemení na veci že sa ti AF rozhodí aj po korekcii len primárneho zrkadla...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa