Fórum » O FOTOGRAFOVANÍ

Môže 15-ročné dievča fotiť?

Adushka15
2009-05-06 16:51:28+02
Zdravím. Mám 15 rokov, asi dva roky fotím, okolo pol roka so zrkadlovkou (SonyA200). U nás v Michalovciach fotografov nie je veľa, kvalitných už vôbec nie (dalo by sa to spočítať na prstoch jednej ruky). Moji známi mali pred rokom svadbu a keď som si pozerala ich fotky.. No nic moc.. Poodsekávané časti tela, odlesky na tvárach, pohároch, tanieroch od blesku, vždy len stredová kompozícia. Myslím, že by som to určite zvládla lepšie. Fotím však len pre svoje potešenie, pretože pochybujem, že by niekto dal nafotiť svadbu, fotky na oznamká alebo tablá alebo proste hocičo iné, za čo by som mohla dostať peniaze, 15-ročnému dievčaťu. Myslíte si, že by som si mohla skúsiť niečo nájsť alebo to zatiaľ nepôjde? Vopred ďakujem za odpovede.

leto
2009-05-06 17:07:23+02
aj klavirny virtuoz moze zarabat i ked ma 15r. tak preco nie ty,ako fotograf/ka,skus najskor spravit nieco pre dakoho zo znamych,a ak to pojde,a zapacis sa,tak mas reklamu,a v mensom meste este skor,len to treba skusit,ja som robil kedysi diskoteky,a ako dj som mal 16,a zarabal na stuzkovych a svadbach,a nikomu ani neprislo,ze nam plati,aj ked sme mladasi,lebo sa im to pacilo,tak vela stastia a dobre svetlo,,,

atik
2009-05-06 17:24:14+02
príspevok od: leto
aj klavirny virtuoz moze zarabat i ked ma 15r. tak preco nie ty,ako fotograf/ka,skus najskor spravit nieco pre dakoho zo znamych,a ak to pojde,a zapacis sa,tak mas reklamu,a v mensom meste este skor,len to treba skusit,ja som robil kedysi diskoteky,a ako dj som mal 16,a zarabal na stuzkovych a svadbach,a nikomu ani neprislo,ze nam plati,aj ked sme mladasi,lebo sa im to pacilo,tak vela stastia a dobre svetlo,,,
A dane si odvadzal? :)

leto
2009-05-06 17:28:36+02
aj je,dakto z bernaku?:] mno,uz si nespominam:]]]]

rumrunner
2009-05-06 18:05:12+02
Urcite by to slo. Na to aby si si za fotenie mohla pytat peniaze by si mala mat vybudovane portfolio. To sa da celkom jednoducho, a to tak ze nafotis znamich, kamosky...

Adushka15
2009-05-06 18:18:42+02
príspevok od: rumrunner
Urcite by to slo. Na to aby si si za fotenie mohla pytat peniaze by si mala mat vybudovane portfolio. To sa da celkom jednoducho, a to tak ze nafotis znamich, kamosky...
A potom co? Dat to niekam na net? Inak vdaka za radu..

rumrunner
2009-05-06 18:27:20+02
príspevok od: Adushka15
Ano. Potom si spravis vlastnu stranku s fotogaleriou a dalej je to uz na tvojej sikovnosti ako sa dokazes predat a prerazit.

Invisible.sk
2009-05-06 18:36:35+02
Fotenie svadieb mozno vyzera jednoducho, ale ak chces byt kvalitna, tak ti na to nebude stacit iba zrkadlovka a setak, bol o tom aj clanok tu na ephote, najprv jednoznacne potrebujes zodpovedajucu vybavu.(mozno aj mas, neviem)Ale urcite najprv ziskat nejake skusenosti a potom az zarabat.

2009-05-06 21:49:06+02
príspevok od: atik
A dane si odvadzal? :)
co dane, ale autorske poplatky!!!
v usa je protizakonne predcitavat detom knihy, lebo tak porusujes autorsky zakon.

ad svadby - pokial si myslis, ze to zvladnes, tak skoc na 1 svadbu ako druha fotografka s tym, ze pokial sa im budu fotky pacit, nech ti zaplatia podla ich rozhodnutia. nic tym nepokazis, lebo budu mat ´profika´, ty ziskas skusenosti a zaroven, ak budu tvoje fotky dobre, nejaky ten peniaz a referencie na webstranku.
len ti poviem takto, nafotenim svadby praca este len zacina. mne standardne trva den triedenie a potom dalsi den az dva uprava fotiek.

2009-05-06 21:50:08+02
to, co som poslal atikovi malo ist tebe, tak si precitaj moj prispevok vyssie od ´ad svadby´ ;)

BRANKY
2009-05-07 00:42:43+02
afkaa.i má pravdu, to nie je len tak, ono to len tak jednoducho vyzerá, ale je to makačka a treba na to výbavu....veľa šťastia :)

WildSammy
2009-05-07 10:18:13+02
Myslím si, že ak más 15 rokov a fotografovanie Ťa baví, nie je dôvod prečo neskúsiť pre niekoho niečo nafotiť. Keď som bol mladší, tiež ma bavilo fotografovanie a teraz nadávam, že som to v sebe nerozvíjal už odvtedy, ale vrátil sa k tomu až po dlhom čase. Preto máš moju plnú podporu a verím, že to zvládneš. Fotografovanie je dobrý koníček a nenechaj sa obmedzovať pocitom, že mladej babe nedajú iný ľudia nič nafotiť. Nejde až tak moc o vek, ale skôr, či ich dokážeš svojou tvorbou zaujať a ver tomu, že potom by Ťa odporúčali aj iným. Veľa dobrých postrehov sa tu napísalo aj pred týmto príspevkom, myslím, že Ti správne načrtli ako treba začať.

Adushka15
2009-05-07 10:35:21+02
príspevok od: WildSammy
Myslím si, že ak más 15 rokov a fotografovanie Ťa baví, nie je dôvod prečo neskúsiť pre niekoho niečo nafotiť. Keď som bol mladší, tiež ma bavilo fotografovanie a teraz nadávam, že som to v sebe nerozvíjal už odvtedy, ale vrátil sa k tomu až po dlhom čase. Preto máš moju plnú podporu a verím, že to zvládneš. Fotografovanie je dobrý koníček a nenechaj sa obmedzovať pocitom, že mladej babe nedajú iný ľudia nič nafotiť. Nejde až tak moc o vek, ale skôr, či ich dokážeš svojou tvorbou zaujať a ver tomu, že potom by Ťa odporúčali aj iným. Veľa dobrých postrehov sa tu napísalo aj pred týmto príspevkom, myslím, že Ti správne načrtli ako treba začať.
Ďakujem za radu. Len.. neviem aký by bol pre mňa pocit fotiť, pretože k starším fotografom má každý prirodzenú autoritu, pretože ´on má zrkadlovku, statív a neviem čo ešte..´ Laik sa pozerá väčšinou na výbavu toho fotografa a nie zručnosti. Myslím, že keby niekde prišlo potiť 15-ročné dievča, takisto so zrkadlovkou, statívom a všetkým možným, nikdy nebude mať takú autoritu ako o 20 rokov starší fotograf, ktorý možno aj fotí horšie. A neviem si predstaviť napríklad fotiť maturantov alebo tak, keďže sú všetci odo mňa starší, ale.. Čo ja viem.. Snáď to niekedy zvládnem :D

Adushka15
2009-05-07 10:36:01+02
Pardon, fotiť =D

wayne
2009-05-07 10:43:29+02
je vhodne mat vytlacene nejake fotografie pri sebe, ak das nekomu do ruky neco ako fotoknihu (v tomto sa nevyznam velmi) s tvojimi kuskami je len na nom ci sa chyti alebo nie, myslim ze vytvormi by sa dala vybava prebit

WildSammy
2009-05-07 11:18:15+02
Urcite by sa dobrymi vytvormi, vytvorila aj Ta autorita :)

Adushka15
2009-05-07 20:28:19+02
príspevok od: WildSammy
Urcite by sa dobrymi vytvormi, vytvorila aj Ta autorita :)
No tak ja to možno skúsim.. Keď naberiem odvahu =D

dmedia
2009-05-07 22:08:01+02
No nic v zlom, nepaci sa mi, ze zacinas hodnotenim ostatnych fotografov v Michalovciach, ze su neschopni, ale pre tvoj vek je to priznacne. Ked prestanes rozmyslat o tom ako ta bude kazdy odmietat a nebudes mat autoritu a pod. tak mozno bude cas zacat. Fotografom nebudes zo dna na den, musis zacat od lubovolnych zakazok a postupne si ziskas klientelu, pokial to, co budes ponukat ich zaujme. Staci sa dostat na nejaku svadbu znamych, povies, ze ta to bavi a ci mozes cvakat, potom staci ukazat, ostatne pride samo...

atik
2009-05-08 01:20:14+02
príspevok od: wayne
je vhodne mat vytlacene nejake fotografie pri sebe, ak das nekomu do ruky neco ako fotoknihu (v tomto sa nevyznam velmi) s tvojimi kuskami je len na nom ci sa chyti alebo nie, myslim ze vytvormi by sa dala vybava prebit
este si ani nezacala a uz vidis dovody, preco to asi nepojde... si mlada, ked padnes na hubu, stale to nebude z velkej vysky, dokaz nam vsetkym, ze sa to da!!! drzim palce, GO FOR IT!!!

Adushka15
2009-05-08 09:29:42+02
No.. Vďaka za rady.. :)

Strana 1 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()