Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

EXIF

Kveto
Kveto 2009-02-27 19:00:47+01
Neviem či je to špecialita Ephota, alebo to je aj inde, ale všimol som si, že sú medzi nami jednotlivci čo posudzujú fotografie podľa EXIFu a keď nie je prítomný ako keby boli ochudobnený o zážitok. Mohli by mi podobne zameraný páni ( dámy ) vysvetliť prečo fotka bez EXIFu nie je kompletná ?

Kveto
2009-02-28 00:19:19+01
príspevok od: slavmiro
to co si napisal je dvojsecne, lebo ked Ti tak na technike nezalezi, tak naco mas svoju spickovu vybavu. Ak Ta technika irituje a fotis v plnoautomatickych rezimoch (uz sa som Ta pytal ci pouzivat autoISO) tak potom tvoj nazor beriem. Ale nemyslim si ze fotis tak. Nakoniec umelecke a aj dobre umelecke foto vedia vzniknut aj beznou pinholou.. :)
vôbec to nie je dvojsečné, proste techniku má, ale dobre vie ako a kde vzniká dobrá fotka, aj to že pre ňu supertechnika nie je vždy dôležitá

slavmiro
2009-02-28 00:20:09+01
> 2. Chytím sa tvojho príkladu s DOF.
> Aký rozdiel je vo vnímaní DOF, či je dosiahnutá klasicky, alebo v PC ?
Ako u koho. U mna bohovsky. :) Ja nelozim na piesocek do CG a 3D render sajtov presvedcovat ze PC grafika nie je ono, ale prave fotografia. Som v uzkom kontakte s grafikmi na VSMU, oni toleruju mna a ja ich pracu. A ver mi ze PC pouzivaju menej nez by si cakal..

Kveto
2009-02-28 00:34:51+01
tak teraz pardón, tvrdíš že ti umelé vytvorenie DOF vadí, ale ak dobre rozumiem niekedy potrebuješ exif aby si zistil či to umelé je, alebo nie ? hm, no tak to potom ...
Čo sa týka grafikou z VŠMU, nemám také šťastie aby som ich prácu poznal a preto netuším či ich tolerujem, alebo oni mňa.
A ver mi, že nemáš ani šajn čo si myslím o ich používaní PC a čo nie :)))
fakt si zábavný s niektorými poznámkami

slavmiro
2009-02-28 00:38:34+01
byt zabavny to je ciel, nerad by som bol trapny..

Kveto
2009-02-28 00:39:23+01
príspevok od: slavmiro
byt zabavny to je ciel, nerad by som bol trapny..
keď by k tomu prišlo, dám ti vedieť :)

Kveto
2009-02-28 00:45:55+01
inak práve som si nechal zobraziť nápovedu pri hodnotení fotografií a poviem vám že na túto tému si tu ešte niekedy pokeciame, tam sú pekné bludy popísané :) ale to zas v inom fóre :)

Ronn
2009-02-28 01:07:29+01
Nerozumiem kveto o co ti ide, exif urcite nie je na skodu pre zaciatocnika. Ja som zaciatocnik a exif mi pomaha sa pozerat komplexnejsie na fotografiu. Ved technicky ide pri fotke aj o dobre zvladnute pomeru clony, casu a iso. Nevidim na tom nic zle.

wayne
2009-02-28 09:23:43+01
mne ako zaciatocnikovi exif velmi pomaha, bez tychto info by som nikdy nevedel ako sa pekne foti krajinka alebo ako urobit zo svetiel hviezdicky pri nocnej fotografii... (na moju obhajobu ta fotka ´krajinky´ co mam v galerii bola pred tym nez som to zistil ;) ) snad bude prilezitost to vyskusat aj v reale coskoro

viking81
2009-02-28 09:35:38+01
príspevok od: Kveto
je správne zaštítiť sa autoritou ako p. Pihan iste je, len on hovorí o štúdiu exifu pri vlastných fotografiách, ale ani to nie je podstatné, podstatné je že zlučovať štúdium exifu s vnímaním fotografie ako umeleckého diela je absurdné.
myslim ze to plati nie len o vlastnych fotkach....a nikto nezlucuje exif s umeleckou hodnotou...fotka sa mi paci preto lebo vyzera tak ako vyzera a nie ze kuknem na exif a poviem si tak to je dobra fotka...a ked sa mi uz raz ta fotka paci tak ten exif mi pomoze aby som sa aj ja niekedy pokusil spravit aspon taku podobnu fotku....

cambo
2009-02-28 11:26:03+01
príspevok od: dodo_bb
Pochopil si ma správne, dobré fotky môžu vzniknúť hocakou technikou. Preto by sme sa mali sústrediť predovšetkým no hodnotenie výsledku a nie na hodnotenie cesty. Tá nie je až tak dôležitá. Nakoniec bol som v živote na viacerých výstavách pekných fotografií, ale ešte som nevidel vedľa fotografie vytlačený exif :-))). Ja viem, že sa to nedá, ale keby sa dalo, navrhol by som, aby si exif videl až po ohodnotení fotografie, podobne ako autora... Exif nie je zárukou autorstva, nie je záväznou informáciou a nakoniec je osobnou vecou každého, či zverejní svoje ´výrobné´ tajomstvo alebo nie. Takže to nechajme autorom na zváženie. A ešte chcem svetový mier :-)))
ja som zaciatocnik ale verte mi ze exif mi dost pomaha pri uceni.
preto si ho aj niekedy pytam, lebo sa trebars snazim odfotit situacie
podobne a tym sa aspon ja ucim. ale suhlasim s tebou /dodo-bb/ ze by sa exif
zverejnil az po ohodnoteni alebo ked si este niekto netrufa hodnotit
tak si ho skusit vyziadat sukromnou postou.

Kveto
2009-02-28 20:41:32+01
Ronn ja fakt netuším o čo ide tebe ? Píšem ja niekde že exif škodí, tvrdím síce, že sa z neho začiatočník ktoviečo nenaučí, ale naozaj mi nevadí.
Toto fórum som založil lebo nerozumiem niektorým kolegom čo vyžadujú exif ako súčasť prezentovania fotografie, skús trochu čítať.

Kveto
2009-02-28 20:43:49+01
príspevok od: viking81
myslim ze to plati nie len o vlastnych fotkach....a nikto nezlucuje exif s umeleckou hodnotou...fotka sa mi paci preto lebo vyzera tak ako vyzera a nie ze kuknem na exif a poviem si tak to je dobra fotka...a ked sa mi uz raz ta fotka paci tak ten exif mi pomoze aby som sa aj ja niekedy pokusil spravit aspon taku podobnu fotku....
no ale to si ty, ja som našiel pár ľudí čo to chápe inak :)
inak na zopakovanie cudzej fotografie naozaj exif nepotrebuješ, stačí trochu študovať literatúru :) ale to je samozrejme môj názor :)

viking81
2009-02-28 21:51:23+01
ano..staci studovat...alebo skusat...ale beriem ten exif ako jeden droj studia....a ty co to spajaju s umeleckou hodnotou ten exif...tak to je ich vec...alebo ze podla toho sudia kvalitu....kvalita sa ma sudit pohladom....exif by mal dopomoct len k objasneniu danej chyby a autor by sa z toho mal poucit ;-)

cambo
2009-02-28 22:41:43+01
kveto tak to sa velmi mylis.
myslim ze ked zaciatocnik pochopi co je to clona , cas a iso a veci podobne tak mu to velmi pomoze. lebo nikto nepadol z neba mudry a nie kazdy to hned pochopi.
mne napr. to velmi pomaha ale suhlasim trebars nech sa exif objavi az po hodnoteni
aby bolo volaco za volaco ale netvrd ze sa zaciatocnik ztoho nic nenauci, lebo ak ano tak to teda hodne trepes.

Kveto
2009-03-01 08:54:36+01
míliš si začiatočníka s pokročilím :) ale o tom sa tu nebavíme, opakujem v tomto fóre sa bavíme o tom či je na zhodnotenie fotografie exif potrebný alebo nie, ja tvrdím že nie

Fotograf77
2009-03-01 09:45:06+01
Co to za chujovinu. .. . . . digitalna fotografia by mala mat podla mna vzdy exif, je mi luto ze sa tu najdu ludia, ktori zneuzivaju tieto udaje a pozmenuju si isch podla seba. . . ale zas je to ich problem . . ked si tu chcu honit EGO

Sme na fotoserveri a podla technickych udajov sa da zistit ako bola fotografia fotena a da sa potom lepsie poradit, co a ako vylepsit. . . . aku clonu je lepsie pouzit, nez aka bola pouzita a tak. . . .

cambo
2009-03-01 11:55:15+01
plne s tebou suhlasim, lebo mne to hodne pomaha.

anton julény
2009-03-01 14:30:17+01
Ešte som žiadnu fotku nehodnotil, ale Kveto hovorí o tom, že EXIF by nemal byť súčasťou hodnotenia. Nemal. Fotka ako taká je artefakt a bodka.

Ale keď sa chcem niečo naučiť, tak ten EXIF je naozaj výbornou pomôckou. Našiel som si v knihe jednu fotku (bez info o čomkoľvek) a tak skúšam prísť na to, ako ju urobiť (už viem miesto a čas). V tomto prípade by sa naozaj zišiel EXIF, ale by ušetril čas hľadania, ale možno by som sa toho toľko z hľadania nenaučil..

dodo_bb
2009-03-01 16:57:48+01
Clona, čas a ISO sa uvádza pri fotke zvlášť, mimo exif. To sú veci, ktoré na posúdenie fotografie a poučenie sa stačia, možno by ešte bolo vhodné poznať ohniskovú vzdialenosť. Potrebuješ toho z exifu viac?

cambo
2009-03-01 17:31:59+01
príspevok od: dodo_bb
Clona, čas a ISO sa uvádza pri fotke zvlášť, mimo exif. To sú veci, ktoré na posúdenie fotografie a poučenie sa stačia, možno by ešte bolo vhodné poznať ohniskovú vzdialenosť. Potrebuješ toho z exifu viac?

Strana 2 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()