Zdravím všetkých foto fanúšikov. Chcem sa spýtať, či niekto z Vás porovnával alebo mal možnosť skúsiť tieto softwary na spracovanie RAW. Adobe Lightroom 2, Silkypix Developer Studio a Bibble PRO. Ja som zatiaľ pracoval s LR2, ale zaimponoval mi Silkypix, nakoľko na mojom PC je LR2 pomaly a zo Silkypixu som dostal dokonca ešte lepší výstup. Zaujímalo by ma teda či niekto z Vás používa aj Silkypix a či náhodou nevie o nejakých tutoriáloch pre tento program. Tiež ma zaujíma porovnanie uvedených programov. Ďakujem za odpovede.
Pripadne, ci niekto pouziva DxO Optics Pro? Chcem si totiz jeden z tychto programov zakupit. Skusam trial verzie, ale chcel by som pocut nazor niekoho, kto ma s tymito softami dlhsie skusenosti. Neviem totiz, ktory si vybrat.
Ja pouzivam BibblePro, je pomerne rychly (ak mas aspon 1.5GB ram). V januari by mala byt beta verzia 5, ktora by mala byt este rychlejsia a bude mat dost vylepseni (aj sucasna verzia 4 je velmi dobre pouzitelna). Free je tusim tusim 14-dnova testovacia verzia bez obmedzeni. Je verzia pre Windows, Linux aj Mac.
BibblePro je fajn, ale nevie dobre pracovat s Pentax RAWmi a vyrenderuje rozne biele bodky na fotke alebo cierne okraje :( Mozno 5tka bude lepsia, ale na mojom PC asi pomala. Mam AMD Athlon XP2000+ 1.2GB RAM a graficku Ati Radeon 9600PRO 256MB RAM. Lightroom 1.4 mi isiel svizne, ale uz Lightroom 2 je uz prilis pomaly. Silkypix mi ide svizne a isiel mi dobre aj Capture One PRO, ale ten je optimalizovany pre ich produkty a nevyhovoval mi. Teraz pojdem skusit DXO Optics PRO. Co sa tyka ACR, samotne ACR mi ide tiez svizne, ale hladam aj ine moznosti ako Adobe.
zdravím , chcel by som sa pridať do debaty .
tie programy čo tu spomínate okrem toho lightroomu nepoznám.
Chem sa teda opytat a čo photoshop cs3? čo nan vravíte?
ja som si myslel, že na úpravu raw foto je, teda patrí mmedzi spičku či nie?
Photoshop CS3, Lightroom a Photoshop Elements 6(7) pouzivaju ten isty modul Camera Raw na vyvolavanie RAWu. Rozdielna je ich ostatna ponuka funkcii, ci je zamerany na bezne upravy fotiek a katalogizaciu alebo pokrocilu pracu s retusovanim, vrstvami, maskami a pripravu pre tlac (DTP, Prepress).
Photoshop CS3, Lightroom a Photoshop Elements 6(7) pouzivaju ten isty modul Camera Raw na vyvolavanie RAWu. Rozdielna je ich ostatna ponuka funkcii, ci je zamerany na bezne upravy fotiek a katalogizaciu alebo pokrocilu pracu s retusovanim, vrstvami, maskami a pripravu pre tlac (DTP, Prepress).
velmy pekne dakujem za reakciu , ostal som hned spokojnejsi lebo s photosopom sa trapim uz nejake tie rokz ale fotku raw som tam nespracovavl nikdz skorej grafiku a
kedže som sikupil novy fotačik s finkciou raw tak sa vtom začínam pohzbovať
preto diky za odpoved a radu :)
Pre mna nepouzitelny SW (nie je verzia pre Linux).
Ak sa ti nechce hladat a citat, tu je video:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/pracujeme-v-programe-ZPS9/ZPS9/oboznamte-sa-s-prostredim-ZPS9/
hned na hlavnej stranke maju linku na skusobnu verziu - co tak to vyskusat a uvidis, ci Ti to vyhovuje?
Určite najpredávanejší a najobľúbenejší amatérsky softvér, plne porovnateľný s ostatnými programami. RAW podporuje len u fotoaparátov Canon, pre Nikonistov ho neodporúčam, jedine, že by fotili v JPG.
S tých lacnejších programov je teraz asi najlepší Adobe Elements 7, plná podpora RAW, veľa veci prevzatých z ´dospelého´ Photoshopu a trochu aj Ligtroomou.
Este pockam, kym releasnu Bibble 5 a porovnam to s tymi, ktore som skusal doteraz. Na pracu s RAW sa mi zatial najviac pozdavaju Adobe Lightroom 2 a Silkypix.
Este pockam, kym releasnu Bibble 5 a porovnam to s tymi, ktore som skusal doteraz. Na pracu s RAW sa mi zatial najviac pozdavaju Adobe Lightroom 2 a Silkypix.
Pozdravujem, podarilo sa Vám zohnať tutoriál na SilkyPix Developer Studio? Skúšam tento program asi týždeň, bol pribalený k fotoaparátu, som prekvapený ako rýchlo sa dá dôjsť k cieľu, no chýba mi rad, odborné nastavenie niektorých parametrov. Tvári sa ako Adobe LightRoom, až sa mi nechce veriť, že som nemusel investovať aj do tohto softvéru. Akú kompresiu JPEG používate vo finále (YCC422, YCC420, YCC444)? Ďakujem.
Pozdravujem, podarilo sa Vám zohnať tutoriál na SilkyPix Developer Studio? Skúšam tento program asi týždeň, bol pribalený k fotoaparátu, som prekvapený ako rýchlo sa dá dôjsť k cieľu, no chýba mi rad, odborné nastavenie niektorých parametrov. Tvári sa ako Adobe LightRoom, až sa mi nechce veriť, že som nemusel investovať aj do tohto softvéru. Akú kompresiu JPEG používate vo finále (YCC422, YCC420, YCC444)? Ďakujem.
Celkom dobry manual najdes tu: http://www.shortcutinc.com/cms/manuals/sp/SilkyPixManual.pdf
Kompresiu pouzivam hned prvu, spolu s EXIFom a vystup este sharpenujem. Nemam tu teraz po ruke Silkypix, ale neskor pozrem presne a napisem.
Programy na spracovanie RAW
http://ufraw.sourceforge.net/Cameras.html
free je Gimp + Ufraw
ufraw.sourceforge.net/Cameras.html
Skus aj RAWTherapee http://www.rawtherapee.com/
tie programy čo tu spomínate okrem toho lightroomu nepoznám.
Chem sa teda opytat a čo photoshop cs3? čo nan vravíte?
ja som si myslel, že na úpravu raw foto je, teda patrí mmedzi spičku či nie?
kedže som sikupil novy fotačik s finkciou raw tak sa vtom začínam pohzbovať
preto diky za odpoved a radu :)
Ak sa ti nechce hladat a citat, tu je video:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-skola/pracujeme-v-programe-ZPS9/ZPS9/oboznamte-sa-s-prostredim-ZPS9/
hned na hlavnej stranke maju linku na skusobnu verziu - co tak to vyskusat a uvidis, ci Ti to vyhovuje?
S tých lacnejších programov je teraz asi najlepší Adobe Elements 7, plná podpora RAW, veľa veci prevzatých z ´dospelého´ Photoshopu a trochu aj Ligtroomou.
Kompresiu pouzivam hned prvu, spolu s EXIFom a vystup este sharpenujem. Nemam tu teraz po ruke Silkypix, ale neskor pozrem presne a napisem.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa