Fórum » Pentax fórum

Pentax tam tamy

bonifacko
bonifacko 2012-01-31 12:07:04+01
http://www.stuff-review.com/2012-01/pentax-k-01-mirrorless-camera-marc-newson-be-announced-february-2/1/

z80
2015-09-27 20:12:22+02
príspevok od: bonifacko
traja, aj Sony robí FF.
Vsak som napisal, ze dvaja vyrobcovia zrkadloviek (C a N) a jeden vyrobca CSC (Sony).

bonifacko
2015-09-27 20:13:35+02
príspevok od: z80
Vsak som napisal, ze dvaja vyrobcovia zrkadloviek (C a N) a jeden vyrobca CSC (Sony).
aha, ano

marcus_labeo
2015-09-28 10:12:39+02
Nieco ale zakaznikom ponuknut musia, Pentax fanatikov, ktori si kupia ten fotak len preto, ze je to Pentax, az tak vela nie je a na FF trhu uz su dvaja vyrobcovia zrkadloviek a jeden CSC.
Pentaxu drzim palce, pretoze cim vacsia konkurencia, tym lepsie pre nas, zakaznikov, ale realita je kruta.
Segment fullframových DSLR nie je kategória foťákov, ktoré si ľudia kupujú ako prvé zrkadlovky, 99% ľudí na FF prejde z APSC a teda má už menšie či väčšie portfólio objektívov. Fluktuácia tu je minimálna a preto predpokladám, že 90% kupujúcich FF Pentax budú majitelia APSC Pentax a čakať, že FF Pentax zláka Canoňákov či Nikoňákov je nereálne, aj keby mal FF Pentax zabudovaný vodotrysk (hoci pre Nikoňákov by mohlo byť lákavé predstavenie FF bez obvyklých chýb typu olej na senzore ). A čo čítam na Pentax fórach, tak na ten FF prejde veľké množstvo Pentaxákov, ktorí sa doteraz museli uspokojiť s K-3.

z80
2015-09-28 12:07:09+02
príspevok od: marcus_labeo
Segment fullframových DSLR nie je kategória foťákov, ktoré si ľudia kupujú ako prvé zrkadlovky, 99% ľudí na FF prejde z APSC a teda má už menšie či väčšie portfólio objektívov. Fluktuácia tu je minimálna a preto predpokladám, že 90% kupujúcich FF Pentax budú majitelia APSC Pentax a čakať, že FF Pentax zláka Canoňákov či Nikoňákov je nereálne, aj keby mal FF Pentax zabudovaný vodotrysk (hoci pre Nikoňákov by mohlo byť lákavé predstavenie FF bez obvyklých chýb typu olej na senzore ). A čo čítam na Pentax fórach, tak na ten FF prejde veľké množstvo Pentaxákov, ktorí sa doteraz museli uspokojiť s K-3.
Ako som pisal vyssie, drzim Pentaxu palce ale mam obavy, ci to percento ludi, z existujucich Pentax zakaznikov, s uz vybudovanym portfoliom DA objektivov, ktore prejde na FF a bude tak celit nutnosti upgradu objektivov na FA, bude dost velke.
Nie kazdy chce fotit len na stare, filmove objektivy a v medzi modernymi Pentax objektivmi je tych FA asi 10%. Niektore DA (s dlhsim ohnickom) sice funguju aj na FF, ale testy boli zatial robene len na filmovych zrkadlovkach, kde naroky na kvalitu kresby nie su az tak vysoke ako pri dnesnych FF senzoroch.

marcus_labeo
2015-09-28 16:40:32+02
Ako som pisal vyssie, drzim Pentaxu palce ale mam obavy, ci to percento ludi, z existujucich Pentax zakaznikov, s uz vybudovanym portfoliom DA objektivov, ktore prejde na FF a bude tak celit nutnosti upgradu objektivov na FA, bude dost velke.
Nie kazdy chce fotit len na stare, filmove objektivy a v medzi modernymi Pentax objektivmi je tych FA asi 10%. Niektore DA (s dlhsim ohnickom) sice funguju aj na FF, ale testy boli zatial robene len na filmovych zrkadlovkach, kde naroky na kvalitu kresby nie su az tak vysoke ako pri dnesnych FF senzoroch.
Jasné, že výber skiel bude obmedzenejší, ale telo ešte nie je vonku a už je k dispozícii 10 oficiálnych FF skiel a ďalšie sú ohlásené a tieto sklá pokryjú všetko potrebné od 15 do 450mm. Tiež by som filmovými sklami nefotil, ale mnohí to majú inak a tam má Pentax záľahu starých FF skiel. Plus dá sa čakať, že Tamron a Sigma pridajú k existujúcim FF sklám aj Pentax bajonet, to je ďalších pár skiel. Sám mám nejaké FF sklo, hoci som o FF neuvažoval (a vtedy ani nechyroval) a podľa toho, čo som čítal, si K-1 nekúpim, lebo tá mieri do vyššej ligy medzi D810 a 5Ds. Predpokladám ale, že časom Pentax pridá aj dostupnejšiu alternatívu ako konkurenciu D610 a 6D a to už by som zrejme do FF šiel.

z80
2015-09-28 22:15:43+02
Jasné, že výber skiel bude obmedzenejší, ale telo ešte nie je vonku a už je k dispozícii 10 oficiálnych FF skiel a ďalšie sú ohlásené a tieto sklá pokryjú všetko potrebné od 15 do 450mm. Tiež by som filmovými sklami nefotil, ale mnohí to majú inak a tam má Pentax záľahu starých FF skiel. Plus dá sa čakať, že Tamron a Sigma pridajú k existujúcim FF sklám aj Pentax bajonet, to je ďalších pár skiel. Sám mám nejaké FF sklo, hoci som o FF neuvažoval (a vtedy ani nechyroval) a podľa toho, čo som čítal, si K-1 nekúpim, lebo tá mieri do vyššej ligy medzi D810 a 5Ds. Predpokladám ale, že časom Pentax pridá aj dostupnejšiu alternatívu ako konkurenciu D610 a 6D a to už by som zrejme do FF šiel.
Vsak o to ide, vyssia liga, teda obmedzeny pocet zaujemcov v uz dost malej (oproti C a N) skupine potencialnych zakaznikov..

marcus_labeo
2015-09-29 09:03:52+02
Vsak o to ide, vyssia liga, teda obmedzeny pocet zaujemcov v uz dost malej (oproti C a N) skupine potencialnych zakaznikov..
Marketingovo/ekonomicky to ale má zmysel. Top model si jednak získa viac pozornosti (prvý FF Pentax bude iste porovnávaný a sledovaný), preto má význam dať najprv na trh plne vybavený model. Rovnako tak aj nedočkavci čakajúci na Pentax pustia viac peria. A keď sa wow efekt z novinky pominie, prvá vlna záujemcov nakúpi a predaje začnú stagnovať, bude čas na lacnejší model pre tých, ktorí drahý topmodel nepotrebujú či nedokážu zaplatiť.
Takže tipujem, že K-1 bude mať 36 alebo 42 MPx senzor, maximálnu výbavu a stáť bude cez 3000 eur. Ja sám dúfam neskôr v nižší cenovo dostupný FF s 24 Mpx a cenou 1500 eur.

bonifacko
2015-09-29 10:24:08+02
Marketingovo/ekonomicky to ale má zmysel. Top model si jednak získa viac pozornosti (prvý FF Pentax bude iste porovnávaný a sledovaný), preto má význam dať najprv na trh plne vybavený model. Rovnako tak aj nedočkavci čakajúci na Pentax pustia viac peria. A keď sa wow efekt z novinky pominie, prvá vlna záujemcov nakúpi a predaje začnú stagnovať, bude čas na lacnejší model pre tých, ktorí drahý topmodel nepotrebujú či nedokážu zaplatiť.
Takže tipujem, že K-1 bude mať 36 alebo 42 MPx senzor, maximálnu výbavu a stáť bude cez 3000 eur. Ja sám dúfam neskôr v nižší cenovo dostupný FF s 24 Mpx a cenou 1500 eur.
myslim, že to telom za 3000€ zabijú, jednak nejake nedostatky sa vždy objavia a oslovia maximalne 10% sučasných majitelov tejto značky.
No neviem, možno to tak bude. Predpokladam ale niečo ako je D750.

marcus_labeo
2015-09-29 11:18:34+02
príspevok od: bonifacko
myslim, že to telom za 3000€ zabijú, jednak nejake nedostatky sa vždy objavia a oslovia maximalne 10% sučasných majitelov tejto značky.
No neviem, možno to tak bude. Predpokladam ale niečo ako je D750.
Je pravda že Pentax stojí vždy menej ako porovnateľný N či C, ale zase nemôžu predávať za polovicu a i Sony im ten 36/42 MPx senzor nemá za babku. D810 mala pri predstavení cenu 3200 eur a 5Ds dokonca 3600, takže očakávať tých 3000 je reálne (stále to bude menej, ako konkurencia). Čokoľvek lacnejšie bude dobrá správa. Veď uvidíme o pár mesiacov.

z80
2015-09-29 12:36:50+02
Ked tam daju cenu 3000 €, tak by sa im uz oplatilo aj z marketingovych (jedina FF zrkadlovka na trhu s "kvalitnym setakom") aj z financnych (vo vyssej cene sa "strati" cena drahsieho objektivu) dovodov dat tam ako setak 24-70 f/2.8. Sucasne sa zjednodusi "rozhodovaci problem" pre tych Pentaxakov, ktori maju len DA objektivy a ziadny kvalitnejsi na FF zatial nemaju.

exnito
2015-10-23 08:08:30+02
obrázky nového FF. http://www.pentaxforums.com/forums/16-pentax-news-rumors/306414-some-crappy-shots-new-ff-camera.html

a ešte nový patent
http://thenewcamera.com/pentax-rioch-patent-camera-sync-with-smartphone/

marcus_labeo
2015-10-23 09:18:14+02
príspevok od: exnito
obrázky nového FF. http://www.pentaxforums.com/forums/16-pentax-news-rumors/306414-some-crappy-shots-new-ff-camera.html

a ešte nový patent
http://thenewcamera.com/pentax-rioch-patent-camera-sync-with-smartphone/

Obrázky nejdú rozkliknúť, tak to dám ja priamo:
http://www.adorama.com/alc/sites/default/files/uploads/pentaxff-front.jpg
http://www.adorama.com/alc/sites/default/files/uploads/pentax-back.jpg
Vyzerá to výborne, ako skutočne profi telo, toľko ovládačov na foťáku som ešte nevidel, ergonómia teda bude evidentne parádna. Obzvlášť horný panel je netradičný, u konkurenčných FF je tam stavový displej a potom už len tlačítka, Pentax tam dokázal narvať aj ďalšie dva otočné ovládače. Aj hranol vyzerá byť obrovský, to naznačuje nadštandardne veľký OVF. Akurát ten displej som nepochopil, čo je to za vyklápací mechanizmus.

lennyl
2015-10-23 09:53:03+02
hladacik bol niekde avizovany s velkym zvacsenim, ale asi je to vacsie aj kvôli GPS.
ten vyklopny display, mam nieco podobne na D750, len su tie plechy inak uchytene (neda sa mi vytacat, iba vyklapat, aj to potesi)

exnito
2015-10-23 10:08:49+02
Obrázky nejdú rozkliknúť, tak to dám ja priamo:
http://www.adorama.com/alc/sites/default/files/uploads/pentaxff-front.jpg
http://www.adorama.com/alc/sites/default/files/uploads/pentax-back.jpg
Vyzerá to výborne, ako skutočne profi telo, toľko ovládačov na foťáku som ešte nevidel, ergonómia teda bude evidentne parádna. Obzvlášť horný panel je netradičný, u konkurenčných FF je tam stavový displej a potom už len tlačítka, Pentax tam dokázal narvať aj ďalšie dva otočné ovládače. Aj hranol vyzerá byť obrovský, to naznačuje nadštandardne veľký OVF. Akurát ten displej som nepochopil, čo je to za vyklápací mechanizmus.
Tiez si myslim, ze vyzera vyborne.
Uz len vediet tak parametre a cenu.

roka222
2015-10-23 12:09:26+02
Nu dúfajme že 13.novembra bude vystavená v staréj tržnici v Bratislave !!!

marcus_labeo
2015-10-23 13:54:43+02
Tiez si myslim, ze vyzera vyborne.
Uz len vediet tak parametre a cenu.
Tak vzhľadom na to, že tam Ricoh narval evidentne všetko, čo sa dá a hlavne 36 MPx senzor, tak nízku cenu neočakávam. Holt na social verziu si budem musieť asi počkať, kým príde oholenejšia povedzme 24 Mpx verzia, logicky pre výrobcu má prednosť topmodel, nech pri vstupe do FF ligy ohúria svet.
Každopádne to pretlačítkované telo sa mi veľmo pozdáva.

exnito
2015-10-23 15:01:48+02
Tak vzhľadom na to, že tam Ricoh narval evidentne všetko, čo sa dá a hlavne 36 MPx senzor, tak nízku cenu neočakávam. Holt na social verziu si budem musieť asi počkať, kým príde oholenejšia povedzme 24 Mpx verzia, logicky pre výrobcu má prednosť topmodel, nech pri vstupe do FF ligy ohúria svet.
Každopádne to pretlačítkované telo sa mi veľmo pozdáva.
Ja to vidim tak, ze na jar to predstavia (februar), okolo aprila sa zacnu distribuovat prve tela, ale dopyt bude tak velky, ze sa nestihnu pokryt vsetky poziadavky (nieco podobne ako bolo pri 645) , a tak sa na slovensku objavi tak mozno po lete alebo zaciatkom jesene.

To uz tie ceny budu aj trosku nizsie (samozrejme v USA,, na slovensku to bude zasa konverzny kurz 1:1 + clo a dan)

Nemyslim, ze daju aj "socialnu verziu" pokial bude dostatocny dopyt, skor asi par skiel predstavia.

marcus_labeo
2015-10-24 20:25:29+02
Ja to vidim tak, ze na jar to predstavia (februar), okolo aprila sa zacnu distribuovat prve tela, ale dopyt bude tak velky, ze sa nestihnu pokryt vsetky poziadavky (nieco podobne ako bolo pri 645) , a tak sa na slovensku objavi tak mozno po lete alebo zaciatkom jesene.

To uz tie ceny budu aj trosku nizsie (samozrejme v USA,, na slovensku to bude zasa konverzny kurz 1:1 + clo a dan)

Nemyslim, ze daju aj "socialnu verziu" pokial bude dostatocny dopyt, skor asi par skiel predstavia.
Ono zatiaľ o entry-level fullframe niet od Ricohu ani slova, to sú stále len klebety, ale istú logiku majú. Je logické, že pri vstupe do FF segmentu sa bude Ricoh snažiť predstaviť s tým najlepším a cenu odhadujem niekde okolo 2500 eur či viac. A keď sa prvotný dopyt uspokojí a predaje začnú klesať, potom bude čas dať na trh niečo lacnejšie, čo vidím najskôr tak o rok. Každopádne som presvedčený, že skôr alebo neskôr bude druhé FF telo, jednoduchšie, v kategórii 1500 až 2000 eur.

exnito
2015-10-28 10:34:29+01
Nasiel som este toto,, i ked su to asi len odhady ,, ale znie to zaujimavo

http://photorumors.com/2015/10/15/new-slide-leaked-with-pentax-full-frame-dslr-camera-details/

Co hovorite na to ?

exnito
2015-11-18 23:01:21+01
http://www.popphoto.com/new-gear-ricoh-announces-pentax-35mm-f-35-wide-angle-medium-format-lens

Vyzera, ze ta prezentacia v prechadzajucom linku asi bude pravda

Strana 14 z 19
1 2 ... 12 13 14 15 16 ... 18 19

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()