Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

IR fotografovanie Canonom.

zezo
zezo 2009-02-09 14:58:40+01
Ahojte vsetci. Pozeral som si viacero webov o foteni IR, teraz by ma zaujmalo ake mate skusenosti vy s fotenim IR na Canon DSLR. Ja konkretne mam Eos 400d a IR Hoya R72. Zaujmalo by ma (je zima, filter som dostal ako darcek a neskusal som ho) ako sa prakticky pripravit (casy,clona, objektiv, hodina fotenia, post processing atd..) a co i len trosku sa priblizit k ako takemu IR, respektive oklamat build in filter na Canone. Vdaka za osobne skusenosti.

bonifacko
2012-01-30 20:23:30+01
príspevok od: neXor
Nie, jeden známy s tým robí (elektrotechnik), modifikuje zväčša Canony a vravel, že niektoré modely radšej ani nerobí po zlých skúsenostiach, pretože zvyknú byť s tým problémy. Konkrétne modely si nespomínam, ale boli to niektoré zo stovkovej/tisícovej série. Akurát si spomínam, že na canon 30d bol veľký problém vôbec vybrať filter, keď bol nalepený priamo na senzor nejakou obojstrannou fóliou a zas druhý Canon 30d ktorý modifikoval mal ten filter v rámčeku pred senzorom, ktorý musel rozbiť. Samozrejme u profesionálov to je o niečom inom, oni už majú na to iné nástroje.
To sa mi zda divne. Lifepixel robia stovkove modely od 350D, aj tisickove:
http://shop.lifepixel.com/1-Convert-your-digital-camera-to-infrared-IR-only-/1-Canon-DSLR-infrared-conversion-service-p3.html

Určite v tom bude niečo ine. Objektívy s hot spot su znama vec, ale toto? A neskušal tam dať aj iny IR filter?

neXor
2012-01-30 20:47:56+01
No je to divné. Dajú sa všetky modifikovať, ale s niektorými mal problém. Či to bolo spôsobené ním, neviem (aj keď pochybujem, má moje veľké uznanie za to čo všetko dokáže s technikou), ale skúšal číre sklá, rôzne IR filtre a aj H-alfu sa mi zdá. Každopádne profesionál (lifepixel by nim mal byť) s patričnou technikou by to mal zvládnuť. Ale spýtam sa ho na to a potom dám vedieť.

denySK
2012-01-30 21:30:00+01
Tak som predsa nieco nasiel s canon 40D + IR filter bez HW modifikacie (teda aspon myslim, i ked pise o modifikacii...)
ISO 400 ,clona 10 ,cas 15s (s HW modifikaciou by asi takto dlhy cas nebol, alebo sa mylim?) a mal pouzity 760mm filter, cize so 720mm filtrom a nizsou clonou sa dostaneme na 5s bez problemov, co je prijatelne. a ziadany efekt tam je, otazna je pouzitelnost vo farebnej fotografii.

http://www.natureblink.com/ir40.htm

bonifacko
2012-01-31 07:26:52+01
príspevok od: neXor
No je to divné. Dajú sa všetky modifikovať, ale s niektorými mal problém. Či to bolo spôsobené ním, neviem (aj keď pochybujem, má moje veľké uznanie za to čo všetko dokáže s technikou), ale skúšal číre sklá, rôzne IR filtre a aj H-alfu sa mi zdá. Každopádne profesionál (lifepixel by nim mal byť) s patričnou technikou by to mal zvládnuť. Ale spýtam sa ho na to a potom dám vedieť.
Daj potom vedieť. Dik

neXor
2012-01-31 15:21:45+01
"Problémy byly u 300D, 350D, 10D a 20D. U novějších modelů to již výrobce zdá se pořešil. U modifikované zrcadlovky a IR focení to není ale třeba řešit, tam vycházejí normáoní krátké expoziční časy v řádu zlomků, maximálně jednotek sekund. Elektroluminiscence vadila až u expozic v řádu minut."
Tu je prepis mailu od MMys-a, čo k tomu dodať

bonifacko
2012-01-31 16:20:20+01
"Elektroluminiscence vadila až u expozic v řádu minut."

Takže sa potom nemože jednat o problem konvertovanych tiel. Tam je čas expozicie v zlomku sekundy.

denySK
2012-01-31 17:17:36+01
príspevok od: bonifacko
"Elektroluminiscence vadila až u expozic v řádu minut."

Takže sa potom nemože jednat o problem konvertovanych tiel. Tam je čas expozicie v zlomku sekundy.
niekto si tu asi myli infra s astro fotografiou, ci?

bonifacko
2012-01-31 19:11:08+01
príspevok od: denySK
niekto si tu asi myli infra s astro fotografiou, ci?
No ja tu neriešim astrofotografovanie, nadpis je o IR fotografovaní

neXor
2012-01-31 19:16:33+01
Problémy nastali len pri modifikovaných telách, pri originál sa nič také nevyskytuje. Lenže pri nočných záberoch, kde sa časy pohybujú v desiatkách sekúnd, môže nastať problém. Ale každopádne pri klasickom dennom fotení to je OK.

quintes
2012-01-31 19:54:11+01
ja som si kupil canon 350d, filter som pouzil cokin IR (neodporucam!!! je to plast, a to by ste mali vidiet tie bublinky na foto, kedy som si myslel ze to je spina), rozobral som telo, vybral filter spred snimaca (bol prilepeny v plastovom puzdre silikonom), vyrezal cokin ( s presnostou som si problem nerobil, slo do plastu spat), nasadil, a fotil...
za bieleho dna casy ako bez ir filtra, fotky z ruky uzasne (canon 50mm f1.8, tamron 17-50 f2.8 vsetko ostre).

viete ako skoncil ten fotak???
chlapec chcel zacat fotit, tak som ten fotak prerobil naspat (nasadil povodny filter), poskladal setak ktory som mal rozobraty asi rok v sufliku, a vymenil som 350d za canon t 50 s dvoma objektivmi a zacal trosku fotit na film

btw, nevie niekto o dobrej 350d??? kupim

Iygor
2012-01-31 20:06:31+01
K filtrom: miesto filtra sa dá použiť preexponovaný vyvolaný farebný kinofilm, má podobnú priepustnosť ako Hoya R72 ale samozrejme neporovnateľne lacnejší
foto tu:
www.ephoto.sk/moje-ephoto/fotografie/258258/zugov/

bonifacko
2012-01-31 20:07:29+01
Plastovy IR filter robí problemy. Okrem toho, že už z vyroby môžu nastať chyby (drobne bublinky, škrabančeky), tak antistaticky naboj urobí svoje. Priťahuje to prach.

quintes
2012-03-16 15:05:16+01
Kto mi vie povedať presný rozmer filtra pred snímačom na eos 400d? Idem dnes prerobiť tento môj kus, a nechcem rezať hoya filter až po rozobratí foťaku..

bear
- moderator
2012-03-16 17:12:41+01
príspevok od: quintes
Kto mi vie povedať presný rozmer filtra pred snímačom na eos 400d? Idem dnes prerobiť tento môj kus, a nechcem rezať hoya filter až po rozobratí foťaku..
ja som sa pokusil prerobit 1000d a predpokladam, ze 400d ma velmi podobny, ak nie rovnaky senzor.
Ir-cut filter mal hrubku len zlomok mm, takze ir filter sa tam fyzicky nezmestil a navyse bol ten senzor aj po odstraneni filtra na ir pomerne malo citlivy (v porovnani s eos 300D, alebo olympus epl1, co som si tiez upravoval). bolo treba pouzivat iso 1600, aby som sa dostal na udrzatelne casy a to uz obraz nebol pouzitelny koli sumu.

bear
- moderator
2012-03-16 17:16:10+01
vymen to s niekym za 350D+obed/20D/30D, tie su na IR vhodnejsie

quintes
2012-03-16 17:38:14+01
príspevok od: bear
vymen to s niekym za 350D+obed/20D/30D, tie su na IR vhodnejsie
videl som navod pre 450d..... ten je na tom podobne ako 400d nie??

quintes
2012-03-16 17:40:38+01
príspevok od: bear
ja som sa pokusil prerobit 1000d a predpokladam, ze 400d ma velmi podobny, ak nie rovnaky senzor.
Ir-cut filter mal hrubku len zlomok mm, takze ir filter sa tam fyzicky nezmestil a navyse bol ten senzor aj po odstraneni filtra na ir pomerne malo citlivy (v porovnani s eos 300D, alebo olympus epl1, co som si tiez upravoval). bolo treba pouzivat iso 1600, aby som sa dostal na udrzatelne casy a to uz obraz nebol pouzitelny koli sumu.
http://ghonis2.ho8.com/rebelmod450d4.html

tu to vyzera celkom nadejne....

bonifacko
2012-03-16 18:20:53+01
príspevok od: quintes
videl som navod pre 450d..... ten je na tom podobne ako 400d nie??
http://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials/canon-drebel-xti

Co sa tyka rozmeru, predpokladam že canon bude mat rovnaky rozmer. Problem vidim v hrubke IR pred snimač. Hoay IR filter je niekde na 2 mm a ako píše bear, low pass filter bol tenší. Takže nakup IR filtra cez ebay ta potom neminie. Tento predajca: http://www.ebay.com/sch/gbmsale/m.html?_nkw=IR+filter&_sacat=0&_odkw=&_
mal pri 72 mm IR filtri hrubku len 1,2 mm. Neviem o tenšom IR filtre.

quintes
2012-03-16 18:34:51+01
no, filter uz mam na stole, ako aj vsetko co potrebujem tak idem na to

quintes
2012-03-16 22:22:32+01
takze, s kludom mozem konstatovat, ze sa mi to podarilo....

sice na dvakrat, ale ide to... ma to jeden maly hacik, drobny back focus... a to z toho dovodu ze som musel trosku "nadvihnut" snimac, lebo hoya je tak trosku hruba

da sa to upravit softwarovo alebo budem musiet ostrit manualne?? prve snimky som skusal sice na clone 2.8 a potom 5.6, mozno sa to bude dat priclonit... ako pisem, je to drobny BF a na kratku vzdialenost, v prirode sa aj tak ostri na nekonecno....

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()