Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Ako prijať kritiku

Kveto
Kveto 2009-03-05 21:13:36+01
Dosť často sa stretávam, hlavne u pokročilých fotografov s názorom, že tí čo nevedia fotiť nemajú kritizovať fotografiu. Nuž teda ako je to ? Musí byť človek šéfkuchár aby vedel rozoznať dobré jedlo ? Musí byť človek aspoň Kálay aby mohol napísať k fotke " Toto nie je dobra fotka, lebo ... " ?

Kveto
2009-03-06 12:29:41+01
a čo si čakal na verejnom portáli ??? ak chceš kritiku od fotografov nájdi si dobrý fotoklub
mne tiež pár ľudí napísalo svoj názor pod fotku a tiež si myslím že nevedia fotiť, ale určite majú nárok vyjadriť svoj názor a ja sa nad ním zamyslím, či má hlavu a pätu :)

Kveto
2009-03-06 12:31:53+01
príspevok od: kralik_j
mna vytacaju ludia co si myslia ze urobit foto je len tak.KOlko ludi nevidi ze najskor si to musis pekne krasne doma naplanovat zvolit kam a kde si musis zarezervovat cas,musi vyjst pocasie a svetlo(to je aka prosim pravdepod... ze to vyjde..?), musis byt napadity. Dalsie veci cim to fotis nie je za 10 tis korun, a nehovorim o cestovnom, ubytovani, a koniec koncov este ked sa doma ´serkam´ pri tom pc z jedneho vyletu asi 8 hodin a snazim sa z tych foto daco vytiahnut a vyjdu mi dva ci tri zabery (to hovorim o cistom konicku nie profi fotenie samozrejme)
mňa zas vytáčajú ľudia čo si myslia že snaha, vynaložené úsilie a peniaze, aj keď to na fotke nie je vidieť, treba oceňovať. Pokladám tento názor za absurdný.

Kveto
2009-03-06 12:33:57+01
príspevok od: wayne
toto je imho kamen urazu fotografov, tusim to bolo tu prezentovane v nejakom clanku resp tipe dna, ti co si fotky pozeraju pozadie nevidia, musis ich oslovit motivom, spracovanim, myslienkou. aj ked chapem tvoje rozcarovanie, do fotky tieto informacie sa dostanu velmi tazko.. parafrazujem co som cital, nechcem budit dojem ze viem vsetko na svete, sam sa nesnazim na taketo veci pri foteni mysliet, len vypnut a snazit sa zachytit motiv.. co je nekedy dost tazke..
dobrá odpoveď :)

Kveto
2009-03-06 12:35:20+01
príspevok od: maciakba
nemaj boja, verim, len dokladam ze taketo nazory su aj v odbornej literature, fotka je pre siroku vernejnost a preto sa ma pravo vyjadrit :)
môžeš nejakú s podobnej literatúry uviesť konkrétne ? dosť by ma to zaujímalo

slavmiro
2009-03-06 12:39:58+01
fotoklub je sice dobra vec, ale malokto ohodnoti foto i tam, ma to viacero pricin: 1. hambi sa, 2. netrufa si to povedat nieco life do oci autorovi, 3. nema na to vedomostny potencial alebo vlastnu zkusenost.
Nezanedbatelne nie je ani to, ze na stretnutiach FK, hodnotiaci nemaju tolko priestoru aby sa na foto pozerali tolko kolko potrebuju. Proste nasvieti sa na stenu a prezrie sa autorova kolekcia, obcas sa pristavi pri niecom. Na kluby sa nechodi z jednou fotkou za cyklus. Ale klub je fajn. Doporucujem.

wayne
2009-03-06 12:48:19+01
pravda pravda, internet je uplne ine kafe uz len z toho dovodu ze hodnotiaci clovek neciti charizmu autora, a vela jedincov, najma tych mladsich si je vedomych ze za to co napisu na nete im nik nepride dat po hube (castokrat by si to zasluzili - nenarazam priamo na hodnotenie fotiek ale na vseobecnu aroganciu)

Kveto
2009-03-06 13:05:34+01
nuž tak to asi nie je taký fotoklub ako máme my :))) u nás sa málokto hanbí, ešte menej z nás si netrúfa a drvivá väčšina má značný vedomostný potenciál a ešte viac skúseností
A prepáč čo to svietite na tú stenu ? u nás sa donesú skutočné fotky a každý pozerá koľko chce :)

slavmiro
2009-03-06 13:18:13+01
nuz na vas v tomto asi nemame a nosit kazde dva tyzdne novu kolekciu vo formate 30x45 je nad nase ekonomicke sily. Neostava nez pogratulovat a zazelat vam uspech.

maciakba
2009-03-06 13:36:15+01
príspevok od: Kveto
môžeš nejakú s podobnej literatúry uviesť konkrétne ? dosť by ma to zaujímalo
konkretne to bolo v knihe od zonerpressu: Očima fotografa - Kompozice pro lepší digitální fotografie

dedo Milan
2009-03-06 15:06:29+01
Ono stačilo by, keby nafotil tých 500 foto, ale aspoň jedna, keby sa zapísala do povedomia fotografickej obce, tak netvoril zbytočne.

Kveto
2009-03-06 20:16:41+01
príspevok od: slavmiro
nuz na vas v tomto asi nemame a nosit kazde dva tyzdne novu kolekciu vo formate 30x45 je nad nase ekonomicke sily. Neostava nez pogratulovat a zazelat vam uspech.
nuž asi na nás naozaj nemáte, ale zato v cucaní s prsta ste tam asi naozaj odborníci :)))
a okrem toho musíte byť aj disponovaný fotografi, keď každé dva týždne nafotíte novú kolekciu, hmmmm tak to klobúk dole, v tomto sme mi oveľa, oveľa skromnejší stačí sa ukázať raz za mesiac a fotka stačí aj jedna - dve a ten absurdný formát čo používate vy na pozeranie v klube my robíme len na výstavy

Kveto
2009-03-06 20:17:55+01
príspevok od: maciakba
konkretne to bolo v knihe od zonerpressu: Očima fotografa - Kompozice pro lepší digitální fotografie
tak to musím pozrieť lepšie, asi som nečítal pozorne :) vďaka za info

maciakba
2009-03-06 21:25:40+01
príspevok od: Kveto
tak to musím pozrieť lepšie, asi som nečítal pozorne :) vďaka za info
bolo tam o tom cosi malicko ale bolo :)

slavmiro
2009-03-06 21:35:56+01
-aha, takze filatelisti 9x13? :)

Kveto
2009-03-06 23:35:22+01
-aha, takze filatelisti 9x13? :)
:))) jasné, vidím, že sa v tom naozaj vyznáš :))) že filatelisti :D si ma pobavil.
No a keď sa budeš chcieť trochu dovzdelať, tak napíš ja ti to rád vysvetlím

slavmiro
2009-03-06 23:44:27+01
no sam si odmietol format 30x45 ako absurdny, velky, tak dedukujem ze si ukazujete male veci. Vidis na formate 10x15 viac ako na XGA dataprojektore? Ked ide u nas o neriestitelne veci na stene (vernost farieb ci plynulost prechodov) pouzivame aj kvalitny 19´CRT monitor. Sme len skromni, jednoduchi dedinski chlapci a malomestke dievcata. Nadobudol som uz dojem ze vy ste v ramci Magnum Photos dobre udajena uderka na uzemi EE. :)

Kveto
2009-03-07 00:03:23+01
no sam si odmietol format 30x45 ako absurdny, velky, tak dedukujem ze si ukazujete male veci. Vidis na formate 10x15 viac ako na XGA dataprojektore? Ked ide u nas o neriestitelne veci na stene (vernost farieb ci plynulost prechodov) pouzivame aj kvalitny 19´CRT monitor. Sme len skromni, jednoduchi dedinski chlapci a malomestke dievcata. Nadobudol som uz dojem ze vy ste v ramci Magnum Photos dobre udajena uderka na uzemi EE. :)
noooooo, vidím, že predsa len poznáš viac formátov ako sa na začiatku zdalo :)))
ale zatiaľ si netrafil, skús ešte
ale ak sa chceme baviť vážne daj vedieť

Ronn
2009-03-07 02:44:07+01
Kveto tvoj problem je v tom ze mas stale s niecim problem, toto ta urcite posuvat nikam nebude. Hold ides na to z blbeho konca.
Ja ti odporucam vysoku skolu fotografie a ak ti ´amateri´ budu od teba pytat na prijmacky fotografie rozmerov 30x45cm tak ich posli do zadku, lebo taky absorudny format predsa nemozu pozadovat :)))

Kveto
2009-03-09 01:13:52+01
No výborne, okrem toho že fotíš, zaoberáš sa aj psychoanalýzou :)))
Nuž ak sa chceš takto strapňovať, kľudne pokračuj. Druhá možnosť je že keď sa zapojíš do diskusie, prejavíš trochu humoru, nonšalantnosti a inteligencie. Zober si príklad napr. zo slavomira to je diskutér na inej úrovni. Tak len do toho držím ti palce :)

Ronn
2009-03-09 08:19:08+01
Kveto ja som pisal k veci, ty teraz pises o com? Ty diskuter... Ja som mozno trapny ale ty vyzeras nejaky utrapeny.
A u Slavomira si objednavam hodiny fotografie a diskusie :D

Strana 2 z 3

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()