Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

EXIF

Kveto
Kveto 2009-02-27 19:00:47+01
Neviem či je to špecialita Ephota, alebo to je aj inde, ale všimol som si, že sú medzi nami jednotlivci čo posudzujú fotografie podľa EXIFu a keď nie je prítomný ako keby boli ochudobnený o zážitok. Mohli by mi podobne zameraný páni ( dámy ) vysvetliť prečo fotka bez EXIFu nie je kompletná ?

cambo
2009-03-01 17:34:01+01
jasne ze nepotrebujem viac len chcem aby sa to uvadzalo nic ine. Vzdy mi dobre padne ak zistim aj ako to bolo fotene.

Kveto
2009-03-02 12:09:52+01
nuž aj toto je názor, len neviem aký rozdiel je medzi digitálnou a inou fotografiou, to keď budeš na výstave nejakého fotografa tak si budeš žiadať vystavenie exifu :)))
pokiaľ ide o exif ako taký po stý raz opakujem, že diskutujeme o jeho vyžadovaní pri hodnotení fotografie a nie o jeho pomocnej funkcii pri výuke fotografovania

DodoFot
2009-03-02 18:10:19+01
urcite by EXIF nemal mat vplyv na kompoziciu a impakt. to su ´parametre´, ktore s technikou nemaju nic spolocne. EXIF ale podla mna moze mat vplyv na TK. je rozdiel, ak ten isty zaber urobim ´mobilom´ a nikonom d700. teraz ma prosim nechytjte za slovo, ale ak tymito dvoma zariadeniami urobim ´rovnake´ snimky, tak pri TK dam urcite vyssi pocet bodov mobilu, pretoze dotycny lepsie ovlada mobil, ako niekto iny nikona. tym chcem povedat, ze TK dam 7 bodov, ked vidim, cum je to fotene a je mi zrejme, ze z tej techniky sa proste vyssia kvalita neda dosiahnut.

duroslav
2009-03-02 18:24:06+01
Body za TK by sa mali dať podľa výstupu, t.j. fotky a nie relatívne k použitej technike. Ak sem niekto pridá fotku mobilom, tak sa musí uspokojiť s nižším hodnotením TK. Skrátka kvalita biedna, nemá nárok na body.
Podobne v pretekoch napr. F1 sa udeľujú body za konečné poradie a nie za snahu so slabším vozom.

Kveto
2009-03-02 21:54:04+01
príspevok od: duroslav
Body za TK by sa mali dať podľa výstupu, t.j. fotky a nie relatívne k použitej technike. Ak sem niekto pridá fotku mobilom, tak sa musí uspokojiť s nižším hodnotením TK. Skrátka kvalita biedna, nemá nárok na body.
Podobne v pretekoch napr. F1 sa udeľujú body za konečné poradie a nie za snahu so slabším vozom.
čistý absurdistan a ignorantstvo :))) ale nie si v tom sám, je vás omnoho viac

slavik74
2009-03-02 22:47:35+01
ja si myslim ze je to na povazenie. Oba nazory su hranicne. Je pravda ze impakt a kompozicia sa da dosiahnut za 7 aj s mobilom. TK je zavisly od toho cim je foteny.
Tento oriesok by bolo vhodne keby rozluskol nejaky admin. Nikde nie je definovane ako sa co ma hodnotit a preto vznikaju tieto spory.
Ale osobne by som tiez nehandicapoval fotografa ktory si vzhladom na svoju situaciu nemoze dovolit kupit vybavu za 10000 EUR. On so zostavou za 1000 EUR odviedol maximum co mohol a je podla vystupov rozhodne lepsi fotograf ako ten druhy a zasluzi si za to viac bodov. To je ako keby ste urobili preteky F1 s triedou A Rally. A kedze sa neda urobit 1000 kategorii je a aj bude hodnotenie subjektivne.

Kveto
2009-03-02 22:59:17+01
ako vravím čistý absurdistan :) už kategória hodnotenia TK je absurdná, ako chce niekto do jednej kategóie napchať celú škálu techník a postupov
ako pri tom má pomôcť admin to by ma teda zaujímalo
ale niečo ma napadlo .... skúsime, ale v novom fóre :)))

duroslav
2009-03-02 23:02:00+01
Tak to potom môžme rovno všetko hodnotenie robiť relatívne.
Napr. keď začiatočník urobí kompozične priemernú fotku, tak mu dáme 7, lebo sa určite veľmi snažil, ale keď rovnakú fotku spraví niekto pokročilý, tak to bude mať iba za 4. Určite ďalšia zaujímavá inšpirácia pre hodnotiteľov. :-)))

bear
- moderator
2009-03-03 12:36:34+01
TK nie je len o cene vybavy, ale o jej spravnom pouziti. S mobilom sa plny pocet za TK asi nedosiahne, ale s kompaktom strednej triedy nie je problem spravit technicky dobru foku v rozliseni pre web. Ak sa pouzije ISO 3200 na krajinu, alebo je nizky kontrast pretoze svietilo zboku na objektiv, rozmazanie pre nestabilne drzanie fotoaparatu, zle vyvazenie bielej, je vela prepalov, alebo je cely snimok podexponovany, to su veci za ktore by mali ist dole za TK.

mago
2009-03-03 17:38:36+01
to je ono, presne tak to treba robit. ten kto nema rodicov milionarov alebo nepracuje ako top manager tak nech sa strci ked ma len na kompakt alebo UZ. tak vam treba chudoba sveta - asi takto vyzera nazor autora prispevku.
Je trosku smutny. A som PRESVEDCENY o tom, ze opak je pravdou. Ked je na fotke sum a vidim, ze je fotena kompaktom stale jej dam 7 ale keby taka fotka bola urobena profi zrkadlom tak dostane o nieco menej.
Odpoved za povodnu otazku vlakna: ANO JE LEPSIE KED JE PRILOZENY EXIF ALEBO MINIMALNE AUTOR VYPLNI INFORMACIE PRI VKLADANI FOTOGRAFIE.

mago
2009-03-03 17:42:28+01
inak myslim, si, ze samotne hodnotenie nie je az tak dolezite ako KOMENT kde fotografiu pochvalite, pripadne kritizujete. Samozrejme cas od casu sa hodi napisat viac ako paci/nepaci.

mago
2009-03-03 17:47:00+01
inak vsimnite si, ze kazda debata na ephoto sa toci okolo technickeho vybavenia. Trosku absurdne. Naucme sa fotit s tym co mame a nie pozerat po tom co by sme mohli mat. V poslednom case je tu vela technokratov a malo fotografov (netvrdim, ze ja som nejaky fotograf, som len zaciatocnik).

Kveto
2009-03-03 18:17:07+01
príspevok od: mago
inak vsimnite si, ze kazda debata na ephoto sa toci okolo technickeho vybavenia. Trosku absurdne. Naucme sa fotit s tym co mame a nie pozerat po tom co by sme mohli mat. V poslednom case je tu vela technokratov a malo fotografov (netvrdim, ze ja som nejaky fotograf, som len zaciatocnik).
na tom niečo bude

anton julény
2009-03-03 19:05:32+01
Ak som správne pochopil bod 7 z Desatora, tak sa TK netýka technického vybavenia, ale remeselnej/technickej zručnosti. Pre istotu ho citujem: ´Technická kvalita (TK) popisuje fotografiu z hľadiska ostrosti, rozlíšenia detailov, farebnej vernosti prípadne čistoty - ak je napr. potrebné vyretušovať stopy po prachu na senzore alebo filme.´. Teda na hodnotenie TK postačuje len samotná fotka.

duroslav
2009-03-03 19:20:38+01
Predpokladám, že ty si zrejme jeden z tých ukrátených ktorý sa snaží a nemá body, však? Fotíš pre redosť alebo pre body?

Napriek tomu čo píšeš je môj názor taký, že rozhodujúce sú výsledky, rozumej to čo je vidieť na obrázku a nie v EXIFe. Tak ako som spomenul ako príklad automobilové preteky, tak aj v iných odvetviach športu je to podobné, že ten kto má lepšiu výbavu, tak zväčša podáva lepšie výsledky a keď nie sú výsledky, tak za snaživosť sa umiestnenie nedostáva. Keď má niekto mimoriadny talent, tak si nájde sponzora na lepšiu výbavu. Ako už niekto predo mnou napísal, keď má niekto nedostatočnú techniku, nebráni mu to robiť fotky, kde by bodoval aspoň kompozíciou a celkovým dojmom. A tie rečičky o milionároch si nechaj pre niekoho iného, lebo vo väčšine prípadov sa dá dobrá fotka spraviť aj s výbavou za 10k, pokiaľ sa trochu uskromní. Keď niekto má fotografické oko, tak či tak pochybujem že sá vydá cestou fotenia mobilom.

mago
2009-03-03 19:26:37+01
uz viem preco sa hovori, ze Slovaci nevedia citat s POROZUMENIM!

mago
2009-03-03 19:28:35+01
alebo to bude len tym ze si bol lenivy docitat do konca. Rozhodnutie prenechavam autorovi.

mago
2009-03-03 19:31:35+01
P.S. - fotografie je podobny druh sportu ako malovanie.

duroslav
2009-03-03 19:51:30+01
príspevok od: mago
P.S. - fotografie je podobny druh sportu ako malovanie.
Ty u obrazov v galérii hodnotíš nejakú TK ? Predpokladám, že asi nie a je podstatné ako ten obraz vyzerá. U fotky je tiež rozhodujúce ako ´dobre vyzerá´. A jedným z faktorov, ktoré to ovplyvňujú je jej technické prevedenie. Keď sa rozhodnem zavesiť si na stenu reprodukciu obrazu, asi si tam radšej dám nejakú vytlačenú na kvalitnom papieri, než niečo vytlačené na novinovom papieri s veľkúm zrnom, napriek tomu že sú obsahovo úplne rovnaké. A vôbec by som k tomu nepotreboval žiaden EXIF aby som sa medzi nimi rozhodol.

Kveto
2009-03-03 20:05:55+01
mago mýliš sa, hodnotenie je absolútne, nie subjektívne vzhľadom na okolnosti vzniku, toto nie je športový výkon ale umenie

Strana 3 z 4

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()