Ahojte, najde sa medzi Vami niekto kto pouziva pre konverziu RAWov nativny Canon softver Digital Photo Professional? Pls, napiste mi ako prakticky postupujete pri uprave jednotlivych snimkov. Ja osobne sa snazim pouzivat tento program, aj ked mi nevyhovuju niektore veci ale co je horsie, nechapem niektorym veciam ako je napr. histogram pri RAW zalozke, nejde o klasicky RGB histogram ako napr. v Adobe PS, a velmi rad by som pochopil jeho informacnu hodnotu. Ocenim kazdu prakticku radu. Vopred vdaka.
Ja používam Photoshop. Canon softvér mi veľmi nevyhovoval ovládaním, aj keď som počul, že nová verzia je o dosť lepšia a že dokonca dokáže odstrániť chyby Canon objektívov (napr. chrom. aberáciu)
Tiez pouzivam ACR a aj Lightroom som skusil. Viacej mi vyhovuje ovladanie a intuitivnost, ale co to som pocital na nete a aj na vlastnej kozi som skusil, ze vystupy z Canon DPP su co sa tyka farebneho podania vernejsie, hlavne pri portretoch. Zaujimalo by ma, ci mate nejake bud ACR alebo Lightoom vykalibrovane. Riesili ste to nejako ?
Ja používam Photoshop. Canon softvér mi veľmi nevyhovoval ovládaním, aj keď som počul, že nová verzia je o dosť lepšia a že dokonca dokáže odstrániť chyby Canon objektívov (napr. chrom. aberáciu)
úpravy no hlavne doostriť, možno trochu saturácie, prípadne vyvážim bielu ak sa nepodarila a histogram hlavne posuvam lavú hranicu čo najbližšie k poslednému bodu aby som na foto dostal aj čiernu farbu (histogram ti ukazuje aké jasi máš vo foto ... ber to ako histogram pre B&W foto)
Vie mi niekto poradiť.Po úprave fotiek v Canon DPP,mi ostávajú v zdrojovom adresári -moje fotky, naďalej neupravené.Ako ich upravené vytlačiť na CD.Ďakujem !
Ak to v DPP funguje ako inde, musi RAW vyexportovat aj s upravami do JPG alebo TIFF. Format RAW nemenis, len sa k nemu zapisuju udaje o tvojich korekciach.
Presne tak, pri RAWe sa ulozia iba data s upravami, t.j. ak ich otvoris v inom programe, tak sa neaplikuju. Preto sa to vola RAW konvertor, lebo musis po upravach konvertovat na zvoleny format. Ked to davas na web staci JPEG, ked chces kvalitnu tlac, tak sa doporucuje TIFF, taktiez ak chces robit narocnejsie upravy tonality napr. v Photoshope, tak TIFF je beztratovy format, narozdiel od JPEGu, ktory pri kazdom ulozeni straca nejake tie obrazove data.
Aký je rozdiel medzi uložením cez konvert and save ,alebo cez batch process. Je lepšie ukladať fotky v TIFF keď ich vytláčam ´ len ´ tlačiarňou Pixma 4500.
Save a konvert su vacsinou totozne, mozu mat ine podrobnejsie nastavenia. Vela zalezi na pouzitom programe. Batch znamena len, ze ti urobi nejaku funkciu davkovo na vsetky vybrane subory, to moze mat ale aj nevyhodu, pretoze na vsetky subory sa aplikuje rovnake nastavenie.
Fotky v TIFF su bez stratovej kompresie, takze tam nedochadza k stvorcekovaniu a posterizacii velkych ploch a zvyranovaniu okrajov predmetov, takze TIFF je vhodny hlavne pre tlac. Format TIFF moze byt aj s vacsou farebnou hlbkou, takze obsahuje bohatsiu skalu poltonou, lepsie prekreslenie tienov a svetiel... s babkinou 80-tkou sa ovsem s TIFF-om nemusis babrat. :-)
Save a konvert su vacsinou totozne, mozu mat ine podrobnejsie nastavenia. Vela zalezi na pouzitom programe. Batch znamena len, ze ti urobi nejaku funkciu davkovo na vsetky vybrane subory, to moze mat ale aj nevyhodu, pretoze na vsetky subory sa aplikuje rovnake nastavenie.
Fotky v TIFF su bez stratovej kompresie, takze tam nedochadza k stvorcekovaniu a posterizacii velkych ploch a zvyranovaniu okrajov predmetov, takze TIFF je vhodny hlavne pre tlac. Format TIFF moze byt aj s vacsou farebnou hlbkou, takze obsahuje bohatsiu skalu poltonou, lepsie prekreslenie tienov a svetiel... s babkinou 80-tkou sa ovsem s TIFF-om nemusis babrat. :-)
Batch process má podľa mňa tú výhodu že ak si porobíš všetky úpravy na fotkách tak ho zpustíš a môžeš DPP zavrieť a venovať sa inej práci ak to tvoje PC stíha. Dá sa súčasne pustiť aj viac batch procesov teda každý s iným výstupným nastavením.
stiahol som si RAWShooter Essentials nainštaloval no neviem ho spustiť,vypisuje-registration failed,registrtion will be attemted next taim you open RAWShooter.Skúšam to už týždeň a nič.Registráciu som vyplnil.
nechcem zakladat novu temu tak pisem sem. neviete niekto odkial sa da stiahnut full Canon DPP ? Lebo preinstaloval som si pc a zistil som, ze k novemu fotaku mi asi nedali (ak sa dava) cd s nim. A na canon stranke su len upgrady. Teraz neviem ci je to samostatne nestiahnutelne alebo len ja to neviem najst... Vdaka za rady, prip. link
Rady na postup upravy RAW v Canon DPP
http://dw.com.com/redir?edId=3&siteId=4&oId=3000-12511_4-10374172&ontId=12511_4&spi=caf7f2a99e680b93b5520a0c36b520ac&lop=link&tag=tdw_dltext<ype=dl_dlnow&pid=10518796&mfgId=6269395&merId=6269395&destUrl=http%3A%2F%2Fwww.download.com%2F3001-12511_4-10518796.html%3Fspi%3Dcaf7f2a99e680b93b5520a0c36b520ac
http://dw.com.com/redir?edId=3&siteId=4&oId=3000-12511_4-10374172&ontId=12511_4&spi=caf7f2a99e680b93b5520a0c36b520ac&lop=link&tag=tdw_dltext<ype=dl_dlnow&pid=10518796&mfgId=6269395&merId=6269395&destUrl=http%3A%2F%2Fwww.download.com%2F3001-12511_4-10518796.html%3Fspi%3Dcaf7f2a99e680b93b5520a0c36b520ac
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa