Dobry vecer.
Je tu este niekto, kto foti vyhradne na kinofilm? Potreboval by som poradit od skusenejsich ohladom vyberu filmov, ich citlivosti, pouzitia filtrov, slnecnej clony, clony a casu zavierky pri foteni krajiny a taktiez pri foteni osob v interieri.
Viem, ze digital je kompaktnejsi a pohotovejsi, ale myslim si, ze klasicka fotografia ma stale svoje caro.
mate niekto sajnu co stoji kinofilmovy Nikon - novy, ze tu pisete ze poloprofesionalny digital je drahy a za kinofilmovy fotoaparat je to mensia investicia. Tak Nikon FM10 + 35-70 stoji 429€ a F6 1879€ (zato mas slusne telo so setovym objektivom v lepsej kvalite). Takisto mozu ludia namietat, ze sa da kupit aj v bazare ale to aj kvalitna zrkadlovka ... a este viac mat pri sebe dve tela ... Digital a Kinofilm ... a kedze podla toho co pises v topiku tak si zaciatocnik a chces sa naucit fotit ... preto odporucam digital (trebarz z bazaru, ako som to urobil ja) a ucit sa fotit, porozumiet technike, co s cim menim ... a pucit sa spracovanie fotografie v PC ... ide presno o to co ti dava ´tmava komora´ a to este bonus vo farbe ... bo na vyrobu farebnej fotky doma, tak na to treba male chemicke laboratoriu a vela ale vela skusenosti. Takto ziskas kontrolu nad procesom iba ty ... a potom sam zistis, ze aj pre teba bude kinofilm mrtvy ... lebo budes setrit kazdy cent na nove objektivy ... a ked predsa len budes chciet fotit na kinofilm, staci kupit telo, objektiv uz budes mat a mozno aj skusenosti. tot moj nazor
Viem presne co kolko stoji, a hlavne v znacke Nikon. Za totalne smiesne peniaze kupi zanovne analogy v perfektonom stave, napr. FM2+motor+50/1,4AI za 180EUR. Ked si chce onuchat tmavu komoru, nech si onucha, to ma neopakovatelnu atmo, a porovnavat to s tlacenim fotiek na tlaciarni je nezmysel, analog i digital ma svoje specifika, neporovnaval by som to.
Viem presne co kolko stoji, a hlavne v znacke Nikon. Za totalne smiesne peniaze kupi zanovne analogy v perfektonom stave, napr. FM2+motor+50/1,4AI za 180EUR. Ked si chce onuchat tmavu komoru, nech si onucha, to ma neopakovatelnu atmo, a porovnavat to s tlacenim fotiek na tlaciarni je nezmysel, analog i digital ma svoje specifika, neporovnaval by som to.
S poslednou vetou suhlasim, su to rozdielne technologie, inak sa dopracovavaju k vyslednemu obrazu.
Zdravím. Fotím tiež na kinofilm.Schvaľujem Tvoju voľbu.Aj svetová špička medzi renomovanými časopismi,uprednostňuje kinofilm pred digitálom. Takže dobrá voľba. Prajem dobré svetlo.
Zdravím. Fotím tiež na kinofilm.Schvaľujem Tvoju voľbu.Aj svetová špička medzi renomovanými časopismi,uprednostňuje kinofilm pred digitálom. Takže dobrá voľba. Prajem dobré svetlo.
Fakt? Napríklad? Nejaký časopis + nejaké fotky z kinofilmu ako príklad...?
Obhajovat nakup kinofilmu cenou je podla mna scestne. Vdnesnej dobe su mozno OBSTARAVACIE naklady na kupu kinofilmu mensie, ale pocas roka to potom stoji viac penazi aj casu - kupa filmu, vyvolanie filmu, naskenovanie filmu, vytlacenie foto popr. nie skenovanie ale nejaky fotolab.
Skenovanie=praca na pocitaci. Ci to sa nerata?
Videl som nejaky dokument o foteni do Playboya - fotili na digitalny stredoformat (myslim, ze to bola Mamiya).
Vsetci redaktori a spravodajcovia presli na digital uz v dobe 2Mpix fotakov - rychlost a cena spracovania.
Chciet robit na film, to nie je o porovnavani vyhod a nevyhod, a co je rychlejsie a lacnejsie a pod., to je o niecom inom, o ZAZITKU, hlavne v CB fotke. Tam nemozes prepocitavat a kalkulovat, to uz potom nema zmysel do toho ist. A stredny format, to je este o level vyssie.
Chciet robit na film, to nie je o porovnavani vyhod a nevyhod, a co je rychlejsie a lacnejsie a pod., to je o niecom inom, o ZAZITKU, hlavne v CB fotke. Tam nemozes prepocitavat a kalkulovat, to uz potom nema zmysel do toho ist. A stredny format, to je este o level vyssie.
zážitok je fotenie samo o sebe.....preto fotím na kinofilm
ja som prave dnes vyvolal kinofilm z olympusu 35RC a prvy zvitok z mojej novej Yashiky Mat 124G...je to fun a to napatie pred tym nez film vytiahnem z tanku :D
behom tohoto tyzdna budem z nich vyvolavat fotky. ked to cloveka bavi tak je to super vec...len si na to treba v dnesnej uponahlanej dobe najst cas (hoci ked si predstavim kolko casu ludia stravia nad photoshopom...)
Alan Hyza a jeho kniha o salezianoch - napriklad....
Kníh ´z filmu´ je habakuk. To je o inom tempe a inej prezentácii/rozpočte/účele/etc. Ja som bol zvedavý na časopis ako tu bolo napísané občanom ´Pionier´ , citujem: ´Aj svetová špička medzi renomovanými časopismi,uprednostňuje kinofilm pred digitálom.´
Ja som popri digifoteni zacal fotografovat na film trochu aj z nudze. Nenasiel som totiz poriadny digi kompakt a tak som si kupil maly dialkomer na film. Zalozil som stary exnuty bw film a skusil to. Nuz zo zaciatku som bol sklamany pretoze z 24 polickoveho filmu boli dobre asi 3 zabery. Jedna vec vsak bola od zaciatku ina. Viac som nad zabermi rozmyslal, viac som komponoval a viac som sa cez hladacik pozeral na scenu. Niekedy som ani nenatiahol zavierku a fotoaparat odlozil. Viacej som zacal studovat o exponometrii, prechadzam cez zonalny system a uvazujem o domacom vyvolavani. Kupil som si este kinofilmovu manualnu zrkadlovku Olympus, ktora je tak mala, ze sa mi vojde do bundy a cez Zuiko objektiv z nej lezu fantasticke fotografie. Na digital som nezanevrel. Kombinujem tieto dve cesty k fotografii. Kazda ma vyhody a doporucujem kazdemu, kto nad tym uvazuje. Je to pre mna totiz vacsi zazitok sam zaostrit, sam nastavit, sam natiahnut a v pravu chvilu stlacit spust. Pretoze samotny zaber je len pohlad z kopca do doliny. Mna zacala zaujimat aj cesta na vrchol a aj z neho dole.
No ano, ale za tuto pracu dostal NOVINARSKU CENU 2008. Teda musela byt uvedena niekde v novinach. Ba dokonca aj inZine - typickom digitalnom mediu. (Inak by hadam dostal kniharsku cenu ?) Dojdite na kavu. Vo stvrtok robim cely den.
Stále dookola to isté. Už si uvedomte, že neustále porovnávanie digi a filmu je kravina. Sú to dve odlišné veci.
Len by som sa opýtal extrémnych obhajcov digitálu a zatracovateľov filmu, koľko pekných fotiek 30x40 na papiery majú ? Predpokladám že ani jednu. Ale za to 3 milióny cvakov na disku, ktoré nikdy nikto neuvidí.
Predpokladám že 99.99% z Vás tu nie sú profi fotografovia, takže baviť sa o čase a rýchlosti fotenia je kravina. Fotenie nie je o rýchlosti, práve naopak.
Hmm, ja este stale tiez odolavam digitalu, maly kompakt co ma manzelka neratam.
Jediny moj problem, ze na papiery fotky vyzeraju super, ale po digitalizacii je to uplny humus... Nuz budem sa musiet naucit, trocha praci s PS. Osobne som inac proti PP, nakolko fotka vznika pracou s fotoaparatom, a nie niekde vo PS.... Aj ked da sa samozrejme namietat....
No ano, ale za tuto pracu dostal NOVINARSKU CENU 2008. Teda musela byt uvedena niekde v novinach. Ba dokonca aj inZine - typickom digitalnom mediu. (Inak by hadam dostal kniharsku cenu ?) Dojdite na kavu. Vo stvrtok robim cely den.
Uvidím ako budem vo štvrtok stíhať. Mám toho veľa neurobiť...
digi je fajn na rychlu spatnu vazbu - pomaha uceniu. takisto nemrzi ked fotka nevyjde. film zase automaticky nenuti premyslat, clovek proste neodfoti ked sa to fakt neoplati.
cvakanie na digi je o discipline a pristupe. to iste sa da robit aj s filmom, akurat je to financne narocnejsie ...
´Osobne som inac proti PP, nakolko fotka vznika pracou s fotoaparatom, a nie niekde vo PS.... ´
toto je imho trochu scestny nazor. Fotka vznika kombinaciou prace s fotoaparatom, vyvolania filmu (raw) a vyvolania fotky (PS/tlac). Az tuto mozeme imho hovorit o fotke, dovtedy je to to polotovar.
A v temnej komore sa toho postprocesu zvykne robit naozaj dost :)
Kinofilm
Skenovanie=praca na pocitaci. Ci to sa nerata?
Videl som nejaky dokument o foteni do Playboya - fotili na digitalny stredoformat (myslim, ze to bola Mamiya).
Vsetci redaktori a spravodajcovia presli na digital uz v dobe 2Mpix fotakov - rychlost a cena spracovania.
behom tohoto tyzdna budem z nich vyvolavat fotky. ked to cloveka bavi tak je to super vec...len si na to treba v dnesnej uponahlanej dobe najst cas (hoci ked si predstavim kolko casu ludia stravia nad photoshopom...)
Len by som sa opýtal extrémnych obhajcov digitálu a zatracovateľov filmu, koľko pekných fotiek 30x40 na papiery majú ? Predpokladám že ani jednu. Ale za to 3 milióny cvakov na disku, ktoré nikdy nikto neuvidí.
Predpokladám že 99.99% z Vás tu nie sú profi fotografovia, takže baviť sa o čase a rýchlosti fotenia je kravina. Fotenie nie je o rýchlosti, práve naopak.
Jediny moj problem, ze na papiery fotky vyzeraju super, ale po digitalizacii je to uplny humus... Nuz budem sa musiet naucit, trocha praci s PS. Osobne som inac proti PP, nakolko fotka vznika pracou s fotoaparatom, a nie niekde vo PS.... Aj ked da sa samozrejme namietat....
digi je fajn na rychlu spatnu vazbu - pomaha uceniu. takisto nemrzi ked fotka nevyjde. film zase automaticky nenuti premyslat, clovek proste neodfoti ked sa to fakt neoplati.
cvakanie na digi je o discipline a pristupe. to iste sa da robit aj s filmom, akurat je to financne narocnejsie ...
toto je imho trochu scestny nazor. Fotka vznika kombinaciou prace s fotoaparatom, vyvolania filmu (raw) a vyvolania fotky (PS/tlac). Az tuto mozeme imho hovorit o fotke, dovtedy je to to polotovar.
A v temnej komore sa toho postprocesu zvykne robit naozaj dost :)
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa